Follow us

Ενας πειρασμός για τον καθένα

Σε μια χώρα όπου η συνεργασία θα ήταν καθημερινό πολιτικό βίωμα και δεν θα χρησίμευε ως σημαία ευκαιρίας, σήμερα θα είχαμε μια παντοδύναμη κυβέρνηση 187 εδρών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟς
Τατσόπουλος Opinion Ver 2

Σε μια χώρα όπου η συνεργασία θα ήταν, αν όχι αυτοσκοπός, τουλάχιστον καθημερινό πολιτικό βίωμα και σε κάθε περίπτωση δεν θα χρησίμευε ως σημαία ευκαιρίας, σήμερα θα είχαμε μια παντοδύναμη κυβέρνηση 187 εδρών. Μια κυβέρνηση ουσιαστικά ακλόνητη, εξουσιοδοτημένη όχι μονάχα να εξαντλήσει την επόμενη τετραετία, αλλά και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της στο ακέραιο. Μια κυβέρνηση που θα συστέγαζε την Κεντροδεξιά με την Κεντροαριστερά και θα συσπείρωνε στις γραμμές της στελέχη και οπαδούς με αντιλήψεις, αν όχι καθαρής σωφροσύνης, όσο το δυνατόν εγγύτερες στον ορθό λόγο. Μια κυβέρνηση για να την καμαρώνεις.

Εντάξει. Και μετά ξυπνήσαμε. Στη χώρα όπου η πιο ισχυρή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ, η κυβέρνηση Παπαδήμου, με 255 έδρες από τις 300, ήταν ταυτόχρονα και η πιο ανίσχυρη, εκείνη που σωριάστηκε σε λίγους μήνες σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, δεν θα λέγαμε πως ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Πάλι από αυτήν εδώ τη φιλόξενη στέγη ("Τερατογενέσεις συνεργασίας", The TOC, 3 Απριλίου 2023) είχαμε εξηγήσει δια μακρών πώς και καταφέραμε στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεργασίας να ταυτίζεται με την αδυναμία, τον συμβιβασμό, τον εκβιασμό και μια ιδιότυπη ομηρία των μεγάλων κομμάτων από τα μικρότερα: "Εγώ θα σου δώσω τις λίγες έδρες που έχεις απόλυτη ανάγκη προκειμένου να εξασφαλίζεις τη Δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο ή θα σε στηρίξω με ψήφο ανοχής, αλλά κι εσύ σε αντάλλαγμα θα μου δώσεις υπουργικά οφίτσια ή/και θα εφαρμόσεις το δικό μου πρόγραμμα". Δεν ζούμε στη μοναδική χώρα όπου συμβαίνουν όλα αυτά τα δυσάρεστα, αλλά σίγουρα σε μια από τις ελάχιστες δημοκρατίες όπου συμβαίνουν τόσο απροκάλυπτα, για να μην πω τόσο ξετσίπωτα. Θα έλεγε κανείς ότι τα παχιά προεκλογικά λόγια δεν είναι παρά άδεια τσόφλια. Θυμηθείτε μονάχα τον Ιούνιο του 2012, πώς κυριολεκτικά σε μια νύχτα θάφτηκαν λοιδορίες, συκοφαντίες και προσβολές δεκαετιών ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και πώς, ξανά σε μια νύχτα, μια δεκαετία αργότερα, βγήκε πάλι από τη ναφθαλίνη η τοξική ρητορική –"ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά"- και ξεθάφτηκε το τσεκούρι του πολέμου.

Περσινά ξινά σταφύλια. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο πειρασμός των δεύτερων εκλογών είναι ακαταμάχητος και γνέφει σαγηνευτικά προς όλα τα κόμματα, εκτός ίσως από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να περιμένει από αυτές παρά μια συντριβή μεγαλύτερη και από εκείνη που υπέστη χτες τη νύχτα. Θα ήταν σχεδόν απάνθρωπο να ζητήσουμε από τον Κυριακό Μητσοτάκη που έφθασε τόσο κοντά στην πηγή της αυτοδυναμίας με σύστημα απλής αναλογικής και αφού πρώτα υποχρεώθηκε να περάσει από τις συμπληγάδες όλων των πιθανών και απίθανων κρίσεων (όπως πολύ εύστοχα έχει λεχθεί, δεν εξερράγη μονάχα το ηφαίστειο της Σαντορίνης) να αντισταθεί στον πειρασμό και να αρνηθεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με χαρακτηριστικά "περιπάτου": λίστα υποψηφίων και αντίπαλο που θα ψάχνει αφήγημα και θα παραπατάει σαν ζαλισμένο κοτόπουλο. Ο Μητσοτάκης δεν λησμονεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες κι έναν ευκαιριακό σύμμαχο που αναβαπτίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από εξόφθαλμα ακροδεξιός σε γιαλαντζί κεντροδεξιό, κυβέρνησε ανενόχλητα για πάνω από μια τετραετία. Χώρια που η ισχυρή εκλογική εντολή της 21ης Μαϊου προς τον Μητσοτάκη τον απομακρύνει από τη δυσάρεστη ανάγκη να συμμαχήσει με τον "Καμμένο του 2023" –λέγε με και Βελόπουλο- και να τραβήξει χειρόφρενο στις όποιες μεταρρυθμίσεις έχει κατά νου. Η ανακούφιση είναι αμοιβαία: απαλλάσσει και τον Βελόπουλο από την υποχρέωση να εγκαταλείψει τις εθνικοθρησκευτικές του πομφόλυγες που αποδείχτηκαν πιο αποδοτικές και από το φάρμακο κατά του κορωνοϊού ή τις επιστολές του Ναζωραίου. Παρέα με τον Βελόπουλο, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του εκλογικού σώματος θα διατηρήσει την πολυτέλεια να κινείται ανεμπόδιστα στη σφαίρα της συνωμοσιολαγνείας και του παραλογισμού· με "φοιτητική ξεγνοιασιά", όπως θα έλεγε και ο Σαββόπουλος.

Ο πειρασμός δεν είναι μικρότερος για τον Ανδρουλάκη και τον Κουτσούμπα. Αμφότεροι μπορούν κάλλιστα στις 25 Ιουνίου να πλευροκοπήσουν τον θανάσιμα πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ –από τα δεξιά ο πρώτος, από τα αριστερά ο δεύτερος- και να μοιραστούν τα ιμάτιά του προτού καν ξεψυχήσει. Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εγγυάται και στους δύο ότι δεν θα επιτρέψει να λάβουν μέρος στο φαγοπότι μικρότερα και πιθανόν πιο πεινασμένα σαρκοφάγα κομματίδια. Ειδικά στην περίπτωση του Ανδρουλάκη είναι παραπάνω και από εμφανές ότι ένα αβάσταχτο βάρος έφυγε από το στήθος του. Η χτεσινή κάλπη τον απάλλαξε από τον κόπο, οριστικά καθώς φαίνεται, να αποδείξει ότι δεν είναι πρόθυμο κυβερνητικό συμπλήρωμα διατροφής, να περάσει από την εκλογική οντισιόν και να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που όλοι οι πολιτικοί ονειρεύονται, τη δεύτερη καλύτερη επιλογή μετά –εξυπακούεται- την κυβερνητική αυτοδυναμία: ανέμελη και ανέξοδη αντιπολίτευση. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να αντικαταστήσει τον ηττημένο του αρχηγό διότι δεν έχει "πάγκο", όταν ξεπεράσει το αρχικό σοκ και την παρεπόμενη κατάθλιψη, μπορεί να ξαναρχίσει να ονειρεύεται ότι κάποια "στραβή" θα προκύψει πάλι στον Μητσοτάκη –τι διάολο, δεν διαθέτει στις τάξεις του κανέναν Κατρούγκαλο;- και θα καταφέρει στις 25 Ιουνίου να "διορθώσει" ένα μέρος από τη ζημιά της 21ης Μαϊου. Στο κάτω-κάτω της γραφής, ζούμε στη χώρα των θαυμάτων. Θαυμάτων, τραυμάτων, θα σας γελάσω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Κωμωδίες, ελληνικά και ξένα έργα, σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο: Όλα όσα θα δούμε στο θέατρο τον Σεπτέμβριο

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Και μην ξεχνάτε πως μπορείτε να φτάσετε εύκολα και με ασφάλεια σε όλες, καλώντας απλώς ένα UberTaxi.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΘ 07 Σεπ 2025 | 16:50

Οργή Μητσοτάκη για τα σενάρια διαδοχής του: "Θα αστειεύεστε..." - Εκλογές το 2027 χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 89ης ΔΕΘ για εκλογές, παροχές, εξωτερική πολιτική και σκάνδαλα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ 27 Αυγ 2025 | 22:34

Στα "σχοινιά" Μακρόν και Μπαϊρού: Επτά στους δέκα Γάλλους είναι κατά της κυβέρνησης

Ο Γάλλος πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να μεταπείσει την κοινή γνώμη, έκανε έκκληση στον γαλλικό λαό δίνοντας διορία 13 ημερών ώστε η Γαλλία να αποφύγει το χάος

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Αυγ 2025 | 11:32

Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι "έχει απαντήσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός πολλές φορές".

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.