Για τα πανηγύρια

Τα κυβερνητικά παραμύθια και η πραγματική κατάσταση της χώρας σήμερα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Για τα πανηγύρια

Τo τρίτο Μνημόνιο έληξε. Η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα, βγήκαν από αυτό με επιτυχία σε τρία χρόνια, όπως προβλεπόταν και πλέον χρηματοδοτούνται από τις αγορές. Η ελληνική κρίση είναι η πλέον μακροχρόνια που έχει καταγραφεί σε καιρό ειρήνης μεταπολεμικά και όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά οι μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με το οικονομικό της μέλλον παραμένουν. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα με βαρύτατα τραύματα και αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές είναι καταδικασμένη να “σέρνεται” για πολύ καιρό.

* Η χώρα μας όταν μπήκε στο μνημόνιο είχε να αντιμετωπίσει τις εξής ανισορροπίες: δημοσιονομικό έλλειμμα 15,1%, έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο 15% και χρέος που το 2009 ανερχόταν στο 126,8% του ΑΕΠ. Πού βρισκόμαστε τώρα; Το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε μετατραπεί σε πλεόνασμα ήδη από το 2014, το εξωτερικό ισοζύγιο έχει ισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης των εισαγωγών ως συνέπεια της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στο 177,8% του ΑΕΠ.

* Το κοινωνικό-οικονομικό κόστος είναι πολύ υψηλό. Το ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο. Επειδή σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε μέσω της αύξησης των φορολογικών βαρών, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε ακόμη περισσότερο, περίπου κατά το ένα τρίτο. Το ποσοστό της ανεργίας από 7% το 2008 κινείται στο 20% σήμερα ενώ σημαντικό τμήμα των νέων θέσεων είναι μερικής απασχόλησης. Περίπου 450.000 νέοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους με σημαντική μόρφωση, μετανάστευσαν.

* Σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παρότι έγιναν κάποια βήματα σε ορισμένους τομείς (απελευθέρωση αγορών) η Ελλάδα σήμερα έχει ένα δημόσιο σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι το 2009 και σε ορισμένους τομείς (υγεία, ασφάλεια) οι ελλείψεις είναι δραματικές.

* Η ανάκαμψη της χώρας εξαρτάται από το επίπεδο των επενδύσεων. Σύμφωνα με μελέτη της Price Waterhouse “από το 2009 ως το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα απομακρύνθηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας ένα διευρυνόμενο επενδυτικό κενό, συνολικά της τάξης των 99 δισ. ευρώ. Το σημερινό επενδυτικό κενό είναι της τάξης των 10% -12% του ΑΕΠ ετησίως”. Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο δείκτη ανταγωνιστικότητας από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαρακτηρίζεται και από χαμηλότερες επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθούν κατά 15 δισ. ετησίως μόνο και μόνο για την ανανέωση του υπάρχοντος κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Για να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4% ετησίως πρέπει οι ετήσιες επενδύσεις να αυξηθούν κατά 10-12% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 18-20 δισ. και να φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ. Να ληφθεί υπόψιν ότι η ελληνική οικονομία, διαχρονικά, δεν προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό και βασίζεται κυρίως σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης. Οι 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις αντιστοιχούν (ακομη και προ κρίσης) κατά μέσο όρο στο 7% περίπου του συνόλου των επενδύσεων.

* Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030. Η Price Waterhouse εκτιμά ότι “η εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική κατοικία θα επέλθει περί το 2047, λόγω της υπερπροσφοράς, της υψηλής φορολόγησης της κατοικίας και της έλλειψης στεγαστικής πίστης”.

* Ο όγκος των “κόκκινων δανείων” έχει δεκαπλασιαστεί από τα 11 δισ. ευρώ το 2008 στα 94 δισ. ευρώ. Τη στιγμή που απαιτούνται επενδύσεις, η διαθέσιμη χρηματοδότηση πηγάζει σχεδόν αποκλειστικά από το εσωτερικό της χώρας, λόγω μη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η αποταμίευση όμως είναι αρνητική.

Η αδυναμία χρηματοδότησης από τις αγορές, η ανάληψη μακροχρόνιων δεσμεύσεων για υψηλά πλεονάσματα, τα μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τις προοπτικές της χώρας.

Για την έκταση και την ένταση της κρίσης οι ευθύνες πολλές: Πρώτα απ' όλα στο πολιτικό σύστημα που σε όλη τη διάρκειά της, έδειξε αδυναμία συνεννόησης. Αντί να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και απόδοση ευθυνών σε εκείνες τις δυνάμεις που με επιλογές τους οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας, κυριάρχησε ο ανορθολογισμός. Συνομωσιολογικές θεωρίες, λαϊκίστικα συνθήματα, εξτρεμιστικές συμπεριφορές, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, οδήγησαν στην άνοδο ακραίων δυνάμεων από την αρχή της κρίσης και στη συνέχεια έφεραν στην εξουσία τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τη στιγμή που η Ελλάδα ολοκλήρωνε το δεύτερο πρόγραμμα, χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια και κόστος, που υπολογίζεται από τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλιγκ, από 86 έως 200 δισ. ευρώ λόγω των τυχοδιωκτικών επιλογών του κ. Τσίπρα. Τρία επιπλέον “πέτρινα” χρόνια και ένα τόσο μεγάλο επιπλέον φορτίο, σε μια οικονομία που έβγαινε ήδη με σοβαρά προβλήματα από την κρίση ήταν καθοριστικά για τη σημερινή κατάσταση.
Ευθύνες υπάρχουν και στους εταίρους. Δεδομένου του μεγέθους των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας το 2010 οι στόχοι του πρώτου μνημονίου που προέβλεπαν ύφεση 4,2% το 2010, 3% για το 2011 και ανάπτυξη 1,1% το 2012 ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης έχει φανεί ότι θα ήταν προτιμότερο το πρώτο πρόγραμμα να είχε στηριχθεί περισσότερο σε περικοπές δαπανών παρά σε αύξηση φόρων, η οποία επέφερε σημαντικά στρεβλωτικά αποτελέσματα ενώ μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται για το αν έπρεπε η αναδιάρθρωση χρέους να γίνει στην αρχή. Είναι επίσης γενικά παραδεκτό ότι η συζήτηση περί Grexit, που συνήθως ξεκινούσε από παράγοντες εκτός Ελλάδας, συνέτεινε στη συντήρηση της αβεβαιότητας, στη φυγή κεφαλαίων και στην αναστολή ή ματαίωση σημαντικών επενδύσεων, ενισχύοντας την ύφεση.

Ευθύνες υπάρχουν και στους πολίτες που πίστεψαν δημαγωγούς, ασπάστηκαν συνομωσιολογικές θεωρίες, λοιδώρησαν και τραμπούκισαν, ενίσχυσαν ακραίες δυνάμεις που με τις επιλογές τους συνέτειναν στην παράταση της κρίσης.

Η σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά για πανηγυρισμούς προσφέρεται. Ο κ. Τσίπρας αντί για νέα παραμύθια, καλό θα ήταν να κάνει αυτοκριτική και να μιλήσει για τις ολέθριες επιλογές του που είχαν βαρύτατο κόστος. Φυσικά δεν θα το κάνει. Θα βαφτίσει τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών του, επιτυχία. Και θα συνεχίσει το ίδιο βιολί.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση μόνο αν προκληθεί ένα “αναπτυξιακό σοκ”. Κι αυτό μπορεί να γίνει με συνδυασμένες κινήσεις σε πολλά επίπεδα που θα δείχνουν ότι η χώρα κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο. Αλλά αυτό είναι υπόθεση μιας άλλης κυβέρνησης.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

11 Οκτ 2021 | 06:47

Πολίτες

Κάποιον που ενδιαφέρεται χαλαρά για τα κοινά, διαβάζει-ακούει τις ειδήσεις, συμπαθεί μια πολιτική παράταξη, απεχθάνεται έναν -και περισσότερους- αρχηγούς των αντιπάλων, στις προεκλογικές περιόδους η θερμοκρασία του ανεβαίνει, φανατίζεται και τσακώνεται στα καφενεία, το βράδυ μετά τις κάλπες άλλοτε πανηγυρίζει κι άλλοτε γαμωσταυρίζει...

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

08 Οκτ 2021 | 08:10

Σοσιαλδημοκρατία με τη νέα γενιά στο προσκήνιο

Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού χώρου θα κριθεί στο κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει στις ανησυχίες και στα προβλήματα της νέας γενιάς.

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.