ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα την περίοδο 2015-16

Με τη συγκεκριμένη επίδοση, η Ελλάδα κατακτά την πρωτιά μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και για όλη την περίοδο από το 2007 μέχρι το 2016.

oosa-prwtathlitria-stous-forous-i-ellada-tin-periodo-2015-16
SHARE THIS
0
SHARES

Τη μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα από φόρους αναλογικά με το ΑΕΠ της μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ παρουσίασε η Ελλάδα. Η θλιβερή πρωτιά αναδεικνύεται μέσα από τη σχετική έκθεση του Οργανισμού για τους φόρους που δόθηκε τα μεσάνυχτα στη δημοσιότητα και φυσικά αποτυπώνει για μια ακόμη φορά τις επιπτώσεις από την υποχρέωση παραγωγής υπερ-πλεονασμάτων.

Με ποσοστό αύξησης άνω του 2% η Ελλάδα καταλαμβάνει με χαρακτηριστική άνεση την πρώτη θέση. Θετικές είναι η μεταβολές και σε όλους τους επιμέρους φόρους με εξαίρεση των φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τα έσοδα του οποίου είχαν μικρή μείωση αναλογικά με το ΑΕΠ λόγω της διόρθωσης των αντικειμενικών αξιών.

«Η αναλογία φόρων προς το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ελλάδα εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από φόρους στο εισόδημα αλλά και στα αγαθά και στις υπηρεσίες.Η μεταβολή αυτή ήταν η συνέπεια της προσπάθειας  υλοποίησης των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι μόνες άλλες χώρες που είχαν αύξηση στους φόρους ως προς το ΑΕΠ κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα ήταν η Ολλανδία, η Λετονία, η Κορέα και η Πολωνία. Από την άλλη, 14 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είχαν μείωση στην αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ, συγκριτικά με το 2014.

Με τη συγκεκριμένη επίδοση, η Ελλάδα κατακτά την πρωτιά μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και για όλη την περίοδο από το 2007 μέχρι το 2016: Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι φόροι αναλογικά με τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ακολουθούν τέσσερις χώρες με μεταβολή υψηλότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων: Αργεντινή, Μεξικό, Σλοβακία και Εσθονία.

Στην περίοδο 2007-2016 όλες οι επιμέρους συνιστώσες των φορολογικών εσόδων έχουν θετικό πρόσημο: φόροι στην περιουσία, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι στο εισόδημα και φόροι στα αγαθά και στις υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη μεταβολή όμως, εντοπίζεται στους φόρους στα αγαθά και στις υπηρεσίες, απόδειξη των επιπτώσεων της έμμεσης φορολογίας. 

 

 

Φωτό: αρχείου REUTERS

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook