Follow us

Ο χάρτης της αδήλωτης εργασίας - τι δείχνουν τα στοιχεία

Πού καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, σύμφωνα με συνδικαλιστές. Tι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο χάρτης της αδήλωτης εργασίας - τι δείχνουν τα στοιχεία

Αλλαγή στο τοπίο των προστίμων για την αδήλωτη εργασία επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, για την αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με την ψήφισή του, εισάγονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, ενώ διαμορφώνεται μία νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους εργασίας, με τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη, το οποίο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος, ενώ η έκπτωση είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι, αν, εντός 10 εργάσιµων ηµερών από την ηµέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζοµένου ή των εργαζοµένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιµο µειώνεται, ως εξής:

  • Στο ποσό των 7.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης µε σύµβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών µηνών.
  • Στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης µε σύµβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι µηνών και στο ποσό των 3.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης µε σύµβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων: Πού καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και ποιοι είναι οι λόγοι

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλιας, εκτιμά ότι η αδήλωτη εργασία παραμένει σε υψηλά ποσοστά, «παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν συμπιεστεί και μειωθεί αρκετά, τα τελευταία χρόνια και θα περίμενε κανείς να έχει περιοριστεί το φαινόμενο». Στο σημείο αυτό, ο κ. Κυριακούλιας σχολιάζει ότι το φαινόμενο που παρατηρείται συχνότερα είναι η υποδηλωμένη εργασία. «Δηλαδή, ένας εργαζόμενος να δηλώνεται για λιγότερες ώρες από αυτές που πραγματικά δουλεύει» εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Με βάση την εμπειρία του, σημειώνει ότι πιο έντονα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας καταγράφονται στους κλάδους του security, της καθαριότητας, των εργολάβων, στις εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως, τις μικρομεσαίες, καθώς και στον κλάδο του επισιτισμού, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακούλια, αρκετά μεγάλο ποσοστό αναγκάζεται να εργαστεί χωρίς ασφάλιση, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα εισόδημα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αλλάζει την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ απαντά ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση. «Δεν είναι βέβαια πανάκεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακούλιας, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να ενταθούν και να στοχεύσουν σε συγκεκριμένους κλάδους με υψηλή παραβατικότητα. «Αυτό ισχυρίζεται και το υπουργείο. Όμως, η εικόνα των επιθεωρήσεων εργασίας δείχνει ότι υπάρχει υποστελέχωση, γεγονός που δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας» διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Προύτζος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο κλάδος του επισιτισμού και του τουρισμού, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του, εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αδήλωτης ή ψευδώς δηλωμένης απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Προύτζο, η «μαύρη» εργασία στον κλάδο διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, τα τελευταία χρόνια, «μέσα στη δίνη των επιπτώσεων από τα αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος μας και τη διαρκή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα, που έχει συνοδευτεί από συστηματική καταπάτηση πολλών πλευρών της εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις, τις αμοιβές και τα ωράρια».

Όπως τονίζει, οι επιπτώσεις είναι ολέθριες στην κοινωνική ασφάλιση από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή. «Η ακραία παραβατικότητα εστιάζεται στον επισιτισμό, που παραδοσιακά παρουσιάζει θηριώδη ποσοστά αδήλωτης εργασίας» υποστηρίζει ο κ. Προύτζος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από το σύνολο των ελέγχων του 2017 που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), διαπιστώθηκε 45% παραβατικότητα στην εστίαση. «Πρόκειται για τον υπερπρωταθλητή σε όλη την αγορά εργασίας» προσθέτει ο κ. Προύτζος, ενώ υποστηρίζει ότι, τα τελευταία χρόνια, η θεσμοθέτηση των υψηλών προστίμων έχει αναγάγει σε τέχνη την ψευδώς δηλωμένη απασχόληση.

Ωστόσο, εξηγεί ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συναίνεση από μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, ειδικά από τους νεότερους, οι οποίοι συμφωνούν να δουλεύουν αδήλωτοι και, κατά συνέπεια, ανασφάλιστοι, καθώς εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να κατοχυρώσουν μία αξιοπρεπή σύνταξη είναι ελάχιστες, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια και την αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν στην εργοδοτική απαίτηση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

Μείωση του ποσοστού της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας καταγράφεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ελεγκτικής δράσης του ΣΕΠΕ και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλη τη χώρα, το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, που αποτυπώνει η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ». Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των υπηρεσιών ή των καταγγελιών που δέχονται και σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας έχει μειωθεί στο 12,4% το 2017, από 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το 2017, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ελέγχθηκαν 36.683 επιχειρήσεις. Εξ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.357 (ποσοστό 14,60%). Σε σύνολο 139.021 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 8.335 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,00%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανήλθαν στο ποσό των 88.109.944 ευρώ.

