
Χαμηλούς τόνους κράτησε η γερμανική Βουλή στην "ανάκριση" του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τον ίδιο να κρατά επίσης χαμηλούς τόνους όσον αφορά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο, ARD.
Ο Μάριο Ντράγκι, ζήτησε "υποστήριξη" της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, ενώ δήλωσε πως λαμβάνει "πολύ σοβαρά" υπόψη τις ανησυχίες των Γερμανών αποταμιευτών και καταθετών και υποσχέθηκε βελτιώσεις.
Σχολιάζοντας την αναμενόμενη, ως δυσάρεστη επίσκεψή του στην γερμανικό Μπούντεσταγκ είπε:
«Ημουν ευγνώμων που θα μπορούσα να ανταλλάξω γνώμες με του βουλευτές. Με χαροποίησε το γεγονός» Αποκόμισε δε την εντύπωση ότι το ζήτημα κατά τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Μπούντεστακ ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητή η πολιτική της ΕΚΤ. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, διαπίστωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βουλευτών για το μεγαλύτερο μέρος της.
Σε ότι αφορά στις συνέπειες της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων στους αποταμιευτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, αντίδοτο αποτελεί όμως μόνο η μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτήν πρέπει να επιστρέψουμε ώστε να μειωθεί και η ανεργία στην Ευρώπη, όπως τόνισε. «Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε ξανα υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και σε τελευταία ανάλυση τον πληθωρισμό τον οποίο επιδιώκουμε». Ωστόσο ο κ. Ντράγκι υποσχέθηκε αύξηση των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός αγγίξει το 2%.
Ο Ντράγκι ρωτήθηκε και για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Deutsche Bank: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση μεμονωμένων τραπεζιτικών ιδρυμάτων. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέχουν και εποχές χαμηλών επιτοκίων».
Τέλος πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υπάρχουν για πάντα. Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα «σε ποια έκταση και για πόσο θα είναι τα επιτόκια χαμηλά» όπως τόνισε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr