Follow us

Χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια για την Αργεντινή

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της Αργεντινής. Κατέρρευσε το σχέδιο των τραπεζών. Μεσολαβητής: Η χρεοκοπία της Αργεντινής είναι «άμεση».

Χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια για την Αργεντινή

Η Αργεντινή οδηγήθηκε ξανά στην χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια, στις 7.00 ώρα Ελλάδος, όπου και έληξε η περίοδος χάριτος που της είχε δοθεί, καθώς ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας με τα hedge funds.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα Νέας Υόρκης, ο μεσολαβητής για το θέμα της Αργεντινής εξήλθε από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας πως δεν επετεύχθη συμφωνία και πως «η Δημοκρατία της Αργεντινής θα τεθεί σε χρεοκοπία άμεσα».

Οι τράπεζες της Αργεντινής προσπάθησαν να καταρτίσουν μια πρόταση για την αγορά του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διακρατούν τα hedge funds και να αποτρέψουν την χρεοκοπία, η συμφωνία όμως κατέρρευσε

Οι τράπεζες της Αργεντινής προσπάθησαν να καταρτίσουν μια πρόταση για την αγορά του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διακρατούν τα hedge funds και να αποτρέψουν την χρεοκοπία, η συμφωνία όμως κατέρρευσε, όπως ανέφερε τραπεζικό στέλεχος.

Ο υπουργός Οικονομικών Αλεξ Κισίλοφ δήλωσε πως τα vulture funds απέρριψαν την ανανεωμένη προσφορά από την κυβέρνηση, η οποία δόθηκε επίσης και στους πιστωτές της χώρας που δέχθηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους μετά τη χρεοκοπία της το 2001.

«Η Αργεντινή πλήρωσε, έχει χρήματα, θα συνεχίσει να πληρώνει τις επόμενες δόσεις γιατί θέλουμε να το κάνουμε και γιατί υπάρχουν χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Τα χρήματα είναι εκεί. Εάν επρόκειτο για χρεοκοπία, δεν θα υπήρχαν χρήματα».

Η πλευρά των hedge funds δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις του υπ. Οικονομικών, η Standard & Poors τοποθέτησε την αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), αφού απέτυχε να προχωρήσει στην πληρωμή ύψους 539 εκατ. δολαρίων σε τόκους επί του χρέους της την Τετάρτης.

Παρά το γεγονός ότι η Αργεντινή έχει κλειδωθεί έξω από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου από την προηγούμενη χρεοκοπία της το 2001, το κόστος δανεισμού είναι πλέον πιθανό να αυξηθεί σε «τιμωρητικά» επίπεδα τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χρεοκοπία θα επιδεινώσει την ύφεση στη χώρα, θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα ασκήσει πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χρεοκοπία θα επιδεινώσει την ύφεση στη χώρα, θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα ασκήσει πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα

Η χρεοκοπία μπορεί να ενεργοποιήσει απαιτήσεις των ομολογιούχων που αγγίζουν τα 15 με 20 δισ. δολάρια, λόγω των ειδικών ρητρών (cross-default clauses).

Σε συνέντευξη τύπου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο Κισίλοφ δήλωσε πως «δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής». Η Αργεντινή θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να βάλει τέλος σε αυτήν την «άδικη και άνευ προηγουμένου κατάσταση», τόνισε επίσης, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τους πιστωτές.

Αλλά με τις διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει πια σε αδιέξοδο, ο Μαρτσέλο Ετσερμπάρνε, Αργεντίνος δικηγόρος, δήλωσε στους Financial Times ότι εκτιμά ότι η Αργεντινή μπορεί να επιχειρήσει τώρα την αναδιάρθρωση των αμερικανικών και βρετανικών ομολόγων που κατέχει με βάση την εγχώρια νομοθεσία, αλλά είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να επιτευχθεί.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ήδη καταθέσει τα 539 εκατ. δολάρια τόκων, ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεσα απαγόρευσε την μεταφορά τους στους ομολογιούχους καθώς θα παραβίαζε την απόφασή του, η οποία επικυρώθηκε στις 16 Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει παράλληλα με τους ομολογιούχους που δέχθηκαν το κούρεμά και τα hedge funds που δεν το δέχτηκαν.

«Η χρεοκοπία δεν είναι απλώς μία“τεχνική'” κατάσταση, αλλά ένα πραγματικό και επώδυνο γεγονός και δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνει μία μόνιμη κατάσταση γιατί αλλιώς, η Αργεντινή και όλοι οι κάτοχοι ομολόγων-πιστωτές της θα χτυπηθούν και ο απλός Αργεντίνος πολίτης θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», δήλωσε ο Ντάνιελ Πόλακ, ο μεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ της Αργεντινής και των hedge funds.

Η χρεοκοπία δεν είναι απλώς μία“τεχνική'” κατάσταση, αλλά ένα πραγματικό και επώδυνο γεγονός και δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνει μία μόνιμη κατάσταση

Καθώς πλησίαζε η λήξη της προθεσμίας, o Kισίλοφ επέμεινε στη γραμμή της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας επανειλημμένως τα hedge funds ως «κοράκια», ενώ διατήρησε μια κάπως προκλητική στάση: «Ποιος πιστεύει τους οίκους αξιολόγησης; Γιατί δεν προειδοποίησαν τους κατόχους των στεγαστικών δανείων το 2008, εάν γνωρίζουν τόσο καλά τα πράγματα γύρω από την λέξη “κίνδυνος”;».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δεύτερη αυτή χρεοκοπία της χώρας αναμένεται να ταρακουνήσει το χρηματιστήριο της Αργεντινής, το οποίο τις τελευταίες ημέρες, όπως και τα ομόλογα, είχε καταγράψει ράλι λόγω της ελπίδας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» που έχει θέσει η S&P για τη χώρα, σημαίνει πως η Αργεντινή ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για κάποια ομόλογα, αλλά για άλλα δεν τα καταφέρνει.

«Αν η Αργεντινή διορθώσει την αδυναμία πληρωμής, θα αναθεωρήσουμε την αξιολόγησή μας με βάση τον κίνδυνο γύρω από τη χώρα,την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρέους και το συνολικό πιστωτικό της προφίλ τη δεδομένη χρονική στιγμή», εξηγεί η Standard & Poor΄s.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΛΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ 14 Απρ 2024 | 18:45

Φόβοι ότι το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια

"Μαύρα σύννεφα" πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 14 Απρ 2024 | 09:03

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Απρ 2024 | 17:02

Κώστας Σκρέκας: Δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

"Συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την αναχαίτιση του brain drain", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 12 Απρ 2024 | 16:48

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

"Η χώρα θα πρέπει εφεξής να ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική", τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 12:02

Γεωργιάδης στο Φόρουμ Δελφών: "Είμαστε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά παράγουμε το 10% των φαρμάκων που εξάγει η ΕΕ"

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης από το Φόρουμ των Δελφών, "στόχος του υπουργείου είναι να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση κλινικών μελετών".

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 12 Απρ 2024 | 09:26

Ερχονται σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας με νέους "Ράμπο" - Στόχος να φτάσουν τα έσοδα στα 65 δισ. ευρώ

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 170.385 έλεγχοι το 2024 καθώς και 74.650 επιθεωρήσεις για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ LAMDA DEVELOPMENT 12 Απρ 2024 | 08:40

Αθανασίου (Lamda Development): Δημιουργούμε έναν παραδειγματικό τρόπο ζωής και προσκαλούμε όλους να ζήσουν μέρος του

Μιλώντας για την αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι δημιουργείται μια από τις πρώτες έξυπνες πόλεις στον κόσμο.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 12 Απρ 2024 | 08:03

Αναδρομικά από 400 ευρώ ως 1.500 ευρώ για επιδόματα γέννας - Πότε πληρώνονται

Η αύξηση ισχύει και για τις μητέρες που απέκτησαν παιδί το 2023.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΡΓΑ 12 Απρ 2024 | 07:55

Στρατηγικό deal ΔΕΗ - Mytilineos ύψους €2 δισ. για έργα ΑΠΕ σε 4 χώρες

Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως €2 δισ. με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΔΟΥΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ 11 Απρ 2024 | 20:26

Το 2026 "βλέπει" η Σδούκου τις πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα - Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες

Σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος, πλέον τρέχει η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων μετά τις έρευνες που έγιναν στις παραχωρημένες περιοχές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ 11 Απρ 2024 | 18:23

Κριστίν Λαγκάρντ: Μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο - Δεν ήρθε ακόμη η ώρα του θριάμβου για τη νίκη επί του πληθωρισμού

"Όχι μόνο έχει μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά και ότι έχουμε εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσής του", τόνισε η πρόεδρος του ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ 11 Απρ 2024 | 15:47

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη φορά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή για τα επιτόκια, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.