Τελευταία ευκαιρία να κλείσει το 13ο προαπαιτούμενο

Την εφαρμογή του 13ου και τελευταίου προαπαιτούμενου, δηλ. τη μείωση κατά 42%, των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα, περιμένουν οι δανειστές.

teleutaia-eukairia-na-kleisei-to-13o-proapaitoumeno
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την εφαρμογή του 13ου και τελευταίου προαπαιτούμενου για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ περιμένουν οι δανειστές, μετά την «εμπλοκή» που σημειώθηκε την Παρασκευή. Αυτό δεν είναι άλλο από τη μείωση κατά 42%, των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε κέντρα για διαγνωστικές εξετάσεις.

Το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο βρίσκει... τοίχο στο υπουργείο Υγείας, καθώς, όπως υποστηρίζει, ευνοεί τους «μεγάλους» οι οποίοι θα μπορέσουν να απορροφήσουν το κόστος, σε αντίθεση με τα μικρά διαγνωστικά τα οποία θα αναγκαστούν να «φορτώσουν» το κόστος στους ασφαλισμένους, γεγονός που θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα.

Οι δανειστές επιμένουν στην ανακοστολόγηση 51 συχνών μικροβιολογικών εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να συρρικνωθεί το συνολικό κόστος των διαγνωστικών. Το ταβάνι των δαπανών για τις εξετάσεις θα ξεπερνά τα 302 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, την στιγμή που η υπέρβαση στο σύνολο των διαγνωστικών ήδη ξεπερνά το 50%.

Αργά χθες το βράδυ πάντως φάνηκε να υπάρχει από το Μαξίμου σημάδι συμβιβασμού καθώς το θέμα πρέπει να κλείσει «εδώ και τώρα», αφού από αύριο ξεκινούν οι αργίες των Χριστουγέννων στο ευρω-σύστημα.

Όπως και να έχει, αυτή η εκκρεμότητα δεν πρέπει να μεταφερθεί στο επόμενο έτος καθώς θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την πρώτη αξιολόγηση η οποία όχι μόνο συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ αλλά και με το «άνοιγμα» της συζήτησης για το χρέος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook