Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Αντιαναπτυξιακό πολιτικό DNA

Το “γήπεδο” της ανάπτυξης είναι ξένο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αντιαναπτυξιακό πολιτικό DNA

H αύξηση του ΑΕΠ, ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Ομως η ανάπτυξη είναι στοιχείο που δεν ανιχνεύεται στο πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Το στοιχείο που κυριαρχεί εκεί, είναι οι επιδοματικές πολιτικές κι όχι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων.

Όσοι προσπαθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα το γνωρίζουν καλά κι έχουν να διηγηθούν απίστευτες ιστορίες καθημερινής τρέλας. Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, (αφου χάσαμε δύο χρόνια σε ανερμάτιστες επιλογές) η σοβαρή πτώση των αξιών, η απομάκρυνση του Grexit και η δέσμευση των εταίρων για συνέχιση της στήριξης για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και μετά το 2018, δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο αναπτυξιακό περιβάλλον. Χρειάζεται όμως να πάρει την υπόθεση στα χέρια της η κυβέρνηση. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα:

α) Με δεδομένα τα προβλήματα της κρατικής μηχανής, (και στην προ κρίσης εποχή η Ελλάδα δεν ήταν μια χώρα φιλική στις επενδύσεις) χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα βοηθάει να ξεπερνιούνται τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Εδω όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά η ίδια η κυβέρνηση θέτει πρόσθετα εμπόδια (Υπουργείο Πολιτισμού για Ελληνικό, δασαρχεία, αρχαιολογική υπηρεσία κλπ κλπ). Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη τους πλειοψηφία διέπονται από κρατικίστικη λογική, ενώ πολλοί βουλευτές πιέζουν ακόμη και τους λίγους υπουργούς που διέπονται από άλλη λογική, προκειμένου να μην προχωρήσουν επενδύσεις.

β) Για να μπορεί να λειτουργήσει μια σύγχρονη οικονομία, πρέπει να λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ρύθμιση των 105 δις κόκκινων δανείων, αποτελεί ίσως το πιο μεγάλο στοίχημα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις (αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, διαγραφές, διακανονισμοί και πιο αυστηρό πλαίσιο) κι αυτές έχει δείξει η σημερινή κυβέρνηση ότι αδυνατεί να τις λάβει. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθούν τα “κόκκινα δάνεια” κατά 7 δις το 2017 και κατά 40 δις ως το τέλος του 2019. Με τους μέχρι σήμερα ρυθμούς ο στόχος μοιάζει ανέφικτος.

γ) Εκτός από τα θετικά μέτρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Οταν ένας επενδυτής γνωρίζει ότι για οποιαδήποτε διένεξη (με το δημόσιο, τους συνεταίρους του, τρίτους κλπ) θα χρειαστεί χρόνια για την εκδίκαση της υπόθεσης, αυτό τον αποτρέπει από το να προχωρήσει σε μια επένδυση.

Δεν αναφέρομαι στην υψηλή φορολογία, στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, στις αντιδράσεις ανταγωνιστών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στις διαρκείς αλλαγές πλαισίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της CooommonView, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Nέα Σελίδα”, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν πρώτο κόμμα στους δημοσίους υπαλλήλους με 24.5%, ενώ στους εργοδότες το ποσοστό του είναι μόλις 10.25%. Αυτό που θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει την εκλογική της πελατεία: δημοσίους υπαλλήλους, χαμηλοσυνταξιούχους και ένα τμήμα αυτών που έχουν πολύ μικρό εισόδημα. Αυτό θα της επιτρέψει να μείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γι΄αυτό ενω η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει άλματα, θα κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη για φέτος ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, ψαλίδισε τις εκτιμήσεις και από 2.7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, μιλάει τώρα για ανάπτυξη της τάξης του 1.2%. Το “γήπεδο” της ανάπτυξης είναι ξένο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πούμε στην αργκό: “δεν το'χουν”. Οι μόνοι επιχειρηματίες, που γίνονται αποδεκτοί και τους παρέχονται κάθε είδους διευκολύνσεις, είναι οι “κολλητοί” του νέου συστήματος εξουσίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτό είναι το ομορφότερο μπαρ της Αθήνας

Στον πρώτο όροφο ενός πολύ καλού ταϊλανδέζικου εστιατορίου, συναντάς ένα αισθητικά αψεγάδιαστο μπαρ.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.