«Παγώνει» την επένδυση στις Σκουριές η Eldorado

Η διοίκηση της εταιρείας οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές μπαίνουν σε καθεστώς συντήρησης μετά από τη μη έκδοση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των απαιτούμενων αδειών

pagwnei-tin-ependusi-stis-skouries-i-eldorado
SHARE THIS
0
SHARES

Πάγο στην επένδυση στις Σκουριές στη Χαλκιδική έβαλε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προασπίσει τα δικαιώματά της απέναντι στις καθυστερήσεις, όπως υποστηρίζει, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση αδειών.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση ότι θέτει σε καθεστώς συντήρησης το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών στη Χαλκιδική προχώρησε ο καναδικός όμιλος της Eldorado Gold. 'Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωσή του ομίλου, «παρά το γεγονός ότι ο διάλογος με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) συνεχίστηκε, αυτό δεν προέβη μέχρι στιγμής στην έκδοση της άδειας τροποποίησης για την Εγκατάσταση Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, ενώ δεν διευθετήθηκαν και άλλα θέματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων».

«Η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την ύπαρξη σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών» αναφέρεται και προστίθεται ότι : «η εταιρεία προσέφυγε στην άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα δικαιώματά της στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, «τα μέσα αυτά αφορούν σε τρεις προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του ΥΠΕΝ», με τα οποία η εταιρεία «αιτείται δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών ρουτίνας. Άρνηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στις Σκουριές». Επίσης, «η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς (George Burns), δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές. Συνεπώς, κινούμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίσουμε τα έννομα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου». Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι «οι πρώτες ενδείξεις της γεωλογικής έρευνας στο Στρατώνι για την παράταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι θετικές».

Ο όμιλος είχε έρθει σε συμφωνία προ εβδομάδων με την κυβέρνηση ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Τελικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο διάλογος με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίστηκε, αλλά το υπουργείο δεν εξέδωσε εγκαίρως την άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι όσο διαρκεί η διαδικασία της διαιτησίας δεν θα προχωρήσουν σε κανένα σχόλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook