Ρέγκλινγκ: «Καταστροφικό το α' εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, δηλαδή με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή και με τη μείωση επιτοκίων. Αποκλείεται το κούρεμα.

regklingk-an-i-ellada-sunergastei-den-tha-epistrepsei-to-grexit
SHARE THIS
0
SHARES

Τη θέση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξη που παραχώρησε

Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, δηλαδή με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή και με τη μείωση επιτοκίων, σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο ονομαστικής απομείωσής του.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ελλάδα επωφελείται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που προσφέρει ο ESM στα μέλη του. «Έχουμε υπολογίσει ότι η Ελλάδα γλιτώνει 8 δισ. ευρώ από την εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που αντιστοιχεί σε 4% του ΑΕΠ της».

Η βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να εκτιμηθεί μόνο ως προς τον λόγο του χρέους επί του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ, αλλά «θα πρέπει να εξετάσουμε τις πραγματικές οικονομικές ανάγκες».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν εκτιμά ότι θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, για την ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα», ωστόσο εκτίμησε ότι σε σύγκριση με τις «εξωπραγματικές απαιτήσεις της αρχής του 2015» η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πιο «ρεαλιστικές προσδοκίες».

Ο Ρέγκλινγκ επεσήμανε πάντως ότι το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή έχει αποφευχθεί αν και προειδοποίησε ότι: «Η θεωρητική υποθετική έννοια είναι πάντα εκεί, καθώς αν μια χώρα αρνείται να συνεργαστεί δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι το μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι επιτεύχθηκε η συμφωνία που έδωσε το «πράσινο φως» σε μια επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.

Επεσήμανε, βέβαια, ότι το α’ εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφικό, καθώς αντέστρεψε την κατάσταση στη χώρα.

«Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητα εύκολη, αλλά μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης έχει επιστρέψει, ώστε η συνεργασία να αποφέρει καρπούς».

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Ρέγκλινγκ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία «γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας και το ΔΝΤ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα αν και έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες, και ειδικά σε αυτήν του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε το πιο ακριβό σύστημα της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook