Follow us

Γιατί (εξακολουθούμε να) διαβάζουμε βιβλία;

Ο ένας στους δύο 'Ελληνες (χονδρικά) δεν διαβάζει κανένα εξωσχολικό βιβλίο στη ζωή του ολόκληρη. Μιλάμε για ένα εξωφρενικά υψηλό ποσοστό, όχι μονάχα για τον "σοφότερο λαό του κόσμου", αλλά και για οιονδήποτε άλλο λαό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟς
Τατσόπουλος Opinion Ver 2

Τον Μάρτιο του 2010, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, ανέλαβα αντιπρόεδρος στο αλήστου μνήμης Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ο διορισμός μου συνέπεσε δυστυχώς με το ξέσπασμα της άγριας οικονομικής κρίσης που είχε πυροδοτηθεί ενάμιση χρόνο νωρίτερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κι έμελλε να πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια (συνεχίζει να την πλήττει ακόμη και σήμερα): με την πρώτη εκ των άνωθεν "παραγγελιά" για απολύσεις, πήρα το καπελάκι μου κι έφυγα· δεν είχε νόημα κατ’ εμέ να παραμείνω σε έναν οργανισμό, του οποίου η συρρίκνωση είχε ήδη δρομολογηθεί, μια συρρίκνωση που μαθηματικά θα οδηγούσε στην πλήρη του εξαφάνιση (κάτι που συνέβη τρία χρόνια αργότερα).

Πρόλαβα όμως, κατά το δίμηνο της παραμονής μου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, να ενημερωθώ με μία σειρά από έρευνες που κατέγραφαν την αναγνωστική δυναμική στην Ελλάδα. Την αναγνωστική, προσέξτε, όχι την αγοραστική –κι επ’ αυτού θα επανέλθω λίγο παρακάτω. Σύμφωνα λοιπόν με μια από αυτές στις έρευνες, ο ένας στους δύο Έλληνες (χονδρικά) δεν διαβάζει κανένα εξωσχολικό βιβλίο στη ζωή του ολόκληρη. Μιλάμε για ένα εξωφρενικά υψηλό ποσοστό, όχι μονάχα για τον "σοφότερο λαό του κόσμου", αλλά και για οιονδήποτε άλλο λαό –το υψηλότερο στην Ευρώπη (δυτική και ανατολική) κι ένα από τα υψηλότερα στην υφήλιο, ανάμεσα στις χώρες τουλάχιστον που βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο αναλφαβητισμού με το δικό μας: μεταξύ λαών, με άλλα λόγια, που "μπορούν" να διαβάσουν, αλλά "δεν" διαβάζουν (αυτούς που αποκαλούμε ως "λειτουργικά αναλφάβητους"). Εάν σημείωσα παραπάνω τη διαφορά της αναγνωστικής δυναμικής από την αντίστοιχη αγοραστική είναι επειδή οι εν λόγω έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχει σαφής απόσταση μεταξύ των δύο: αγοράζουμε πολύ περισσότερα βιβλία από όσα διαβάζουμε –είτε επειδή δεν μας περισσεύει "χρόνος" για να τα διαβάσουμε, είτε επειδή ενσυνείδητα τα τοποθετούμε κατευθείαν στο ράφι χωρίς καν να τα ξεφυλλίσουμε, είτε επειδή τα προορίζουμε ευθύς εξαρχής ως "δώρα" ώστε να (μην) τα διαβάσει κάποιος άλλος. Μια ωραία ατμόσφαιρα.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρασάγγας πιο καλλιεργημένη και πιο εμπεδωμένη την αναγνωστική νοοτροπία, η οικονομική κρίση και η διάδοχη πανδημία αναζωογόνησαν τόσο την αγοραστική όσο και την αναγνωστική δυναμική: στην πρώτη περίπτωση οι άνθρωποι στράφηκαν μαζικά προς τα βιβλία ως συγκριτικά φθηνότερα καταναλωτικά αγαθά, ενώ στη δεύτερη, έστω και μέσω του δυσάρεστου εξαναγκασμού του lockdown, βρήκαν τον "χρόνο" να τα διαβάσουν. Στην Ελλάδα εντούτοις, ελλείψει αυτής ακριβώς της νοοτροπίας –του εθισμού, αν προτιμάτε-, μπορεί να σημειώθηκε κάποια άνοδος στις διαδικτυακές πωλήσεις βιβλίων (και παρέμεινε ως "χούι" και μετά το πέρας του εγκλεισμού), αλλά η αναγνωστική δυναμική όχι μόνο παρέμεινε στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, αλλά βαίνει διαρκώς σε όλο και χαμηλότερο. Βλέπετε, εάν δεν συνηθίσεις από πιτσιρίκι να διαβάζεις βιβλία, ακόμη και μέσα σε μια αχανή βιβλιοθήκη να σε κλειδαμπαρώσουμε, θα ρίξεις όλα τα βιβλία κάτω μέχρις ότου εντοπίσεις την πρώτη συσκευή κινητού ή τον πρώτο τηλεοπτικό δέκτη. Είναι να μην σου τύχει.

Εντάξει. Μπορεί στην πατρίδα μας να εκδηλώνεται με σφοδρή ένταση, αλλά σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά ελλαδικό φαινόμενο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λόγου χάριν, έχει καταγραφεί πλέον ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων "ενημερώνεται" αποκλειστικά από τα social media. Τα αποτελέσματα αυτής της αποκλειστικότητας είναι σήμερα περισσότερο και από εμφανή: οι πιο πολλοί βολοδέρνουν σε έναν κόσμο χωρίς ειρμό κι έρμα, αθύρματα θνησιγενών οπτικών εντυπώσεων και ακραίων τερατολογιών που ψηφίζουν (όσοι και όποτε πάνε να ψηφίσουν) πολιτικούς "κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν" τους. Η δυστοπία που περιέγραφε πριν από δεκαετίες με ανατριχιαστική διορατικότητα ο αείμνηστος κορυφαίος αστροφυσικός Καρλ Σέιγκαν –"η τεχνολογία θα ποδηγετεί έναν κόσμο που δεν θα καταλαβαίνει τίποτε από τεχνολογία"- είναι ήδη πραγματικότητα. Εμείς, όσοι (εξακολουθούμε να) διαβάζουμε βιβλία, θα ξεχωρίζουμε στο πλήθος σαν εξωτικά πτηνά, σαν την αίρεση των Άμις, ας πούμε, που τριγυρνάει ανάμεσα σε ολοένα και πιο εξελιγμένα αυτοκίνητα (το πρώτο χωρίς οδηγό επέδειξε προ ημερών ο Ίλον Μασκ) με άλογα και κάρα, ταγμένοι στη ρομαντική όσο και μάταιη αναζήτηση "αφηγήσεων" που προσφέρουν νόημα σ’ ένα α-νόητο σύμπαν, "αφηγήσεων" που θα πάρουμε μαζί μας στο μνήμα. Αμήν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Παρακμή, σκληρός ρεαλισμός, λούμπεν στοιχεία: 10 ακυκλοφόρητες φωτογραφίες από το "Άνθρωποι και Ποντίκια" του Βασίλη Μπισμπίκη

Μέσα στη σκόνη, στη φτώχεια και στα όνειρα των ανθρώπων, το Cartel Τεχνηχώρος ξαναστήνει την παράσταση που σημάδεψε μια εποχή. Δέκα ακυκλοφόρητες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το πάθος πίσω από το "Άνθρωποι και ποντίκια".

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΕΖΟΝ 25 Σεπ 2025 | 06:26

Οι 5+1 σειρές που βλέπουμε φέτος και είναι βασισμένες σε best seller βιβλία - Θα μας καθηλώσουν

Έξι μεγάλες παραγωγές, βασισμένες σε μυθιστορήματα που ξεχώρισαν και έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους αναγνώστες, συστήνονται στο τηλεοπτικό κοινό.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;