Follow us

Συναγερμός για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται για τρίτη φορά τα επιτόκια

Στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Στο τέλος Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ήδη επιτόκιο στο 3,25% (αυξημένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με τις αρχές του χρόνου), την Ελβετία να εγκαταλείπει ύστερα από 15 χρόνια την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και να κάνει και αυτή αύξηση 0,75%, την Μεγάλη Βρετανία να προχωρά σε 7 διαδοχικές αυξήσεις, η ΕΚΤ πλέον δεν έχει άλλη λύση παρά να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο προκειμένου να προστατέψει την ισοτιμία του ευρώ, αλλά και τη σταθερότητα των τιμών.

Οι αναλυτές δεν στέκονται στο ποια θα είναι η αύξηση του επιτοκίου τον Οκτώβριο, αλλά στο "που θα φτάσουν τα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρώπης αντίστοιχα". Για τις ΗΠΑ -πάντοτε με βάση τα σενάρια- τα επιτόκια προβλέπεται ότι θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 4% ενώ για την Ευρώπη, υπάρχουν ήδη προβλέψεις για αύξηση κοντά στο 3% (από 1,25% που είναι σήμερα και 2% που προβλέπεται να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου).

Τους Έλληνες δανειολήπτες, τους απασχολεί (ή θα πρέπει να τους απασχολεί) το πού θα φτάσει το ευρωπαϊκό επιτόκιο και πόσο γρήγορα. Δεδομένου ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι απολύτως ασφαλής, κάθε απόφαση που μπορούν να λάβουν όσοι εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια περιέχει ρίσκο. Ουσιαστικά το ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι ένα: Αλλαγή σε σταθερό επιτόκιο ή όχι.

Διαβάστε Επίσης

Όποιος έχει κυμαινόμενο επιτόκιο με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο των 2 ποσοστιαίων μονάδων, μάλλον τον συμφέρει η μετατροπή σε σταθερό καθώς αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 3%, τότε θα μιλάμε για τελικό κόστος κοντά στο 5%, πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 3,2-4,2% που τιμολογείται σήμερα το σταθερό επιτόκιο ανάλογα με τη διάρκεια.

Ουδείς γνωρίζει αν το τοπίο θα παραμείνει σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, αν τον Οκτώβριο υπάρξει αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά επιπλέον 0,75% (με αποτέλεσμα να φτάσει στο 2%) τότε είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και το σταθερό επιτόκιο καθιστώντας ακόμη πιο "ακριβή" την ασφάλεια.

Διαβάστε Επίσης

Άρα, το νοικοκυριό θα λάβει μια απόφαση τώρα με γνώμονα τα οικονομικά του δεδομένα: αντέχει μια αύξηση επιβάρυνσης στη δόση του δανείου με "αντάλλαγμα" την ασφάλεια και την αποφυγή του ρίσκου μιας πολύ μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα ή είναι διατεθειμένο να αναλάβει το ρίσκο "ποντάροντας" στο ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα είναι σύντομος.

Τα δεδομένα με αριθμητικά παραδείγματα έχουν ως εξής: Για δάνειο 100.000 ευρώ με υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής 17 ετών, η δόση του δανείου ήταν 561 ευρώ τον Ιούνιο, πήγε στα 584 ευρώ τον Ιούλιο, ανέβηκε στα 620 ευρώ τον Σεπτέμβριο και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 657 ευρώ τον Οκτώβριο αν η ΕΚΤ ανεβάσει το επιτόκιο της στο 2%. Αν μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες το επιτόκιο φτάσε στο 3%, τότε η δόση του ίδιου δανείου θα ανέβει στα 708 ευρώ με την συνολική μηνιαία επιβάρυνση να ανέρχεται πλέον κοντά στα 150 ευρώ ανά μήνα. Αυτή τη στιγμή, το σταθερό επιτόκιο 5ετών, κυμαίνεται γύρω στο 3,2% κάτι που σημαίνει ότι η δόση μπορεί να κλειδώσει στα 642 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΟΨΕΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ 19 Απρ 2024 | 09:50

Μειώνουν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων οι τράπεζες - Ουραγός αποδόσεων η Ελλάδα

Η τάση αυτή είναι αναμενόμενη εν όψει της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 08:59

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Μαϊ 2024 | 09:00

Πότε θα πέσει η τιμή του (ακριβού) ελαιολάδου - Οι εκτιμήσεις για τη νέα σοδειά στην Ελλάδα

Στη λιανική αγορά η Ελλάδα έχει -μετά την Ισπανία- το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης στο ελαιόλαδο που ξεπερνά το 65%.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 10 Μαϊ 2024 | 14:51

Ποιοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι πληρώνοντας 800 ευρώ τον μήνα - Οι προϋποθέσεις

Ενοίκιο ή δάνειο; Οι νέες οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τα στεγαστικά δάνεια και οι δόσεις για ένα ακίνητο 200.000 ευρώ.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 09 Μαϊ 2024 | 10:48

Online "φρένο" σε ανασφάλιστα οχήματα και χωρίς ΚΤΕΟ: Βαριές και άμεσες καμπάνες σε 500.000 παραβάτες

Κλείνει η "πληγή" των τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους συνιστώντας "απειλή" για εκατομμύρια πολίτες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:37

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ

ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ 06 Μαϊ 2024 | 10:01

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο εισόδημά τους το 12μηνο: Το σχέδιο για ιδιωτικό - δημόσιο τομέα - Τα σενάρια για κατώτατο, συντάξεις

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ 02 Μαϊ 2024 | 10:13

Οι δύο "μόνιμου χαρακτήρα" επιβαρύνσεις που αφήνει πίσω της η ενεργειακή κρίση - Διψήφιες οι τιμές της κιλοβατώρας και τον Μάιο

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως παρόχου, μια κιλοβατώρα θα κοστίζει για τον Μάιο περίπου 10-11 λεπτά.

E-KATANALOTIS 30 Απρ 2024 | 12:12

Πώς θα "ξεφουσκώσετε" τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ με το νέο "ψαχτήρι" τιμών - Πέντε πρακτικές λύσεις

Με πέντε "συνταγές", η πλατφόρμα e-katanalotis μπορεί να αξιοποιηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 30 Απρ 2024 | 09:08

Έρχονται από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι ισχύει με την άρση της ακινησίας

Οι τέσσερις βασικές προβλέψεις της διάταξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ 29 Απρ 2024 | 16:53

Πώς θα βρείτε το φθηνότερο "καλάθι" προϊόντων στο σούπερ μάρκετ - Στον "αέρα" το νέο "ψαχτήρι" τιμών

Περισσότεροι από 3.500 κωδικοί στο νέο "ψαχτήρι" - Ο καταναλωτής θα τσεκάρει ποιο σούπερ μάρκετ έχει τη χαμηλότερη τιμή στη συνολική λίστα με τα ψώνια.

28 Απρ 2024 | 12:27

Γιατί "σπανίζουν" στην Ελλάδα οι καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας - Πώς θα ξεφύγουμε από τους μισθούς της φτώχειας

Ο… δρόμος για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη θέση της 2ης φτωχότερης χώρας στην Ευρώπη μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία