Follow us

Τρελό "πάρτι" με τα αυθαίρετα σε Μύκονο και Σαντορίνη - Οι πισίνες, τα τζακούζι και τα... πρόστιμα που έρχονται

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΙΣΙΝΑ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζει, σήμερα τα αποτελέσματα του δεύτερου κύματος ελέγχων στη Μύκονο, καθώς και αυτά από τους ελέγχους που έγιναν πέρσι το φθινόπωρο στο φρύδι της Καλντέρας στη Σαντορίνη.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, διαμηνύει πως "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει τέλος στη νέα, αυθαίρετη δόμηση", εξηγώντας, τους λόγους για τους ποίους είναι απολύτως αναγκαία αυτή η μεταρρύθμιση.

"Καταρχάς, διότι όσο συνεχίζεται το κτίσιμο νέων αυθαιρέτων, δεν μπορεί να στεριώσει οποιαδήποτε σοβαρή πολεοδομική πολιτική. Δεύτερον, και ακόμα σημαντικότερο, διότι η δια πράξεων -και προπαντός δια παραλείψεων- διαχρονική ανοχή στην αυθαιρεσία αποτελεί ύβρη εις βάρος των εκατομμυρίων συνεπών πολιτών και επιχειρήσεων που συμμορφώνονται στις υψηλές απαιτήσεις της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας. Ύβρη, που εδώ και πολλές δεκαετίες υποσκάπτει τα θεμέλια του κράτους δικαίου σε θέματα περιβάλλοντος, πολεοδόμησης και δόμησης στη χώρα μας" υπογραμμίζει ο κ. Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται πως το ΥΠΕΝ, με τον νόμο που πέρασε την άνοιξη του 2024 (ν.5106/2024), θέσπισε μια ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία τιμωρίας των νέων αυθαιρέτων και προέβλεψε, για πρώτη φορά, σειρά προτεραιότητας στις κατεδαφίσεις, που διασφαλίζει, ότι τα νέα αυθαίρετα κατεδαφίζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Ταυτόχρονα, με τον διαγωνισμό -που βρίσκεται σε εξέλιξη- προετοιμάζει ένα σύστημα αξίας 130 εκατ. ευρώ, που θα επισημαίνει αυτόματα (με διαρκή συγκριτική χρήση δορυφορικών φωτογραφιών, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και εξέταση της νομιμότητας, με βάση το σύστημα e-Άδειες), όλες τις νέες αυθαίρετες κατασκευές. Μέχρι τις 10 Μαρτίου ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει προσωρινό ανάδοχο και το σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι του 2026.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτεραιοποίησε ως άμεσο στόχο την "αυθαιρεσία της βουλιμίας" σε περιοχές που η οικοδόμηση, νόμιμη ή αυθαίρετη, προϋποθέτει, πλούτο και αποδίδει υπέρμετρο πλούτο.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις συγκεκριμένες περιοχές, μέχρις ότου ελεγχθούν (κατ’ ελάχιστον) όλα τα νέα αυθαίρετα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο στις δύο περιοχές, μπουν τα αντίστοιχα πολύ αυστηρά πρόστιμα και οδηγηθούν στη συνέχεια στην κατεδάφιση, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες. Οι έλεγχοι γίνονται με διαρκή σύγκριση των σχετικών δορυφορικών φωτογραφιών, με ανθρώπινο μάτι, μέχρι να εγκατασταθεί το νέο σύστημα.

Το Υπουργείο θα ενημερώνει το κοινό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την εξέλιξη αυτών των ελέγχων, που θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, μόλις ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα, με προτεραιότητα σε όσα αυθαίρετα έχουν κτιστεί μετά την 1η.1.2024.

Τρελό "πάρτι" με τα αυθαίρετα σε Μύκονο και Σαντορίνη - Οι πισίνες, τα τζακούζι και τα... πρόστιμα που έρχονται

Ευρήματα και πρόστιμα από αυτοψίες στη Σαντορίνη

Τα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν διενεργήσει αυτοψίες στη Σαντορίνη, κατά το χρονικό διάστημα 16 - 18.10.2024, καθώς και ένα μήνα μετά, 18 - 20.11.2024. Η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται για αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, έχουν ήδη γίνει ενέργειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την οικεία Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα.

Κατά τις αυτοψίες εντοπίστηκαν τα ακόλουθα:

1) Στην εκτός σχεδίου περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα, όπου αναπτύσσεται σε δύο όμορα γήπεδα, συνολικής επιφάνειας 519,08 τ.μ.. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων βάσει των νομιμοποιητικών στοιχείων είναι 349,11 τ.μ.. Κατά τον έλεγχο, καθ’ υπέρβαση των στοιχείων νομιμότητας, διαπιστώθηκαν:

• κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής επιφάνειας 5,30 τ.μ.
• κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής επιφάνειας 6,00 τ.μ.,
• κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής επιφανείας 5,30 τ.μ.,
• κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής επιφανείας 5,80 τ.μ.
• κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής επιφανείας 21,20 τ.μ.
• κατασκευή δεξαμενής νερού (jacuzzi) επιφάνειας 2,40 τ.μ.
• κατασκευή δεξαμενής νερού (jacuzzi) επιφάνειας 1,30 τ.μ.
• κατασκευή δεξαμενής νερού (jacuzzi) επιφάνειας 2,30 τ.μ.
• κατασκευή δεξαμενής νερού (jacuzzi) επιφάνειας 2,20 τ.μ.
• κατασκευή δεξαμενής νερού (jacuzzi) επιφάνειας 1,70 τ.μ.
• στεγασμένος χώρος με ξύλινη επικάλυψη επιφάνειας 12 τ.μ.
• ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 32 τ.μ.
• κλειστός χώρος επιφανείας 7 τ.μ., σε χαμηλή στάθμη στο πρανές της Καλντέρας.
• σκάλα από οπλισμένο σκυρόδεμα επιφάνειας 4,1 τ.μ. σε χαμηλή στάθμη στο πρανές της Καλντέρας.
• κατασκευή τοιχίου από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού μήκους 3,55 μ. και μέσου ύψους 1,4 μ. στη χαμηλή στάθμη στο πρανές της Καλντέρας.
• κλειστός χώρος εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επιφάνειας 3,8 τ.μ. στη χαμηλή στάθμη στο πρανές της Καλντέρας.

Για τις διαπιστωθείσες, αυθαίρετες κατασκευές συντάχθηκε πόρισμα-έκθεση αυτοψίας, με συνολικό ύψος προστίμου 191.000,029 ευρώ (πρόστιμο ανέγερσης 127.352,07 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 63.676,35 ευρώ), το οποίο διαβιβάστηκε αρμοδίως.

Σημειώνεται ότι τα νομιμοποιητικά στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη κατά τον έλεγχο ήταν οικοδομικές άδειες επισκευών υφιστάμενων κτισμάτων που βρίσκονται εντός αρχαιολογικού χώρου. Επειδή στους φακέλους των οικοδομικών αδειών δεν βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι το υφιστάμενα κτίσματα είναι νομίμως υφιστάμενα (προ του 1955) -σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 Ν.4067/2012 ως ισχύει- και επίσης δεν βρέθηκε στους φακέλους η αναγκαία έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, εστάλη στην ΥΔΟΜ Θήρας έγγραφο, με το οποίο ζητείται ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών.

2) Σε οικόπεδο εντός οικισμού της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, επιφάνειας 238,07 τ.μ., του οποίου τμήμα βρίσκεται εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.), με συνολική επιφάνεια των κτισμάτων βάσει των νομιμοποιητικών στοιχείων 214,46 τ.μ., στο τμήμα του οικοπέδου που εμπίπτει στην Ζώνη Ι, διαπιστώθηκε η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής επιφάνειας 41,50 μ. και βάθους 1,40 μ., για την οποία είχε εκδοθεί Άδεια Μικρής Κλίμακας. Επειδή σύμφωνα με το Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π. δεν επιτρέπεται καμία εργασία, ούτε κολυμβητικές δεξαμενές, για την έγκριση εργασιών Μικρής Κλίμακας, ζητήθηκε έλεγχος νομιμότητας από την ΥΔΟΜ Θήρας.

3) Στην εκτός σχεδίου περιοχή Χανάδες, Μεγαλοχώρι Βλυχάδας, που δραστηριοποιείται επιχείρηση, σε γήπεδο εμβαδού 6.602,40 τ.μ., για ακίνητο όπου υπήρχαν νομιμοποιητικά στοιχεία (είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια και υπαγωγές), για συνολική δόμηση 200 τ.μ., βρέθηκαν οι εξής υπερβάσεις:
• Χώροι WC εμβαδού 8,70 τ.μ.,
• Μεταλλικός εξώστης εμβαδού 18,00 τ.μ.,
• Υπαίθριος χώρος, εμβαδού 21,25 τ.μ.,
• Κλειστός χώρος υποσκάφου στα πρανή με εκτιμώμενη επιφάνεια 9,00 τ.μ.
• Κλειστός χώρος υποσκάφου στα πρανή με εκτιμώμενη επιφάνεια 16,96 τ.μ.
• Χώρος ισογείου, εμβαδού 208,70 τ.μ.

Για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία και τις παραπάνω υπερβάσεις συντάχθηκε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το συνολικό πρόστιμο ανέγερσης διαμορφώνεται στα 338.049,54 ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης στα 169.024.77 ευρώ.

4) Στην εκτός σχεδίου περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα που αναπτύσσεται σε γήπεδα, συνολικής επιφάνειας 669,00 τ.μ.. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, βάσει των νομιμοποιητικών στοιχείων είναι 318,0 τ.μ. Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκαν οι εξής υπερβάσεις:
• προσθήκη υπέργειου κλειστού χώρου 14,00 τ.μ.
• διεύρυνση υπόσκαφων χώρων συνολικής επιφάνειας 44 τ.μ.
• υπαίθριες κλίμακες 10,50 τ.μ.
• επέκταση της επιφάνειας και τροποποίηση σχήματος της κεντρικής κολυμβητικής δεξαμενής σε επιφάνεια 4,38 τ.μ.
• προσθήκη δύο δεξαμενών υδρομασάζ jacuzzi συνολικού εμβαδού 4,30τ.μ.

Για τις παραπάνω υπερβάσεις συντάχθηκε πόρισμα μικτού κλιμακίου, σύμφωνα με το οποίο το συνολικό πρόστιμο ανέγερσης ανέρχεται στα 90.008,18 ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης στα 45.004,09 ευρώ.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΙΣΙΝΑ

5) Στην εκτός σχεδίου περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα, που αναπτύσσεται σε γήπεδο επιφάνειας 131,11 τ.μ.. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων, βάσει των νομιμοποιητικών στοιχείων είναι 136,27 τ.μ.. Κατά τον έλεγχο, καθ’ υπέρβαση των στοιχείων νομιμότητας διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

• Στεγασμένοι χώροι 46,61 τ.μ.,
• Στέγαστρο 2,50 τ.μ. από οπλισμένο σκυρόδεμα,
• Αλλαγή θέσης ενός εξωτερικού jacuzzi και αύξηση της επιφάνειας του κατά 1,17 τ.μ.

Για τις παραπάνω διαπιστωθείσες αυθαίρετες κατασκευές συντάχθηκε πόρισμα-έκθεση αυτοψίας, με συνολικό ύψος προστίμου 459.455,18 ευρώ (πρόστιμο ανέγερσης 306.303,45 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 153.151,73 ευρώ).

Σημειώνεται ότι τα νομιμοποιητικά στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη κατά τον έλεγχο ήταν οικοδομική άδεια επισκευών υφιστάμενων κτισμάτων, δήλωση ένταξης στο ν.4178/2013 και έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για κατασκευή jacuzzi.

Στους φακέλους των διοικητικών πράξεων δεν βρέθηκε η αναγκαία έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού (ιστορικός τόπος) και επιπλέον στη δήλωση ένταξης στον ν.4178/2013 δεν υπάρχουν επιμέρους στοιχεία, όπως τεχνική έκθεση, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις κ.λπ.

Για τους παραπάνω λόγους αποστέλλεται στην ΥΔΟΜ Θήρας έγγραφο, με το οποίο ζητείται ο έλεγχος νομιμότητας των παραπάνω διοικητικών πράξεων.

6) Στην εκτός σχεδίου περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα, που αναπτύσσεται σε όμορα γήπεδα επιφάνειας 901,93 τ.μ.. Κατά τον έλεγχο, καθ’ υπέρβαση των στοιχείων νομιμότητας διαπιστώθηκαν τα εξής:

• Υπόγειος αποθηκευτικός χώρος αυθαίρετος 47,76 τ.μ.
• ημιυπαιθρίου επιφάνειας 5,85 τ.μ
• κατασκευή υπαίθριων υδατοδεξαμενών jacuzzi 4 τ.μ.
• υπαίθριες διαμορφώσεις, κλίμακες, τοιχία,
• προσθήκη νέας κολυμβητικής δεξαμενής 10,08 τ.μ.

7) Στην περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα, που αναπτύσσεται σε τέσσερα όμορα γήπεδα, συνολικής επιφάνειας 421,18 τ.μ.. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων βάσει των νομιμοποιητικών στοιχείων είναι 350 τ.μ. Κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα νομιμοποιητικά στοιχεία, με τα οποία διεξήχθη ο έλεγχος (εγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια). Ωστόσο, επειδή στους φακέλους των οικοδομικών αδειών δεν βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι το υφιστάμενα κτίσματα είναι νομίμως υφιστάμενα (προ του 1955) και επίσης δεν βρέθηκε στους φακέλους η αναγκαία έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, αποστέλλεται στην ΥΔΟΜ Θήρας έγγραφο, με το οποίο ζητείται ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών.

