Follow us

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

'Οποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Όταν, το φθινόπωρο του 2021, πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης, πολλοί θρηνούσαν τον χαμό του τελευταίου των μεγάλων. Δεν σκέφτονταν ή δεν τους αφορούσε ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ακόμα ζωντανός και δραστήριος. Έσπευσαν μάλιστα ορισμένοι ηλίθιοι να τον κεραυνοβολήσουν επειδή είχε σταθεί εμπρός στο φέρετρο του Μίκη και είχε χαιρετήσει στρατιωτικά - "πώς τολμάει αφού δεν έχει υπηρετήσει τη θητεία του;" διερρήγνυαν τα ιμάτια τους, "αφού δεν φοράει πηλίκιο;" έκρωζαν οι ακόμα πιο ηλίθιοι.

Από την περασμένη Τρίτη, πλέκουν για τον Σαββόπουλο ανάλογα εγκώμια. Αποφαίνονται πως όλα τέλειωσαν. Ότι ορφανέψαμε. Ρημάξαμε.

Ξέρω έναν τουλάχιστον ακόμα που όταν θα φύγει από τη ζωή -ελπίζω να αργήσει- επίσης θα τον αποχαιρετήσουν ως τον τελευταίο Μεγάλο, θρηνώντας όχι μόνο εκείνον αλλά κυρίως την Ελλάδα, που κάποτε ήταν ένα περιβόλι δημιουργίας και τώρα έχει καταντήσει χερσοχώραφο.

Πέρα από τον μελοδραματισμό, που είναι σύμφυτος με τον εθνικό μας χαρακτήρα, η στάση αυτή προσβάλλει, αποκαρδιώνει τους νεότερους, τους εν ενεργεία καλλιτέχνες. "Τι να φτουρήσετε εσείς;" σαν να τους λένε. "Εσείς είστε αποσπόρια!" Τους κλείνει, στην καλύτερη περίπτωση, ύπουλα το μάτι. "Άμα πεθάνετε, άμα δεν μπλέκεστε πιά μες στα πόδια μας, κάτι καλό θα πούμε και για σας… Θυμηθείτε εξάλλου: όταν είχε κυκλοφορήσει ο "Επιτάφιος”, τον είχαμε πιάσει στις κλωτσιές τον Μίκη επειδή τόλμησε να συνδυάσει την ποίηση του Ρίτσου με το "χασικλίδικο” μπουζούκι. Όσο για τον Σαββόπουλο, καταπέλτες ήμασταν απέναντί του όχι από το "Κούρεμα” αλλά από τα "Τραπεζάκια Έξω”… Λάθος, από τη "Ρεζέρβα” – τι το’θελε το "Μακρύ Ζεϊμπέκικο” για τον Κοεμτζή;"

Τέτοια μιζέρια, τέτοια στενή, στεγνή καρδιά κάθε άλλο παρά είχαν οι αληθινά σπουδαίοι. Αγωνιούσαν αντιθέτως για τη συνέχεια της τέχνης τους. Ενεθάρρυναν, υποστήριζαν έμπρακτα τους επόμενους. Ο Χατζιδάκις μέχρι δισκογραφική εταιρεία είχε φτιάξει, τον Σείριο, για να δίνει ευκαιρίες στα καινούργια ταλέντα. Ο Σαββόπουλος σύστησε στο ευρύ κοινό τον Βαγγέλη Γερμανό, κάνοντας παραγωγή στα "Μπαράκια" του, τους Ρασούλη, Ξυδάκη, Παπάζογλου με την "Εκδίκηση της Γυφτιάς" και πολλούς άλλους. Ο Θεοδωράκης έδινε απλόχερα ευκαιρίες. Ως και τον Σάκη Ρουβά είχε εμπιστευτεί για να τραγουδήσει το "Άξιον Εστί". Όταν κάποιος δημοσιογράφος, ο οποίος σεβόταν -υποτίθεται- το έργο του περισσότερο κι από τον ίδιο, τον κατέκρινε, ο Μίκης τον αποστόμωσε. "Ο Μπιθικώτσης τι νομίζετε πως ήταν πριν να τον διαλέξω; Ένας Ρουβάς της εποχής του ήταν" είπε, με κάποια δόση μάλλον υπερβολής.

"Πλάθονται" θα με αντικρούσετε "τον εικοστό πρώτο αιώνα στην Ελλάδα αριστουργήματα σαν το "Άξιον Εστί”, τον "Μπάλλο”, τον "Μεγάλο Ερωτικό”; Δεν το βλέπεις ότι η πηγή έχει στερέψει; Πως το ελληνικό τραγούδι, το οποίο μπήκε σε μια καταπληκτική τροχιά από την "Τετράδα την Ξακουστή του Πειραιώς” με τον Μάρκο Βαμβακάρη, έχει πιά εξαντλήσει τη δυναμική του; Έχει ξανασυμβεί στην Ιστορία. Ποιός διαδέχθηκε τους τρεις μεγάλους τραγικούς, ποιός στάθηκε εφάμιλλα απέναντι τους; Ο Σαίξπηρ, δυό χιλιάδες χρόνια αργότερα. Περνάει η τέχνη εποχές οργιαστικής ανθοφορίας και καιρούς άγονους. Το έχει τραγουδήσει άλλωστε και ο Σαββόπουλος. "Πέντε αιώνες δύσης εθνικής θα ζήσεις από εδώ κι εμπρός”…"

Άμα δεχόμουν κάτι τέτοιο, άμα συμβιβαζόμουν με την ιδέα ότι βουλιάζουμε στην παρακμή, θα έπρεπε να γείρω στο στρώμα σαν ανήμπορος, παραιτημένος γέρος. Ή να χωθώ ακόμα-ακόμα, πρόωρα, στον τάφο μου. Να διάγω, στην καλύτερη περίπτωση, αναπολώντας τις λαμπρές στιγμές του παρελθόντος. Έχοντας απεμπολήσει την ελπίδα πως θα φανεί κάτι φρέσκο και θα ανοίξει νέους δρόμους.

Η περιρέουσα πραγματικότητα εντούτοις προσφέρει υπεράφθονη έμπνευση. Ο κόσμος σήμερα, με τις ραγδαίες αλλαγές και ανατροπές του, σε προκαλεί -σε εκλιπαρεί σχεδόν- να τον φωτίσεις, να τον αποδώσεις καλλιτεχνικά. Αρκεί να έχεις τεντωμένες κεραίες. Και γενναιότητα για να θέσεις το δάκτυλο στην πληγή.

Ασφαλώς και δεν ευνοούνται σήμερα μεγαλόπνευστες εθνικές ή επαναστατικές αφηγήσεις. Δεν θα γραφτεί ξανά ο "Δωδεκάλογος του Γύφτου" ούτε η "Ρωμιοσύνη". Όχι επειδή δεν υπάρχει Παλαμάς και Ρίτσος αλλά διότι λείπει το συλλογικό όραμα που τους τροφοδοτούσε.

Επικρατεί κοινωνικός κατακερματισμός. Αγωνία για τη ραγδαία επέλαση της τεχνολογίας, για την τεχνητή νοημοσύνη που κάποιοι προβλέπουν ότι θα καταστήσει τον άνθρωπο το δεύτερο ευφυέστερο ον στον πλανήτη. Τρόμος για την κλιματική καταστροφή. Στέρεα πεποίθηση, κατηγορηματικές απαντήσεις για όλα έχουν στις μέρες μας μονάχα οι συνωμοσιολόγοι, οι ακροδεξιοί MAGA και τα θραύσματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στέκουμε μουδιασμένοι και βουβοί από όσα συμβαίνουν γύρω μας; Οι καλλιτέχνες δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Οφείλουν να συνθέτουν, να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να στήνουν παραστάσεις, να βγάζουν γλώσσα στις παραδεδομένες αξίες, να παίζουν με αυθάδεια, με άγνοια κινδύνου. Στη φύση τους, στο κάτω-κάτω, είναι το ρίσκο. Έχοντας πάντα απέναντι τους δηλητηριώδεις κήνσορες, καθώς και την πιό συντηρητική μερίδα του κοινού. Αρκετοί το κάνουν. Και εδώ ακόμα, στη μικρή μας πατρίδα.

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις. Ψάχνω κι ακούω καινούργια τραγούδια.

Έτσι ακριβώς ξυπνάω κάθε πρωί και στρώνομαι, τριάντα χρόνια τώρα, και παλεύω με τις λέξεις. Ποντάροντας στη στιγμή που το εντός μου ρολόι θα συντονιστεί απόλυτα με το ρολόι του κόσμου. Το πιθανότερο είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο ποτέ. Δεν πειράζει. Δεν ξέρω -και δεν θέλω να μάθω- άλλον τρόπο να ζω.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ήξερες πως μπορείς να δεις την Αθήνα δωρεάν;

Μία ξεχωριστή εμπειρία, όπου το παρελθόν συναντά το παρόν στις γειτονιές και τα τοπόσημα της πόλης.

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΞΙΝΟ 01 Σεπ 2025 | 15:04

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και θυμάται τα "χθεσινά γεμιστά" της μαμάς μας

Για το νέο κόμμα Τσίπρα και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού γράφει στο Capital ο Χρήστος Χωμενίδης

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΛΙΚ 02 Ιουλ 2025 | 09:42

Ο Χρήστος Χωμενίδης σε μία πολύ σπάνια φωτογραφία με την 14χρονη κόρη του, Νίκη

Η σπάνια ανάρτηση του συγγραφέα με την μονάκριβη κόρη του

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ 13 Μαϊ 2025 | 15:24

Ο Χρήστος Χωμενίδης και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο: "Θα έρθει ποτέ εδώ η ειρήνη;"

Η 7η Οκτωβρίου στοιχειώνει τους Ισραηλινούς. Δεν έχει πλήξει απλώς το γόητρό τους, τους έχει στερήσει την αίσθηση της ασφάλειας, τους έχει συγκλονίσει υπαρξιακά

"ΧΥΔΑΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ" 13 Μαϊ 2025 | 11:17

Ο Χωμενίδης απαντά στον Αρη Χατζηστεφάνου για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και τους "ναζί καραφλομαλλιάδες"

Για χυδαία διαστρέβλωση κατηγορεί τον δημοσιογράφο Αρη Χατζηστεφάνου ο Χρήστος Χωμενίδης.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ 09 Μαϊ 2025 | 14:51
05 Μαϊ 2025 | 06:46

Χάσκινγκ

Το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους προέκταση της παλάμης τους. Σκρολάρουν και πληκτρολογούν νευρωτικά, βουλιμικά, ακόρεστα. Είτε σε ιδιωτικό χώρο βρίσκονται είτε σε δημόσιο.

28 Απρ 2025 | 07:12

Οι πέντε Φλωρεντίνοι

Απόβραδο της Κυριακής του Πάσχα, χωνεύοντας το σουβλιστό αρνί, παρακολουθήσαμε σε ιδιωτική προβολή -στο σπίτι, εννοώ, ενός φίλου- τους θρυλικούς "Amici Miei". Την ελεγεία στην ανδροπαρέα και στον φαρσικό τρόπο ζωής.

22 Απρ 2025 | 11:43

Η μαγεία του καφενείου

Αυτές τις μέρες, στο Πήλιο, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία του καφενείου. Κάνω, ας πούμε, ένα μεταπτυχιακό, αναστάσιμο, σεμινάριο.

14 Απρ 2025 | 06:37

Ο πιο ωραίος τύπος

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος απέδειξε με το βιβλίο του ότι στα άδυτα του Παναγίου Τάφου δεν συμβαίνει θαύμα. Πως η λαμπάδα του Πατριάρχη προτού ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" δεν ανάβει εξ ουρανού αλλά με σπίρτα ή με αναπτήρα ή έστω από το καντήλι.

07 Απρ 2025 | 07:31

Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι

Δεν καταγράφεται πόσοι ακριβώς Αμερικάνοι πήραν τον Πρόεδρό τους στα σοβαρά, γέμισαν σύριγγες με ντετόλ και το διοχέτευσαν στις φλέβες τους – πρακτικά αυτοκτόνησαν.

31 Μαρ 2025 | 14:32

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Θηρίο που μαζί του δεν παίζεις, οι χρυσαυγίτες γατάκια μπροστά της"

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει στο σημερινό του άρθρο στο Capital.gr για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

31 Μαρ 2025 | 07:08

Κυριάκος ή Ζωή

Εικάζω απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα τρίβουν τα χέρια τους διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη.

24 Μαρ 2025 | 08:31

Καληνύχτα και καλή τύχη

Από τις δεκάδες σπαρταριστές ταινίες του Γούντι Άλλεν, επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, να ξεχωρίζω, το Match Point. Του 2005. Με πρωταγωνιστές τον Τζόναθαν Ρις Μάγιερς και τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

ΣΤΟΝ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 20 Μαρ 2025 | 08:55

Χωμενίδης: Φοβάμαι τον θάνατο πάρα πολύ - Δεν θέλω να μπει μέσα ο Χάρος και να με πάρει

"Ο δικός μου Χριστός είναι ο ωραιότερος τύπος του κόσμου. Αν ήταν εδώ, θα έκανε ό,τι κάνουμε εμείς και ακόμα χειρότερα", είπε ο Χρήστος Χωμενίδης.

17 Μαρ 2025 | 08:16

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.

10 Μαρ 2025 | 07:49

Οι οφθαλμοί της επληρώθησαν δακρύων...

Η φράση του βουλευτή Δράμας προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε τόσο τη βαρβατίλα των άξεστων αρσενικών, όσο την προστυχιά μιας θείτσας σε οικογενειακό τραπέζι.

03 Μαρ 2025 | 15:12
24 Φεβ 2025 | 16:31

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τα Τέμπη και τη διαδήλωση της Παρασκευής: Το ξυλόλιο, η αστυνομικοποίηση και ποιος πραγματικά φταίει

Για την τραγωδία, γράφει ο Χρήστος Χωμενίδης, φταίει ο ωχαδερφισμός και το ρουσφέτι, συνεπώς ναι, φταίει η κυβέρνηση, φταίνε όμως και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν

24 Φεβ 2025 | 08:22

Ένοχοι για τα Τέμπη

Όταν προφητεύεις ταραχές και έκτροπα και φτάνεις να αναφωνήσεις "μετά από εμάς το χάος!", τι περιμένεις; Να τρομάξει ο κόσμος και να μην κατέβει στους δρόμους;

17 Φεβ 2025 | 07:50

Μας έχει πάρει παραμάζωμα

Το μόνο για τον οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει. Σε όλους τους τόνους το διακήρυσσε, εδώ και χρόνια.

10 Φεβ 2025 | 07:48

Μπάρμπα Πέτρο να τη βγάλουμε κι εφέτο…

Στην Ελλάδα ακολουθούμε πιστά την προτροπή του παλιού ρεμπέτικου. "Μπάρμπα Γιάννη, μπάρμπα Πέτρο, να τη βγάλουμε κι εφέτο…" Σπανίως διδασκόμαστε από τα παθήματά μας.

03 Φεβ 2025 | 07:15

Προσωπαγνωσία

Εγώ άλλο ζηλεύω στους πολιτικούς. Τη μνήμη ελέφαντα. Αποθηκεύουν μέσα στο κεφάλι τους αναρίθμητες περιπτώσεις και υποθέσεις.

27 Ιαν 2025 | 07:38

Αναστάσιος

Ο Αναστάιος ανέλαβε θέσεις ευθύνης, αξιώματα. Ήταν αρκούντως δυνατός ώστε να μην τον αφομοιώσουν, να μην τον νοθεύσουν στο ελάχιστο. Μα να τα ασκήσει προς όφελος του πάσχοντα συνάνθρωπου.

20 Ιαν 2025 | 07:56

Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα

Η πιο εμβληματική φράση υπέρ του συστήματος ακούγεται σε μια ελληνική κωμωδία. "Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα!" Το "τρούπωμα" θέλει τέχνη. Διανοητικά και ψυχικά προσόντα.

13 Ιαν 2025 | 07:51

Μεταξύ ουρανού και γης

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον δύο ασύμμετρους υπαρξιακούς κινδύνους. Αφενός την κλιματική αλλαγή. Αφετέρου το δημογραφικό.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ 06 Ιαν 2025 | 12:19

Κώστας Σημίτης: Η συνέντευξη στον Χρήστο Χωμενίδη το 2017 - Οι ευθύνες σε Καραμανλή, Παπανδρέου, τα μνημόνια και η κριτική στις ΗΠΑ

Όσα είχε πει ο Κώστας Σημίτης το 2017, σε συνέντευξή του στο capital.gr και τον Χρήστο Χωμενίδη - "Το πρώτο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος - Καταστροφή η φυγή της Ελλάδας από την ΕΕ - "Εθνικιστικός ηγεμονισμός η νέα στάση των ΗΠΑ"

30 Δεκ 2024 | 08:15

Το τέλος του woke

Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δικαιώνεται ακόμα, καθημερινά. Στην Αμερική οι woke ηττήθηκαν από τον Τραμπ. Εδώ από τον Καζαντζίδη.

23 Δεκ 2024 | 07:28

Κουμπάροι και φαντάσματα

Καλό θα ήταν όμως να απαλλαγούμε από τα φαντάσματα. Κρίμα να μας ορίζουν. Να μας θολώνουν τη σκέψη. Να μας ροκανίζουν τη ζωή.

16 Δεκ 2024 | 07:34

Καημός της Ρωμιοσύνης ή μιζέρια της Ψωροκώσταινας;

Το παρελθόν μάς ανήκει, δεν του ανήκουμε. Αφού απελευθερωθούμε από τις δαγκάνες του, αφού το κατανοήσουμε και το απομυθοποιήσουμε οριστικά, έχουμε κάθε δικαίωμα να το αξιοποιήσουμε όπως θέλουμε.

09 Δεκ 2024 | 06:50

Κουφόβραση

Τα μαζικά "Δεκεμβριανά" του 2008 αποκάλυψαν μια συσσωρευμένη αγανάκτηση που δεν είχε καταγραφεί μέχρι τότε σε καμιά έρευνα κοινής γνώμης.

02 Δεκ 2024 | 08:39

Ημείς άδωμεν

Καρεκλοπόδαρα έριχνε εχθές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Λύσαγε ο άνεμος, πολλά φρεάτια είχαν βουλώσει από τα πεσμένα φύλλα.

25 Νοε 2024 | 07:44

Ορφανός από Θεό

Γέρασε, γκρίζαρε ορφανός από Θεό. Μην έχοντας ένα σημείο αναφοράς που να τον υπερβαίνει. Μοιραία πνίγηκε μέσα στον ίδιο τον εαυτό του.

18 Νοε 2024 | 07:36

FOMO

Το λυκόφως του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί παρωνυχίδα σε σύγκριση με τη γενική πορεία της χώρας. Προκαλώντας την αποπομπή του, έκανε ένα ανέλπιστο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

23 Ιουν 2025 | 09:43

Τι θα γίνει;

Το καθεστώς των Αγιατολάδων ή θα συνθηκολογήσει άνευ όρων, ταπεινωτικότατα, για να κερδίσει κάποια παράταση ζωής. Ή θα καταρρεύσει σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

05 Μαϊ 2025 | 06:46

Χάσκινγκ

Το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους προέκταση της παλάμης τους. Σκρολάρουν και πληκτρολογούν νευρωτικά, βουλιμικά, ακόρεστα. Είτε σε ιδιωτικό χώρο βρίσκονται είτε σε δημόσιο.

28 Απρ 2025 | 07:12

Οι πέντε Φλωρεντίνοι

Απόβραδο της Κυριακής του Πάσχα, χωνεύοντας το σουβλιστό αρνί, παρακολουθήσαμε σε ιδιωτική προβολή -στο σπίτι, εννοώ, ενός φίλου- τους θρυλικούς "Amici Miei". Την ελεγεία στην ανδροπαρέα και στον φαρσικό τρόπο ζωής.

22 Απρ 2025 | 11:43

Η μαγεία του καφενείου

Αυτές τις μέρες, στο Πήλιο, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία του καφενείου. Κάνω, ας πούμε, ένα μεταπτυχιακό, αναστάσιμο, σεμινάριο.

14 Απρ 2025 | 06:37

Ο πιο ωραίος τύπος

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος απέδειξε με το βιβλίο του ότι στα άδυτα του Παναγίου Τάφου δεν συμβαίνει θαύμα. Πως η λαμπάδα του Πατριάρχη προτού ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" δεν ανάβει εξ ουρανού αλλά με σπίρτα ή με αναπτήρα ή έστω από το καντήλι.

07 Απρ 2025 | 07:31

Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι

Δεν καταγράφεται πόσοι ακριβώς Αμερικάνοι πήραν τον Πρόεδρό τους στα σοβαρά, γέμισαν σύριγγες με ντετόλ και το διοχέτευσαν στις φλέβες τους – πρακτικά αυτοκτόνησαν.

31 Μαρ 2025 | 07:08

Κυριάκος ή Ζωή

Εικάζω απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα τρίβουν τα χέρια τους διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη.

24 Μαρ 2025 | 08:31

Καληνύχτα και καλή τύχη

Από τις δεκάδες σπαρταριστές ταινίες του Γούντι Άλλεν, επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, να ξεχωρίζω, το Match Point. Του 2005. Με πρωταγωνιστές τον Τζόναθαν Ρις Μάγιερς και τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

17 Μαρ 2025 | 08:16

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.

10 Μαρ 2025 | 07:49

Οι οφθαλμοί της επληρώθησαν δακρύων...

Η φράση του βουλευτή Δράμας προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε τόσο τη βαρβατίλα των άξεστων αρσενικών, όσο την προστυχιά μιας θείτσας σε οικογενειακό τραπέζι.

03 Μαρ 2025 | 15:12
24 Φεβ 2025 | 08:22

Ένοχοι για τα Τέμπη

Όταν προφητεύεις ταραχές και έκτροπα και φτάνεις να αναφωνήσεις "μετά από εμάς το χάος!", τι περιμένεις; Να τρομάξει ο κόσμος και να μην κατέβει στους δρόμους;

17 Φεβ 2025 | 07:50

Μας έχει πάρει παραμάζωμα

Το μόνο για τον οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει. Σε όλους τους τόνους το διακήρυσσε, εδώ και χρόνια.

10 Φεβ 2025 | 07:48

Μπάρμπα Πέτρο να τη βγάλουμε κι εφέτο…

Στην Ελλάδα ακολουθούμε πιστά την προτροπή του παλιού ρεμπέτικου. "Μπάρμπα Γιάννη, μπάρμπα Πέτρο, να τη βγάλουμε κι εφέτο…" Σπανίως διδασκόμαστε από τα παθήματά μας.

03 Φεβ 2025 | 07:15

Προσωπαγνωσία

Εγώ άλλο ζηλεύω στους πολιτικούς. Τη μνήμη ελέφαντα. Αποθηκεύουν μέσα στο κεφάλι τους αναρίθμητες περιπτώσεις και υποθέσεις.

27 Ιαν 2025 | 07:38

Αναστάσιος

Ο Αναστάιος ανέλαβε θέσεις ευθύνης, αξιώματα. Ήταν αρκούντως δυνατός ώστε να μην τον αφομοιώσουν, να μην τον νοθεύσουν στο ελάχιστο. Μα να τα ασκήσει προς όφελος του πάσχοντα συνάνθρωπου.

20 Ιαν 2025 | 07:56

Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα

Η πιο εμβληματική φράση υπέρ του συστήματος ακούγεται σε μια ελληνική κωμωδία. "Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα!" Το "τρούπωμα" θέλει τέχνη. Διανοητικά και ψυχικά προσόντα.