C(λ)opy paste

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί απεγνωσμένα να εμφανίσει ένα διαφορετικό προφίλ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
C(λ)opy paste

Το αδιέξοδο: Όταν μετά από μεγάλη σε έκταση ήττα διαπιστώνεις ότι η στρατηγική σου απέτυχε παταγωδώς και η ανατροπή είναι ανέφικτη. Το ανέξοδο: Όταν ελλείψει πολιτικού αφηγήματος και οράματος, αντιγράφεις τις θέσεις του αντιπάλου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσεις οτιδήποτε αν σώζεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί απεγνωσμένα να εμφανίσει ένα διαφορετικό προφίλ μετά τη συντριβή στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Καθισμένος σε σκαμπό – την ώρα που όλα δείχνουν ότι αποχαιρετά την καρέκλα της εξουσίας – περιστοιχισμένος από στελέχη και όχι πια μόνος του ως λαοπρόβλητος ηγέτης, ο πρωθυπουργός ζήτησε μέχρι και συγχώρεση για τις μετατάξεις στις... καθυστερήσεις πριν εκπνεύσει η θητεία της Βουλής.

Η ένδεια θέσεων, όμως, είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού. Όταν επί τέσσερα και πλέον χρόνια κυβερνάς δίχως αναπτυξιακό πλάνο με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη υπερπλεονασμάτων «στραγγίζοντας» με φόρους νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, τότε νομοτελειακά έρχεται η ώρα που όλοι αναφωνούν «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα copy paste της Συμφωνίας Αλήθειας, που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το Σεπτέμβριο του 2016 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η μείωση της φορολογίας στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε διάφορα είδη είναι μέτρα που έχει εξαγγείλει ήδη ο πολιτικός του αντίπαλος πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Η αντιγραφή, όμως, δεν σταματά εκεί. Η πρώτη προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα από το 2016, είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Ξαφνικά, τον Ιούνιο του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας – που επί των ημερών δεν έχει προχωρήσει καμία σπουδαία επένδυση – εξαγγέλλει δουλειές για τους πολλούς. Και, μάλιστα, με καλύτερες αμοιβές. Δίπλα του, κατά την παρουσίαση αυτών των προτάσεων, βρίσκεται η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας που επί των ημερών της η μερική απασχόληση και η ευέλικτες μορφές εργασίας εκτοξεύθηκαν σε «αστρονομικά» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νούμερα. Αλήθεια, ποιον επιχειρούν να πείσουν; Υπάρχουν, άραγε, πολίτες που δεν γνωρίζουν τις σημερινές συνθήκες στην αγορά εργασίας;

Οι «κωλοτούμπες» μπορεί προσωρινά να σου επιτρέπουν ελιγμούς αλλά στο τέλος της κατηφόρας η ετυμηγορία είναι πάντοτε η ίδια. Ο Αλέξης Τσίπρας απώλεσε εντελώς την αξιοπιστία του. Και στις 7 Ιουλίου θα πληρώσει το τίμημα. Με αντιγραφή πολλοί πέρασαν στο πανεπιστήμιο. Αρκετοί πήραν μέχρι και πτυχία. Κανένας, όμως, δεν άσκησε με επιτυχία τα - ιδιαίτερα απαιτητικά στην προκειμένη περίπτωση - καθήκοντά του απλά και μόνο αντιγράφοντας…

-------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

01 Ιουν 2020 | 10:48

Το τυράκι και η παγίδα...

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων που ενδεχομένως δεν θα αγόραζε κανείς.

01 Ιουν 2020 | 10:45

Δεν μού κάνει πλέον αίσθηση

Δεν μού κάνει πλέον σχεδόν τίποτα αίσθηση από όσα -έπεα πτερόεντα- παρατηρώ στο δημόσιο χώρο. Μήπως γερνάω;

29 Μαϊ 2020 | 10:57
29 Μαϊ 2020 | 10:55

Κυριάκο μελέτησε Μάο…

Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομικές ζώνες που θα διοικούνται και θα εποπτεύονται από ένα δημόσιο.

27 Μαϊ 2020 | 10:17

Το πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας...

Η αδυναμία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει την επάνοδο στην εξουσία έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή τους τελευταίους μήνες και στα στελέχη του.

27 Μαϊ 2020 | 10:07

Τι συνέβη τελικά στον Έβρο;

Σε ποιόν ανήκουν τελικά τα 16 στρέμματα που δημιουργήθηκαν από την αλλαγή του ρου του ποταμού;

27 Μαϊ 2020 | 09:56

Δεν θέλουν άλλους Τσιόδρες, προτιμούν τους Καρανίκες

"Δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν μια κοινωνία. Η διακυβέρνηση τεχνοκρατικού τύπου έχει χρεοκοπήσει", είπε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).

25 Μαϊ 2020 | 09:07

20%! Κόπυ-Πάστε...

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 απ' τους δικαιούχους οι οποίοι όμως, δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση.

25 Μαϊ 2020 | 08:57

Μείζων δε τούτων η Ευρώπη

Αναμφίβολα η ίδια η Ευρώπη φέρει ευθύνη -την κύρια ίσως ευθύνη- για τη σημερινή της παρακμή.

25 Μαϊ 2020 | 08:52

Πριν και μετά το σοκ...

To 2020 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά, παρά τις μάχες της οπισθοφυλακής.

22 Μαϊ 2020 | 20:43

Οι μετοχές του επόμενου καπιταλισμού…

Το διογκούμενο χρέος σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση των δημοκρατιών της Δύσης απειλούν με ανεξέλεγκτες ανατροπές.