Follow us

Έχω money, έχω drugs!

Ανησυχώ για τον κακό κατήφορο που έχει πάρει η νεολαία μας; Ουδόλως.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Ο Νικόλας Σεβαστάκης πέρασε προχθές το βραδάκι από την πλατεία Κρήτης στη Θεσσαλονίκη, όπου άραζαν κάτι κορίτσια του γυμνασίου. Άκουσε τις κουβέντες τους και τόσο εντυπωσιάστηκε, ταράχτηκε, μελαγχόλησε από τη "σεξιστική ωμότητα", από την "τοξική αρρενωπότητα" που ανέδιδαν οι δεκατετράχρονες, ώστε έγραψε ένα σχετικό άρθρο στη "Lifo”.

Ο Νικόλας Σεβαστάκης μπορεί να κοντεύει τα εξήντα -γεννημένος γαρ το 1964-, κάθε άλλο ωστόσο παρά πουριτανό ή στενόμυαλο ή σκουριασμένο τον λες. Αποτελεί μια από τις πιο διεισδυτικές, πιο πολιτικά και κοινωνικά φιλελεύθερες φωνές στον δημόσιο χώρο μας. Εκτός από θαυμάσιος συγγραφέας, είναι και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Βρίσκεται δηλαδή σε καθημερινή, στενή επαφή με τις νεότερες γενιές. Τι μπορεί να άκουσε από την κοριτσοπαρέα, το οποίο να τον σόκαρε τόσο; Συζητούσαν οι δεσποινίδες για την ανδρική ανατομία; Για απαγορευμένες ουσίες; Για έκνομες ενέργειες σε υπό κατάληψιν πανεπιστήμια ή σχολεία;

Αντιστάθηκα στον πειρασμό να του τηλεφωνήσω και να τον ρωτήσω.

Ίσως διότι είχα πρόσφατη την αγανάκτηση μιάς φίλης μου, μητέρας πεντάχρονου αγοριού, η οποία πήγε το σπλάχνο της σε παιδικό πάρτυ και έφριξε με τα τραγούδια που έπαιζαν οι "ανιματέρ" – ελληνιστί διασκεδαστές. Ιδίως με ένα τραπ κομμάτι, όπου ακούγονται φράσεις όπως "φέρε ποτό, κατεβάζω όλο το μπαρ", "τα διαμάντια στο κορμί της" και καταλήγει με το ρεφρέν "γουστάρω να’σαι αλήτης κι εγώ να’μαι μαντάμ!"

"Θα προτιμούσες δηλαδή" τη ρώτησα "να τραγουδούν ότι ζωγραφίζουν ήλιους στον τοίχο, ξεχύνονται στους δρόμους και η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει, τα σκοτάδια σκορπάνε και η μέρα λουλουδίζει; Τέτοιο ήταν το σάουντρακ των φασιστικών και των σταλινικών νεολαιών, της μεταξικής ΕΟΝ και της σοβιετικής Κομσομόλ. Που δυστυχώς το εναγκαλίστηκαν πολλοί Έλληνες της Μεταπολίτευσης. Μαζί με διδακτικότατα βιβλία "παιδικής λογοτεχνίας”, τα οποία ευαισθητοποιούσαν -υποτίθεται- σχετικά τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές ανισότητες και τον ιμπεριαλισμό μα στην ουσία βύθιζαν τα πιτσιρίκια στην πιο βαθιά πλήξη, τα έκαναν να μισήσουν δια βίου το διάβασμα...". "Εσύ τι διάβαζες μικρός;" μού πέταξε το γάντι. "Ιούλιο Βερν και Ισαάκ Ασίμοφ. Και βέβαια κόμιξ. Μίκυ Μάους και Λούκι Λουκ. Ο Αστερίξ κυκλοφόρησε στα ελληνικά στο 1978 – μεταφρασμένη η πρώτη ιστορία, "Η Διχόνοια” από τον Κώστα Ταχτσή...". "Εκτός από "τα παιδιά που ζωγραφίζουν τον τοίχο” και την τοξική τραπ δεν υπάρχουν άλλες επιλογές;". "Σίγουρα θα υπάρχουν. Αφήστε τα βλαστάρια σας να τις ανακαλύψουν μόνα τους."

Από το "Μαντάμ" των Kings and Trannos ορμώμενος, ενέκυψα στην ελληνική τραπ, η οποία τόσο αναθεματίζεται εσχάτως επειδή τάχα διαφθείρει τους ανήλικους, προβάλλει φρικαλέα πρότυπα, ταπεινώνει το γυναικείο φύλο, εξιδανικεύει τη χρήση -ου μην αλλά και την εμπορία- ναρκωτικών. Άκουσα πράγματι στίχους που παρέπεμπαν στον "Σημαδεμένο" του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Όπου ο Αλ Πατσίνο ενσαρκώνει αριστουργηματικά έναν Κουβανό ο οποίος δραπετεύει στο Μαϊάμι και από βαποράκι εξελίσσεται σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών, διάγει μες στην πιο κακόγουστη χλιδή και τελικά σκάει από την κοκαΐνη ενώ το ανάκτορό του καταλαμβάνεται από την αστυνομία. Αυτή την ταινία, του 1983, έχουν -κι ας μην την έχουν δει- ως ευαγγέλιο οι εγχώριοι τράπερς.

Ανησυχώ για τον κακό κατήφορο που έχει πάρει η νεολαία μας; Ουδόλως.

Πρώτον, διότι θυμάμαι τι έλεγαν τα ρεμπέτικα που ξεσήκωναν τα μαγαζιά στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. "...Είχα ράψει στο σακάκι δυό σακούλες με μαυράκι και στα κούφια μου τακούνια ηρωίνη ως τα μπούνια...". "Με τρέλανε ο μόρτης, ο κοκαϊνοπότης...". Και να εκστασιάζεται ο κόσμος και να ανεβαίνουν στα τραπέζια οι τσιφτετελούδες, φοιτητριούλες στην πραγματικότητα, που μάλλον γάλα έπιναν ακόμα παρά την "άσπρη σκόνη" του Καββαδία.

Δεύτερον και κυριότερον, επειδή γνωρίζω την απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Κανείς δεν κύλησε ποτέ στα ναρκωτικά, κανείς δεν γλύστρησε στον υπόκοσμο μόνο και μόνο επειδή άκουσε προπαγανδιστικά της έκνομης ζωής τραγούδια. Όσο και αν διατείνονται πολλοί ότι τα βίντεο γκέιμ σχετικοποιούν τον θάνατο, εξοικειώνουν τους εφήβους με τη βία, εάν διαβάσεις τις βιογραφίες των παιδιών που μπουκάρουν πάνοπλα σε σχολεία στην Αμερική και θερίζουν τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, θα διαπιστώσεις πως τα ψυχικά τους τραύματα ήταν αβυσσαλέα. Η καθημερινότητα τους προετοίμαζε το κακό. Οι εξόχως δυσλειτουργικές τους οικογένειες και η αδιαφορία του ευρύτερου περιβάλλοντος ενοχοποιούνται ασυγκρίτως περισσότερο από τα βίντεο γκέιμ.

Ο άνθρωπος διαπαιδαγωγείται με το παράδειγμα. Όχι με ηθικοπλαστικές ρητορείες εκ δεξιών και εξ αριστερών.

Θες να διδάξεις στα παιδιά σου την ισότητα των φύλων; Αντιμετώπιζε τη μάνα ή τον πατέρα τους με σεβασμό και τρυφερότητα - ακόμα και αν έχετε χωρίσει. Μην τον υποτιμάς, μην τον χλευάζεις, μην τον ενοχοποιείς ευθέως ή πλαγίως. Θέλεις να σέβονται τη διαφορετικότητα; Σεβάσου την πρώτος εσύ. Χωρίς ωστόσο και να τη φετιχοποιείς. Η εξύμνηση του "αλλιώτικου" -στην οποίαν επιδίδονται οι προοδευτικοί και οι ναρκισσιστικά ευαίσθητοι- μυρίζει είτε υπεραντίδραση στη βαθιά συντηρητική ψυχοδομή τους. Είτε εργαλειοποίηση των μειονοτήτων για πολιτικές σκοπιμότητες.

Κατά τα άλλα, ναι, οι έφηβοι βρίζουν. Φτύνουν. Δοκιμάζουν τα όρια της κοινωνίας των μεγάλων. Διακινδυνεύουν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, ευτυχώς, μένουν αλώβητοι από τις αποκοτιές τους. Τη βγάζουν καθαρή. Εμείς, στις κοπάνες μας, ξεβιδώναμε ταμπέλες της τροχαίας, πινακίδες δρόμων. Φαντάζεστε να μάς τσάκωναν επ’αυτοφόρω και να μάς έσουρναν στο αστυνομικό τμήμα; Όλο και καμιά σφαλιάρα θα τρώγαμε, που ή θα μας τρόμαζε ή θα μας θύμωνε ή και τα δύο...

Δεν εξιδανικεύω τη νεότητα. "Ανάμεσα στους σημερινούς εφήβους θα βρείτε και τον αυριανό ποιητή και τον αυριανό χαφιέ..." επισήμαινε ο Μάνος Χατζιδάκις. Πώς όμως θα ξεχωρίσεις τον έναν από τον άλλο; Σίγουρα όχι με κριτήριο ποιος βρίζει ή ποιος ακούει, στα δεκαπέντε του, τραπ.

"Έχω money, έχω drugs!" μού πέταξε τις προάλλες ένα δωδεκάχρονο αγοράκι, συμμαθητής της κόρης μου. "Μην με βλέπεις" ήθελε να μού πει "έτσι αφράτο, ροδομάγουλο...". "Είσαι dealer!" τού απάντησα. Και κάναμε high five.

* Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τι γεύση έχει άραγε μια πίτσα με αστέρι Michelin και πού θα τη φας στην Αθήνα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.