Follow us

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

Χρήστος Χωμενίδης
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Έχεις τσακωθεί εμπρός στο πλυντήριο των πιάτων; "Μην τη βάζεις έτσι την κατσαρόλα, θα μπλοκάρει το μοτέρ…" "Δεκαπέντε χρόνια το’ χω το μηχάνημα, δεν θα μού μάθεις τώρα πώς να το χρησιμοποιώ!" "Καλά, αν πάθει βλάβη, άντε να βρούμε τεχνικό…" "Ε τότε ανάλαβε εσύ – εγώ παραιτούμαι!" να εκρήγνυσαι και να αποχωρείς οργίλος από την κουζίνα.

Έχεις παίξει επί τέσσερις ώρες σκάκι με το κομπιούτερ, να γίνεσαι διαρκώς χειρότερος, να σού τρώει ο σατανάς τη βασίλισσα στην τέταρτη κίνηση κι εσύ να βρίζεις, να ακυρώνεις την παρτίδα και να ξεκινάς καινούργια;

Έχεις παρατήσει μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ στη μέση, πάνω στην πιο αγωνιώδη σκηνή - κάτι σε ενοχλούσε, κάτι δεν σε άφηνε να συγκεντρωθείς - η σιωπή ήταν, η σιωπή της πόλης, που μπαίνει σε αναγκαστική παύση μετά τις εννέα το βράδυ.

Η καραντίνα αυτή αποδεικνύεται άσκηση για ολοένα και πιο γερά νεύρα. Ο χρόνος καταντάει παχύρρευστος. Στα σπίτια επικρατεί μια διαρκής κουφόβραση η οποία ξεσπάει συχνά-πυκνά σε δίχως νόημα καβγάδες.

"Πού πήγαν οι κάλτσες μου;" "Σε είδα από το μπαλκόνι που πέταξες τα σκουπίδια στον κανονικό κάδο κι όχι στην ανακύκλωση!" "Πόσα φιστίκια θα φας επιτέλους;" "Μετράς τις μπουκιές μου;" "Με ενοχλεί το τσίκι-τσίκι του ξεφλουδίσματος!" "Φόρα ωτοασπίδες!"

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

Υποδεχόμαστε την τέταρτη περίοδο τού "The Crown” σχεδόν σαν το Άγιο Φως. Βουλιμικά ρουφάμε κάθε πληροφορία σχετικά με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Θα μάς απασχολούσε, τους Έλληνες, υπό κανονικές συνθήκες η Νταϊάνα εικοσιτρία χρόνια μετά τον θάνατό της; - σκεφτείτε δηλαδή να έβγαινε στο λοκ-ντάουν και καμιά σειρά για την Φρειδερίκη και τον Καραμανλή! Οι δικοί μας μύθοι βεβαίως είναι ανέγγιχτοι, τους προσκυνάμε και τους λιτανεύουμε, σκαρφαλώνουμε στα αγάλματα του παρελθόντος για να κουνήσουμε το δάχτυλο στο παρόν.

Αλοίμονο στους ζωντανούς.

Ένα ατόπημα να κάνεις, ένα φάουλ, ξεσπάει διαδικτυακή λαίλαπα. Τύφλα να έχουν τα βέλη που κατατρύπησαν το σαρκίο του Αγίου Σεβαστιανού μπροστά στο ανάθεμα που υφίσταται κάθε μέρα ο στόχος της ημέρας.

Τη μία είναι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. "Δεν σέβεσαι τον μεγάλο μας Μίκη!" την κατσαδιάζουν -ποιοι;- όσοι ακριβώς δεν χάνουν ευκαιρία και στον Μίκη να τα σούρουν επειδή τάχα προσβάλλει με τις κατά καιρούς δηλώσεις του το έργο του. Ένα έργο που κατά τη γνώμη τους ανήκει στον Λαό; στο Έθνος; στην Ιστορία; - πάντως όχι στον ίδιο του τον δημιουργό, ο οποίος θα όφειλε να διαβιεί βουβός, αποστασιοποιημένος από τα πάντα, ιερό ξόανο.

Την επομένη είναι ο Δημήτρης Βερβεσός. Η μπάλα παίρνει κι όλους τους δικηγόρους που τον εξέλεξαν και σύσσωμο το νομικό κόσμο τής χώρας – "τοιούτοι έπρεπεν υμίν αρχιερείς…" "Παρά τη γκάφα του, ο Βερβεσός παραμένει εξαιρετικός πρόεδρος τού συλλόγου" επεσήμανα σε έναν φίλο. "Ποια γκάφα; Έγκλημα διέπραξε!" "Καλώς λοιπόν, να τον κρεμάσουμε ανάποδα! Να κρεμαστούμε κι εμείς ανάποδα όπως οι νυχτερίδες στις σπηλιές. Να ξεκουφαίνουμε ο ένας τον άλλον με τις στριγγλίτσες μας…"

"Δεν είναι τα σπίτια-σπηλιές μας" θα μού αντιγυρίσετε "τα πεδία των μαχών. Ο πόλεμος διεξάγεται στα νοσοκομεία. Κι εμείς, αντί να κρατάμε τα μπόσικα, τα επιβαρύνουμε." Δεν διαφωνώ ότι η σχετικά ανέμελη συλλογική μας συμπεριφορά το αποκαλόκαιρο πυροδότησε την αναζωπύρωση τής πανδημίας. Ούτε βεβαίως συγκρίνω τις σκηνές αποκάλυψης στις εντατικές, με τις ιλαροτραγωδίες των σαλονιών και του διαδικτύου. Διαπιστώνω απλώς ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Θα αρθούν οι περιορισμοί παραμονές Χριστουγέννων; Κι αν ναι, σε πόσες μέρες θα ξαναφουσκώσει το τσουνάμι των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων και θα διαταχθεί τρίτο λοκ-ντάουν; Κι αν διαταχθεί, θα πειθαρχήσει άραγε ο κόσμος;

Προσωπικά αμφιβάλλω. Κατά τις πανδημίες στη Μεσαιωνική Ευρώπη, οι άνθρωποι τελικά αλλοφρονούσαν και έστηναν χορούς στις πλατείες και στα χωράφια και χοροπηδούσαν έξαλλοι μέχρις εξάντλησης, ώσπου να πέσουν ξεροί. "Εκείνοι" θα μού πείτε "ήταν πρωτόγονοι." Ενώ εμείς πολιτισμένοι...

Ποτέ, στα πενηντατέσσερα χρόνια μου, δεν έχω βιώσει πιό ευτράπελη κατάσταση. Δεν έχω φτάσει σε σημείο να βλέπω στον ύπνο μου ότι κυκλοφορώ στον δρόμο δίχως μάσκα, πως κάθομαι σε ένα καφενείο και αγκαλιάζω όποιον περνάει από μπροστά μου, γνωστό ή άγνωστο.

Μόνη μας γείωση τα μικρά παιδιά. Τα οποία επιδεικνύουν θαυμαστό φλέγμα και προσαρμοστικότητα, ίσως διότι ξέρουν ότι έχουν όλοι τη ζωή μπροστά τους και την περίοδο τής πανδημίας θα τη θυμούνται σαν ένα παράξενο όνειρο. Ή ίσως επειδή προπονούνται για τις επόμενες πανδημίες...

Προχθές η φίλη της κόρης μου, η Σοφία, είχε γενέθλια. Έκοψαν οι γονείς της την τούρτα και μάς έστειλαν με κούριερ κομμάτια. Συνδεθήκαμε στο σκάιπ, έσβησε τα κεράκια και τής τραγουδήσαμε το "χάπι μπέρθντεϊ". Κάποια στιγμή η σύνδεση κόπηκε. Ανοιγόκλεισα δέκα φορές το ρούτερ, το σήμα δεν επανερχόταν. "Δεν βαριέσαι, μπαμπά…" μού είπε η Νίκη δίχως καν αδιόρατη θλίψη. "Τελείωσε το πάρτυ. Του χρόνου πάλι."

Στο "τού χρόνου πάλι", μού ήρθε να βάλω τις φωνές. Πρέπει όμως να σκέφτομαι θετικά. Αλεξικέραυνα είναι οι γονείς, όχι πηγές έντασης. "Κι αυτό θα περάσει" μονολόγησα και κατέβασα το κρασί άσπρο πάτο.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.