Follow us

Cyber sex και τηλεργασία

Κατ’ εξοχήν θύματα του νεοπουριτανισμού ελέω Covid 19 είναι οι νέοι.

Χρήστος Χωμενίδης
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Εάν πράγματι εξεπλάγησαν οι κυβερνώντες με την κοσμοσυρροή στο εμπορικό κέντρο την Παρασκευή, με το γεγονός ότι οι πολίτες βίωσαν την παραμονή του λοκ-ντάουν σαν παραμονή Πρωτοχρονιάς, σαν επαύριο επιστράτευσης, τόσο το χειρότερο για τους κυβερνώντες. Σημαίνει ότι διαθέτουν πλημμελή γνώση της ανθρώπινης φύσης. Δεν έχουν ακούσει άραγε ποτέ τη φράση "φάγωμεν, πίωμεν, αύριο γαρ αποθνήσκομεν";

Υπήρξαν όμως και χειρότερα. Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο ερώτημα πώς θα συναντιούνται υπό συνθήκες καραντίνας τα ζευγάρια που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι. "Δεν θα συναντιούνται διά ζώσης. Μπορούν να χρησιμοποιούν το skype ή άλλα μέσα επικοινωνίας…" είπε ο κύριος Σταμπουλίδης. Τα προέτρεψε δηλαδή να αρκεστούν στο cyber sex. Πού; Στη χώρα όπου το ποσοστό των "ορφανών" κρουσμάτων ξεπερνάει το 50%.

"Τηρούσα σχολαστικά όλους τους κανόνες, δεν έχω ιδέα πώς άρπαξα κορονοϊό!" ισχυρίζονται οι μισοί και πλέον από τους ασθενήσαντες. Ο καθηγητής Μαγιορκίνης (κάνει πως) τους πιστεύει και μιλάει για πηγές υπερμετάδοσης οι οποίες δεν είναι κατανοητές. Τι δεν είναι κατανοητό; Ότι κάποια από τα εν λόγω "ορφανά" κρούσματα -εικάστε πόσα με βάση την κοινωνική σας πείρα- διατηρούν κρυφά ειδύλλια και επαφές; Πως ακόμα και στο νεκροκρέββατό τους -κούφια η ώρα- δεν πρόκειται να τις ομολογήσουν για να μη διασαλεύσουν τη γαλήνη των οικογενειών τους; Σε πόσες κηδείες δεν βλέπουμε να στέκει παράμερα ο κρυφός έρωτας τής "πιστότατης" συζύγου, του "αμέμπτου ήθους" νοικοκύρη; Ή έχουν την εντύπωση οι αρμόδιοι ότι η λίμπιντο υποχωρεί λόγω πανδημίας; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Ο φόβος του θανάτου αποτελεί το ισχυρότερο αφροδισιακό.

Αντί να ωθούνται οι άνθρωποι να ερμηνεύουν διασταλτικά τον κωδικό 4 τού sms στο 13033, "παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη", ας τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέγουν έναν μόνο, τον οποίον θα επισκέπτονται με απόλυτη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Κατ’εξοχήν θύματα του νεοπουριτανισμού ελέω Covid 19 είναι οι νέοι. Σε αυτούς κυρίως απευθύνονται οι αυστηρές συστάσεις, οι κατσάδες, οι επικλήσεις στο φιλότιμο, η τραγουδιστική έκκληση να "σώσουν τη γιαγιά" ώστε να ξαναφάνε μουσακά και γεμιστά από τα χεράκια της. Ο σκοπός είναι βεβαίως ιερός. Καθένας αντιλαμβάνεται πως άμα ένας πιτσιρικάς φέρει τον ιό στο πατρικό του, θα τους κολλήσει πιθανότατα όλους πριν καν ο ίδιος εμφανίσει (εάν εμφανίσει) συμπτώματα. Μα το να τον μαντρώσεις για εβδομάδες και για μήνες θα τον ωθήσει ασφαλώς στην παραβατικότητα.

"Πόσοι δεκαοχτάρηδες, εικοσάρηδες συγκατοικούν με πρόσωπα της τρίτης ηλικίας ή πάσχοντα από υποκείμενα νοσήματα;" ρώτησα έναν φίλο ο οποίος παίζει τις στατιστικές στα δάκτυλα. "Ένα 20%, βαριά-βαριά…" με πληροφόρησε. "Και για ποιόν λόγο αντί να τους εγκλωβίσουμε, δεν τους απομακρύνουμε από τα πατρικά τους; Ας φιλοξενηθούν για όσο χρειαστεί στα άδεια έτσι κι αλλιώς ξενοδοχεία. Ας κάνουν τεστ και ας τους επιτραπεί να συγχρωτίζονται μεταξύ τους ελεύθερα. Το πολύ-πολύ να έχουμε έκρηξη στις εγκυμοσύνες – τι πιο καλοδεχούμενο σε μία χώρα που πάσχει από υπογεννητικότητα;".

Το να σκεφτείς "έξω από το κουτί" δεν συνιστά το ζητούμενο σε έκρυθμες ιδίως καταστάσεις;

Η Σλοβακία το έπραξε. Σύσσωμος ο πληθυσμός της, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των δέκα ετών, υποβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε τεστ. Το 1% προέκυψε θετικό και μπήκε σε δρακόντεια καραντίνα. Για τους υπόλοιπους το λοκ ντάουν μπορεί σταδιακά, προσεκτικά να χαλαρώσει, εφόσον βεβαίως τα σύνορα κρατηθούν κλειστά ή ελέγχονται αυστηρότατα. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξεδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για το σλοβάκικο πείραμα. Πρόκειται προφανώς για μια κολοσσιαία για τα μέτρα κάθε χώρας επιχείρηση, η οποία θα προσκρούσει σε πολλούς και διάφορους αντιρρησίες. Αναρωτιέμαι ωστόσο εάν συγκρίνεται το κόστος της με τα αλλεπάλληλα λοκ ντάουν...

Ο μόνος τομέας στον οποίον επιδείχθηκε από την πρώτη μέρα επινοητικότητα είναι η τηλεργασία. Περίφημη ιδέα φάνηκε σε πολλούς εργοδότες να απασχολούν το προσωπικό τους εκ του μακρόθεν, να καταλύουν κάθε σχεδόν έννοια ωραρίου, "έτσι κι αλλιώς στην κουζίνα σου είσαι, με τις πυζάμες" να τους λένε και να προγραμματίζουν αλλεπάλληλα μήτινγκ μέχρι ενίοτε όρθρου βαθέως. Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης πέφτουν, τα γραφεία χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής. "Δευτέρα έρχεται η Κατερίνα, Τρίτη η Μάρθα, γιατί να μη μοιράζονται το ίδιο ντεσκ, το ίδιο κομπιούτερ;" Κάποιοι επιδοτούν ήδη τους υπαλλήλους τους για την αγορά μιας ανατομικής καρέκλας για το σπίτι. Ευελπιστούν δε ότι στο μέλλον οι εταιρείες θα λειτουργούν εξ’ολοκλήρου μέσω zoom, άντε εάν εμπορεύονται αγαθά να έχουν αποθήκες και μεταφορείς.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας. Κι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι πρόκειται για μια πρακτική στην οποίαν καταφεύγουμε μαζικά σε έκτακτες μόνο περιστάσεις. Χάρη στη δουλειά τους οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται, συνάπτουν και σωματικές σχέσεις, χτίζουν φιλίες, έρωτες, φοράνε τα ωραία τους ρούχα, βγαίνουν στο σχόλασμα ραντεβού ή πηγαίνουν για μπύρες. Πόσο θα πρέπει άραγε να πέσει η παραγωγικότητα, να στερέψει η δημιουργικότητα ώσπου να το αντιληφθούν αυτό οι προφήτες της ψηφιακής αποστείρωσης που τη διαφημίζουν ως λαμπρό και άφευκτο μέλλον;

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΙΝΟ 01 Σεπ 2025 | 15:04

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και θυμάται τα "χθεσινά γεμιστά" της μαμάς μας

Για το νέο κόμμα Τσίπρα και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού γράφει στο Capital ο Χρήστος Χωμενίδης

ΠΡΟΣΟΧΗ 29 Αυγ 2025 | 19:15

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 236

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.