8) Στην περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα που αναπτύσσεται σε γήπεδο εμβαδού 225 τ.μ. Από τα στελέχη των οικοδομικών αδειών οι επιφάνειες των κτισμάτων είναι 168 τ.μ. Από τα σχέδια της άδειας λειτουργίας το εμβαδό των κτισμάτων είναι 331,40 τ.μ.. Υπερβάσεις υπάρχουν στην επέκταση της πισίνας κατά 25 τ.μ., κλειστοί χώροι 13 τ.μ., υπαίθριο μπαρ και τουαλέτες. Για την περίπτωση αυτή συντάσσεται σχετικό πόρισμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

9) Στην περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα, που αναπτύσσεται σε γήπεδο επιφανείας 83,81 τ.μ. και σύμφωνα με τα νομιμοποιητικά στοιχεία το εμβαδόν των υπόσκαφων κατοικιών είναι επιφάνειας 116 τ.μ. Κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν μεν διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τα νομιμοποιητικά στοιχεία με τα οποία διεξήχθη ο έλεγχος, ενώ σημειώνεται ότι για την τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής -jacuzzi είχε εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π. δεν επιτρέπεται καμία εργασία, ούτε κολυμβητικές δεξαμενές, για την έγκριση εργασιών Μικρής Κλίμακας ζητήθηκε έλεγχος νομιμότητας από την ΥΔΟΜ Θήρας.

10) Στην περιοχή Μοναστήρι Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα, που αναπτύσσεται σε γήπεδο επιφανείας 207 τ.μ. και σύμφωνα με τα νομιμοποιητικά στοιχεία το εμβαδόν των κτισμάτων είναι επιφάνειας 300 τ.μ. Κατά τον έλεγχο, τα νομιμοποιητικά στοιχεία που προσκομίστηκαν ήταν υπαγωγές στο νόμο αυθαιρέτων και εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίσματα που δηλώνονται υφιστάμενα προ του 1955. Διαπιστώθηκαν ως υπερβάσεις: η μετατροπή χώρου 6,6 τ.μ. από κύριο χώρο σε ημιυπαίθριο και η κατασκευή δύο επιπλέον ασκεπών δεξαμενών -jacuzzi συνολικού εμβαδού 7,0 τ.μ. Δεδομένου ότι για δύο άλλες ασκεπές δεξαμενές jacuzzi, είχε εκδοθεί Άδεια Μικρής Κλίμακας, ενώ σύμφωνα με το Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π. δεν επιτρέπονται οι κολυμβητικές δεξαμενές, ζητείται έλεγχος νομιμότητας από την ΥΔΟΜ Θήρας, για την έγκριση εργασιών Μικρής Κλίμακας.

11) Στην περιοχή της Άγιος Λάζαρος, της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα που αναπτύσσεται σε γήπεδο επιφανείας 1.490 τ.μ. και σύμφωνα με τα νομιμοποιητικά στοιχεία το εμβαδόν των κτισμάτων είναι επιφάνειας 1.500 τ.μ. Διαπιστώθηκαν ως υπερβάσεις, η κατασκευή έξι επιπλέον ασκεπών δεξαμενών -jacuzzi συνολικού εμβαδού 21 τ.μ., μίας πισίνας εμβαδού 14 τ.μ. και ημιυπαίθριος χώρος εμβαδού 7 τ.μ.

Με δεδομένο ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εκδοθεί Άδεια Μικρής Κλίμακας, για κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής, κατά παράβαση του από 27.04.2012 - Π.Δ (Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.), ζητείται έλεγχος νομιμότητας από την ΥΔΟΜ Θήρας, της εν λόγω έγκρισης εργασιών Μικρής Κλίμακας.

12) Στην εκτός σχεδίου περιοχή της Οίας Σαντορίνης, στο πρανές της Καλντέρας, εντός της Ζώνης Ι απολύτου προστασίας (Π.Δ. από 27.04.2012 - Φ.Ε.Κ. 144 Α.Α.Π.) ελέγχθηκε τουριστικό κατάλυμα, που αναπτύσσεται σε γήπεδο επιφάνειας 436,02 τ.μ.. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων βάσει των νομιμοποιητικών στοιχείων είναι 75,21 τ.μ. Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκαν οι εξής υπερβάσεις:
• Στεγασμένοι χώροι 197,31 τ.μ.
• Έξι εξωτερικά jacuzzi συνολικής επιφάνειας 14,09 τ.μ.

Σημειώνεται ότι τα νομιμοποιητικά στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη είναι μια δήλωση ένταξης στο ν.4178/2013 με τα συνημμένα αυτής, στην οποία δεν αναφέρεται η αναγκαία έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού (ιστορικός τόπος). Για τον παραπάνω λόγο αποστέλλεται στην ΥΔΟΜ Θήρας έγγραφο, με το οποίο ζητείται ο έλεγχος νομιμότητας της παραπάνω διοικητικής πράξης.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΙΣΙΝΑ

Τα ευρήματα από τις νεότερες αυτοψίες στη Μύκονο

Σε συνέχεια των καθημερινών αυτοψιών για τον εντοπισμό νέων αυθαίρετων κατασκευών από τα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας, με την παρουσία και συνδρομή του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου κατά το διάστημα 18 - 20 Φεβρουαρίου 2025, καταγράφηκαν τα εξής ευρήματα:

1) Στη χώρα της Μυκόνου, σε ξενοδοχείο που εκτείνεται σε γήπεδο επιφάνειας 5.350 τ.μ. και κατασκευάζεται πισίνα και υπόγειοι βοηθητικοί χώροι πιθανότατα ντουζ, κ.λπ., στην άδεια αποτυπώνεται μόνο η πισίνα και θα διερευνηθεί αν οι υπόγειοι βοηθητικοί χώροι περί των 200 τ.μ. καλύπτονται νομιμοποιητικά έγγραφα.

2) Στην εκτός σχεδίου περιοχή, "Άνω Μερά" της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφανείας περίπου 1.800 τ.μ. εντοπίστηκαν:

Α. κατασκευή ασκεπούς κτίσματος από τσιμεντόλιθους διαστάσεων 6 Χ 6 τ.μ.
Β. βάση από μπετόν 36 τ.μ., με περιμετρικά τοιχία ύψους 2,5 μ.
Γ. έξι αποπερατωμένα παλιότερα κτίσματα, συνολικού εμβαδού 280 τ.μ. Δεδομένου ότι κατά δήλωση του ιδιοκτήτη έχει γίνει υπαγωγή των κτισμάτων σε νόμο αυθαιρέτων ως κτίσματα προ του 2011, θα ακολουθήσει διερεύνηση της υπαγωγής από το Υπουργείο και θα σταλεί έγγραφο στην ΥΔΟΜ για τον σχετικό έλεγχο νομιμότητας της υπαγωγής ως προς το χρόνο κατασκευής.

3) Στην εκτός σχεδίου περιοχή "Λειβαδάκια" στην Ελιά Μυκόνου, σε γήπεδο επιφάνειας περίπου 1.500 τ.μ., εντοπίστηκαν:
Α. κατασκευή πισίνας, στο στάδιο του σιδερώματος, με διαστάσεις σκάμματος 8 X 9 τ.μ. και βάθος εκσκαφής 2 μ., για την οποία προσκομίστηκε η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Β. επισκευές σε υφιστάμενα κτίσματα, για τα οποία προσκομίστηκε η δήλωση του ν.4178/2013, με σχέδιο που συνοδεύει την υπαγωγή αυθαιρέτων, που περιλαμβάνει την τακτοποίηση όλων των κτισμάτων, συνολικής επιφάνειας 445,84 τ.μ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το σχέδιο που προσκομίστηκε στο κλιμάκιο διαφοροποιείται από το σχέδιο που είναι αναρτημένο στο σύστημα των δηλώσεων του ΤΕΕ, θα γίνει συσχέτιση αυτών ως προς το χρόνο κατασκευής και θα σταλεί σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ Μυκόνου για τον έλεγχο νομιμότητας της υπαγωγής. Επίσης, δεδομένου ότι η κατασκευή που βρέθηκε έχει μεγαλύτερο βάθος από το προβλεπόμενο στην έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, θα καταγραφούν οι υπερβάσεις.

ΜΥΚΟΝΟΣ

4) Στην εκτός σχεδίου περιοχή "Μαού" της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφάνειας περίπου 1.268 τ.μ., εντοπίστηκε νέα, ισόγεια κατοικία 120 τ.μ. από λιθοδομή, στο στάδιο των επιχρισμάτων. Δεδομένου ότι πρόκειται για νέα κατασκευή, σύμφωνα με το σήμα και το φωτογραφικό υλικό της αστυνομίας, θα γίνει συσχέτιση των στοιχείων αυτών και θα ζητηθεί ο έλεγχος νομιμότητας και ακύρωσης της υπαγωγής από την ΥΔΟΜ και της έγκρισης δόμησης μικρής κλίμακας από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

5) Στην εκτός σχεδίου περιοχή Κάβος Γλυφάδι – Αλαιομάνδρα της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ., και σε συνέχεια εκδοθέντος σήματος της αστυνομίας εντοπίστηκαν:
Α. κατασκευή κτίσματος, περίπου 50 τ.μ. στη φάση επιχρισμάτων
Β. γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων 21 Χ 11,70 μ.
Γ. προσθήκη ορόφου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη κατασκευές, εμβαδού 60 τ.μ.
Στο συγκεκριμένο ακίνητο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπαγωγή στο ν. 4495/2017, εντοπίζονται υπερβάσεις στο "κλείσιμο" ανοιχτών χώρων. Θα ζητηθεί έλεγχος νομιμότητας της υπαγωγής και στη συνέχεια θα συνταχθεί το σχετικό πόρισμα.

6) Στην εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση Βρύση της Μυκόνου, κατόπιν σήματος της αστυνομίας για αυθαίρετες εργασίες, σε γήπεδο επιφανείας 4 στρεμμάτων διαπιστώθηκαν: προσθήκες ως νέες κατασκευές εμβαδού 100 τ.μ. περίπου, σε υφιστάμενη κατασκευή που καλύπτεται από παλιότερες άδειες, του 1986, 1995 (200 τ.μ.), και δήλωση α/α 11785187 του ν.4495/2017 (145 τ.μ.). Θα γίνει συσχέτιση με τα στοιχεία των υπαγωγών και των σημερινών μετρήσεων και ταυτόχρονα θα σταλεί έγγραφο προς την ΥΔΟΜ για έλεγχο των υπαγωγών.

ΜΥΚΟΝΟΣ

7) Σε ιδιοκτησία, αγνώστου ιδιοκτήτη, στην εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση Μάου της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφανείας περίπου 1 στρέμματος, εντοπίστηκαν πρόσφατες εργασίες προσθήκης κατ’ επέκταση 40 τ.μ. και προσθήκη ορόφου 60 τ.μ., σε παλαιότερη υφιστάμενη ισόγεια κατοικία 100 τ.μ. περίπου. Θα διερευνηθεί η νομιμότητα του υφιστάμενου κτίσματος.

Υπογραμμίζεται ότι όπου απαιτείται, ζητείται ο έλεγχος της νομιμότητας των οικοδομικών αδειών από την οικεία ΥΔΟΜ και όπου εντοπίζεται αυθαίρετη κατασκευή/αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, ακολουθείται η διαδικασία που έχει θεσπιστεί από το Υπουργείο.

Ειδικότερα, με την οριστική διαπίστωση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να κατεδαφίσει εντός 30 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις, ενώ τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα μετά τη βεβαίωσή τους αναζητούνται μέσω της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ SOCIAL 04 Σεπ 2025 | 10:11

Ξεσήκωσε τη Μύκονο η Εφη Θώδη με το "Eye of the tiger" - Την αποθέωσε ο Λάκης Γαβαλάς [βίντεο]

Η Έφη Θώδη εμφανίστηκε προ ημερών σε νυχτερινό κέντρο της Μυκόνου και τραγούδησε ακόμα και το "Eye οf the tiger".

03 Σεπ 2025 | 13:28

Μύκονος: Εικόνες χάους έξω από μπεργκεράδικο - Ιταλοί αντιστάθηκαν στη σύλληψη και πιάστηκαν στα χέρια με αστυνομικούς

Ξέφυγε η κατάσταση έξω από μπεργκεράδικο στη Μύκονο, όταν μια ομάδα Ιταλών τουριστών αντιστάθηκαν στη σύλληψη και εναντιώθηκαν στους αστυνομικούς, με την κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου.

ΣΤΑ ΜΑΤΟΓΙΑΝΝΙΑ 03 Σεπ 2025 | 11:58

Μιράντα Πατέρα: Στη Μύκονο για τη βάφτιση του εγγονού της - Κομψή και στιλάτη με χρυσά κοσμήματα [εικόνες]

Η γοητευτική μητέρα της Αλεξάνδρας Νίκα, Μιράντα Πατέρα, απόλαυσε ξέγνοιασες στιγμές στο νησί των Ανέμων, όπου βρέθηκε για έναν ιδιαίτερο λόγο, τη βάφτιση του εγγονού της.

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ 01 Σεπ 2025 | 17:24

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ερωτευμένος μετά από 11 χρόνια γάμου - Τα καυτά φιλιά με τη σύζυγό του στη Μύκονο [εικόνες]

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς με τη σύζυγό του, Γιελένα, να απολαμβάνουν τη θάλασσα και να μοιράζονται τρυφερές στιγμές σε γνωστή παραλία της Μυκόνου

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 01 Σεπ 2025 | 16:52

Σαντορίνη: Αστυνομικός έκανε ΚΑΡΠΑ για 20 λεπτά σε άνδρα που κατέρρευσε στον δρόμο - Τι περιγράφει ο ίδιος [βίντεο]

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο αστυνομικός ξεκίνησε να του κάνει ΚΑΡΠΑ για περίπου 20 λεπτά, έχοντας στο πλευρό του έναν πολίτη που ήταν γιατρός και περνούσε τυχαία από το σημείο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 31 Αυγ 2025 | 14:16

Μύκονος: Χτύπημα της ΕΛΑΣ στα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών - Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις

Ξεχωριστές ποινικές δικογραφίες, σε βάρος δύο αλλοδαπών ηλικίας 43 και 56 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εμπορίας – διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δισκίων.

ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΥΣ 29 Αυγ 2025 | 15:15

Μύκονος: Μοντέλο από τη Βραζιλία ο νεαρός που βρέθηκε νεκρός σε πισίνα - Πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων ο φίλος του

Ο 25χρονος Γιάγκο Λουίς ντε Κάμπος ε Σίλβα βρέθηκε νεκρός σε ιδιωτική πισίνα ξενοδοχείου στη Μύκονο, δίπλα του αναίσθητος ο 25χρονος φίλος του

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Α31 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΔΟΜΗΣΗ 28 Αυγ 2025 | 13:29

Μια Μυκονιάτικη κατοικία που παραπέμπει στη γλυπτική

Η "Κατοικία Λατύπη" στη Μύκονο μοιάζει με γλυπτό που έχει προκύψει μέσα από το τοπίο

ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ 28 Αυγ 2025 | 07:25

Χρυσοί κληρονόμοι στη Μύκονο: Αριάνα Ροκφέλερ και Τζακ Μόργκαν χέρι-χέρι στο Νησί των Ανέμων [εικόνες]

Τη Μύκονο για τις καλοκαιρινές της διακοπές επέλεξε η χρυσή κληρονόμος Αριάνα Ροκφέλερ, η οποία εμφανίστηκε μαζί με τον καλό φίλο της Τζακ Μόργκαν.

27 Αυγ 2025 | 19:06

Ρικάρντο Ντα Κόστα: Μυστήριο με τον θάνατο του Βραζιλιάνου στη Σαντορίνη - Τι απαντά το νοσοκομείο στις καταγγελίες της συζύγου του

Η πρώτη εκτίμηση για την αιτία θανάτου του αναφέρεται σε αλλοιώσεις περιτονίτιδας και φλεγμονή - βλάβη στην κοιλιά - Η απάντηση του νοσοκομείου της Σαντορίνης στα όσα καταγγέλλει η Ελληνίδα σύζυγός του

ΑΠΟ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ 27 Αυγ 2025 | 13:07

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Ξεσπά η Ελληνίδα σύζυγος Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή που έχασε τη ζωή του - Εκαναν λάθος στο χειρουργείο

Καταγγέλλει πως ο σύζυγός της έπασχε από σκωληκοειδίτιδα με περιτονίτιδα, αλλά τον χειρούργησαν για …διάτρηση στομάχου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Αυγ 2025 | 18:35

Μύκονος: Θρίλερ με τους Βραζιλιάνους που βρέθηκαν αναίσθητοι στην πισίνα ξενοδοχείου - Νεκρός ο ένας, χαροπαλεύει ο άλλος

Πώς ο 25χρονος Βραζιλιάνος βρέθηκε νεκρός, δίπλα στον αναίσθητο πορνοστάρ φίλο του; Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες και τι ερευνούν οι Αρχές

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 25 Αυγ 2025 | 14:29

Μύκονος: Συνελήφθησαν οι διαρρήκτες με τις "γουρούνες" - Ξάφριζαν τους τουρίστες, έκλεβαν μέχρι και ρούχα και παπούτσια [βίντεο]

Έφταναν στους στόχους τους με νοικιασμένες γουρούνες κι αφού παραβίαζαν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, εισέρχονταν στο εσωτερικό και αφαιρούσαν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν.

ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 25 Αυγ 2025 | 06:24

Πέθανε στα 42 του ο ποδοσφαιριστής Ρικάρντο Ντα Κόστα - Πρώην παίκτης του Αρη και του Πανιωνίου

Σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου προκάλεσε η είδηση του θανάτου του 42χρονου Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Κριστιάν Ρικάρντο Ντα Κόστα. Βρισκόταν στη Σαντορίνη.

24 Αυγ 2025 | 13:15

Τραγωδία στη Μύκονο: Νεκρός 25χρονος Βραζιλιάνος σε ιδιωτική πισίνα ξενοδοχείου - Σε κρίσιμη κατάσταση ο φίλος του

Οι δύο νεαροί Βραζιλιάνοοι βρίσκοντα σε ιδιωτική πισίνα σε πολυτελές ξενοδοχείο στον Ορνό της Μυκόνου. Στον χώρο βρέθηκαν και ναρκωτικές ουσίες.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 24 Αυγ 2025 | 08:27

Ο Πέτρος Κωστόπουλος στη Μύκονο - "Ένα καλοκαίρι που είχε όλα όσα πρέπει"

Πριν λίγες ημέρες ο γιος του Πέτρου Κωστόπουλου, Μάξιμος, έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 23 Αυγ 2025 | 22:14

Γεωργιάδης: Ποτέ στο ΕΣΥ δεν έχουμε κάνει διάκριση στην φροντίδα με βάση την οικονομική επιφάνεια ή την κοινωνική θέση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην υπόθεση του δισεκατομμυριούχου που σώθηκε από Έλληνες γιατρούς.

ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ 22 Αυγ 2025 | 13:13

Πώς έγινε το τροχαίο με τη γουρούνα και τον επιχειρηματία στη Μύκονο - Γιατί δεν τις ελέγχει κανείς

Μόνο το 2024, πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε τροχαίο με γουρούνα

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ; 21 Αυγ 2025 | 19:01

Η Σαντορίνη εκπέμπει SOS μετά την κατολίσθηση: Ζητούν παρέμβαση της πολεοδομίας για την αυθαίρετη δόμηση - Τι λένε οι ειδικοί

Η μορφολογία του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε κατασκευή γίνεται, ακόμα και η πιο ασήμαντη, να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΕΣΥ! 21 Αυγ 2025 | 18:05

Μύκονος: Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος που σώθηκε από τους γιατρούς του ΕΣΥ - Οι δικοί του γιατροί αρνήθηκαν να τον παραλάβουν

Ο επιχειρηματίας ήταν στη Μύκονο και είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα ενώ οδηγούσε μια γουρούνα - "Αυτός θα πεθάνει" είπαν οι γιατροί της ιδιωτικής του ασφάλειας - Υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

20 Αυγ 2025 | 23:14

Ο υπερτουρισμός σκοτώνει τα νησιά - Η συγκλονιστική ανάρτηση της ψυχολόγου Χρηστίδη που έγινε viral

Καθηλωτική είναι η ανάρτηση της ψυχολόγου Έλενας Όλγας Χρηστίδη η οποία όπως η ίδια περιγράφει βρέθηκε αναγκαστικά για ένα βράδυ στη Σαντορίνη.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ 20 Αυγ 2025 | 18:06

Διεθνές ενδιαφέρον για τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη: Δημοσίευμα της Daily Mail για το νησί - Τι απαντά ο δήμος

Διεθνές ενδιαφέρον για τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη - Τι απαντά ο Δήμος με ανακοίνωσή του

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ 19 Αυγ 2025 | 21:00

Σαντορίνη: Κατολίσθηση στο Ημεροβίγλι - Σύννεφο σκόνης και βράχια σκέπασαν την περιοχή

Χάρη στις προσπάθειες μελών του εθελοντικού Διασωστικού σώματος, απομακρύνθηκαν δύο μεγάλα βράχια, που στέκονταν σχεδόν στον αέρα και ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα

15 Αυγ 2025 | 13:18

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Μυκόνου με τον Γιάννη Καραβασάνη

Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε το ερωτευμένο ζευγάρι να περπατάει χέρι-χέρι στα δρομάκια του κοσμοπολίτικου νησιού, με casual ντύσιμο.

13 Αυγ 2025 | 13:10

Wet Stories που αξίζει να ζήσεις στη Σαντορίνη

Μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια αξέχαστη εμπειρία δίπλα στη θάλασσα, σε μια από τις δημοφιλέστερες Κυκλάδες.

2 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 12 Αυγ 2025 | 07:34

Μύκονος: Η τετράποδη "Κάγια" μύρισε τα ναρκωτικά που θα γέμιζαν το νησί

H "Κάγια" ανίχνευσε… 112 "φιξάκια" κοκαΐνης και 31 συσκευασίες χασίς, έτοιμες προς πώληση στους επιφανείς πελάτες των ντίλερ του νησιού.

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 11 Αυγ 2025 | 17:10

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τρυφερές στιγμές με τη σύζυγό του, Γιελένα Ρίστιτς, στη Μύκονο [Βίντεο]

Στο σχετικό βίντεο, ο κορυφαίος τενίστας καταγράφεται σε τρυφερές στιγμές με τη σύζυγό του, Γιελένα Ρίστιτς, στη θάλασσα.

ΑΑΔΕ 11 Αυγ 2025 | 16:14

Επιχείρηση "Κρουαζιέρα θα σε πάω": Φοροδιαφυγή πολλαπλών επιπέδων σε ημερόπλοια της Σαντορίνης

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έφτασαν στη Σαντορίνη από διάφορες ΔΟΥ από όλη την Ελλάδα

09 Αυγ 2025 | 15:48

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Νεκρός 45χρονος εργαζόμενος σε ξενοδοχείο - Βρέθηκε στην πισίνα

Ένας 45χρονος βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου που εργαζόταν στη Σαντορίνη.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ 06 Αυγ 2025 | 09:33
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 06 Αυγ 2025 | 07:35

Του Απόστολου Λύτρα είναι το σκάφος που προσάραξε σε ξέρα στην Σαντορίνη – Τραυματίστηκε ελαφρά η σύζυγός του

Το σκάφος του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα ήταν αυτό που προσάραξε σε ξέρα κοντά στη Σαντορίνη και στη συνέχεια βυθίστηκε.

ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ 05 Σεπ 2025 | 21:44

Το "καλάθι" Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση και η μείωση ΕΝΦΙΑ σε χωριά και μικρές πόλεις

Φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, στήριξη της οικογένειας και πρωτοβουλίες για τη στεγαστική κρίση είναι ο βασικός άξονας των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

05 Σεπ 2025 | 14:43

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Καινοτομία και Ποιότητα στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

To Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος προσφέρει εξ αποστάσεως σπουδές υψηλού επιπέδου, διατηρώντας την ίδια ακαδημαϊκή ποιότητα και επιστημονική εγκυρότητα

05 Σεπ 2025 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο επτάμηνο - Αυξήθηκε 4% τον Ιούλιο

Αύξηση 4,0% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα τον μήνα Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

05 Σεπ 2025 | 13:41

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2ο τρίμηνο 2025

Αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε κατά το 2ο τρίμηνο 2025 το ΑΕΠ σε όρους όγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

05 Σεπ 2025 | 12:25

Όμιλος Fourlis: Νέο, σύγχρονο εταιρικό website

Με νέο website, ο όμιλος Fourlis αναδεικνύει τη διεθνή του παρουσία και προβάλλει τις αξίες της βιωσιμότητας και του ανθρώπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Σεπ 2025 | 10:02

Αλλάζουν όλα στη φορολόγηση των οικογενειών: Οι αδικίες που διορθώνει η εισαγωγή του "οικογενειακού εισοδήματος"

Σήμερα η απόκτηση του πρώτου παιδιού επιβραβεύεται φορολογικά με... 10 ευρώ τον μήνα και του δεύτερου με επιπλέον 18,3 ευρώ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 05 Σεπ 2025 | 08:19

ΟΠΑΠ: Βαρύ πυροβολικό το ΤΖΟΚΕΡ και το Στοίχημα - "Κλειδώνει" τα Εθνικά Λαχεία έως το 2036

ΤΖΟΚΕΡ και Στοίχημα τα πιο κερδοφόρα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Παραμένει η προτίμηση για τα καταστήματα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ 05 Σεπ 2025 | 08:11

Στέλιος Χατζηιωάννου (Easy Jet): "Ψήνει" deal στην τεχνολογία - "Να μην είναι μονοθεματική η ελληνική οικονομία"

Τι είπε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου (Easy Jet) για την ελληνική οικονομία και την επόμενη εξαγορά.

05 Σεπ 2025 | 07:47

Τι τζίρο κάνουν iPhone, iPad και MacBook στην Ελλάδα

Τα προϊόντα της Apple συνεχίζουν να έχουν απήχηση στην ελληνική αγορά, "κόντρα" στις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια.

04 Σεπ 2025 | 20:14

AKTOR: Διψήφια ανάπτυξη το Α' Εξάμηνο του 2025 - Διπλασίασε τη λειτουργική κερδοφορία

Στα 623 εκατ. € με διψήφια αύξηση ο κύκλος εργασιών, εκτόξευση και διπλασιασμός της λειτουργικής κερδοφορίας στα 65 εκατ. €

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 04 Σεπ 2025 | 18:53

ΟΠΑΠ: "Κλειδώνει" τα εθνικά λαχεία έως το 2036 - Κόπηκε ο ανταγωνιστής από τον σχετικό διαγωνισμό

Ανοικτός πλέον ο δρόμος για να ανανεώσει ο ΟΠΑΠ για επιπλέον 10 έτη τη διαχείριση των Εθνικών Λαχείων. Λευκή πετσέτα ρίχνει ο ανταγωνιστής.

04 Σεπ 2025 | 14:35

Τα Public υποδέχονται τους δικαιούχους της ΔΥΠΑ και ενισχύουν σχολεία της Αθήνας με δωρεά κλιματιστικών

Τα Public συνεχίζουν να καλλιεργούν τη γνώση και να στηρίζουν τις σχολικές κοινότητες

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 04 Σεπ 2025 | 12:46

Το παρασκήνιο της "ακύρωσης" του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο - Ποιος παράγοντας το "σαμποτάρει"

Φήμες που κυκλοφορούν την Λευκωσία κάνουν λόγο για επιχειρηματίες ΑΠΕ που θεωρούν το καλώδιο ανταγωνιστή τους.

04 Σεπ 2025 | 12:38

Ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιαλώσεων: Διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών - Διατηρεί την πρώτη θέση στο μερίδιο αγοράς φυσικό μεταλλικού νερού

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,6% το 2024, ο οποίος ανήλθε στα €131,8 εκατ.

04 Σεπ 2025 | 12:27

IDEAL Holdings: Αύξηση κερδών στο Α εξάμηνο - Κυριαρχεί και καινοτομεί στον κλάδο των τροφίμων

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, κερδοφορία και άνοδο σε όλα τα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζει η IDEAL Holdings

04 Σεπ 2025 | 12:26

Ελληνικός Χρυσός και Μεταλλεία Θράκης στην 89η ΔΕΘ: Μια διαδραστική εμπειρία στο μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας

Οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό περίπτερο, αναδεικνύοντας τη στρατηγική και την πρόοδο των επενδυτικών έργων τους στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 04 Σεπ 2025 | 08:19

Fourlis: Αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων του 2025 παρά τα "σαμαράκια" σε δύο μεγάλα project - Ελληνικό και Ελευσίνα

Παρά τα εμπόδια σε δύο μεγάλα project η Trade Estates του Ομίλου Fourlis εκτιμά πως θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2025.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 03 Σεπ 2025 | 19:01

Αντεξαν στις πιέσεις τα Ελληνικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις αγορές κινήθηκαν ανοδικά υπό το βάρος μαζικών ρευστοποιήσεων

ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 03 Σεπ 2025 | 16:21

Διευθυντές υπουργείων και δημόσιοι υπάλληλοι ξέπλεναν χρήμα μέσω στοιχηματικών εταιρειών - Έπαιζαν έως και 1 εκατ. ευρώ

Στο φως ένα δίκτυο περίπου 200 παικτών που αξιοποιούσαν τα "παραθυράκια" του συστήματος για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά - Πώς ξέπλεναν "μαύρο" χρήμα

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 03 Σεπ 2025 | 14:13

Trade Estates: Διψήφια αύξηση για το "Α' Ημίχρονο" του 2025 - Η μάχη με Σαββίδη για το Logistics Center

Ανοδικό ήταν το πρώτο ημίχρονο του 2025 για τη Trade Estates του Ομίλου Fourlis.

03 Σεπ 2025 | 12:36

Στρατηγικός ο ρόλος της CHOOSE στη νέα εποχή εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ με την υλοποίηση του ΚΕΦ my1521

Η CHOOSE συνέβαλε ουσιαστικά στην υλοποίηση του νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ 03 Σεπ 2025 | 12:25

Τι θα παράγει το νέο εργοστάσιο του Μυτιληναίου στον Βόλο: Από Leopard μέχρι στρατιωτικά οχήματα

Η εμπλοκή της METLEN στο πρόγραμμα Leopard 2A8 συνδέεται με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία "ReArm Europe"

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Σεπ 2025 | 11:29

Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις με "προσωπική διαφορά" - Τα 4 μέτρα για τους συνταξιούχους

Πάνω από 600.000 συνταξιούχοι βλέπουν το καθαρό τους εισόδημα να παραμένει "παγωμένο" τα τελευταία χρόνια.

STREET FOOD 03 Σεπ 2025 | 09:27

Tacο Bell: Comeback στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια απουσίας - Πού ανοίγει το πρώτο κατάστημα

Που ανοίγει το νέο κατάστημα των Taco Bell στην Ελλάδα. Ποια η στρατηγική για να κερδίζει τη Gen Z.

02 Σεπ 2025 | 14:37

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μεγαλύτερο συνέδριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων στην Ευρώπη

Το μέλλον της ενημέρωσης στην εποχή των δεδομένων, των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 02 Σεπ 2025 | 14:00

Η "πληγή" των απλήρωτων κοινοχρήστων που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές: Ποια είναι η λύση

Ένα από τα μεγαλύτερα "αθόρυβα" προβλήματα που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, είναι αυτή των απλήρωτων κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 02 Σεπ 2025 | 13:03

Η Chevron αποφασίζει για τις έρευνες φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης - Η απειλή Φιντάν και το διπλό παιχνίδι της Λιβύης

Στις 10 Σεπτεμβρίου λήγει ο διεθνής διαγωνισμός για την εκχώρηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων στην περιοχή της Κρήτης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη Chevron.

02 Σεπ 2025 | 12:22

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Και 4ο εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στον Βόλο

Η METLEN ενισχύει περαιτέρω τον στρατηγικό της ρόλο στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας και της Ευρώπης

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Σεπ 2025 | 09:29

Καμπάνια της Παπαστράτος για να σταματήσουν οι ανήλικοι το κάπνισμα και το άτμισμα

Τι αφορά η νέα καμπάνια για την αποτροπή του καπνίσματος στους νέους

02 Σεπ 2025 | 08:26

Η τιμή του χρυσού σπάει ρεκόρ - Φτάνει τα 3.500 δολάρια την ουγκιά

Ο χρυσός κατέγραψε σήμερα νέα μεγάλη άνοδο, έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 3.501 δολάρια την ουγκιά, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφτηκε μόλις τον Απρίλιο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΔ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 02 Σεπ 2025 | 08:13

Πότε θα φτάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Καθοριστική θα είναι η συμβολή των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης για τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου, που αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Σεπ 2025 | 07:24

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Καταφθάνουν ειδοποιητήρια για το 2020 ενόψει παραγραφής

Ειδοποιητήρια για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2020 θα στείλει εντός του Σεπτεμβρίου στους κατόχους των οχημάτων η Εφορία.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Σεπ 2025 | 06:45

Τα νέα μέτρα για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων - Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τη στεγαστική κρίση

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ένα πακέτο οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων με στόχο αυτή τη φορά την αύξηση της προσφοράς στέγης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Σεπ 2025 | 19:38

ΔΕΗ: Μειωμένα από 10 έως 25% τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Η μείωση των τιμολογίων αντανακλά την υποχώρηση των τιμών χονδρικής στα 78 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, από 100,5 ευρώ τον Ιούλιο.

01 Σεπ 2025 | 17:27

Νέα υπηρεσία από την AXIA CERT: Αξιολόγηση Ασφάλειας Μηχανών & Συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό

Στόχος η μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, η προστασία των εργαζομένων και η διασφάλιση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ 01 Σεπ 2025 | 16:08

Καταγγελίες πολιτών στην ΑΑΔΕ: Πρώην σύζυγοι που ζητούν εκδίκηση, το κρυφό όπλο της εφορίας

Στην πλατφόρμα "Καταγγελίες Πολιτών" έχουν φθάσει χιλιάδες αναφορές από πρώην συζύγους ή πρώην συνεργάτες που αποκαλύπτουν μαύρο χρήμα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 01 Σεπ 2025 | 16:03

Αντιπρόεδρος ΡΑΑΕΥ: Η αίσθηση είναι ότι η μείωση του ρεύματος στη λιανική θα είναι στο ύψος του 20%

Τι είπε για τα χρωματιστά τιμολόγια ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, Δημήτρης Φούρλαρης

01 Σεπ 2025 | 13:35

Η Νova σε συνεργασία με τη THEMA του Canal+ φέρνει στην ΕΟΝ το φαινόμενο Κ-Drama με 6 συναρπαστικές κορεατικές σειρές

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών & media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η THEMA, μέλος του Ομίλου Canal+, ανακοινώνουν διετή συμφωνία

01 Σεπ 2025 | 13:28

Το πρόγραμμα του Glyfada Greek Maritime Golf Event

Η ναυτιλία συναντά το γκολφ σε μια ημέρα γεμάτη δράση

01 Σεπ 2025 | 13:14

ΕΤΑΔ: Νέος Πρόεδρος και νέα μέλη ΔΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας

Ο Δημήτρης Πολίτης αναλαμβάνει τη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Σεπ 2025 | 12:03

Ελλάδα, η χώρα των μισθολογικών ανισοτήτων: Οι τεράστιες διαφορές ανά φύλο, περιοχή και επιχείρηση

Τεράστιες αποκλίσεις Αθήνας – Περιφέρειας, ανδρών – γυναικών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 31 Αυγ 2025 | 08:47

Οι μισοί Έλληνες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος - Μόλις 1,2 εκατ. φορολογούμενοι για το 70% του συνολικού φόρου

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων -τα έσοδα από τον οποίο αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τα 15 δισ. ευρώ- είναι υπόθεση των λιγότερων και όχι των περισσότερων.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Αυγ 2025 | 18:30

Θερινές εκπτώσεις: Δεν ψώνισαν οι καταναλωτές - Σχεδόν 8 στους 10 εμπόρους κατέγραψαν πτώση του τζίρου

"Το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσει μέσα στην επόμενη τριετία" εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Αυγ 2025 | 09:17

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση από τον ΟΠΕΚΑ

Πότε αναμένεται να λάβουν το επίδομα παιδιού οι δικαιούχοι

28 Αυγ 2025 | 19:24

Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στο The Ellinikon: Μεγάλη συμφωνία της LAMDA με τον Όμιλο ION

H συμφωνία αυτή ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα του Έργου του Ελληνικού και ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη ως επιχειρηματικού προορισμού μεγάλης κλίμακας.

ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 2,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 28 Αυγ 2025 | 13:12

Σε καθοδική πορεία το χρέος, μειώθηκε για πρώτη φορά και σε απόλυτο αριθμό

Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης σε καθαρούς όρους καταγράφει στο τέλος Ιουνίου μείωση κατά 2,2 δις ευρώ στα 326,4 δις ευρώ, από 328,6 δις ευρώ στο τέλος του 2024.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ 28 Αυγ 2025 | 12:04

Σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου "αδράνειας" στα κλειστά ακίνητα

Ο νέος φόρος θα λειτουργούσε ως ένα πρόσθετο αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 09:52

"Απειλή" ο πληθωρισμός για το αφήγημα της ΔΕΘ - Ποια προϊόντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων

Κεντρικό αφήγημα της φετινής ΔΕΘ θα είναι η πολιτική αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 07:56

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους

H αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε τέλη Ιουλίου, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι μέχρι τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 07:05

Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε 32 βασικά προϊόντα

Η ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει ανατιμήσεις που ζαλίζουν, πλήττοντας πρωτίστως τα φτωχότερα νοικοκυριά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 27 Αυγ 2025 | 20:47

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειώσεις τιμών μετά την αισθητή πτώση της χονδρικής - Έρχονται τα "κόκκινα" τιμολόγια

Η βουτιά στη μηνιαία χονδρική τιμή ρεύματος δημιουργεί προσδοκίες για χαμηλότερα κυμαινόμενα τιμολόγια τον επόμενο μήνα -

ΕΦΟΔΟΙ 27 Αυγ 2025 | 19:47

ΑΑΔΕ: Πάνω από 400 παραβάσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς - Πρόστιμα σε Ρόδο, Πάρο, Κέρκυρα

Κατά το διάστημα 16-25 Αυγούστου τα μικτά κλιμάκια της ΑΑΔΕ διενήργησαν εκτεταμένους ελέγχους σε Ρόδο, Πάρο, Κρήτη, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 27 Αυγ 2025 | 17:48

Φορολοταρία Ιουλίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε εάν κερδίσατε από 1.000 έως και 50.000 ευρώ

Η συμμετοχή στη φορολοταρία γίνεται αυτόματα για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Αυγ 2025 | 16:07

Δημόσιοι υπάλληλοι: Δυνατότητα συνυπηρέτησης με εργαζόμενο εκτός Δημοσίου για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Στόχος είναι να διευκολυνθούν η οικογενειακή ζωή και η ομαλή διαβίωση των οικογενειών με τρία ή περισσότερα ανήλικα παιδιά

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 27 Αυγ 2025 | 07:46

Στον πάγο ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος του 2026 - Προς κατάργηση οδεύει ο φόρος

Παρατείνεται η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για ένα έτος ακόμα, μέχρι το τέλος του 2026.

ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 26 Αυγ 2025 | 10:52

Στην "Υφαντής" περνά το 100% της "Νίκας"

Η Bespoke και η Α&Χ ΥΦΑΝΤΗΣ ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 100% των μετοχών της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΘ 26 Αυγ 2025 | 10:20

Ανάλυση: Γιατί η κυβέρνηση ρίχνει "όλα τα λεφτά" στη νέα φορολογική κλίμακα

To πακέτο της ΔΕΘ έχει κλειδώσει. Ύστερα από εκατοντάδες ασκήσεις επί χάρτου που έτρεξαν το τελευταίο διάστημα, ελήφθησαν αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Αυγ 2025 | 07:46

Ποιοι φορολογούμενοι μπορεί να κερδίσουν κούρεμα προστίμων έως και 75%

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την αίτηση και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής, θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 25 Αυγ 2025 | 15:16

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για 13ωρο, 4ήμερη εργασία, προσλήψεις-εξπρές και υπερωρίες

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Στόχος η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους

25 Αυγ 2025 | 11:36

Απόβλητα στα νησιά: Από πρόβλημα σε πόρο – Η νέα κυκλική πραγματικότητα

Πώς θα μεταβούμε από το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, σε ένα μοντέλο τοπικής κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην αναγέννηση του περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Αυγ 2025 | 10:50

Ποιοι θα δουν αυξήσεις άνω του 3% στο εισόδημά τους το 2026

Ο ρόλος της νέας φορολογικής κλίμακας στην πραγματική μεταβολή του εισοδήματος.

25 Αυγ 2025 | 10:03

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Στοχευμένες παρεμβάσεις και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα

Η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει πλήρως τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 25 Αυγ 2025 | 07:42

Πλειστηριασμοί: Τα βαριά και επώνυμα σφυριά που έρχονται τον Σεπτέμβριο

Βαριά και επώνυμα σφυριά που αφορούν άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις, γνωστά πρόσωπα της αγοράς και εμβληματικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει η ατζέντα των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 25 Αυγ 2025 | 00:15

Λαγκάρντ: Επικίνδυνο να υπονομεύεται η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

"Όταν μια κεντρική τράπεζα παύει να είναι ανεξάρτητη ή όταν απειλείται η ανεξαρτησία της, καθίσταται δυσλειτουργική," είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

24 Αυγ 2025 | 12:20

Πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις για μισθωτούς, οικογένειες, οικονομικά ευάλωτους

Η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης θα έχει ως κορμό την ελάφρυνση μισθωτών και οικογενειών με παιδιά, η οποία θα προκύψει κυρίως από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογική κλίμακα.

ΝΕΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ» 23 Αυγ 2025 | 15:22

Κατώτατος μισθός: Πώς 550.000 εργαζόμενοι θα δουν 500€ επιπλέον στην τσέπη τους το 2026

Περίπου 550.000 εργαζόμενοι θα δουν μέσα στη χρονιά περισσότερα από 500 ευρώ επιπλέον στο πορτοφόλι τους, χάρη στον συνδυασμό δύο -πιθανώς και τριών- μέτρων

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ 23 Αυγ 2025 | 11:33

Έρχεται "κούρεμα" τεκμηρίων διαβίωσης: Κλειδώνουν οι αποφάσεις την προσεχή εβδομάδα

Η έκταση του κουρέματος δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα με το είδος του τεκμηρίου.