Επιτέλους! Μια πρόταση ριζοσπαστική

Η πρόταση για Ομοσπονδία είναι η μοναδική λύση για την ΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επιτέλους! Μια πρόταση ριζοσπαστική

Η πρόταση του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς για την ανάγκη δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης είναι ό,τι πιο ριζοσπαστικό έχει ακουστεί από την πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία χρόνια. 'Ενας στόχος ξεχασμένος, που υιοθετείτο πιά μόνο από μεμονωμένες φωνές (Φέρχοφσταντ, Κον Μπεντίντ) τίθεται ξανά στην ατζέντα.

Παρότι το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση του στόχου ως το 2025 είναι μη ρεαλιστικό, η συζήτηση έχει ανοίξει. Ο Μ.Σούλτς έχει δίκιο ότι “ο μόνος τρόπος οι Σοσιαλδημοκράτες να κερδίσουν τη στήριξη των πολιτών, είναι να προσφέρουν ένα ξεκάθαρο όραμα για την Ευρώπη”. Η προβολή λύσεων σε εθνικό επίπεδο οδηγεί σε ταύτιση με τους συντηρητικούς.

Η πρόταση για Ομοσπονδία είναι η μοναδική λύση για την ΕΕ. Η συνεργασία δεν αρκεί, όταν παράλληλα συνεχίζονται οι εθνικοί ανταγωνισμοί, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Η σημερινή κατάσταση αυξάνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό όραμα και τελικά οδηγεί στη διάλυση. Μία Ενωση στην οποία η κυβέρνηση θα είναι εκλεγμένη, θα υπάρχει ενιαία πολιτική, κοινή άμυνα κι ενιαίος προϋπολογισμός είναι ο δρόμος για την αύξηση της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

Η επίτευξη του στόχου αυτού κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς στα όρια του έθνους-κράτους που έχει βαθιές ρίζες στην Ευρώπη και δεν είναι εύκολο να εγκαταλειφθεί για τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται εκτός εθνικών συνόρων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους πολίτες των πιο ισχυρών χωρών. Ήδη μια δημοσκόπηση του Emnid για την Bild δείχνει ότι μόνο των 30% των Γερμανών στηρίζει την πρόταση Σουλτς ενώ το 48% την απορρίπτει. Ίδιο κλίμα είναι βέβαιο ότι θα καταγραφεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν είχαν να επιλέξουν αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες, αν είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες θα απαντούσαν “'οχι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόταση είναι ανεφάρμοστη. Αν μπει στη δημόσια συζήτηση, τύχει καλύτερης επεξεργασίας και υποστηριχθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις, τότε οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν και το αντιευρωπαϊκό κλίμα που ενισχύθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια μπορεί να αντιστραφεί.

Ενα καθαρό όραμα, με σαφή τελικό στόχο μπορεί να κινητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα τη νέα γενιά και να αποτελέσει μια πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο που βλέπει την επίλυση των προβλημάτων μέσω της ενοποίησης και τη συντήρηση (κάθε είδους) που επιμένει στην αντιμετώπισή τους εντός εθνικών συνόρων. Ηδη στο εσωτερικό της Γερμανίας εκδηλώθηκε η αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατών που θεωρούν την πρόταση «κίνδυνο για την ΕΕ και την αποδοχή της Ευρώπης από τους πολίτες».

Η συγκυρία για την προώθηση των θέσεων υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης γίνεται ακόμη πιο ευνοϊκή από το γεγονός ότι στο τιμόνι της άλλης μεγάλης δύναμης της ΕΕ, της Γαλλίας, βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος προωθεί επίσης την ιδέα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Οταν λοιπόν ο πρόεδρος της Γαλλίας και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας τάσσονται υπέρ της ενοποίησης, αυτό μπορεί να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις και να δώσει στους ευρωπαίους προοδευτικούς πολίτες το όραμα που λείπει. Μέχρι τώρα, αυτό που βλέπαμε ήταν η επέλαση του εθνικισμού φορώντας πότε δεξιό και πότε αριστερό μανδύα. Ήρθε η ώρα για μια προοδευτική αντεπίθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Ιαν 2022 | 07:16

Η ενεργειακή καταιγίδα

Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται κατανοητό από όλους, ειδικούς και μη, ότι το "κύμα ακρίβειας" που σαρώνει τις πραγματικές οικονομίες όλου του πλανήτη, έχει σαν κύρια και πρωταρχική αιτία την πανδημία.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:24

Η Ελλάδα στην ΟΝΕ μια ξεχασμένη... εθνική επιτυχία

Ως εκ τούτου η ΟΝΕ δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχείρημα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου στατικό.

10 Ιαν 2022 | 07:16

Ο Βαλυνάκης πάει πόλεμο

Ετσι είναι αν είσαι καθηγητής και έχεις διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών σε κυβέρνηση Καραμανλή. Εκπονείς και εθνική στρατηγική. Και μπουρδολογείς ασυστόλως.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

10 Ιαν 2022 | 07:14

Χρονικό μεγάλης τραγωδίας

Πολλά έχουμε να κουβεντιάσουμε το 2022 με αφορμή το 1922. Πολλά να διδαχθούμε ακόμα.