Follow us

Δεν πάμε καθόλου καλά

Αυτό που δεν πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη είναι... παρωδία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Άκουγα χθες στο ραδιόφωνο την κα Μιλένα Αποστολάκη να αναφέρεται στην ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες και να χαρακτηρίζει την αυστηροποίηση κάποιων ποινών επικοινωνιακό τρικ. Η ίδια θεωρεί πως αυτό που λείπει είναι ο καλύτερος σχεδιασμός των επιχειρήσεων από την αστυνομία.

Δεν ξέρω που ζει η κα Αποστολάκη και πολλοί άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι θύματα των προοδευτικών δήθεν φληναφημάτων περί σωφρονισμού και αντιαυταρχικής αστυνόμευσης.

Προκειμένου να μας προσγειώσω στην πραγματικότητα, δανείζομαι δυο παραγράφους από κάποιο ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών:

"Αυτοί οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη αλλά επειδή δεσμεύτηκαν ότι θα αποκαταστήσουν τις τρεις περιπτώσεις που ταυτοποίησε η ΕΛ.ΑΣ, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επειδή δέχτηκαν να αποζημιώσουν αυτούς τους ανθρώπους και να επιστρέψουν τα κλοπιμαία, ο ανακριτής τούς άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους…

Στον έναν ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Και αυτός αφέθηκε ελεύθερος" είπε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών Γιώργος Καλλιακμάνης για τη σκληρή συμμορία διαρρηκτών.

Πρόκειται για τα μέλη της συμμορίας που έπιασε η αστυνομία στις 23 Μαρτίου 2024 και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη. Οι συλλήψεις μάλιστα έγιναν μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στην Κηφισιά, με αστυνομικούς να τους εγκλωβίζουν, να πυροβολούν ένα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου τους.

Το αυτοκίνητο κατέληξε πάνω σε παρκαρισμένα οχήματα και οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή, χωρίς να τα καταφέρουν. Στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Παρουσίασα μια αναλυτική περιγραφή των συμβάντων προκειμένου να γίνει κατανοητό πως δεν επρόκειτο περί κάποιου ερασιτέχνη που προσπάθησε να κλέψει κάτι από κάποιο σούπερ-μάρκετ και στη συνέχεια μόλις τον κατάλαβαν έβαλε τα κλάματα ζητώντας συγνώμη. Επρόκειτο περί οργανωμένης σκληρής συμμορίας η οποία απ’ τα φαινόμενα έκανε χρόνια αυτή τη δουλειά.

Επειδή η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει μόνο τέσσερις από τις ληστείες, ο ανακριτής δέχτηκε να επιστρέψουν τα κλοπιμαία και τους άφησε ελεύθερους.

Δεν γνωρίζω αν φταίει ο ανακριτής ή ο νόμος αν προβλέπει να αφήνονται ελεύθεροι οι ληστές όταν επιστρέφουν την λεία των περιπτώσεων που πιάστηκαν στα πράσα, έστω και αν έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή των θυμάτων ή των διωκτών τους.

Είμαι βέβαιος όμως πως για δεκάδες άλλες περιπτώσεις ληστειών που δεν ταυτοποιήθηκαν οι ληστές δεν τιμωρήθηκαν και το χειρότερο αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν το έργο τους.

Υπάρχει μια διχογνωμία στις φιλελεύθερες δημοκρατίες αν η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι τιμωρητική ή σωφρονιστική. Πιστεύω πως κατά περίπτωση πρέπει να είναι και το ένα και το άλλο. Αυτό που δεν πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη είναι... παρωδία.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μοιάζει με παρωδία. Η εικόνα αυτή της ατιμωρησίας επικίνδυνων κακοποιών εξοργίζει την κοινή γνώμη, η οποία προκειμένου να νιώσει ασφαλής στρέφεται προς λαϊκίστικα πολιτικά ρεύματα που θαυμάζουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και υπόσχονται ευπρεπή εσωτερική ασφάλεια.

Αλήθεια τι μπορεί να σκέφτεται ο μέσος άνθρωπος αν από τη μια διαβάζει πως συλλαμβάνεται μια γριούλα επειδή πουλάει στη λαϊκή τερλίκια και αφήνονται ελεύθεροι σκληροί κακοποιοί;

Διαβάζω πως η πολιτεία ετοιμάζει νέο αυστηρότερο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο οποίος θα περιορίσει τη ταχύτητα εντός των πόλεων στα 30 χλμ. την ώρα. Προβληματίζονται όμως γιατί θα χρειαστεί να αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Όποιος οδηγεί αντιλαμβάνεται πως τα 30 χλμ. τη ώρα για τα τροχοφόρα σημαίνουν σχεδόν σημειωτόν.

Με μια πρόχειρη εκτίμηση κάποιος συγκοινωνιολόγος μπορεί να αποδείξει στους νομοθέτες πως το κέρδος των ζωών που θα σωθούν από τα δυστυχήματα θα είναι μικρότερο από τη βλάβη που θα προκαλέσει στην ατμόσφαιρα και τα νεύρα του πληθυσμού η αύξηση των ωρών μποτιλιαρίσματος.

Επίσης ο νέος ΚΟΚ προβλέπει ποινές μέχρι ισόβια φυλάκιση. Προφανώς μιλάμε για φαιδρότητες από τη μία πλευρά κατά συρροή επικίνδυνοι ληστές δεν φυλακίζονται καν και από την άλλη οι παραβάτες του ΚΟΚ αντιμετωπίζονται σαν κατά συρροήν δολοφόνοι.

Από τη μια πλευρά περιπτώσεις σαν των σατανιστών που διέπραξαν προμελετημένες δολοφονίες στα 40 τους κυκλοφορούν ελεύθεροι και κάποιος που θα περάσει με κόκκινο ρισκάρει να φυλακιστεί. Δεν υποστηρίζω να μένει ατιμώρητη η οδικής ανευθυνότητα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογικότητα στις ποινές ανάλογα με την ανευθυνότητα ή τις προθέσεις.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.