Follow us

Πεταμένα λεφτά

Η αλήθεια είναι πως το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την προτίμηση σε μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής όμως δεν στηρίζονται σε προσλήψεις ανειδίκευτων χωρικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Παρά τη βελτίωση των τελευταίων 3-4 ετών η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα επενδύσεων. Φοβάμαι πως διαφημιζόμενο σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος περί των ενισχύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ σε παραγωγικές επενδύσεις θα αποδειχτεί για πολλοστή φορά μια "τρύπα στο νερό".

Κατά το ρεπορτάζ, σε εκδήλωση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ρίξει στην αγορά ένα κολοσσιαίο πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί για βιομηχανικές επενδύσεις.

"Τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά μέσα στην προσεχή τριετία και θα έχουν ως στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους στοχευμένους κλάδους της εγχώριας παραγωγής".

Κατά τα ρηθέντα στόχος είναι οι επενδύσεις να γίνουν στην περιφέρεια με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, "...το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο επαφών με εκπροσώπους της βιομηχανίας από επιλεγμένους κλάδους οι οποίοι αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων των 3 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κλάδοι στους οποίους αναμένεται να δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση είναι η αμυντική βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, η κυκλική οικονομία και η φαρμακοβιομηχανία. Στις επαφές του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και θα παρουσιαστούν υποψήφια επενδυτικά σχέδια που θα απορροφήσουν τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος".

Ο ίδιος δημοσιογραφώ για οικονομικά θέματα πάνω από 35 χρόνια και στο διάστημα αυτό έχω δει αρκετούς αναπτυξιακούς νόμους να έρχονται φιλοδοξώντας να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να παρέρχονται έχοντας πετύχει το ακριβώς αντίθετο. Το μόνο που έχουν πετύχει είναι να πλουτίσουν κάποιοι τυχάρπαστοι υπερτιμολογώντας διάφορες επενδύσεις.

Την τελευταία φορά που η κοινή γνώμη ασχολήθηκε με αναπτυξιακό νόμο ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ όταν υπουργός ήταν ο κ. Σταθάκης.

Υπάρχει πλήθος μελετών που αποδεικνύει πως οι επιδοτήσεις επενδύσεων είναι ...πεταμένα λεφτά. Φυσικά υπάρχει μια κατηγορία επιχειρηματιών και δημόσιων λειτουργών που έχει αντίθετη άποψη καθώς επωφελούνται αυτής της κατάστασης.

Το βέβαιο είναι πως επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος των τελευταίων πολλών δεκαετιών αποκλείεται κάποια στιγμή να προκύψει άλλο αποτέλεσμα που θα είναι επιτυχές.

Αντιθέτως όλων αυτών, είναι προς τιμήν του προέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου που εκφράζει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που επιχειρείται η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα.

" Πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή επενδυτικής λογικής απ’ το Δημόσιο, όπως επίσης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού κόστους" είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, τις οποίες πρέπει να στηρίξουμε με "φορολογικά κίνητρα και όχι με επιδοτήσεις ή ‘λεφτά στο χέρι’".

Η αλήθεια είναι πως το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την προτίμηση σε μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής όμως δεν στηρίζονται σε προσλήψεις ανειδίκευτων χωρικών. Χρειάζονται υψηλής ειδίκευσης στελέχη τα οποία αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να μην υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσελκυστούν από το εξωτερικό.

Ποιος όμως θα αφήσει μια δουλειά κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο της Ευρώπης ή της Αμερικής για να πάει τα επόμενα χρόνια να ζήσει σε κάποια ερημιά της Βόρειας Ελλάδας με ένα κλάσμα του μισθού που εισπράττει στο εξωτερικό;

Το πιθανότερο είναι λοιπόν πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλες επενδύσεις και για να μην πάει χαμένο το αναπτυξιακό πακέτο θα σπαταληθεί σε μικρομεσαίες "υπερτιμολογημένες" επενδύσεις με αποτέλεσμα στο τέλος να αναρωτιόμαστε πως η ελληνική αγορά αντέχει τόσες εισαγωγές υπερπολυτελών αυτοκινήτων και γιατί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ελλειμματικό;

Η άποψη της στήλης είναι πως όπως τα επιδόματα βλάπτουν του ασθενέστερους οικονομικά έτσι και οι επιδοτήσεις βλάπτουν την υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Αντιθέτως, τα υγιή κίνητρα αφορούν το σκέλος της μείωσης της φορολογίας. Αν θέλουμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σχεδόν μηδενισμό της φορολογίας για επενδύσεις τεχνολογικής αιχμής για μια-δυο δεκαετίες τουλάχιστον.

Αυτό σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος και μιας fast track ειδικής υπηρεσίας της δικαιοσύνης από δικαστές που θα έχουν εκπαιδευτεί σχετικά θα μπορούσε να προσελκύσει κάποιο ενδιαφέρον.

Αλλιώς θα κάνουμε μια "τρύπα στο νερό"...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.