Αμέριμνοι

Αν δεν δούμε την πραγματικότητα κατάματα, τότε τα δύσκολα είναι μπροστά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αμέριμνοι

Εξαντλούμε την ανάγνωση της επικαιρότητας, χαμένοι ανάμεσα σε πομπώδεις ατάκες, παραιτήσεις, παραπολιτικά και σενάρια για το μέλλον. Και μέσα στην ομίχλη των δηλώσεων κι αντιδηλώσεων χάνεται το πραγματικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

Η χώρα έχει μπει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Δεν είναι μόνο η απειλή του Π.Καμμένου ότι “θα ρίξει την κυβέρνηση”, η οποία όπως πλείστες άλλες δηλώσεις, ίσως δεν έχει μεγάλη σημασία. Είναι το γεγονός ότι ο πολιτικός ορίζοντας, τουλάχιστον ως το 2020 είναι θολός. Ηδη έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, με τον ακριβή χρόνο των εκλογών άγνωστο, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που έχει ψηφιστεί να λειτουργεί διαλυτικά, και ζητούμενο ακόμη και εφόσον σχηματίζεται κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις εκλογές, αν στη συνέχεια θα διαμορφώνεται προεδρική πλειοψηφία. Ως συνήθως, η προεκλογική περίοδος, προσφέρεται για λαϊκισμό και υποσχέσεις, αλλά δεν προσφέρεται καθόλου για σοβαρά σχέδια και ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης. Ο κ.Τσίπρας, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, προβάλει ένα νέο “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, ενισχύοντας την αβεβαιότητα.

Η πολιτική αβεβαιότητα, έχει αρνητική επίδραση σε μια ήδη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται εκτός αγορών, οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε αναιμικούς ρυθμούς, ο τραπεζικός τομέας φορτωμένος με “κόκκινα δάνεια” κι έχοντας ασφυκτικά περιθώρια για τη μείωση τους αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Η Ελλάδα αντι να ενισχύεται χάνει θέσεις στους διεθνείς δείκτες και οι προβλέψεις μιλούν για μικρότερο πλυθυσμό κατά 2,4 εκατομμύρια το 2060, όταν θα τελειώνει και η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 2% κάθε χρόνο.

Στα παραπάνω να προστεθεί ένα εντελώς ευμετάβλητο ευρωπαϊκό κι ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Η Ιταλία βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, στη Γερμανία ο κυβερνητικός συνασπισμός περνά δύσκολες ώρες αφού το SPD καταποντίζεται και η Αγκελα Μέρκελ βρίσκεται στη Δύση της πολιτικής της καριέρας, στη Βρετανία οι αντιθέσεις για το Brexit οξύνονται, στη Γαλλία ο Εμ.Μακρόν αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Ουδείς γνωρίζει ποιός θα είναι ο πολιτικός χάρτης στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται, ένας νέος γύρος ανόδου των επιτοκίων αναμένεται κι όλοι, 10 χρόνια ύστερα από την κρίση του 2008, αναρωτιούνται που και πότε θα ξεσπάσει η επόμενη κρίση.

Το ενδεχόμενο οι εξελίξεις που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια να αναγκάσουν την Ελλάδα να πάρει ξανά δύσκολες αποφάσεις είναι απολύτως υπαρκτό. Σε περίπτωση που η χώρα μας συνεχίσει να βρίσκεται εκτός αγορών ή είναι αναγκασμένη να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια και οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν χαμηλοί, τότε ένα νέο πρόγραμμα θα είναι αναγκαίο. Ποιός όμως θα δώσει χρήματα σε μια χώρα που βολοδέρνει από μνημόνιο σε μνημόνιο δίχως να μπορεί να σταθεί στα πόδια της; Ποιό κλίμα θα διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας;

Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε Αργεντινή, που από το club των πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη στις αρχές του 20ου αιώνα, “μετακόμισε” στο club των πιο προβληματικών στο τέλος του, είναι υπαρκτός. Ας κρατήσουν λοιπόν οι πανηγυρισμοί για το τέλος της κρίσης και οι αμέριμνες προεκλογικές υποσχέσεις γιατί αν δεν σοβαρευτούμε και δεν δούμε την πραγματικότητα κατάματα, τότε μπορεί τα δύσκολα να είναι μπροστά μας κι όχι πίσω μας.


------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

06 Δεκ 2021 | 08:09

Άλφα, Δέλτα, Όμικρον...

Κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει οι 9 στους 10 που χρήζουν νοσηλείας να είναι ανεμβολίαστοι σε έναν πληθυσμό με πάνω από 65% εμβολιασμένους.

06 Δεκ 2021 | 08:04

Ο μ@l@#@ς και ο φασίστας

Χίλιες φορές να ζεις στον καιρό του μαλάκα παρά στην εποχή του φασίστα.

03 Δεκ 2021 | 07:02

Η δύναμη των... Ίντερνετς!

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών cloud στον κόσμο Amazon Web Services να εγκαταστήσει βάση υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανοίγει πρωτοφανείς προοπτικές για τη χώρα.

03 Δεκ 2021 | 06:57

Ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρώ...

Η Ελλάδα μπορεί να έχει με 200% επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο χρέος αλλά αυτό ονομαστικά βρίσκεται λίγο πάνω από τα 300 δισ. και ως εκ τούτου ήταν εύκολα διαχειρίσιμο από τους "θεσμούς".

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:57

ΠΑΣΟΚ, αχ ωραία χρόνια

Το ερώτημα είναι όμως, αν η επιστροφή στο παρελθόν, η νοσταλγία και η επίκληση των ωραίων χρόνων της δεκαετίας του '80, συνιστούν πολιτική πρόταση.

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

29 Νοε 2021 | 06:59

Ζητείται ηγέτης

Πού αναζήτησε καταφύγιο ο λαός του ΠΑΣΟΚ εκτός από λίγους ορκισμένους, οι οποίοι δεν το εγκατέλειψαν ούτε στις πιο μαύρες ώρες του; Στα αριστερά και στα δεξιά του.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.