Το 2016, είχαν ελεγχθεί 34.241 επιχειρήσεις. Εξ αυτών των επιχειρήσεων, είχαν βρεθεί να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.577 (ποσοστό 16,29%). Σε σύνολο 130.608 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που είχαν ελεγχθεί, είχαν εντοπιστεί 9.270 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 7,10%), ενώ τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανέρχονταν στο ποσό των 97.858.466 ευρώ.

Ενδεικτικά είναι και τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τα αποτελέσματα της ελεγκτικής δράσης του ΣΕΠΕ στον κλάδο του τουρισμού που παρουσίασε, το προηγούμενο διάστημα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μόνο τον Μάιο, διενεργήθηκαν 982 έλεγχοι σε αποκλειστικά τουριστικές επιχειρήσεις, επιβλήθηκαν 325 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.145.554,51 ευρώ, ενώ σε άλλες 43 περιπτώσεις παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας η διαδικασία επιβολής κυρώσεων είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, συνολικά 372 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρους αγροτικών δραστηριοτήτων, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χώρους κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και βιομηχανικές περιοχές, διενήργησαν, από τις 14 έως τις 19 Μαΐου 2018, το ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο κοινής δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Οι έλεγχοι αφορούσαν, κυρίως, την αδήλωτη εργασία, χρονικά όρια εργασίας εργαζομένων, αμοιβή των εργαζομένων, την εκπρόθεσμη κατάθεση πίνακα προσωπικού, τη μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού, την απασχόληση ανηλίκου χωρίς βιβλιάριο εργασίας και την επίδειξη βιβλίου υπερωριών.

Όπως δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας, επιβλήθηκαν 113 διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ποσού 703.436,87 ευρώ. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν να εργάζονται αδήλωτοι 41 εργαζόμενοι, σε διαφορετικό ωράριο ή σε ρεπό 67 εργαζόμενοι, ενώ σε 31 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από το 2015 σε σχέση με το παρελθόν παρατηρείται μία διαρκής κλιμάκωση των ελέγχων: από 27.635 το 2014, 34.054 το 2015, 34.421 το 2016 και 36.683 το 2017.

Επίσης, μόνο το διάστημα 2016-17, έχουν γίνει 623 έλεγχοι στον κλάδο των τραπεζών και έχουν επιβληθεί 2.811.175 ευρώ πρόστιμα, στη συντριπτική τους πλειονότητα για παραβάσεις που αφορούν υποδηλωμένη εργασία.

Σημειώνεται ότι, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτέμβριου, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πού θα απολαύσεις την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου και το "ματωμένο φεγγάρι" στην Αθήνα

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού είναι εδώ (7/9), κι εμείς σου προτείνουμε τις καλύτερες εμπειρίες για να την υποδεχθείς με τον πιο ρομαντικό τρόπο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Σεπ 2025 | 23:01

Επιχειρήσεις: "Βουλιάζει" η Αττική με 63 χιλιάδες νέες επιχειρήσεις να ανοίγουν από το 2024 - Ποιοι πάνε κόντρα στο ρεύμα και βραβεύονται

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, ειδικά όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ,

ΔΕΘ 07 Σεπ 2025 | 16:07

Growthfund Agora: Μεγάλα έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης

Μιλώντας με αριθμούς, ο Παναγιώτης Μπαλωμένος Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ είπε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται 100.000 στρέμματα και 5.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα που η έκταση τους ξεπερνά τα 600 χιλ. τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Σεπ 2025 | 12:16

Ο λογαριασμός της ΔΕΘ: Μείωση φόρου από... 0 έως και 5.300 ευρώ τον χρόνο - Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Ακόμη και σε… χιλιάδες ευρώ μετριέται το όφελος που προκύπτει για τους φορολογούμενους από την νέα κλίμακα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ 07 Σεπ 2025 | 09:22

Disaster stories: Ελληνικές αλυσίδες ένδυσης που ναυάγησαν - Από την κορυφή στους πλειστηριασμούς

Κάποτε αποτελούσαν κολοσσούς της ελληνικής ένδυσης, ονόματα που κυριαρχούσαν στις βιτρίνες και άφηναν έντονο αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά.

ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 07 Σεπ 2025 | 09:04

Ποιοι συνταξιούχοι μηδενίζουν την προσωπική διαφορά από το 2026 και ποιοι το 2027

Σε δυο δόσεις αντί μια, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για 671.000 συνταξιούχους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Σεπ 2025 | 08:10

ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους - Τι κερδίζουν νέοι, οικογένειες, νησιώτες, ακρίτες και συνταξιούχοι

Μείωση συντελεστών με βάση τον αριθμό των παιδιών - Μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ για τα ακριτικά νησιά - Οφέλη ακόμη και πάνω από 4.000€ τον χρόνο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 06 Σεπ 2025 | 21:00

Πόσα κερδίζουν νέοι και οικογένειες από τη μείωση της φορολογίας - Αναλυτικά παραδείγματα

"Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές κατά 2 μονάδες για όλους - επιπλέον σημαντική μείωση για κάθε παιδί", ανέφερε ο πρωθυπουργός

ΣΤΗ ΔΕΘ 06 Σεπ 2025 | 18:12

"Δημιουργώντας υπεραξία για την Ελλάδα" στο Growthfund Agora

Παρουσιάζοντας το νέο Ταμείο -θυγατρική του Υπερταμείου- ο κ. Φράγκος είπε πως η σύσταση του Ταμείου έχει ήδη γίνει και έχει στελεχωθεί διοικητικά, ενώ προχωράει το κομμάτι της στελέχωσης και της λειτουργίας

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 06 Σεπ 2025 | 17:02

Σκληρή γεωπολιτική κόντρα για το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι στήνουν ανάχωμα στον Ιβάν Σαββίδη

Ποιες είναι οι τρεις εταιρείες που δίνουν μάχη με το Ρώσο επιχειρηματία για το νέο logistics center.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ 06 Σεπ 2025 | 14:32

Οσο περισσότερα παιδιά, τόσο λιγότερος φόρος: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η έκπληξη με το αφορολόγητο

Μπορεί μεσοσταθμικά η μείωση του φόρου εισοδήματος να εκτιμάται σε περίπου 7-8 %, όμως το όφελος για τους φορολογούμενους δεν θα είναι οριζόντιο.

06 Σεπ 2025 | 12:47

The Journey of Energy: Τεχνολογία, θέαμα και ενέργεια από τη ΔΕΗ στη ΔΕΘ

Μία εντυπωσιακή εμπειρία τεχνολογίας και θεάματος με επίκεντρο την ενέργεια στην 89 η ΔΕΘ με καθημερινές προβολές ανά μισή ώρα από τις 16:00 και τα Σαββατοκύριακa από τις 10:00

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Σεπ 2025 | 11:27

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου 2025.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Σεπ 2025 | 09:23

Για ποιους σχεδιάζεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πρόκειται για ένα μέτρο που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο και φαίνεται ότι θα ενταχθεί εκτός απροόπτου στο καλάθι της ΔΕΘ.

ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ 05 Σεπ 2025 | 21:44

Το "καλάθι" Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση και η μείωση ΕΝΦΙΑ σε χωριά και μικρές πόλεις

Φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, στήριξη της οικογένειας και πρωτοβουλίες για τη στεγαστική κρίση είναι ο βασικός άξονας των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

05 Σεπ 2025 | 14:43

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Καινοτομία και Ποιότητα στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

To Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος προσφέρει εξ αποστάσεως σπουδές υψηλού επιπέδου, διατηρώντας την ίδια ακαδημαϊκή ποιότητα και επιστημονική εγκυρότητα

05 Σεπ 2025 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο επτάμηνο - Αυξήθηκε 4% τον Ιούλιο

Αύξηση 4,0% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα τον μήνα Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

05 Σεπ 2025 | 13:41

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2ο τρίμηνο 2025

Αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε κατά το 2ο τρίμηνο 2025 το ΑΕΠ σε όρους όγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

05 Σεπ 2025 | 12:25

Όμιλος Fourlis: Νέο, σύγχρονο εταιρικό website

Με νέο website, ο όμιλος Fourlis αναδεικνύει τη διεθνή του παρουσία και προβάλλει τις αξίες της βιωσιμότητας και του ανθρώπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Σεπ 2025 | 10:02

Αλλάζουν όλα στη φορολόγηση των οικογενειών: Οι αδικίες που διορθώνει η εισαγωγή του "οικογενειακού εισοδήματος"

Σήμερα η απόκτηση του πρώτου παιδιού επιβραβεύεται φορολογικά με... 10 ευρώ τον μήνα και του δεύτερου με επιπλέον 18,3 ευρώ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 05 Σεπ 2025 | 08:19

ΟΠΑΠ: Βαρύ πυροβολικό το ΤΖΟΚΕΡ και το Στοίχημα - "Κλειδώνει" τα Εθνικά Λαχεία έως το 2036

ΤΖΟΚΕΡ και Στοίχημα τα πιο κερδοφόρα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Παραμένει η προτίμηση για τα καταστήματα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ 05 Σεπ 2025 | 08:11

Στέλιος Χατζηιωάννου (Easy Jet): "Ψήνει" deal στην τεχνολογία - "Να μην είναι μονοθεματική η ελληνική οικονομία"

Τι είπε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου (Easy Jet) για την ελληνική οικονομία και την επόμενη εξαγορά.

05 Σεπ 2025 | 07:47

Τι τζίρο κάνουν iPhone, iPad και MacBook στην Ελλάδα

Τα προϊόντα της Apple συνεχίζουν να έχουν απήχηση στην ελληνική αγορά, "κόντρα" στις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια.

04 Σεπ 2025 | 20:14

AKTOR: Διψήφια ανάπτυξη το Α' Εξάμηνο του 2025 - Διπλασίασε τη λειτουργική κερδοφορία

Στα 623 εκατ. € με διψήφια αύξηση ο κύκλος εργασιών, εκτόξευση και διπλασιασμός της λειτουργικής κερδοφορίας στα 65 εκατ. €

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 04 Σεπ 2025 | 18:53

ΟΠΑΠ: "Κλειδώνει" τα εθνικά λαχεία έως το 2036 - Κόπηκε ο ανταγωνιστής από τον σχετικό διαγωνισμό

Ανοικτός πλέον ο δρόμος για να ανανεώσει ο ΟΠΑΠ για επιπλέον 10 έτη τη διαχείριση των Εθνικών Λαχείων. Λευκή πετσέτα ρίχνει ο ανταγωνιστής.

04 Σεπ 2025 | 14:35

Τα Public υποδέχονται τους δικαιούχους της ΔΥΠΑ και ενισχύουν σχολεία της Αθήνας με δωρεά κλιματιστικών

Τα Public συνεχίζουν να καλλιεργούν τη γνώση και να στηρίζουν τις σχολικές κοινότητες

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 04 Σεπ 2025 | 12:46

Το παρασκήνιο της "ακύρωσης" του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο - Ποιος παράγοντας το "σαμποτάρει"

Φήμες που κυκλοφορούν την Λευκωσία κάνουν λόγο για επιχειρηματίες ΑΠΕ που θεωρούν το καλώδιο ανταγωνιστή τους.

04 Σεπ 2025 | 12:38

Ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιαλώσεων: Διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών - Διατηρεί την πρώτη θέση στο μερίδιο αγοράς φυσικό μεταλλικού νερού

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,6% το 2024, ο οποίος ανήλθε στα €131,8 εκατ.

04 Σεπ 2025 | 12:27

IDEAL Holdings: Αύξηση κερδών στο Α εξάμηνο - Κυριαρχεί και καινοτομεί στον κλάδο των τροφίμων

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, κερδοφορία και άνοδο σε όλα τα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζει η IDEAL Holdings

04 Σεπ 2025 | 12:26

Ελληνικός Χρυσός και Μεταλλεία Θράκης στην 89η ΔΕΘ: Μια διαδραστική εμπειρία στο μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας

Οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό περίπτερο, αναδεικνύοντας τη στρατηγική και την πρόοδο των επενδυτικών έργων τους στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 04 Σεπ 2025 | 08:19

Fourlis: Αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων του 2025 παρά τα "σαμαράκια" σε δύο μεγάλα project - Ελληνικό και Ελευσίνα

Παρά τα εμπόδια σε δύο μεγάλα project η Trade Estates του Ομίλου Fourlis εκτιμά πως θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2025.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 03 Σεπ 2025 | 19:01

Αντεξαν στις πιέσεις τα Ελληνικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις αγορές κινήθηκαν ανοδικά υπό το βάρος μαζικών ρευστοποιήσεων

ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 03 Σεπ 2025 | 16:21

Διευθυντές υπουργείων και δημόσιοι υπάλληλοι ξέπλεναν χρήμα μέσω στοιχηματικών εταιρειών - Έπαιζαν έως και 1 εκατ. ευρώ

Στο φως ένα δίκτυο περίπου 200 παικτών που αξιοποιούσαν τα "παραθυράκια" του συστήματος για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά - Πώς ξέπλεναν "μαύρο" χρήμα

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 03 Σεπ 2025 | 14:13

Trade Estates: Διψήφια αύξηση για το "Α' Ημίχρονο" του 2025 - Η μάχη με Σαββίδη για το Logistics Center

Ανοδικό ήταν το πρώτο ημίχρονο του 2025 για τη Trade Estates του Ομίλου Fourlis.

03 Σεπ 2025 | 12:36

Στρατηγικός ο ρόλος της CHOOSE στη νέα εποχή εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ με την υλοποίηση του ΚΕΦ my1521

Η CHOOSE συνέβαλε ουσιαστικά στην υλοποίηση του νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ 03 Σεπ 2025 | 12:25

Τι θα παράγει το νέο εργοστάσιο του Μυτιληναίου στον Βόλο: Από Leopard μέχρι στρατιωτικά οχήματα

Η εμπλοκή της METLEN στο πρόγραμμα Leopard 2A8 συνδέεται με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία "ReArm Europe"

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Σεπ 2025 | 11:29

Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις με "προσωπική διαφορά" - Τα 4 μέτρα για τους συνταξιούχους

Πάνω από 600.000 συνταξιούχοι βλέπουν το καθαρό τους εισόδημα να παραμένει "παγωμένο" τα τελευταία χρόνια.

STREET FOOD 03 Σεπ 2025 | 09:27

Tacο Bell: Comeback στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια απουσίας - Πού ανοίγει το πρώτο κατάστημα

Που ανοίγει το νέο κατάστημα των Taco Bell στην Ελλάδα. Ποια η στρατηγική για να κερδίζει τη Gen Z.

02 Σεπ 2025 | 14:37

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μεγαλύτερο συνέδριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων στην Ευρώπη

Το μέλλον της ενημέρωσης στην εποχή των δεδομένων, των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 02 Σεπ 2025 | 14:00

Η "πληγή" των απλήρωτων κοινοχρήστων που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές: Ποια είναι η λύση

Ένα από τα μεγαλύτερα "αθόρυβα" προβλήματα που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, είναι αυτή των απλήρωτων κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 02 Σεπ 2025 | 13:03

Η Chevron αποφασίζει για τις έρευνες φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης - Η απειλή Φιντάν και το διπλό παιχνίδι της Λιβύης

Στις 10 Σεπτεμβρίου λήγει ο διεθνής διαγωνισμός για την εκχώρηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων στην περιοχή της Κρήτης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη Chevron.

02 Σεπ 2025 | 12:22

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Και 4ο εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στον Βόλο

Η METLEN ενισχύει περαιτέρω τον στρατηγικό της ρόλο στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας και της Ευρώπης

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Σεπ 2025 | 09:29

Καμπάνια της Παπαστράτος για να σταματήσουν οι ανήλικοι το κάπνισμα και το άτμισμα

Τι αφορά η νέα καμπάνια για την αποτροπή του καπνίσματος στους νέους

02 Σεπ 2025 | 08:26

Η τιμή του χρυσού σπάει ρεκόρ - Φτάνει τα 3.500 δολάρια την ουγκιά

Ο χρυσός κατέγραψε σήμερα νέα μεγάλη άνοδο, έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 3.501 δολάρια την ουγκιά, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφτηκε μόλις τον Απρίλιο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΔ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 02 Σεπ 2025 | 08:13

Πότε θα φτάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Καθοριστική θα είναι η συμβολή των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης για τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου, που αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Σεπ 2025 | 07:24

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Καταφθάνουν ειδοποιητήρια για το 2020 ενόψει παραγραφής

Ειδοποιητήρια για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2020 θα στείλει εντός του Σεπτεμβρίου στους κατόχους των οχημάτων η Εφορία.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Σεπ 2025 | 06:45

Τα νέα μέτρα για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων - Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τη στεγαστική κρίση

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ένα πακέτο οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων με στόχο αυτή τη φορά την αύξηση της προσφοράς στέγης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Σεπ 2025 | 19:38

ΔΕΗ: Μειωμένα από 10 έως 25% τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Η μείωση των τιμολογίων αντανακλά την υποχώρηση των τιμών χονδρικής στα 78 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, από 100,5 ευρώ τον Ιούλιο.

01 Σεπ 2025 | 17:27

Νέα υπηρεσία από την AXIA CERT: Αξιολόγηση Ασφάλειας Μηχανών & Συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό

Στόχος η μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, η προστασία των εργαζομένων και η διασφάλιση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ 01 Σεπ 2025 | 16:08

Καταγγελίες πολιτών στην ΑΑΔΕ: Πρώην σύζυγοι που ζητούν εκδίκηση, το κρυφό όπλο της εφορίας

Στην πλατφόρμα "Καταγγελίες Πολιτών" έχουν φθάσει χιλιάδες αναφορές από πρώην συζύγους ή πρώην συνεργάτες που αποκαλύπτουν μαύρο χρήμα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 01 Σεπ 2025 | 16:03

Αντιπρόεδρος ΡΑΑΕΥ: Η αίσθηση είναι ότι η μείωση του ρεύματος στη λιανική θα είναι στο ύψος του 20%

Τι είπε για τα χρωματιστά τιμολόγια ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, Δημήτρης Φούρλαρης

01 Σεπ 2025 | 13:35

Η Νova σε συνεργασία με τη THEMA του Canal+ φέρνει στην ΕΟΝ το φαινόμενο Κ-Drama με 6 συναρπαστικές κορεατικές σειρές

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών & media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η THEMA, μέλος του Ομίλου Canal+, ανακοινώνουν διετή συμφωνία

01 Σεπ 2025 | 13:28

Το πρόγραμμα του Glyfada Greek Maritime Golf Event

Η ναυτιλία συναντά το γκολφ σε μια ημέρα γεμάτη δράση

01 Σεπ 2025 | 13:14

ΕΤΑΔ: Νέος Πρόεδρος και νέα μέλη ΔΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας

Ο Δημήτρης Πολίτης αναλαμβάνει τη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Σεπ 2025 | 12:03

Ελλάδα, η χώρα των μισθολογικών ανισοτήτων: Οι τεράστιες διαφορές ανά φύλο, περιοχή και επιχείρηση

Τεράστιες αποκλίσεις Αθήνας – Περιφέρειας, ανδρών – γυναικών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 31 Αυγ 2025 | 08:47

Οι μισοί Έλληνες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος - Μόλις 1,2 εκατ. φορολογούμενοι για το 70% του συνολικού φόρου

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων -τα έσοδα από τον οποίο αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τα 15 δισ. ευρώ- είναι υπόθεση των λιγότερων και όχι των περισσότερων.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Αυγ 2025 | 18:30

Θερινές εκπτώσεις: Δεν ψώνισαν οι καταναλωτές - Σχεδόν 8 στους 10 εμπόρους κατέγραψαν πτώση του τζίρου

"Το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσει μέσα στην επόμενη τριετία" εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Αυγ 2025 | 09:17

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση από τον ΟΠΕΚΑ

Πότε αναμένεται να λάβουν το επίδομα παιδιού οι δικαιούχοι

28 Αυγ 2025 | 19:24

Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στο The Ellinikon: Μεγάλη συμφωνία της LAMDA με τον Όμιλο ION

H συμφωνία αυτή ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα του Έργου του Ελληνικού και ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη ως επιχειρηματικού προορισμού μεγάλης κλίμακας.

ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 2,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 28 Αυγ 2025 | 13:12

Σε καθοδική πορεία το χρέος, μειώθηκε για πρώτη φορά και σε απόλυτο αριθμό

Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης σε καθαρούς όρους καταγράφει στο τέλος Ιουνίου μείωση κατά 2,2 δις ευρώ στα 326,4 δις ευρώ, από 328,6 δις ευρώ στο τέλος του 2024.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ 28 Αυγ 2025 | 12:04

Σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου "αδράνειας" στα κλειστά ακίνητα

Ο νέος φόρος θα λειτουργούσε ως ένα πρόσθετο αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 09:52

"Απειλή" ο πληθωρισμός για το αφήγημα της ΔΕΘ - Ποια προϊόντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων

Κεντρικό αφήγημα της φετινής ΔΕΘ θα είναι η πολιτική αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 07:56

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους

H αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε τέλη Ιουλίου, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι μέχρι τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 07:05

Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε 32 βασικά προϊόντα

Η ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει ανατιμήσεις που ζαλίζουν, πλήττοντας πρωτίστως τα φτωχότερα νοικοκυριά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 27 Αυγ 2025 | 20:47

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειώσεις τιμών μετά την αισθητή πτώση της χονδρικής - Έρχονται τα "κόκκινα" τιμολόγια

Η βουτιά στη μηνιαία χονδρική τιμή ρεύματος δημιουργεί προσδοκίες για χαμηλότερα κυμαινόμενα τιμολόγια τον επόμενο μήνα -

ΕΦΟΔΟΙ 27 Αυγ 2025 | 19:47

ΑΑΔΕ: Πάνω από 400 παραβάσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς - Πρόστιμα σε Ρόδο, Πάρο, Κέρκυρα

Κατά το διάστημα 16-25 Αυγούστου τα μικτά κλιμάκια της ΑΑΔΕ διενήργησαν εκτεταμένους ελέγχους σε Ρόδο, Πάρο, Κρήτη, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 27 Αυγ 2025 | 17:48

Φορολοταρία Ιουλίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε εάν κερδίσατε από 1.000 έως και 50.000 ευρώ

Η συμμετοχή στη φορολοταρία γίνεται αυτόματα για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Αυγ 2025 | 16:07

Δημόσιοι υπάλληλοι: Δυνατότητα συνυπηρέτησης με εργαζόμενο εκτός Δημοσίου για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Στόχος είναι να διευκολυνθούν η οικογενειακή ζωή και η ομαλή διαβίωση των οικογενειών με τρία ή περισσότερα ανήλικα παιδιά

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 27 Αυγ 2025 | 07:46

Στον πάγο ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος του 2026 - Προς κατάργηση οδεύει ο φόρος

Παρατείνεται η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για ένα έτος ακόμα, μέχρι το τέλος του 2026.

ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 26 Αυγ 2025 | 10:52

Στην "Υφαντής" περνά το 100% της "Νίκας"

Η Bespoke και η Α&Χ ΥΦΑΝΤΗΣ ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 100% των μετοχών της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΘ 26 Αυγ 2025 | 10:20

Ανάλυση: Γιατί η κυβέρνηση ρίχνει "όλα τα λεφτά" στη νέα φορολογική κλίμακα

To πακέτο της ΔΕΘ έχει κλειδώσει. Ύστερα από εκατοντάδες ασκήσεις επί χάρτου που έτρεξαν το τελευταίο διάστημα, ελήφθησαν αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Αυγ 2025 | 07:46

Ποιοι φορολογούμενοι μπορεί να κερδίσουν κούρεμα προστίμων έως και 75%

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την αίτηση και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής, θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 25 Αυγ 2025 | 15:16

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για 13ωρο, 4ήμερη εργασία, προσλήψεις-εξπρές και υπερωρίες

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Στόχος η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους

25 Αυγ 2025 | 11:36

Απόβλητα στα νησιά: Από πρόβλημα σε πόρο – Η νέα κυκλική πραγματικότητα

Πώς θα μεταβούμε από το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, σε ένα μοντέλο τοπικής κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην αναγέννηση του περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Αυγ 2025 | 10:50

Ποιοι θα δουν αυξήσεις άνω του 3% στο εισόδημά τους το 2026

Ο ρόλος της νέας φορολογικής κλίμακας στην πραγματική μεταβολή του εισοδήματος.

25 Αυγ 2025 | 10:03

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Στοχευμένες παρεμβάσεις και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα

Η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει πλήρως τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 25 Αυγ 2025 | 07:42

Πλειστηριασμοί: Τα βαριά και επώνυμα σφυριά που έρχονται τον Σεπτέμβριο

Βαριά και επώνυμα σφυριά που αφορούν άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις, γνωστά πρόσωπα της αγοράς και εμβληματικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει η ατζέντα των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 25 Αυγ 2025 | 00:15

Λαγκάρντ: Επικίνδυνο να υπονομεύεται η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

"Όταν μια κεντρική τράπεζα παύει να είναι ανεξάρτητη ή όταν απειλείται η ανεξαρτησία της, καθίσταται δυσλειτουργική," είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

24 Αυγ 2025 | 12:20

Πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις για μισθωτούς, οικογένειες, οικονομικά ευάλωτους

Η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης θα έχει ως κορμό την ελάφρυνση μισθωτών και οικογενειών με παιδιά, η οποία θα προκύψει κυρίως από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογική κλίμακα.

ΝΕΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ» 23 Αυγ 2025 | 15:22

Κατώτατος μισθός: Πώς 550.000 εργαζόμενοι θα δουν 500€ επιπλέον στην τσέπη τους το 2026

Περίπου 550.000 εργαζόμενοι θα δουν μέσα στη χρονιά περισσότερα από 500 ευρώ επιπλέον στο πορτοφόλι τους, χάρη στον συνδυασμό δύο -πιθανώς και τριών- μέτρων

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ 23 Αυγ 2025 | 11:33

Έρχεται "κούρεμα" τεκμηρίων διαβίωσης: Κλειδώνουν οι αποφάσεις την προσεχή εβδομάδα

Η έκταση του κουρέματος δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα με το είδος του τεκμηρίου.

22 Αυγ 2025 | 16:33

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 29 Αυγούστου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ 22 Αυγ 2025 | 08:53

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων - Το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης των παρόχων

Το βασικότερο σενάριο προβλέπει τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει μεταξύ της τιμής αγοράς τους και της πώλησής τους με συντελεστή 15%.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 21 Αυγ 2025 | 20:17

Appodixi: Πώς να κερδίσετε χρήματα καταγγέλλοντας αποδείξεις μέσω της εφαρμογής

Ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της ΑΑΔΕ είναι η εφαρμογή Appodixi, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν εύκολα και άμεσα να ελέγχουν τις αποδείξεις τους και να καταγγέλλουν παραβάσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΟΠΥ 21 Αυγ 2025 | 17:54

Πέθανε ο Ιωάννης Στεφανής: Υπήρξε πρωτοπόρος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αποχαιρετά "έναν άνθρωπο οραματιστή και πρωτοπόρο"

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ 21 Αυγ 2025 | 11:54

"Γκρεμίζεται" η τιμή χονδρικής του ρεύματος – Πόσο θα κοστίζει η κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο

Αν δεν υπάρξει αλλαγή στην εκπτωτική πολιτική των εταιρειών, η "πράσινη" κιλοβατώρα θα μπορεί να κοστίζει ακόμη και 12,6 λεπτά από 15,15 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο.

21 Αυγ 2025 | 08:09

"Βροχή" οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο: 208.534 στην "Appodixi" και 58.907 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Οι επώνυμες καταγγελίες υπερτερούν των ανωνύμων, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί το κίνητρο της χρηματικής επιβράβευσης

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ 20 Αυγ 2025 | 13:22
20 Αυγ 2025 | 11:58

ΑΑΔΕ: Λουκέτα και πρόστιμα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών - Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Τήνος, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Ρόδος και ο Πόρος βρέθηκαν στο επίκεντρο

ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ 19 Αυγ 2025 | 12:45

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για 55 "πολύ ύποπτες" περιπτώσεις δήθεν αγροτών που πήραν επιδότηση

Το ύψος των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία έχει κινηθεί διαδικασία δέσμευσης αγγίζει ή και υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο

ΠΑΡΟΧΕΣ 19 Αυγ 2025 | 12:00

Πακέτο ΔΕΘ: Σκέψεις για αύξηση της ενίσχυσης των 250 ευρώ στους συνταξιούχους και η διεύρυνση των δικαιούχων

Εχει πέσει στο τραπέζι και η αύξηση του ποσού των 250 ευρώ ή ακόμα και η διεύρυνση των δικαιούχων.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 19 Αυγ 2025 | 10:16

ΔΕΘ 2025: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις φόρων και εισφορών - Το σχέδιο για περισσότερες καθαρές αποδοχές το 2026

Το πακέτο της ΔΕΘ θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για να μειωθούν οι κρατήσεις από τους μισθούς και τις συντάξεις.

ΕΛΕΓΧΟΙ 19 Αυγ 2025 | 08:00

Από το κόσκινο της εφορίας οι μεγάλες επιστροφές φόρου - Ποιοι ελέγχονται

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ επικεντρώνονται σε περιπτώσεις φυσικών προσώπων που έλαβαν δυσανάλογα υψηλές επιστροφές φόρου, σε σχέση με τα εισοδήματά ή τον τζίρο τους.

ΥΠΟΙΚ 18 Αυγ 2025 | 11:07

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7,959 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,599 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,665 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΔΕΘ 18 Αυγ 2025 | 10:41

Έρχεται διπλό κίνητρο για επενδύσεις σε κατοικίες: Νέα κλίμακα και φορολογικά "δώρα"

Τα κίνητρα για το άνοιγμα κλειστών ακινήτων αναμένεται να γίνουν πιο ελκυστικά για όσους θα αποφασίσουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνια μίσθωση.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ SOS 18 Αυγ 2025 | 07:39

Η εφορία ακύρωσε χιλιάδες γονικές παροχές - Οι λόγοι

Στην "τσιμπίδα" της εφορίας πιάστηκαν χιλιάδες γονικές παροχές που έγιναν με μετρητά αλλά και εικονικές δωρεές χρημάτων σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για συγγενείς πρώτης κατηγορίας, ήτοι γονείς, παιδιά και εγγόνια.

17 Αυγ 2025 | 10:23

Το απόλυτο ρεκόρ στο ΤΖΟΚΕΡ –  Κληρώνει 28,5 εκατ. ευρώ απόψε στις 22:00

Το ποσό ρεκόρ έχει συγκεντρωθεί ύστερα από 45 συνεχόμενα τζακ ποτ, χωρίς να βρεθεί νικητής στην πρώτη κατηγορία.

17 Αυγ 2025 | 09:09

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Αυγούστου

Oπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του