O φόβος του "κόφτη"-Απλήρωτοι φόροι 811 εκατ.τον Ιούλιο

Απλήρωτους φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ άφησαν τον Ιούλιο οι Ελληνες φορολογούμενοι. Στα 7,6 δισ τα ληξιπρόθεσμα από την αρχή του χρόνου.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
O φόβος του "κόφτη"-Απλήρωτοι φόροι 811 εκατ.τον Ιούλιο

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να παραθέτει συχνά-πυκνά στατιστικά στοιχεία με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία –άλλοτε συγκρίνει την έκρηξη χρεών του 2016 και του 2015 με την αντίστοιχη προηγούμενων ετών και άλλοτε αναφέρεται σε μονομερείς υποθέσεις οφειλετών που επηρεάζουν την εικόνα των στατιστικών στοιχείων- αυτό όμως δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα: η υπερφορολόγηση δεν φέρνει τα αναμενόμενα έσοδα στα ταμεία ενώ «φουσκώνει» τις οφειλές των φορολογουμένων στο δημόσιο σε επίπεδα που θεωρούνται ήδη μη διαχειρίσιμα για τους περισσότερους.

Τα στοιχεία του Ιουλίου, είναι αποκαλυπτικά: Παρά τον πακτωλό νέων μέτρων που ενεργοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα (αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση φόρου για νομικά προσώπα, αύξηση προκαταβολής φόρου, αύξηση ΕΝΦΙΑ, επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση κλπ) τα έσοδα έκλεισαν τον προηγούμενο μήνα με απόκλιση 198 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εικόνα ολοκληρώθηκε: τα ποσά που δεν εισπράχθηκαν, μπήκαν στο καλάθι με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μόνο οι «φρέσκες οφειλές» δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1 του έτους, εκτοξεύτηκαν στα 7,618 δις. ευρώ, ποσό κατά 811 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο συγκριτικά με τον Ιούνιο.

Πλέον, έσπασε και επίσημα το φράγμα των 90 δις. ευρώ και μάλιστα χωρίς να φαίνεται λύση στον ορίζοντα:

1. Παρά τη συζήτηση σε …φιλολογικό επίπεδο μέχρι τώρα, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν φαίνεται να επανέρχεται μαζικά. Με δεδομένη τη στάση των θεσμών, το μόνο ενδεχόμενο φαίνεται να είναι η «τεχνική διόρθωση» των διατάξεων ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που βρέθηκαν εκτός 100 δόσεων κατά… λάθος. Σε κάθε περίπτωση, από το νέο έτος, η ρύθμιση για όσους πρόλαβαν θα είναι ακόμη δυσκολότερη καθώς δεν θα υπάρχει καμία περίοδος ανοχής για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων. Όποιος δεν πληρώνει τα τρέχοντα εντός χρονοδιαγράμματος, θα μένει εκτός.

2. Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτό κατέστη σαφές κυρίως τον Ιούλιο. Η υστέρηση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, έφτασε στα 270 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο συντελεστής συμμόρφωσης όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος, ανήλθε τον Ιούλιο στο 70,74%.

Δηλαδή, οι τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν. Είθισται, στην πρώτη δόση ο συντελεστής συμμόρφωσης να είναι υψηλότερος σε σχέση με το τέλος του έτους. Έτσι, το κρίσιμο στάδιο είναι το τέλος Σεπτεμβρίου μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος.

Οφειλές που να ξεπερνούν το 51,6% του ΑΕΠ δεν εντοπίζονται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα ενώ η δεύτερη στη σχετική κατάταξη, έχει αναλογία ως προς το ΑΕΠ κάτω του 20%

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 30 Σεπ 2021 | 08:18

Πλησιάζει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία: Τα δύο θέματα που εκκρεμούν

Στις 11 αξιολογήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, έγιναν μικρά και μεγάλα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα από το 2018, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας