Οι απίστευτοι συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ: Απεργούν...γιατί ο Χατζηδάκης θέλει να δώσει λύση στις εκκρεμείς συντάξεις

Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ στην επιχείρηση "βγάλτε τώρα τις συντάξεις" του Κωστή Χατζηδάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
hatzidakis

Στα "χαρακώματα" είναι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, περί προώθησης νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να εμπλακούν στην διαδικασία απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, ενώ γνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα με τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν επί χρόνια να τους αποδοθεί η σύνταξη, αν και γνωρίζουν το χάλι της υπηρεσίας τους και υπολειτουργεί, δείχνουν έτσι να αδιαφορούν- επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες -για το κοινό καλό και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ιδεολογικές και κομματικές τους εμμονές.

Και προχωρούν, μάλιστα, σήμερα σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στην οδό Σταδίου ενώ έχουν προγραμματίσει και τη διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων, παρά τον κορονοϊό, σήμερα και αύριο.

Οι απίστευτοι συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ: Απεργούν...γιατί ο Χατζηδάκης θέλει να δώσει λύση στις εκκρεμείς συντάξεις


Στην απεργία συμμετέχουν οι δύο μεγάλες ομοσπονδίες ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, καθώς καταγγέλλουν την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων, ως εάν η εμπλοκή των δικηγόρων και των λογιστών, σε μια επιχείρηση που θα δώσει ανάσα στους εν αναμονή συνταξιούχους, είναι μια ιδεολογική και κομματική μάχη και δεν συνιστά μια λύση ανάγκης ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Στην λογική των συνδικαλιστών θα πρέπει πρώτα να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΦΚΑ και μετά να δοθούν οι συντάξεις, λες και οι συνταξιούχοι που περιμένουν επι μήνες ή και χρόνια την σύνταξή τους είναι πειραματόζωα, που θα πρέπει να περιμένουν την αναδιοργάνωση του κράτους για να λάβουν αυτά που δικαιούνται.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρατηρεί το χάος που παρέλαβε με το χάος του ΕΦΚΑ:

hatzidakis

Οι συνδικαλιστές ζητούν φυσικά προσλήψεις

Για τους εργαζομένους προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι:

α) η στελέχωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς έχει απωλέσει τα τελευταία χρόνια το 40% του δυναμικού του, μόλις 300 εργαζόμενοι είναι κάτω των 50 ετών και μόλις 600 είναι αυτοί που απασχολούνται με την έκδοση των συντάξεων και

β) η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές τεχνολογίας προπερασμένης δεκαετίας.

efka

Η θέση του Υπουργείου Εργασίας

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η τελική διάταξη νόμου, μαζί με τις διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων, κυρίως αναφορικά με τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, θα μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Απριλίου. Αλλωστε όπως έχει δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, θα κάνει τα πάντα ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των εν αναμονή συνταξιούχων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Capital.gr

Ο υπουργός Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Capital δήλωσε πως "στην πρώτη φάση σκοπός μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να βάλουμε σε μια σειρά το θέμα των συντάξεων” και "σε δεύτερη φάση θα ξεδιπλωθεί το συνολικότερο σχέδιο ανασύνταξης του ΕΦΚΑ, ο οποίος πρέπει, σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα που επικρατεί εκεί, να λειτουργήσει με ένα οργανωτικό μοντέλο σύγχρονο και ευρωπαϊκό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Δικηγόροι: Θετική η συμμετοχή στον υπολογισμό των συντάξεων του ΕΦΚΑ

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει θετική τη σχετική πρόταση του υπουργού Εργασίας για την ανάθεση σε δικηγόρους του έργου της συνδρομής του ΕΦΚΑ στη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων, με σκοπό την επιτάχυνση της έκδοσης και απονομής τους. Όμως, παράλληλα, η Ολομέλεια κάνει τις εξής παρατηρήσεις επί του εν λόγω θέματος:

"1) Η επιμόρφωση και κατάρτιση των δικηγόρων θα γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας και με δικό του προσωπικό και δαπάνες. Η Ολομέλεια θα παρέχει μόνο υποστηρικτική συνδρομή, μέσω των πληροφοριακών της συστημάτων.


2) Η επιλογή των δικηγόρων, στους οποίους θα ανατίθεται μία υπόθεση, θα πρέπει να γίνεται με κλήρωση από τον κατάλογο των όσων δικηγόρων θα έχουν υποστεί τη σχετική ειδική επιμόρφωση - ενημέρωση στα συστήματα του ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική επιλογή και να αποφεύγονται συχνά παρατηρούμενες παθογένειες του συστήματος. Νέα υπόθεση θα ανατίθεται στον ίδιο δικηγόρο, μετά την εξάντληση των δικηγόρων του καταλόγου.

3) Η αποζημίωση των δικηγόρων για το έργο που θα επιτελούν θα πρέπει να είναι εύλογη και ανάλογη των δυσκολιών της υπόθεσης και θα πρέπει να καταβάλλεται εντός ευλόγου χρόνου από την παράδοση του φακέλου και να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεπίδεκτη συμψηφισμού έναντι πάντων.


4) Η αποζημίωση θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην αποζημίωση αυτή. 'Αλλωστε, οι δικηγόροι δεν συνδέονται με ουδεμία έννομη σχέση με τους πολίτες και η μόνη επικοινωνία μαζί τους θα είναι αποκλειστικά και μόνο για τυχόν συμπληρωματικές διευκρινήσεις επί της υπόθεσής τους".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ 1.183.549 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 18 Απρ 2021 | 12:57

Εβδομάδα πληρωμών: Ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων αναστολών και των συντάξων Μαΐου

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μάϊου από τον e-ΕΦΚΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 14 Απρ 2021 | 17:36

Τι αλλάζει στις απεργίες στις ΔΕΚΟ με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη- Θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας

Στις απεργίες στις ΔΕΚΟ θα πρέπει πλέον να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας το 1/3 των εργαζομένων

ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 12 Απρ 2021 | 20:03

Καταβολή 20,4 εκατ. ευρώ σε 31.461 κληρονόμους συνταξιούχων

Επιστρέφονται 20.403.789,13 ευρώ από μειώσεις συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές

12 Απρ 2021 | 08:06

Οι συντάξεις, τα Ραφάλ και ο Πολ...

Στη χώρα που "…θάλλει η ελαία" λοιπόν η κυρίαρχη αντιπαράθεση αφορά πώς την συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,5% θα την κάνουμε ταχύτερα 20% και όχι 12%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Απρ 2021 | 08:05

Συντάξεις Μαϊου: Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους - Ολες οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, στους δικαιούχους.

ΠΑΝΕ ΤΑΜΕΙΟ 11 Απρ 2021 | 15:11

Εβδομάδα πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ ύψους 161 εκατ. ευρώ - Αύριο καταβάλλονται τα αναδρομικά σε κληρονόμους

Αύριο πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ τα αναδρομικά στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 10 Απρ 2021 | 09:26

Πώς θα πάρουν τη σύνταξη τους οι 139.000 εν αναμονή δικαιούχοι - Τα 4 "κλειδιά" του κυβερνητικού σχεδίου

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση για να πάρουν τη σύνταξή τους 139.000 πολίτες

ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 08 Απρ 2021 | 17:58

Συντάξεις: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές από τον ΕΦΚΑ

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ 04 Απρ 2021 | 14:20

Επίδομα 534 ευρώ: Έως τις 12 Απριλίου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους σε αναστολή θα λάβει χώρα είτε την Παρασκευή 9 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Μαρ 2021 | 13:19

Χατζηδάκης: Τι ισχύει για την προκαταβολή σύνταξης - Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά

"Οσοι πάρουν την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης να μην φοβούνται ότι δεν θα πάρουν και τη βασική τους σύνταξη", σημείωσε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Μαρ 2021 | 07:58

Ποια επιδόματα καταβάλλονται από σήμερα έως τις 2 Απριλίου

Ο προγραμματισμός των καταβολών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 29 Μαρτίου-2 Απριλίου.

ΑΠΟ ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΟΠΕΚΑ 28 Μαρ 2021 | 16:34

"Καταιγισμός" πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων από Δευτέρα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός των καταβολών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Μαρτίου-2 Απριλίου.