Follow us

Συναγερμός για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται για τρίτη φορά τα επιτόκια

Στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

Στο τέλος Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ήδη επιτόκιο στο 3,25% (αυξημένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με τις αρχές του χρόνου), την Ελβετία να εγκαταλείπει ύστερα από 15 χρόνια την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και να κάνει και αυτή αύξηση 0,75%, την Μεγάλη Βρετανία να προχωρά σε 7 διαδοχικές αυξήσεις, η ΕΚΤ πλέον δεν έχει άλλη λύση παρά να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο προκειμένου να προστατέψει την ισοτιμία του ευρώ, αλλά και τη σταθερότητα των τιμών.

Οι αναλυτές δεν στέκονται στο ποια θα είναι η αύξηση του επιτοκίου τον Οκτώβριο, αλλά στο "που θα φτάσουν τα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρώπης αντίστοιχα". Για τις ΗΠΑ -πάντοτε με βάση τα σενάρια- τα επιτόκια προβλέπεται ότι θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 4% ενώ για την Ευρώπη, υπάρχουν ήδη προβλέψεις για αύξηση κοντά στο 3% (από 1,25% που είναι σήμερα και 2% που προβλέπεται να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου).

Τους Έλληνες δανειολήπτες, τους απασχολεί (ή θα πρέπει να τους απασχολεί) το πού θα φτάσει το ευρωπαϊκό επιτόκιο και πόσο γρήγορα. Δεδομένου ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι απολύτως ασφαλής, κάθε απόφαση που μπορούν να λάβουν όσοι εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια περιέχει ρίσκο. Ουσιαστικά το ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι ένα: Αλλαγή σε σταθερό επιτόκιο ή όχι.

Διαβάστε Επίσης

Όποιος έχει κυμαινόμενο επιτόκιο με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο των 2 ποσοστιαίων μονάδων, μάλλον τον συμφέρει η μετατροπή σε σταθερό καθώς αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 3%, τότε θα μιλάμε για τελικό κόστος κοντά στο 5%, πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 3,2-4,2% που τιμολογείται σήμερα το σταθερό επιτόκιο ανάλογα με τη διάρκεια.

Ουδείς γνωρίζει αν το τοπίο θα παραμείνει σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, αν τον Οκτώβριο υπάρξει αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά επιπλέον 0,75% (με αποτέλεσμα να φτάσει στο 2%) τότε είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και το σταθερό επιτόκιο καθιστώντας ακόμη πιο "ακριβή" την ασφάλεια.

Διαβάστε Επίσης

Άρα, το νοικοκυριό θα λάβει μια απόφαση τώρα με γνώμονα τα οικονομικά του δεδομένα: αντέχει μια αύξηση επιβάρυνσης στη δόση του δανείου με "αντάλλαγμα" την ασφάλεια και την αποφυγή του ρίσκου μιας πολύ μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα ή είναι διατεθειμένο να αναλάβει το ρίσκο "ποντάροντας" στο ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα είναι σύντομος.

Τα δεδομένα με αριθμητικά παραδείγματα έχουν ως εξής: Για δάνειο 100.000 ευρώ με υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής 17 ετών, η δόση του δανείου ήταν 561 ευρώ τον Ιούνιο, πήγε στα 584 ευρώ τον Ιούλιο, ανέβηκε στα 620 ευρώ τον Σεπτέμβριο και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 657 ευρώ τον Οκτώβριο αν η ΕΚΤ ανεβάσει το επιτόκιο της στο 2%. Αν μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες το επιτόκιο φτάσε στο 3%, τότε η δόση του ίδιου δανείου θα ανέβει στα 708 ευρώ με την συνολική μηνιαία επιβάρυνση να ανέρχεται πλέον κοντά στα 150 ευρώ ανά μήνα. Αυτή τη στιγμή, το σταθερό επιτόκιο 5ετών, κυμαίνεται γύρω στο 3,2% κάτι που σημαίνει ότι η δόση μπορεί να κλειδώσει στα 642 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 13% ΣΕ 12% 22 Σεπ 2022 | 15:36

Τουρκία: Καταρρέει η τουρκική λίρα, αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου - Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια

Σε ιστορικά χαμηλό έπεσε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 20 Σεπ 2022 | 07:56

Ανησυχία στους δανειολήπτες για τις αυξήσεις επιτοκίων - Πότε συμφέρει η μετατροπή του σε σταθερό

Στις τάξεις των δανειοληπτών στην Ελλάδα έχει ήδη σημάνει συναγερμός με τους δανειολήπτες να σπεύδουν στα καταστήματα των τραπεζών για να βρουν λύση.

ΑΝΑΛΥΣΗ 19 Σεπ 2022 | 08:12

H παροχολογία, οι εκλογές και η επικίνδυνη στροφή για την ελληνική οικονομία - Δύο οι δύσκολες περίοδοι

Η αγωνία για το πού θα χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια για να ανακοπεί το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει όλον τον πλανήτη έχει ήδη αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ομολόγων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 16 Σεπ 2022 | 13:41

"Σπίτι μου": Πώς θα αποκτήσουν σπίτι νέοι και ευάλωτοι- Ολες οι απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα- Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Aναλυτικός οδηγός, με 19 ερωτήσεις και απαντήσεις, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ζήτημα της στέγασης από το υπουργείο Εργασίας.

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ 15 Σεπ 2022 | 17:11

"Σπίτι Μου": Ποιοι δικαιούνται τα χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας- Οι προϋποθέσεις και τα ψιλά γράμματα

Ποιοι δικαιούνται τα χαμηλότοκα ή και άτομα δάνεια που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο για απόκτηση κατοικίας, με δόση δανείου 275 ευρώ

ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ 4 ΥΠΟΥΡΓΟΙ 15 Σεπ 2022 | 08:23

Στεγαστική κρίση: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγκράτηση των ενοικίων - Τι περιλαμβάνει

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο "ΣΠΙΤΙ μου" που παρουσιάζουν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 09 Σεπ 2022 | 12:53

Αυξήσεις φωτιά στις δόσεις των δανείων: Ακόμη και πάνω από 1200 ευρώ τον χρόνο

Άλλο ένα "χτύπημα" στον οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Σεπ 2022 | 15:54

ΕΚΤ: Ανακοίνωσε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% - Αιτία ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από 0,5% διαμορφώνεται πλεόν στο 1,25%.

ΜΕΤΑΞΥ 50 ΚΑΙ 75 ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΑΣΗΣ 08 Σεπ 2022 | 12:38

Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων ετοιμάζει η ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων προσανατολίζεται η ΕΚΤ, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ 01 Σεπ 2022 | 12:34

Τέλος η εποχή των μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων - Τι θα αποδίδουν οι αποταμιεύσεις από το φθινόπωρο

Οι καταθέτες βιώνουν τη μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαίου των τελευταίων πολλών δεκαετιών, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και τον πληθωρισμό

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ 29 Σεπ 2022 | 07:28

Επιβαρύνσεις ως 51 ευρώ τον μήνα για 1,1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους - Οι νέες εισφορές [πίνακες]

Αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του 9% οι ασφαλιστικές εισφορές του 2023 – Η επίπτωση στη σύνταξη.

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 28 Σεπ 2022 | 07:49

Πάνω από 7% οι αυξήσεις στις συντάξεις για 1,8 εκατ. δικαιούχους - Αναλυτικά παραδείγματα και το χρονοδιάγραμμα

Όλα συγκλίνουν στο ότι η αύξηση στις συντάξεις θα είναι πλέον μεγαλύτερη του 7%. Τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν αναδρομικά.