Ο λογαριασμός των εξαγγελιών Μητσοτάκη για ΕΝΦΙΑ & 120 δόσεις

Το μεγαλύτερο αφορά στη διατήρηση του αφορολογήτου η οποία κοστίζει 1,9 δις. ευρώ.

o-logariasmos-twn-eksaggeliwn-mitsotaki-gia-enfia--120-doseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ζητείται δημοσιονομικός χώρος 270 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η φετινή «έκπληξη» με τον ΕΝΦΙΑ και περίπου 1,3 δισ. ευρώ για τις ελαφρύνσεις που αφορούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, προκύπτει πλέον και ο «λογαριασμός» τουλάχιστον για τους δύσκολους προϋπολογισμούς του 2019 και του 2020. Και είναι δύσκολοι διότι οι θεσμοί αμφισβητούσαν τη δυνατότητα παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και πριν την ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων.

Ο προϋπολογισμός του 2019 επηρεάζεται καταρχήν από τον ΕΝΦΙΑ. Είχε εγγραφεί ένα κονδύλι 265 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η «μείωση Τσίπρα» (έκπτωση 30% στους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ και μικρότερη για περιουσίες έως 200.000 ευρώ) αλλά τώρα απαιτείται κονδύλι τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η μείωση που είναι η εξής:

1.       30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ

2.       20% για περιουσίες από 60.000 ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ και

3.       10% για περιουσίες άνω του ενός εκατ. ευρώ. Στη μείωση θα συμπεριληφθεί και ο κύριος αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος.

 Ο προϋπολογισμός του 2019 θα επηρεαστεί και από την τροποποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα ένταξης σχεδόν του συνόλου των επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία (εξαιρούνται μόνο οι εταιρείες που οφείλουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ). Για τους δανειστές, αυτό μπορεί να είναι δημοσιονομικά κακό αλλά από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα προκύψουν δημοσιονομικά οφέλη.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% θα αφορά στα κέρδη του 2019. Άρα, το μέτρο θα «χτυπήσει» στον προϋπολογισμό του 2020. Αν ληφθεί υπόψη ότι επηρεάζονται και οι εισπράξεις από την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς, θα χρειαστούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, αν η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% αφορά στα εισοδήματα του 2020, θα προκύψει δημοσιονομικό κόστος και από τη μείωση της παρακράτησης φόρου σε συνταξιούχους και μισθωτούς. Το όφελος ανέρχεται περίπου στα 180 ευρώ ανά φορολογούμενο με εισόδημα άνω των 8600 ευρώ ετησίως.

Για τα υπόλοιπα μέτρα (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΦΠΑ, μείωση ανώτατου συντελεστή στην κλίμακα και σταδιακή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος) δεν έγινε σαφές αν κάποια από τα σταδιακά βήματα θα αφορούν και στον προϋπολογισμό του 2020. Αυτός όμως θεωρείται ούτως ή άλλως δύσκολος καθώς έχει κληρονομήσει βάρη από φέτος.

Το μεγαλύτερο αφορά στη διατήρηση του αφορολογήτου η οποία κοστίζει 1,9 δις. ευρώ. Επίσης, υπάρχει η 13η σύνταξη με δημοσιονομικό κόστος 830 εκατ. ευρώ όπως και η μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, εστίαση και τρόφιμα με κόστος 665 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά. Όσο για την αύξηση των συντάξεων χηρείας στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κοστίσει και αυτή τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. 

 

Φωτο: Eurokinissi 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook