ΟΟΣΑ: Ξανά πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα φορολογικά βάρη

Ακόμη μια έκθεση διεθνούς οργανισμού έρχεται να επιβεβαιώσει τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στα φορολογικά βάρη.

oosa-ksana-prwtathlitria-i-ellada-sta-forologika-bari
SHARE THIS
0
SHARES

Ακόμη μια έκθεση διεθνούς οργανισμού έρχεται να επιβεβαιώσει τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στα φορολογικά βάρη.

Έκθεση για τα φορολογικά έσοδα (Revenue Statistics 1965-2017) που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) δείχνει πως οι αυξήσεις φόρων στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2017 ήταν οι μεγαλύτερες μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού.

Το 2010 η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν στο 32% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 32,3% στον ΟΟΣΑ ενώ το 2017 η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα έφτασε στο 39,4% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 34,2% στον ΟΟΣΑ.

Τα στοιχεία καταγράφουν με άλλο λόγια την επιλογή να χρησιμοποιηθεί η έμμεση και άμεση φορολογία ως βασικό μέσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου.

Εντυπωσιακή είναι ωστόσο μια ακόμη πρωτιά, σύμφωνα με την έκθεση, αυτή που αφορά τη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών (άμεσοι φόροι) διαμορφώθηκαν το 2017 στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.

Την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, οι έμμεσοι φόροι αποτελούσαν το 26,2% εσόδων, στην Ισπανία το 29,1%, στη Γαλλία το 24,4% εσόδων και μόνον η Πορτογαλία από τις χώρες της Ευρωζώνης ξεπέρασε την Ελλάδα, με έμμεσους φόρους που έφταναν στο 39,8% του συνόλου των εσόδων.

 

ΝΔ: "Οι πιο άδικοι οι έμμεσοι φόροι"

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι "όντως κατοικεί στα λόγια του, μόνο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα". Η Νέα Δημοκρατία προσθέτει ότι η "πραγματικότητα είναι αυτή που βιώνουν οι πολίτες και επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους, δηλαδή τους πιο άδικους».

 

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook