Οι επιχειρήσεις αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι πιο συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, την ώρα που τα νοικοκυριά φαίνεται να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.
Τα νέα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2025 σκιαγραφούν μια εικόνα όπου οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να στηρίζουν τα δημόσια έσοδα, ενώ τα φυσικά πρόσωπα χάνουν έδαφος λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της ακρίβειας που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Συνολικά, η φορολογική συμμόρφωση για τους βασικούς φόρους όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ανήλθε στο 82,09% το οκτάμηνο του 2025. Δηλαδή περίπου 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Η υψηλή εισπραξιμότητα, σε συνδυασμό με τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και την πρόσθετη ώθηση που δίνει η ακρίβεια στα φορολογικά έσοδα, ενισχύει την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων
Ειδικότερα, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις κατέβαλαν εμπρόθεσμα τον φόρο εισοδήματος στο οκτάμηνο, με το ποσοστό συμμόρφωσης να φθάνει στο 89,46%. Από τα 4,36 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθούν μέσα στο οκτάμηνο, τα 3,9 δισ. εξοφλήθηκαν στην ώρα τους.
Η θετική αυτή εικόνα διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μικρές διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 91,2% τον Φεβρουάριο, 92,06% τον Απρίλιο, 91,1% τον Μάιο και 88,84% τον Αύγουστο.
Τα νοικοκυριά πιέζονται από την ακρίβεια
Αντίθετα, τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων περιορίστηκε στο 73,54%, καθώς από τα 2,65 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, εισπράχθηκαν μόλις 1,95 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου έμειναν απλήρωτα, αυξάνοντας περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Όπως, άλλωστε, έδειξαν και τα συγκεντρωτικά στoιχεία της ΑΑΔΕ από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Αύγουστο, τα νέα φορολογικά χρέη έφτασαν τα 5,704 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ανέρχονταν σε 4,244 δισ. Ειδικά τον Αύγουστο, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα το 74,07% των υποχρεώσεων τους, καταβάλλοντας 460 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 620 εκατ. που όφειλαν. Τα συνολικά στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη δυσκολία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν εν μέσω ακρίβειας στην πληρωμή των φόρων.
Πληρωμή ΦΠΑ
Υψηλό παρέμεινε και το ποσοστό εμπρόθεσμης καταβολής του ΦΠΑ. Από τα 13,9 δισ. ευρώ που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, εισπράχθηκαν 11,38 δισ. ευρώ, με τη συμμόρφωση να φτάνει στο 81,86%. Μόνο για τον Αύγουστο, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,64 δισ. ευρώ έναντι υποχρέωσης 2 δισ., με το ποσοστό πληρωμής να διαμορφώνεται στο 81,8%.
Η καλή πορεία του ΦΠΑ αποδίδεται τόσο στη βελτίωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όσο και στην εντατικοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, που έχουν περιορίσει τη φοροδιαφυγή στην αγορά.
ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 8 στους 10 ιδιοκτήτες πληρώνουν στην ώρα τους
Στον φόρο ακίνητης περιουσίας, το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε στο 78,16%. Από το 1,6 δισ. ευρώ των βεβαιωμένων δόσεων ΕΝΦΙΑ, πληρώθηκαν 1,25 δισ. ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο, 6,16 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εξόφλησαν εμπρόθεσμα 153,6 εκατ. ευρώ, με το 80,6% των υπόχρεων να καταβάλλουν τη δόση στην ώρα τους.
Πηγή: capital
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
