Follow us

Εμαθα με το ζόρι τι σημαίνει αναμονή

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. 'Ολοι. Κι η ζωή περνά.

Έφη Αλεβίζου
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ
Εφη Αλεβίζου

Ποτέ άλλοτε, στη μέχρι τώρα ζωή μου, δεν είχα νιώσει στο πετσί μου την έννοια της λέξης αναμονή. Είχα, φυσικά, άπειρες φορές, αναμείνει ανέμελη στο ακουστικό μου, είχα ξεροσταλιάσει στην ουρά της εισόδου μιας συναυλίας ή ενός φεστιβάλ, καρτερούσα και προσδοκούσα τα επόμενα, ήμουν σε μόνιμη επιφυλακή για τα νέα καλέσματα των καιρών, περίμενα με αγωνία τα πάντα εκτός από αυτό που ήρθε. Μία ώρα κενή. Μια μουγκή χρονική στιγμή. Μια μετάβαση.

Λέμε ότι είναι πρόσκαιρο, ότι θα περάσει. Φυσικά, αυτό ευχόμαστε. Αυτό αναμένουμε. Κι αυτή η εφήμερη και αγωνιώδης λαχτάρα κατακάθεται γύρω μας σαν τη λίμνη με τα νούφαρα του Κλοντ Μονέ, μας περιβάλλει με τη γλυκόπικρη εναλλαγή συναισθημάτων της, μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως η ελάσσονος στιγμή είναι πιο σημαντική από τον πανδαμάτορα χρόνο. Η ταχύτητα αλλάζει σταδιακά και σταθερά, βίαια στην αρχή, σαν ατζαμής οδηγός που μαθαίνει να κατεβάζει από τρίτη σε δευτέρα, πιο συνειδητοποιημένα στη συνέχεια, μέχρι που φτάνει στην αταραξία. Η αναμονή υπάρχει, είναι πάντα εκεί, αλλά δεν βράζει σαν αυγό στους 70 βαθμούς Κελσίου. Δεν δημιουργεί το τρέμουλο στο στήθος και το μπούκωμα στα τσάκρα. Δε βαριέται να περιμένει.

"Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αλλάζουν. Ο ρυθμός αλλαγής αυξάνεται. Αν θέλετε να σταθεροποιηθείτε καλύτερα, επιταχύνετε. Αυτό είναι το μήνυμα του σήμερα. Θα ήταν ωστόσο χρήσιμο να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι οι βασικές μας ανάγκες δεν αλλάζουν ποτέ. Η ανάγκη να εκτεθούμε και να μας εκτιμήσουν. Η ανάγκη να ανήκουμε. Η ανάγκη για εγγύτητα και φροντίδα, και για λίγη αγάπη. Αυτό δίνεται μόνο μέσω της βραδύτητας στις ανθρώπινες σχέσεις. Για να κυριαρχήσουμε στις αλλαγές, πρέπει να ανακτήσουμε τη βραδύτητα, τον προβληματισμό και την ενότητα. Εκεί θα βρούμε πραγματική ανανέωση", λέει ο Guttorm Fløistad, Νορβηγός φιλόσοφος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όσλο ισορροπώντας με μαεστρία την 4G ταχύτητα της εποχής και το ουρανοκατέβατο slow down. Από την άλλη το βιβλίο του Καναδού δημοσιογράφου, Carl Honoré, του 2004, In Praise of Slow, εξερεύνησε για πρώτη φορά πώς η αργή φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα της ανθρώπινης προσπάθειας και επινόησε τη φράση "αργή κίνηση". Οι Financial Times έγραψαν ότι το βιβλίο είναι "για το slow movement αυτό που είναι το Κεφάλαιο για τον κομμουνισμό".

Ο Honoré περιγράφει το slow movement κάπως έτσι: "Είναι μια πολιτιστική επανάσταση ενάντια στην ιδέα ότι η ταχύτητα είναι πάντα καλύτερη. Η αργή φιλοσοφία δεν είναι να κάνουμε τα πάντα με ρυθμό σαλιγκαριού. Έχει να κάνει πάντα με τη σωστή ταχύτητα. Εξοικονόμηση ωρών και λεπτών και όχι καταμέτρηση αυτών. Κάνουμε τα πάντα όσο καλύτερα γίνεται, αντί για όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρόκειται για την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα σε όλα, από τη δουλειά έως το φαγητό μέχρι τη γονική μέριμνα".

Μετά από ένα σχεδόν μήνα καραντίνας, το sequel δηλαδή, γιατί τον "πιλότο" τον ζήσαμε τον Μάρτιο, ένα τριπλό κάταγμα μεταταρσίου που με κράτησε ακίνητη για έναν ακόμα μήνα και μια πομπική στοίχιση δίμηνης τηλεργασίας, έμαθα, επιτέλους, έστω και με το ζόρι, τι σημαίνει αναμονή. Και μπορώ να πω ότι το ευχαριστιέμαι κάπως.

Πηγή: WomanTOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Παρακμή, σκληρός ρεαλισμός, λούμπεν στοιχεία: 10 ακυκλοφόρητες φωτογραφίες από το "Άνθρωποι και Ποντίκια" του Βασίλη Μπισμπίκη

Μέσα στη σκόνη, στη φτώχεια και στα όνειρα των ανθρώπων, το Cartel Τεχνηχώρος ξαναστήνει την παράσταση που σημάδεψε μια εποχή. Δέκα ακυκλοφόρητες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το πάθος πίσω από το "Άνθρωποι και ποντίκια".

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;