Τα παράξενα του φετινού ΕΝΦΙΑ - Τι δεν ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα «βελτίωσης» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

To υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ είναι σχεδόν κατά 60 εκατ. ευρώ μειωμένο σε σχέση με την περυσινή ενώ έχει πλέον διαμορφωθεί στα 3,093 δις. ευρώ έναντι 3,251 δις. ευρώ που ήταν το 2015.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 υπολογίστηκε επί των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν από το... 2006, δηλαδή πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση που διέλυσε την κτηματαγορά ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2018 είναι το αποτέλεσμα δύο «προσαρμογών» που έχουν γίνει στις τιμές φορολόγησης των ακινήτων. Δηλαδή, τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών πρακτικά αποδεικνύουν ότι σε αυτή την 4ετία, το ποσό της βεβαίωσης παρέμενε –πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα (αυτή ήταν άλλωστε η απαίτηση και των δανειστών) παρά το γεγονός ότι η φορολογητέα ύλη μειωνόταν ταχύτατα. Απόδειξη ότι το σύνολο της «περιουσίας» των Ελλήνων έχει μειωθεί με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πάνω από 100 δις. ευρώ σε σχέση με το 2015 ακριβώς λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που έγινε σε δύο φάσεις: μια το 2016 και μια πριν από μερικούς μήνες.

Με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα και τα οποία αποτελούν προϊόν της φετινής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα «βελτίωσης» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για έναν φόρο ο οποίος επιβάλλεται σε 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, «εντόπισε» ότι: «το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω.

Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα». Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση, ότι η αυτή η μετατόπιση πληθυσμού δεν είναι προϊόν κάποιας ελάφρυνσης σε όλες τις περιπτώσεις αλλά και αποτέλεσμα της πρακτικής στην οποία καταφεύγουν οι πολίτες να «σπάνε» τις περιουσίες προκειμένου να αποφεύγουν τις επιβαρύνσεις ειδικά από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Ούτως ή άλλως όμως, ο αριθμός των 79.181 φυσικών προσώπων είναι πάρα πολύ μικρός και μπορεί να οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι μειώθηκε ο φόρος σε μερικά οικοδομικά τετράγωνα ενός μεγάλου δήμου της Αττικής.

Συμπεράσματα από το ποιος πληρώνει φέτος περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, δεν μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια και η διαπίστωση ότι «Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις) είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυθαίρετη.

Μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, σε ποσοστό της τάξεως του 27%, μπορεί να έχει παρατηρηθεί στον ιδιοκτήτη δύο διαμερισμάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. Η επιβάρυνσή του μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ σε σχέση με πέρυσι καθώς μόνο ο κύριος ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε κατά 27% σε αντίθεση με την τιμή ζώνης η οποία αυξήθηκε κατά 10%.

Από την άλλη, η φετινή εκκαθάριση, δημιουργεί και άλλα παράδοξα: υπάρχει περιοχή στην οποία δεν μεταβλήθηκε η τιμή ζώνης αλλά ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε (πχ Αιγάλεω) ενώ υπάρχει άλλη περιοχή (ζώνη στο πρώτο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων) όπου η Airbnb ήταν η αιτία να αυξηθεί υπερβολικά η τιμή ζώνης και να επιφέρει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό κατά... 4,7 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η αύξηση στον συμπληρωματικό φόρο. Τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στην περιοχή που βρίσκεται από τη μια χρονιά στην άλλη να πληρώνει πάνω από 500 ευρώ πρόσθετο φόρο, δεν τον λες και πλούσιο.

Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις, ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι για το σύνολο των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ. Αυτό που δεν ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι το ποια είναι μεταβολή στην αξία της περιουσίας του καθενός ώστε να γίνει η αντιστοίχιση του φόρου με τη «φορολογητέα ύλη».

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Μαρ 2020 | 12:55

Παράταση 2,5 μηνών στις μεταχρονολογημένες επιταγές - Ποιους αφορά

Η απόφαση προβλέπει αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 24 Μαρ 2020 | 09:26

Ανακοινώσεις Σταϊκούρα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ - Φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια

Με την διεύρυνση του καταλόγου, ο αριθμός των μισθωτών που δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ, θα φτάσει ακόμη και στα 1,8 εκατομμύρια.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23 Μαρ 2020 | 08:16

Κορονοϊός: Πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ - Βήμα βήμα η αίτηση

Την αίτηση θα καταθέτουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι εργοδότες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Μαρ 2020 | 10:41

Επίδομα 800€ σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους - Αργότερα το δώρο Πάσχα - Τρίμηνο πάγωμα στις δόσεις δανείων - Ολα τα νέα μέτρα

Το δώρο Πάσχα θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να καταβληθεί το καλοκαίρι χωρίς κυρώσεις.

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 20 Μαρ 2020 | 07:42

Επίδομα 800€ σε πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενους - Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Στις 10:30 σήμερα το πρωί θα εξειδικεύσουν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

11 Μαρ 2020 | 14:50

Κορονοϊός: Έκλεισε ο 6ος όροφος του ΥΠΟΙΚ για απολύμανση

Κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 6ος όροφος του υπουργείου Οικονομικών προκειμένουν να γίνει απολύμανση, στα πλαίσια των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ 10 Μαρ 2020 | 12:09

Έλλειψη αντισηπτικών και στην Ελλάδα - Παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών

Έχει ήδη ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 09 Μαρ 2020 | 09:00

Παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων λόγω κορονοϊού ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ

Θα είναι ένα πακέτο χωρίς δημοσιονομικό κόστος καθώς θα περιλαμβάνει κυρίως παρατάσεις και αναστολή στην πληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

06 Μαρ 2020 | 16:31

Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για κορονοϊό: Στο τραπέζι αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομία από τον κοροναϊό.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 06 Μαρ 2020 | 07:35

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις λόγω κορονοϊού εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα γεγονότα αλλά και την αναστολή δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ 05 Μαρ 2020 | 07:42

Ζεστό χρήμα στην αγορά και μείωση πλεονασμάτων το "αντίδοτο" για τον κορονοϊό

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά αποφασίστηκε να βρεθούν τρόποι ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά.

29 Μαρ 2020 | 01:24

Όλες οι λεπτομέρειες για το επίδομα των 800 ευρώ – Πότε θα κάνουν τις αιτήσεις οι εργαζόμενοι –Όλη η απόφαση

Ξημερώματα Κυριακής δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ 28 Μαρ 2020 | 20:37

Τελευταία εξέλιξη - Δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί στο επίδομα των 800 ευρώ

Εξετάζεται το σενάριο ένταξης και των επιστημόνων στη γενική ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της ενίσχυσης των 600 ευρώ.