opap
Advertisement

Follow us

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 είχε κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 είχε κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ.

Επίσης πάνω από τον στόχο κινήθηκαν και τα έσοδα από τους φόρους, στηριζόμενα κυρίως στον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.760 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 8.338 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 11.656 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.920 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.652 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Αναφορικά με την παρατηρούμενη διαφορά έναντι των στόχων στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους, σημειώνεται ότι κατά κύριο λόγο αφορούν ποσά που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν ενσωμάτωσης των στοιχείων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των εθνικολογιστικών προσαρμογών.

Διαβάστε Επίσης

Πιο συγκεκριμένα, ποσό ύψους 1.687 εκατ. ευρώ που αφορά στην είσπραξη κατά τον μήνα Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος εκ της παρατηρούμενης υποεκτέλεσης ταμειακής πληρωμής δαπανών ύψους 2.767 εκατ. ευρώ (όπως για παράδειγμα ο ετεροχρονισμός ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών, οι μεταβιβάσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης κ.ά.) δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα από φόρους (λαμβάνοντας υπόψη τις επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το δωδεκάμηνο αύξηση 292 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων, κάτι που προήλθε κυρίως από τα έσοδα του Νοεμβρίου, καθώς τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν κοντά στους στόχους. Η εν λόγω αύξηση αντισταθμίστηκε από αύξηση των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 362 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 67.005 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.810 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως στην είσπραξη τον μήνα Δεκέμβριο του ποσού των 1.687 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάρτιο 2024. Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού από το ΤΑΑ, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 123 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 73.998 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.126 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

I. Τα έσοδα της κατηγορίας "Φόροι" ανήλθαν σε 61.627 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 608 εκατ. ευρώ ή 1,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :

* Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 23.385 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 154 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 7.018 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 20 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2.491 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 49 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 20.884 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 318 εκατ. ευρώ.

II. Τα έσοδα της κατηγορίας "Κοινωνικές Εισφορές" ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

III. Τα έσοδα της κατηγορίας "Μεταβιβάσεις" ανήλθαν σε 7.530 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, κυρίως λόγω της είσπραξης εντός του 2023 ποσού 1.687 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ, όπως προαναφέρθηκε. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 7.530 εκατ. ευρώ, ποσό 3.042 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ.

IV. Τα έσοδα της κατηγορίας "Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών" ανήλθαν σε 848 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 121 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

V. Τα έσοδα της κατηγορίας "Λοιπά τρέχοντα έσοδα" ανήλθαν σε 3.930 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 338 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 3.930 εκατ. ευρώ, ποσό 465 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 6.993 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 316 εκατ. ευρώ από τον στόχο (6.677 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε Επίσης

Τα συνολικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.507 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3.763 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7.841 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.613 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, εξαιτίας κυρίως της είσπραξης ποσού 1.687 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως προαναφέρθηκε. Μη συμπεριλαμβανομένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν μείωση κατά 74 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8.566 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1.796 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα ανά μείζονα κατηγορία του κρατικού προϋπολογισμού, για τον Δεκέμβριο 2023 έχουν ως ακολούθως:

I. Τα έσοδα της κατηγορίας "Φόροι" ανήλθαν σε 5.586 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 160 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

* Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.722 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 23 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 628 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 14 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 27 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1.984 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 134 εκατ. ευρώ.

II. Τα έσοδα της κατηγορίας "Κοινωνικές Εισφορές" ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

III. Τα έσοδα της κατηγορίας "Μεταβιβάσεις" ανήλθαν σε 2.107 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Ποσό 1,687 αφορά έσοδα από το ΤΑΑ, όπως προαναφέρθηκε, ενώ ποσό 373 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

IV. Τα έσοδα της κατηγορίας "Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών" ανήλθαν σε 53 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 116 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

V. Τα έσοδα της κατηγορίας "Λοιπά τρέχοντα έσοδα" ανήλθαν σε 814 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 302 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Ποσό 180 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 726 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 182 εκατ. ευρώ από τον στόχο (543 εκατ. ευρώ).

Τα συνολικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 553 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 84 εκατ. ευρώ από τον στόχο (469 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν στα 70.765 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.767 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (73.533 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Επίσης είναι μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 513 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των μειωμένων ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, λαμβάνοντας υπόψη και αντίρροπες μεταβολές σε λοιπές κατηγορίες δαπανών.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 3.147 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην υποεκτέλεση των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας κατά 557 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υποεκτέλεση των μεταβιβάσεων ύψους 471 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν υπήρξε πλήρης ανάλωση των πιστώσεων υπό κατανομή. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι μέρος των αναγκών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εξυπηρετήθηκε με χρήση ιδίων πόρων, χωρίς να χρειαστεί επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση.

Ως αξιοσημείωτες πληρωμές μπορούν να αναφερθούν: η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 821 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass και της επέκτασης αυτού, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους 2023. Όλες οι προαναφερθείσες πληρωμές καλύφθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 11.201 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 133 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece, τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και τη νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ' οίκον και την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

4 δεκαετίες μετά, μια εμβληματική παράσταση ανεβαίνει ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχωφ κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, με ένα θίασο έντεκα σπουδαίων ηθοποιών.

ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 17 Δεκ 2025 | 07:44

Στον "Καραβίτη" ο Πιερρακάκης με το οικονομικό επιτελείο, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού [βίντεο]

​Το τραπέζι έγινε στην ιστορική ταβέρνα "Καραβίτης" στο Παγκράτι, όπου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, έφτασε ευδιάθετος.

ΒΡΑΔΥ ΤΡΙΤΗΣ 17 Δεκ 2025 | 07:30

Ανδρουλάκης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ψαροταβέρνα στην Καισαριανή μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό [εικόνες]

Σε ψαροταβέρνα στην Καισαριανή βρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ 136 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 16 Δεκ 2025 | 20:56

Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 "ναι" ο κρατικός προϋπολογισμός του 2026

Ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 16 Δεκ 2025 | 19:05

Χατζηδάκης για αγρότες: Εκτακτη στήριξη 160 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κονδύλια - Αλλα 600 μέχρι το τέλος του έτους

Πρόσθετο πακέτο 160 εκατ. ευρώ για στήριξη κτηνοτρόφων, βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 16 Δεκ 2025 | 18:51

Φάμελλος: Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή κυβέρνησης - Τρίο της λεηλασίας Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Πιερρακάκης

Κοινωνικά άδικος και αντιαναπτυξιακός, χαρακτηρίστηκε από τον Σωράτη Φάμελλο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2026

ΒΟΥΛΗ 16 Δεκ 2025 | 18:17

Προϋπολογισμός 2026 - Μητσοτάκης: Τα 6 μέτρα για το Στεγαστικό - Ποιοι θα πάρουν επιστροφή δύο ενοικίων το χρόνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι "το "Μένουμε Ευρώπη" έχει αντιστραφεί, με την Ευρώπη να λέει πλέον, "Γινόμαστε Ελλάδα"

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 16 Δεκ 2025 | 18:15

Κουτσούμπας: Κίνδυνοι για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τις συμφωνίες της κυβέρνησης [βίντεο]

"Οι αγώνες να συνενωθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι που θα αναζητήσει τη διέξοδο σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο", το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

ΒΟΥΛΗ 16 Δεκ 2025 | 16:57

Αλ. Χαρίτσης: O προϋπολογισμός του 2026 είναι ο τελευταίος με τεχνητή αναπνοή - Η ανάπτυξη πάει στον πάτο

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι: "παρέλασαν από δω όλες τις προηγούμενες μέρες υπουργοί που είχαν το θράσος να κουνάνε και το δάχτυλο"

ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ 16 Δεκ 2025 | 14:03

Βουλή: Δείτε live τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό - Το βράδυ η ψηφοφορία [βίντεο]

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού, ολοκληρώνεται σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 Δεκ 2025 | 11:00

Πρόγραμμα μαμούθ για το στεγαστικό ανακοινώνει ο Μητσοτάκης απόψε στη Βουλή - Πληροφορίες για μέτρο "έκπληξη"

Με επιδότηση ανακαινίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να "ξεκλειδώσει" χιλιάδες κλειστά ακίνητα.

ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 16 Δεκ 2025 | 08:13

Βουλή: Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό - Το βράδυ η ψηφοφορία και η ομιλία Μητσοτάκη

Η φετινή είναι και η πρώτη συζήτηση Κρατικού Προϋπολογισμού που διεξήχθη με την εφαρμογή του αυτόματου ηλεκτρονικού κόφτη των μικροφώνων.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 16 Δεκ 2025 | 06:41

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία σήμερα - Ποιοι συμμετέχουν, πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα η ΑΔΕΔΥ, κατά του Κρατικού Προϋπολογισμού που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ 14 Δεκ 2025 | 12:04

"Εσείς χειροκροτούσατε Βαρουφάκη, εμείς Πιερρακάκη": Η απάντηση Παπαθανάση στη νέα επίθεση Πολάκη

Η συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ, του Νίκου Παπαθανάση και του Παύλου Πολάκη

ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΕΕΠ ΚΑΙ ΔΗΜΤΟ 13 Δεκ 2025 | 13:33

Μητσοτάκης: Να αλλάξουμε την Ελλάδα να την κάνουμε πραγματική ευρωπαϊκή χώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ ότι η κυβερνητική προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Δεκ 2025 | 12:34

Γεωργιάδης για σύλληψη κουμπάρου Ανδρουλάκη: "Πάει πολύ το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για ''Γκρούεζες''"

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή τη δεύτερη μέρα της συζήτησης για το προϋπολογισμό

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Δεκ 2025 | 11:34

To πακέτο 14 + 3 μεταρρυθμίσεων που φέρνει ο προϋπολογισμός: Η λίστα που ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο

Tι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2026 ο οποίος συζητείται από την Παρασκευή στη Βουλή.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 13 Δεκ 2025 | 09:50

Βουλή: Δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2026 - Δείτε Live

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 12 Δεκ 2025 | 20:49

Κυριάκος Πιερρακάκης: "Πρωτίστως νίκη της πατρίδας η εκλογή μου στο Eurogroup" - Η πρώτη ομιλία του στη Βουλή

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης η επιτυχία στο Eurogroup είναι εθνική, είναι μιας Ελλάδας που άντεξε.

ΕΝΟΨΕΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 12 Δεκ 2025 | 16:54

Απεργία ΑΔΕΔΥ στις 16 Δεκεμβρίου - Συμβολικό κλείσιμο των Δήμων

Κύριο αίτημα της κινητοποίησης της ΚΕΔΕ, είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 12 Δεκ 2025 | 08:17

Βουλή: Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2026 - Ψηφίζεται το βράδυ της Τρίτης με ομιλία Μητσοτάκη

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων και τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2026 Η ΕΓΚΡΙΣΗ 25 Νοε 2025 | 22:32

"Πράσινο φως" της Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2026, κρίνοντας ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις δημοσιονομικές συστάσεις

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2025 | 09:12

Προϋπολογισμός 2026: 3,2 δισ. ευρώ για 5 εκατ. νοικοκυριά - Τα μέτρα για στέγη, νέα γενιά και οικογένειες

Οι αλλαγές στη φορολογία και οι αυξήσεις μισθών στον προϋπολογισμό του 2026

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Νοε 2025 | 08:26

"Ζητείται" αύξηση πάνω από 4% στον μέσο μισθό του 2026: Η προϋπόθεση για να γίνει το σενάριο πραγματικότητα

Οι συνολικές μεικτές απολαβές από εξαρτημένη εργασία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2026 στα 93,6 δισ. ευρώ, έναντι 89,7 δισ. για το 2025

ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ 22 Νοε 2025 | 10:12

Προϋπολογισμός: Στις 20.000 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις το 2026 - Οι περιορισμοί και οι κανόνες

Η κατανομή των προσλήψεων στους επιμέρους φορείς θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 150 ΗΜΕΡΕΣ 21 Νοε 2025 | 10:32

Το "ταμείο" των μέτρων στήριξης: Σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπουν 580 εκατ. ευρώ ανήμερα της… Black Friday

Τα… εφαρμοσμένα οικονομικά στη μάχη των δημοσκοπήσεων – Ώρα εφαρμογής των μέτρων στήριξης

ΟΠΕΚΕΠΕ 20 Νοε 2025 | 13:29

Κόντρα Μαρινάκη - Μάντζου για "Φραπέ": "Αν κληθεί με βίαιη προσαγωγή, δεν θα απαντήσει" - "Ομερτά για το σκάνδαλο"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος με παρέμβασή έθεσε το θέμα της άρνησης κατάθεσης του μάρτυρα Γιώργου Ξυλούρη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Νοε 2025 | 12:31

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2026 στη Βουλή - Πιερρακάκης: "Ρεαλιστικός, κοινωνικός, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός"

Μαζί με τον οικονομικό προϋπολογισμό ο κ. Πιερρακάκης κατέθεσε και τον γενικό ισολογισμό και απολογισμό του κράτους για το έτος 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11:00 20 Νοε 2025 | 08:12

Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2026: Μείωση φόρων για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και φοροελαφρύνσεις

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 07:51

Αυτές είναι οι νέες εισφορές για 1,4 εκατ. αυταπασχολούμενους – Αναλυτικά τα ποσά [πίνακας]

Ο πληθωρισμός του 2025 θα κλείσει στο 2,6% οπότε αυτό θα είναι και το ποσοστό αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 19 Οκτ 2025 | 09:18

Προϋπολογισμός 2026: Τα "κέρδη" για μεσαία τάξη, οικογένειες, συνταξιούχους και νέους - Αναλυτικά τα μέτρα ενίσχυσης

Δείτε με παραδείγματα τα οφέλη που προκύπτουν από τα μέτρα ενίσχυσης που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2026

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΛΗΑΣΙΑΖΕΙ 13 Οκτ 2025 | 23:43

Γαλλία: Ο Λεκορνί κρατά στα χέρια του τη "βόμβα" του προϋπολογισμού - Τι προβλέπει το σχέδιό του για το 2026

Στόχος η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας σε 4,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2026

ΣΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 07 Οκτ 2025 | 18:50

Γαλλία: Το "εμπόδιο" του προϋπολογισμού μέσα σε πολιτικό χάος - Ούτε οι σύμμαχοί του δεν στηρίζουν πλέον τον Μακρόν

Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2026 πρέπει να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση το αργότερο έως τις 13 Οκτωβρίου

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Οκτ 2025 | 11:44

Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2026: Ανάπτυξη 2,4% και χρέος 137,5% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο από το 2010

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% προβλέπεται να κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2026, έναντι 2,2% που εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2025.

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 05 Οκτ 2025 | 09:42

Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2026: Νέες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις - Ο διπλός στόχος

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2026 θα στέλνει το μήνυμα ότι η οικονομική πολιτική και του επόμενου χρόνου θα υπηρετεί έναν διπλό στόχο.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 28 Σεπ 2025 | 10:48

Τα μηνύματα του νέου προϋπολογισμού: Ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 2% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2026 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου

ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΧΟΥ 4,929 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 15 Σεπ 2025 | 13:52

Προϋπολογισμός 2025: Πρωτογενές πλεόνασμα 8,696 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2025, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,459 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 185 εκατ. ευρώ

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ 09 Σεπ 2025 | 11:50

Παραλύει η Γαλλία: Ο Μακρόν ψάχνει πρωθυπουργό, ο κόσμος στους δρόμους - Ανεβαίνουν τα σπρεντ

Σε νέο αδιέξοδο η Γαλλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαϊρού - Ο Μακρόν αναζητεί το πρόσωπο που θα εγγυηθεί την ψήφιση του προϋπολογισμού.

ΥΠΟΙΚ 18 Αυγ 2025 | 11:07

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7,959 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,599 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,665 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 25 Ιουλ 2025 | 16:30

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,519 δισ. ευρώ καταγράφηκε το α' εξάμηνο

Στόχος ήταν τα 2,235 δισ. ευρώ - Το πρωτογενές πλεόνασμα για την ίδια περίοδο το 2024 ήταν 2,905 δισ. ευρώ

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ 20 Ιουλ 2025 | 13:38

Politico: Η εκτόξευση του προϋπολογισμού της ΕΕ 1,8 τρισ. ευρώ αποκαλύπτει τις αδυναμίες της Φον ντερ Λάιεν

Οι σύμβουλοί της χαρακτήριζαν τη σύνταξη του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ ως μία από τις πιο δύσκολες αποστολές της.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 12 Ιουλ 2025 | 08:33

Πακέτο ΔΕΘ 1,5 δισ. ευρώ με μειώσεις φόρων, ενισχύσεις και παρεμβάσεις στο στεγαστικό - Πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ

Με τετραπλάσιους ρυθμούς από τον αρχικό στόχο τρέχει το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Ιουν 2025 | 12:31

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2025

Η υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού, εκτιμάται σε 1,454 δισ. ευρώ.

ΣΤΟ 2,2% 24 Ιουν 2025 | 18:28

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Οριακά χαμηλότερη η ανάπτυξη φέτος λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Όπως τονίζει η έκθεση η αναθεώρηση οφείλεται σε δύο πηγές αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Μαϊ 2025 | 11:24

Χατζηδάκης: Ναι στη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, όχι στον ποινικό λαϊκισμό για την τραγωδία των Τεμπών

Χατζηδάκης: Η στάση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από το ότι μαρτυρεί ανεπάρκεια, δείχνει ακόμα μια φορά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση του θέματος.

ΕΛΣΤΑΤ 22 Απρ 2025 | 12:17

Πρωτογενές πλεόνασμα "μαμούθ" 11,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 - Αντιστοιχεί στο 4,8% του ΑΕΠ

Το ποσό αντιστοιχεί στο 4,8% του ΑΕΠ και είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση και με το αντίστοιχο του 2023.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Απρ 2025 | 14:55

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισεκ. ευρώ στο τρίμηνο – Υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, συγκράτηση στις δαπάνες

Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17.691 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.816 εκατ. ευρώ.

ΒΟΥΛΗ 24 Μαρ 2025 | 17:34

Γραφείο Προϋπολογισμού: Συστάσεις για δημοσιονομική σταθερότητα, μείωση χρέους και αμυντικές δαπάνες

Πρόκειται για το πρώτο από μία σειρά σημειωμάτων που θα εκδίδει το Γραφείο Προϋπολογισμού για επίκαιρα οικονομικά ζητήματα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Φεβ 2026 | 07:07

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από σήμερα έως τις 13 Φεβρουαρίου

Συνολικά το ποσό των 70,5 εκατομμυρίων ευρώ θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 93.900 δικαιούχων.

ΑΑΔΕ 09 Φεβ 2026 | 06:55

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για έκπτωση έως 20% – Βήμα βήμα η αίτηση

Η αίτηση εμφανίζεται προσυμπληρωμένη για όσους είχαν υποβάλει το προηγούμενο έτος, με τη δυνατότητα τροποποίησης πριν από την οριστικοποίησή της.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 08 Φεβ 2026 | 17:25

Γιατί ανέβηκαν και το 2025 οι τιμές πώλησης και ενοικίασης σπιτιών - Οι πιο ακριβές περιοχές

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές για ακόμα μία χρονιά. Πως διαμορφώθηκε η πενταετία 2021-2025

08 Φεβ 2026 | 13:10

Κεραμέως: Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα το ν/σ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις μισθών

Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα το ν/σ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις μισθών και παροχών

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ» 08 Φεβ 2026 | 10:54

ΕΝΦΙΑ 2026: Χρονιά ρεκόρ για τις εκπτώσεις φόρου - Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εισοδηματικών κριτηρίων

Το 2026 θα είναι η χρονιά όπου θα κορυφωθεί η πολιτική των "ειδικών εκπτώσεων" (βάσει περιουσίας, πληθυσμού και ασφάλισης)

08 Φεβ 2026 | 09:45

Αγορά ακινήτων - Τα διλήμματα των φοιτητών για τη στέγη: ενοίκια, προκλήσεις και διεκδικήσεις

Οι νέοι καλούνται να σχεδιάσουν το μέλλον τους σε μια αγορά με πολλές προκλήσεις και συχνές αλλαγές κανόνων

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ YEAR-ROUND 08 Φεβ 2026 | 08:55

Δωδεκάμηνος τουρισμός: Ποιοι προορισμοί παίρνουν προβάδισμα στην Ελλάδα

Το μοντέλο του year-round τουρισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ίδια ένταση ζήτησης όλο το έτος

ΕΚΤ 07 Φεβ 2026 | 08:36

Τα μηνύματα Λαγκάρντ για τα επιτόκια και το ευρώ - Τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τα επιτόκια

ΤΟΥ ΥΠΕΘΟΟ 07 Φεβ 2026 | 08:32

Οι "μπλε φάκελοι" με 6 ιδιωτικοποιήσεις και 5 τομές στη φορολογία στο επίκεντρο για το 2026

Σύμφωνα με το Ενιαίο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, το 2026 αναμένεται να αποτελέσει έτος - σταθμό

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 06 Φεβ 2026 | 20:18

Τι αλλάζει σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών

Διευκρινίσεις από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Ναπολέοντα Μαραβέγια

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 06 Φεβ 2026 | 18:39

Στουρνάρας στο Bloomberg: Ανθεκτική η Ευρωζώνη, ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Αναφερόμενος στην άνοδο του ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ 06 Φεβ 2026 | 09:35

Κούρεμα έως 97% στους τόκους: Η απόφαση- ανάσα του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες και...ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο

Η αναπροσαρμογή της δόσης του δανείου, οι αναδρομικές διεκδικήσεις, οι επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος και οι ανησυχίες για ευρύτερες επιπτώσεις.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 05 Φεβ 2026 | 21:19

Νόμος Κατσέλη: Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου - Πώς ελαφρύνονται οι δόσεις

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα έκανε λόγο για μια "τερατώδη διαφορά" στις χρεώσεις, η οποία επιβάρυνε άδικα τους δανειολήπτες - Αναλυτικά παραδείγματα

ΣΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 05 Φεβ 2026 | 16:57

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΕΚΤ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 05 Φεβ 2026 | 15:29

Πιερρακάκης για πρόωρη αποπληρωμή χρέους: "Κερδίζουμε 800 εκατομμύρια το χρόνο από το 2029 και μετά"

"Κερδίζουμε γιατί ήταν πανάκριβο το πρώτο μνημόνιο. Ήταν πολύ ακριβά τα επιτόκια του πρώτου μνημονίου" τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Φεβ 2026 | 10:45

Πώς άλλαξαν οι μισθοί από το 2019 στη "ζώνη του χιλιάρικου" - Εξαφανίζονται οι αμοιβές των 800 ευρώ

Το διακύβευμα είναι ένα: πώς θα διασφαλιστεί -ειδικά για τα μεσαία κλιμάκια της μισθολογικής πυραμίδας- ότι το καθαρό εισόδημα θα αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον ρυθμό μεταβολής των τιμών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Φεβ 2026 | 08:25

Αγορά Κατοικίας: Εως 200.000 ευρώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των αγοραστών

Είναι πλέον λίγα τα ακίνητα που ανταποκρίνονται στις οικονομικές αντοχές των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ 05 Φεβ 2026 | 08:11
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 05 Φεβ 2026 | 06:59

Ακίνητα: Οι 4 παρεμβάσεις που αλλάζουν τον "χάρτη" στις μεταβιβάσεις – Εφικτή η πώληση κατασχεμένων

Τέσσερις παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν το "χάρτη" στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς περιορίζουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις συναλλαγές με τους πολίτες.

ΕΡΓΑΝΗ 04 Φεβ 2026 | 13:59

Οι μισθοί στην Ελλάδα: Κάτω από τα 1.000 ευρώ μικτά παίρνει το 36% των εργαζομένων, το 24% ξεπερνά τα 1500

Τις δύο όψεις του νομίσματος όσον αφορά στον μισθολογικό χάρτη της χώρας αποτυπώνουν τα αναλυτικά στοιχεία του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ".

04 Φεβ 2026 | 12:45

ΑΑΔΕ: Εντόπισε εικονικά τιμολόγια 720 εκατ. ευρώ από 147 επιχειρήσεις

147 επιχειρήσεις με συμμετοχή σε κυκλώματα εικονικών συναλλαγών εντοπίστηκαν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

ΠΡΟΣΤΙΜΑ 04 Φεβ 2026 | 08:19

Ρεκόρ παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας – Τι έδειξαν οι σαρωτικοί έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας

Υψηλή παραμένει η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας - Σε σχέση με το 2024 οι έλεγχοι ήταν αυξημένοι κατά 4% και τα πρόστιμα κατά 7,2%.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ 04 Φεβ 2026 | 08:01

Στο "μικροσκόπιο" της ΑΑΔΕ οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα – Πώς θα ενημερώνεται η Αρχή

Με την κύρωση της συμφωνίας για το Crypto-Asset Reporting Framework, τα κρυπτονομίσματα παύουν πλέον να αποτελούν "άγνωστο πεδίο" για τη φορολογική διοίκηση.

VALUE PARTNER 04 Φεβ 2026 | 07:53

Αγορά ακινήτων: Τι ζητούν οι επενδυτές από τις κατασκευαστικές εταιρίες - Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην αγορά

Ένας νέος όρος έχει μπει δυναμικά στον χώρο της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τον όρο value partner.

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ 04 Φεβ 2026 | 00:22

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Περικοπές κάνουν έξι στα δέκα νοικοκυριά - Εξαντλούνται από τις πληθωριστικές πιέσεις

Πάνω από τα μισά νοικοκυριά αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμη και για βασικές ανάγκες

ΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 350.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, 03 Φεβ 2026 | 20:53

Άρειος Πάγος: Κρίσιμη Ολομέλεια για τον υπολογισμό των τόκων για δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη

Το θέμα αφορά περί τους 350.000 δανειολήπτες, αλλά και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα χιλιάδες κόκκινα δάνεια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗ 03 Φεβ 2026 | 19:07

Έσπασε το "φράγμα" των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης το 2025

Επιπλέον 280.000 εργαζόμενοι σε σχέση με το 2024 ανέβηκαν πάνω από τα 1.000 ευρώ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 03 Φεβ 2026 | 15:53

"Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού": Συγκέντρωση και πορεία της ΑΔΕΔΥ από το ΣτΕ στο υπουργείο Οικονομικών

Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026, στις υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα στην Αττική

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΛΕΟΝ 03 Φεβ 2026 | 13:03

Ακριβότερα ακόμη και 36 ευρώ τον μήνα τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με τα μπλε - Παραδείγματα

Η παραμονή στο πράσινο τιμολόγιο μπορεί πλέον να κοστίσει ακόμη και αρκετές δεκάδες ευρώ ανά μήνα.

LNG 03 Φεβ 2026 | 08:42

Ποιοι Ελληνες εφοπλιστές βγαίνουν κερδισμένοι από την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου

Συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο στις εξαγωγές φυσικού αερίου.

ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΟ 2026 03 Φεβ 2026 | 08:28

Τι αλλάζει το 2026 για τις επιχειρήσεις - Οι έξι κρίσιμες προκλήσεις

Μακροοικονομική σταθερότητα και θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη - Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν έγκαιρα έχουν μπροστά τους σημαντικές ευκαιρίες

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 03 Φεβ 2026 | 08:11

Οι 6 κυβερνητικές δράσεις για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει "φρένο" στην ανοδική πορεία του ιδιωτικού χρέους - Προτεραιότητα η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

ΜΙΔΑ 03 Φεβ 2026 | 08:10

Ερχεται η μεγάλη απογραφή για επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια στοιχεία θα κληθούν να δηλώσουν

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, η ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

13ΟΣ ΚΑΙ 14ΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 03 Φεβ 2026 | 07:55

ΣτΕ: Οριστικό μπλόκο στην επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο - Τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν αρνητικά, κρίνοντας ότι η μη επαναφορά των τριών επιδομάτων δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία ή το ενωσιακό δίκαιο.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ 02 Φεβ 2026 | 18:52

Eurostat: Ενα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύεται να διατηρήσει το σπίτι του ζεστό - Η έκπληξη της τρίτης θέσης

Ελλάδα και Βουλγαρία μοιράζονται την πρώτη θέση του... θλιβερού βάθρου στην ΕΕ με 19% - Στο 9,2% το ποσοστό γενικά στην Ένωση

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 02 Φεβ 2026 | 11:55

Ξεκίνησαν ήδη οι αυξήσεις στα θαλασσινά ενόψει Καθαράς Δευτέρας - Ανατιμήσεις έως 15%

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές θαλασσινών καταγράφονται μέσα στον Ιανουάριο του 2026, με ορισμένα προϊόντα να παρουσιάζουν ανατιμήσεις που φτάνουν έως και το 15%.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΑΔΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 02 Φεβ 2026 | 11:24

Απάτη με μαζικά παραπλανητικά SMS και πρόσχημα τα τέλη κυκλοφορίας - Μηνύματα από "MYaade" ή "GOV"

Η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει πως "ΔΕΝ αποστέλλει SMS και link σε πολίτες" - Τα εν λόγω μηνύματα ζητούν από τους παραλήπτες να πατήσουν σε σύνδεσμο για πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ 02 Φεβ 2026 | 11:07

Ελάχιστος καθαρός μισθός 760 ευρώ στην Ελλάδα από 1η Απριλίου - Η νέα κίνηση μετά τη μείωση της φορολογίας

Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για τις αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ 02 Φεβ 2026 | 08:01

Ακίνητα: Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην άνοδο τιμών οι κατοικίες στην Ελλάδα- Ρεκόρ για την Αθήνα

Σε μία από τις πιο "καυτές" αγορές κατοικίες παγκοσμίως έχει εξελιχθεί η ελληνική, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων θέσεων με βάση την αύξηση των τιμών πώλησης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο "ΜΙΔΑΣ" 02 Φεβ 2026 | 07:35
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Φεβ 2026 | 07:30

Συντάξεις Μαρτίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο - Πώς επηρεάζει η Καθαρά Δευτέρα

Οι συντάξεις καταβάλλονται σε συγκεκριμένες εργάσιμες ημέρες του προηγούμενου μήνα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 01 Φεβ 2026 | 14:21

Επιδεινώθηκαν οι δημογραφικοί δείκτες - Τι σημαίνει αυτό για το ασφαλιστικό

Ραγδαία επιδείνωση εμφανίζουν οι κρίσιμοι δείκτες για το δημογραφικό, θέτοντας σε διαρκή δοκιμασία την πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ 01 Φεβ 2026 | 14:17

Από σήμερα το "πορτοκαλί" τιμολόγιο για επιχειρήσεις με έξυπνους μετρητές

Το υπενθυμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 01 Φεβ 2026 | 09:16

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια: Ερχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ - Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Ακολουθεί δεύτερη φάση τον Οκτώβριο, οπότε η υποχρέωση θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις με μικρότερα ακαθάριστα έσοδα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 01 Φεβ 2026 | 09:10

Ποια είναι τα έργα που θα λύσουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο της Αττικής

Στην Ελλάδα απαιτείται να παρέλθει κατά μέσο όρο μία δεκαπενταετία από τη σύλληψη ενός έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του και την πλήρη λειτουργία του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Φεβ 2026 | 08:38

Τα τρία αγκάθια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2026: ΜΙΔΑΣ, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές και ασανσέρ

Το γεμάτο υποχρεώσεις 2026, οι νέες πρωτοβουλίες μείωση της φοροδιαφυγής και τα κίνητρα για άνοιγμα κλειστών ακινήτων

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 31 Ιαν 2026 | 17:17

"Τα σπίτια μας δεν είναι ΑΤΜ, μειώσεις ενοικίων τώρα": Ξεσηκωμός ενοικιαστών έξω από το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Βάσης Ενοικιαστών καθώς και άλλες συλλογικότητες και φορείς

ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ 31 Ιαν 2026 | 13:49

JYSK: Χρυσές δουλειές στην Ελλάδα για το "αντίπαλο δέος" της ΙΚΕΑ -Ανοίγει 6 νέα καταστήματα, έχει 545 εργαζόμενους

Η JYSK λειτουργεί σήμερα 68 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και μικρότερες περιφερειακές αγορές.