
Συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που αιωρούνται και επηρεάζουν την πορεία των μετοχών των τραπεζών αλλά και του χρηματιστηρίου γενικότερα, αναζητεί η αγορά. Πώς θα τελειώσει το θέμα με τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 και τελικώς είναι ή όχι προσηλωμένη η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις; Υπάρχει αναίμακτος τρόπος να μειωθεί το απόθεμα των κόκκινων δανείων και ποιος είναι αυτός; Χρειάζεται εμπλοκή του κράτους και σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθούμε υπόλογοι απέναντι στην Κομισιόν που δεν θέλει τις κρατικές ενισχύσεις; Θα προχωρήσουν οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί ή θα εμποδιστεί η όποια προσπάθεια από το γεγονός ότι είμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο;
Το ρίσκο της χώρας: Όσο παραμένει ανοικτό το θέμα των συντάξεων –που επί της ουσίας έχει να κάνει με το θέμα του προϋπολογισμού- τόσο θα παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις «μεταρρυθμίσεις» ή αν θα ακολουθήσει τον δρόμο των μονομερών ενεργειών. Όσο παραμένει ανοικτό το θέμα του προϋπολογισμού, τόσο θα παρατείνεται η αβεβαιότητα. Το θέμα ενδέχεται να κλείσει μετά την 21 Νοεμβρίου καθώς πάντοτε θα υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια χώρα να εγείρει αντιρρήσεις για το θέμα των συντάξεων στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και τότε να κληθεί να αποφασίσει η κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειές της
Το ενδεχόμενο νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών: Η εκκρεμότητα που αφορά σε μια συγκεκριμένη τράπεζα –και η οποία έχει να κάνει με την εξεύρεση κεφαλαίων ύψους μόλις 500 εκατ. ευρώ- μετατράπηκε σε παράγοντα αβεβαιότητας για όλο τον τραπεζικό κλάδο καθώς δημιουργήθηκε η εικόνα ότι οι τράπεζες αν χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια –κάτι το οποίο δεν είναι δεδομένο- δεν θα μπορούν να τα αντλήσουν από την αγορά. Όσο όμως υποχωρούν οι τιμές των μετοχών, τόσο δυσκολότερο γίνεται το θέμα για τις τράπεζες. Για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, θα πρέπει να απαντηθεί το ταχύτερο δυνατόν το ερώτημα αν θα υπάρξει ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης. Προφανώς η απάντηση αυτού του ερωτήματος περνά από τη διαδικασία αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
Τα κόκκινα δάνεια είναι ο μεγάλος ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο όπως υποστήριζε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι στόχοι αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων είναι πολύ φιλόδοξοι. Το 2019 είναι προεκλογική χρονιά κάτι που σημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί και τα υπόλοιπα αναγκαστικά μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Έτσι, αυτό που ζητείται είναι μια λύση που από τη μία θα μειώνει το απόθεμα των κόκκινων δανείων και από την άλλη δεν θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η διαρροή της κυβέρνησης για τη δημιουργία του λεγόμενου μηχανισμού εγγυήσεων σε αυτό υποτίθεται ότι αποσκοπούσε. Μόνο που η διαρροή ήταν ημιτελής και προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απάντησε. Ξαφνικά, άνοιξαν θέματα για πιθανή κρατική χρηματοδότηση με έμμεσο τρόπο, για κακή χρήση του αποθεματικού ασφαλείας –κάτι που με τη σειρά του δημιούργησε υπόνοιες ότι μπορεί ένα χρηματιστηριακό πρόβλημα να μετατραπεί εκ νέου σε πρόβλημα δημοσίου χρέους κλπ. Είναι προφανές ότι και σε αυτό το επίπεδο, οι σαφείς απαντήσεις είναι αυτές που θα διευκολύνουν την κατάσταση.
To Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει και σήμερα την πτωτική του πορεία. Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, υποχωρεί κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 638,34 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα.
Φωτό: Ευρωκίνηση
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr