Follow us

Η άλλη επανάσταση στη Σουηδία

'Ενα «τσουνάμι», μια «επανάσταση», ένα «ιστορικό σημείο καμπής».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η άλλη επανάσταση στη Σουηδία

Ένα «τσουνάμι», μια «επανάσταση», ένα «ιστορικό σημείο καμπής». Καμιά λέξη δεν μοιάζει αρκετή στη Σουηδία για να περιγράψει τον τυφώνα που σαρώνει εδώ κι ένα μήνα το σκανδιναβικό βασίλειο χωρίς να υπάρχει καμιά ένδειξη ότι θα κοπάσει: τις καταγγελίες για εκδηλώσεις βίας κατά των γυναικών, σεξουαλικές επιθέσεις, παρενοχλήσεις, αλλά και τον «ματσίσμο» και τον σεξισμό, αυτά τα άκομψα καλαμπούρια με τα οποία γελούν μόνο αυτοί που τα λένε, τα σφυρίγματα στους δρόμους και όλα αυτά τα καθημερινά συμπτώματα αρσενικής κυριαρχίας... Ορισμένοι δεν διστάζουν να συγκρίνουν τον Νοέμβριο του 2017 με το 1919, όταν οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου.

Αν η υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινστιν προκάλεσε έντονες συζητήσεις, το σκάνδαλο ξέσπασε ουσιαστικά στις 9 Νοεμβρίου, όταν 456 γυναίκες ηθοποιοί (που έχουν φτάσει πλέον τις 703) υπέγραψαν ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα Svenska Dagbladet και κατήγγελλε τη σεξουαλική βία που έχουν δεχθεί και την «κουλτούρα της σιωπής» που κυριαρχεί στα κινηματογραφικά και θεατρικά στούντιο. «Ξέρουμε ποιοι είστε», προειδοποίησαν.

Τέσσερις ημέρες αργότερα ήταν η σειρά 653 τραγουδιστριών της όπερας. Και μετά ακολούθησαν 4.445 γυναίκες δικηγόροι, 1.993 τραγουδίστριες και μουσικοί, 1.300 γυναίκες πολιτικοί, 1.139 εργαζόμενες στη βιομηχανία τεχνολογιών, 4.084 γυναίκες δημοσιογράφοι, 4.000 αθλήτριες, 8.000 δασκάλες και καθηγήτριες?

Στις 24 Νοεμβρίου, 1.382 εργαζόμενες στη Λουθηρανική Εκκλησία αποφάσισαν ότι έπρεπε να μιλήσουν: «Η σιωπή πρέπει να σπάσει, η ντροπή να βαρύνει αυτούς που πρέπει», έγραψαν, περιγράφοντας σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους από ιερείς και πιστούς.

Κάθε άρθρο συνοδεύεται από ανώνυμες μαρτυρίες, που προκαλούν αίσθηση και οδηγούν σε εσωτερικές έρευνες. Στη συνέχεια πέφτουν κεφάλια: δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, πολιτικοί; Ο πρώην ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς Λαρς Ολι αναγνώρισε πριν από λίγες ημέρες ότι έχουν γίνει καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση. Οι υπουργοί ζητούν εξηγήσεις, ο κρατικός μεσολαβητής για την ισότητα έδωσε εντολή να γίνει έρευνα σε 40 επιχειρήσεις. Στις 19 Νοεμβρίου, όταν 200 ηθοποιοί διάβασαν μαρτυρίες στη σκηνή του θεάτρου Sodra Teatern, ήταν εκεί η βασίλισσα Σίλβια και η πριγκίπισσα Βικτόρια.

Η έκταση των καταγγελιών σε μια χώρα που υπερηφανεύεται για την ισότητα των δύο φύλων μπορεί να εκπλήσσει. Όπως εξηγεί όμως η Λίζα Ιρένιους, υπεύθυνη των πολιτιστικών σελίδων της Svenska Dagbladet, «αυτό γίνεται ακριβώς επειδή η Σουηδία είναι μια τέτοια χώρα. Οι γυναίκες γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους είναι εγγυημένα και ότι οι μαρτυρίες τους θα έχουν συνέπειες».

Οι Σουηδές είχαν ήδη κινητοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τότε που ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε κατηγορηθεί για βιασμό (μια υπόθεση που τελικά μπήκε στο αρχείο). Όπως παρατηρεί όμως η Ιβα Οστενσον από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Make Equal, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Δεν πρόκειται πια για την καταγγελία ενός βιασμού, αλλά για μια ευκαιρία να μιλήσουν οι γυναίκες».

Το να τους λες, όπως τους είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια πρόσφατη ομιλία του στο Γκέτεμποργκ, να καταφύγουν στη δικαιοσύνη δεν είναι αρκετό, επισημαίνει η Λίζα Ιρένιους. Το κίνημα #metoo είναι προϊόν και μιας δυσαρέσκειας απέναντι σε ένα δικαστικό σύστημα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί τέτοιες υποθέσεις. Ελάχιστες από τις υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια καταλήγουν σε καταδίκη. Είναι λογικό λοιπόν οι γυναίκες να προτιμούν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Στη συζήτηση που γίνεται στη Σουηδία υπάρχουν πολλές αναφορές στη «συλλογική ευθύνη» των ανδρών και στην «πυραμίδα του βιασμού». «Όλα συνδέονται μεταξύ τους και ανήκουν στην ίδια κουλτούρα», παρατηρεί ο Λουίς Λινέο, πρόεδρος της οργάνωσης «Ανδρες υπέρ της ισότητας». «Είναι πιο εύκολο όμως να αγωνίζεσαι εναντίον των σεξιστικών αστείων παρά εναντίον των βιασμών, που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

Εκείνοι που θεωρούν ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά αποτελούν μειοψηφία. «Θα υπάρχουν πάντα αυτοί που θα διαμαρτύρονται ότι δεν θα μπορούν πια να αγκαλιάσουν μια γυναίκα», σημειώνει η δημοσιογράφος Σίσι Βάλιν, που έχει καταγγείλει κι αυτή βιασμό της από έναν συνάδελφο. «Εδώ δεν μιλάμε όμως για σεξ, αλλά για εξουσία. Αν ένας άνδρας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στο φλερτ και τη σεξουαλική επίθεση, τότε πρέπει να σταματήσει να φλερτάρει!»

Οι φεμινίστριες δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους. «Οι άνδρες θα προσέχουν πλέον τη συμπεριφορά τους, κι αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγή των κοινωνικών δομών», λέει η Εμπα Βιτ-Μπράτστρεμ, καθηγήτρια λογοτεχνίας και πρωτεργάτις του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του 70. «Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της πατριαρχικής κοινωνίας».

(*) Η Αν-Φρανσουάζ Ιβέρ είναι ανταποκρίτρια της Le Monde στη Σουηδία

(Πηγή: Le Monde)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τα άχαστα της χρονιάς: Οι συναυλίες του 2026 στην Αθήνα

Από sold-out shows μέχρι τα φεστιβάλ με διεθνή line-up, τα λάιβ για τα οποία ανυπομονούμε ήδη να καλοκαιριάσει.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Νοε 2025 | 16:11

Σία Κοσιώνη: Το συγκινητικό μήνυμά της - "Κορίτσι μου, θέλω σήμερα να σου πω κάτι από καρδιάς"

Η Σία Κοσιώνη απευθύνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά και δίνει συμβουλές "από καρδιάς" με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοε 2025 | 12:59

Αυτές οι 7 γυναίκες είχαν έναν ιερό σκοπό. Και έγινε το επάγγελμά τους

Επτά γυναίκες από όλο τον κόσμο, εξηγούν πώς μετέτρεψαν τα πάθη και τις ανησυχίες τους σε πράξη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 24 Νοε 2025 | 18:32

Άλιμος: "Με άρπαξε, με φίλησε στο στόμα και με χούφτωσε" - Καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ανδρας φέρεται να έχει επιτεθεί σε ακόμα δύο γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του Αλίμου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 21 Νοε 2025 | 10:34

Ο νέος "Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων" τέθηκε σε δημόσια ηλεκρονική διαβούλευση

Το Σχέδιο Νόμου, συμπληρώνει τη δέσμη πολιτικών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2030" και σχετίζονται με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

19 Νοε 2025 | 06:18

Φωτεινή Τσαλίκογλου: Τέσσερις εικόνες και ένα υστερόγραφο

Η γυναίκα όταν ξεφεύγει από τους παραδοσιακούς ρόλους της δημιουργεί μια αναστάτωση.

18 Νοε 2025 | 16:10

Γυναίκες εγκαταλείπουν την καριέρα τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους

Πολλές γυναίκες με σπουδαίες καριέρες εγκαταλείπουν πλέον τη δουλειά τους για να αφοσιωθούν στην οικογένειά τους

FCEM WORLD CONGRESS 2025 06 Νοε 2025 | 11:06

Η Αθήνα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γυναικείας επιχειρηματικότητας

Εντυπωσιακή έναρξη του FCEM World Congress 2025 – Η Ελλάδα σε ρόλο διεθνούς κόμβου ηγεσίας και καινοτομίας

FCEM 2025 03 Νοε 2025 | 08:07

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γυναικείας επιχειρηματικότητας - "Αυτή η γενιά μπορεί να κάνει την αλλαγή"

Σε μια περίοδο που η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύεται σε κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, η πρόεδρος του ΣΕΓΕ μιλά για τη μεγάλη διοργάνωση του FCEM 2025 στην Ελλάδα.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 24 Οκτ 2025 | 10:54

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες

Η νοσογόνος παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης. Πρόκειται για μια χρόνια μεταβολική και ορμονική διαταραχή που επηρεάζει την υγεία συνολικά και ιδιαίτερα τη γυναικεία γονιμότητα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 23 Οκτ 2025 | 19:09

Ο σεξομανής πρίγκιπας Άντριου είχε φτιάξει δικό του "δίκτυο" για να βρίσκει γυναίκες - Προτιμούσε ξανθές μπαλαρίνες

Ο πρίγκιπας Άντριου ζητούσε από όλους στον κύκλο του να του βρουν γυναίκες με τις οποίες θα μπορούσε να βγει ραντεβού

ΠΤΩΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ 08 Οκτ 2025 | 23:16

Λαύριο: "Προσπάθησα με όλη μου τη δύναμη να κάνω ένα βήμα για να μην πεθάνω" - Συγκλονίζουν οι γυναίκες που σώθηκαν

Οι δύο γυναίκες σώθηκαν στην κυριολεξία για ένα δευτερόλεπτο - Mίλησαν για την εφιαλτική τους εμπειρία

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 06 Σεπ 2025 | 17:37

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Γυναίκες πέθαναν στα συντρίμμια γιατί απαγορεύονταν να τις αγγίξουν οι διασώστες

"Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τις γυναίκες ούτε να τις πλησιάσουμε, είναι απαγορευμένο. Ακόμη και η επαφή με το σώμα νεκρής γυναίκας μπορεί να έχει συνέπειες", είπε διασώστης

3-5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 12:29

Γυναίκες ηγέτιδες από 70+ χώρες συναντιούνται στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) έχει την τιμή να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το FCEM World Congress 2025.

28 Αυγ 2025 | 09:42

The Birth Center: Ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο Ανεξάρτητο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα

Με επίκεντρο τη γυναίκα, φιλοδοξεί να εξελίξει τον τρόπο που προσεγγίζεται η εγκυμοσύνη και ο τοκετός στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν χώρο ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών.

ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΟΜΠΙΝΑ 09 Ιουλ 2025 | 15:18

Βίντεο ντοκουμέντα: Πώς δρούσε η σπείρα με τις Βουλγάρες - Έκλεβαν τις κάρτες από ηλικιωμένες και άδειαζαν τους λογαριασμούς

Αρπάζοντας τις κάρτες και υποκλέπτοντας τους αριθμούς PIN, στη συνέχεια η σπείρα με Βουλγάρες άδειαζε τους λογαριασμούς με αναλήψεις και αγορές

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ 08 Ιουλ 2025 | 18:54

Κύκλωμα γυναικών παρακολουθούσε ηλικιωμένες σε ΑΤΜ, τους έκλεβαν τις κάρτες και άδειαζαν λογαριασμούς: Είχαν συλληφθεί ξανά

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 3.975 ευρώ και πλήθος πορτοφολιών.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 01 Ιουλ 2025 | 19:49

Και οι γυναίκες στον στρατό: Η Δανία επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία και για τα δύο φύλα

Η Δανία επέκτεινε σήμερα τη στρατιωτική θητεία συμπεριλαμβάνοντας και τις γυναίκες, καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΑΒΑ 21 Ιουν 2025 | 13:51

Χαλκιδική: Σταμάτησαν οι έρευνες του Λιμενικού στη Βουρβουρού - Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν αγνοούμενοι

Ερευνες για δύο γυναίκες που έκαναν SUP στη θαλάσσια περιοχή της Βουρβουρούς στη Χαλκιδική.

18 Ιουν 2025 | 09:45

Στο ΣΕΦ οι προβολείς στο τζάμπολ του πρώτου Ευρωμπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα

Στον 1ο όμιλο, μετέχει και η εθνική γυναικών, που θ' αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Ελβετία (18/6, 20:30), Γαλλία (19/6, 20:30) και Τουρκία (21/6, 20:30).

ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 16 Ιουν 2025 | 06:15

Οι 5+1 τροφές που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά τα 60, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Η είσοδος στην έκτη δεκαετία της ζωής μας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και η διατήρηση της ενέργειας, της διάθεσης και της συνολικής υγείας καθίσταται πιο απαιτητική.

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ 10 Ιουν 2025 | 20:03

"Σκληρά" μέτρα στη Συρία: Με μπουρκίνι στην παραλία και "φαρδιά και σεμνά" ρούχα οι γυναίκες

Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τα ιδιωτικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπου "επιτρέπονται τα δυτικού τύπου μαγιό"

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ 30 Μαϊ 2025 | 16:17

Εικόνες - σοκ από ξύλο και βασανιστήρια σε αναμορφωτήρια γυναικών στη Σαουδική Αραβία - Για να μάθουν να είναι υπάκουες

Τα σπίτια φροντίδας όπως αποκαλούνται είναι στην πραγματικότητα φυλακές για νεαρές γυναίκες και κορίτσια που "έγιναν παραβατικές ή κατηγορήθηκαν για ανυπακοή"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 12 Μαϊ 2025 | 18:35

"Είμαστε ζωντανές": Συγκλονιστική φωτογράφιση του Playboy με πανέμορφες Ουκρανές που τραυματίστηκαν στον πόλεμο

Γυναίκες τραυματίες πολέμου, είτε στρατιωτικοί είτε πολίτες - Καμιά τους δεν λύγισε και όλες παραμένουν πανέμορφες και συνεχίζουν τον αγώνα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΔ 12 Μαϊ 2025 | 06:42

Πυρά Σδούκου κατά ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Τσουκαλά για τη Γιορτή της Μητέρας - "Αρνητής της προόδου"

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτήρισε τον κ. Τσουκαλά ως αρνητή της προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ 01 Μαϊ 2025 | 18:17

Αφγανιστάν: Ο αποκλεισμός των γυναικών θα κοστίσει στη χώρα το 6% του ΑΕΠ της σε μια διετία

Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει το "έμφυλο απαρτχάιντ" που επιβάλλεται στις Αφγανές γυναίκες από το 2021 και οι οποίες έχουν σταδιακά εξαλειφθεί από τη δημόσια σφαίρα

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 14 Μαρ 2025 | 15:44

Οι 12 γυναίκες του ανασχηματισμού: Οι πρωτάρες, οι σταθερές και οι μετακινήσεις - 5 υπουργοί, 6 υφυπουργοί, μία αναπληρώτρια

Κάποιες υπουργοποιούνται για πρώτη φορά, άλλες μετακινήθηκαν σε άλλο υπουργείο και άλλες παρέμειναν στο πόστο τους.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Μαρ 2025 | 18:18

Κόκκινα γαρύφαλλα και μία κάρτα του ΚΚΕ από τον Δ. Κουτσούμπα στις γυναίκες δημοσιογράφους, με αφορμή την 8η Μάρτη

Αφορμή για τη χειρονομία του κ. Κουτσούμπα απετέλεσε η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη).

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 16 Φεβ 2025 | 16:33

Κύπελλο Γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον 6ο του τίτλο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα (51-59) της Σελέν Ερντέμ

Η Ρεμπέκα Τόμπιν αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια στο Κύπελλο Γυναικών.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 15 Φεβ 2025 | 17:14

Κύπελλο Γυναικών: Απίθανη ανατροπή από το -10 ο Ολυμπιακός επί του Παναθηναϊκού- Ένα κουβάρι με την ομάδα του Μπαρτζώκα

Η Κίρα Λάμπερτ, η Αμερικανίδα γκαρντ του Ολυμπιακού, τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους, ωστόσο όλοι ήταν καθοριστικοί, καθώς πέτυχε τα δύο τελευταία καλάθια της ομάδας της.

04 Φεβ 2025 | 20:10

10 προβλήματα υγείας και πώς κάθε γυναίκα μπορεί να τα προλάβει

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) αναδεικνύει τα σημαντικότερα θέματα υγείας που αφορούν όχι μόνο την καρδιά, αλλά και ευρύτερα την υγεία της γυναίκας.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 12 Ιαν 2026 | 06:08

Οι εχθροί του Θεού

Πρώτα αυτοανακηρύσσεσαι "εκπρόσωπος του Θεού". Είναι σημαντικό να προλάβεις και να αυτοανακηρυχθείς πρώτος, προτού σκάσει μύτη κι άλλος "εκπρόσωπος" στην πιάτσα.

10 Ιαν 2026 | 13:36

Ο Νικόλας Φαραντούρης σε νέες περιπέτειες

Πέρασε λέει πρώτα από τα γραφεία των υπουργών της ΝΔ, μετά "τριβόταν" με το ΠΑΣΟΚ, μετά αγάπησε τον Αλέξη Τσίπρα, μετά έγινε Κασσελακικός και τώρα φλερτάρει με το κόμμα Καρυστιανού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 09 Ιαν 2026 | 15:24

Mercosur: "Πράσινο φως" από την ΕΕ για τη συμφωνία έπειτα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων - Ο ρόλος της Μελόνι

Τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα κράτη μέλη της ΕΕ

07 Ιαν 2026 | 13:07

Ο "Καποδίστριας" και η Ελλάδα του 2026- Γιατί οι παθογένειες επιστρέφουν

Η ταινία "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή, δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση. Μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία πολιτικού αναστοχασμού:

07 Ιαν 2026 | 07:28

Η Βενεζουέλα είναι μόνο η αρχή

Καθόλου παράδοξο που τα άκουσε και ο δικός μας λοιπόν που ξέχασε το διεθνές δίκαιο και μας ενημέρωσε ότι θα σχολιάσει τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ "εν ευθέτω χρόνω" και με ψυχραιμία, μην τυχόν και αδικήσει τους ανθρώπους με μια βιαστική δήλωση.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 05 Ιαν 2026 | 07:13

Ο Λευκός Οίκος στα χρόνια του FAFO

Ήδη από την πρώτη του θητεία, αλλά κυρίως από τη δεύτερη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε με κάθε δυνατό τρόπο ότι είναι θερμός θιασώτης του δόγματος "δίκαιο μέσω ισχύος"

03 Ιαν 2026 | 08:39

Το τέλος των "ήρεμων νερών"

Αρχισαν ήδη οι απολογισμοί και τα μνημόσυνα για τα ήρεμα νερά.

31 Δεκ 2025 | 08:51

Ποιος θέλει την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα;

Η ερώτηση ποιος θέλει την καταστροφή των αγροτών συνέχιζε να μου ακούγεται παράλογη, σαν μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, αλλά οι συνομιλητές μου δεν ήταν παράλογοι. Μάλλον μιλούσαμε διαφορετική γλώσσα.

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Δεκ 2025 | 06:10

Η δολοφονία της Ιστορίας

Εκ πρώτης όψεως, ο "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή σεναριακά κινείται κάπου ενδιάμεσα στους θαυματουργικούς υπαινιγμούς του "Νεκταρίου" και στη θαυματουργική ευκοιλιότητα του "Παϊσίου".

27 Δεκ 2025 | 11:27

Το αβέβαιο νέο έτος

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν μια σειρά από προβλήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών και το ότι σπανίως πέφτουν μέσα. Και αυτό ισχύει και για τις προβλέψεις που μοιάζουν αυτονόητες, όπως ότι από τις επόμενες εκλογές δε θα προκύψει κυβέρνηση και η χώρα θα είναι "μη διακυβερνήσιμη"

24 Δεκ 2025 | 18:08

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Κώστα Ανεστίδη

Ακόμα και όταν εκδηλώνονται σαφέστατα παραβατικές συμπεριφορές, η κυβέρνηση είναι "με το σεις και με το σας". Καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι αγρότες (και) στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τις όποιες προσβάσεις έχει- ή της έχουν απομείνει καλύτερα- σε αυτό το εκλογικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Δεκ 2025 | 06:05

Τι μας λένε τα άστρα για το 2026

Μονάχα στον δικό μας γαλαξία, τον περίφημο Milky Way, υπολογίζεται ότι υπάρχουν διακόσια δισεκατομμύρια άστρα, με πολλά από αυτά να έχουν το δικό τους πλανητικό σύστημα.

20 Δεκ 2025 | 11:58

Πολιτική ιδιορρυθμία ή κάτι άλλο;

Ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προοπτικές ενός κόμματος που έχει μοναδική ατζέντα την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών- που στην περίπτωση της Μαρίας Καρυστιανού σημαίνει αποδοχή των θεωριών για το παράνομο φορτίο.

17 Δεκ 2025 | 12:41

Η Ευρώπη στραγγαλίζει το ίδιο της το μεγαλύτερο επίτευγμα

Γιατί η Ελλάδα μπορεί —και πρέπει— να ηγηθεί της επανεκκίνησης της Ενιαίας Αγοράς

17 Δεκ 2025 | 08:32

Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα

Το "πράγμα βρωμάει" που λένε, ακόμα και αν είσαι μεταξύ εκείνων, όπως εγώ, που περιμένεις την προεκλογική περίοδο για να τσεκάρεις τα νούμερα.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Δεκ 2025 | 06:05

Η κατάρα των εορτών

Η περίοδος των εορτών ενέχει υψηλό ρίσκο "χτυπήματος" και οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κατά την περίοδο των εορτών ακόμη υψηλότερο.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

10 Δεκ 2025 | 07:15

Η βία των αγροτών

Αν η οργή είναι όμως η αιτία της ωμής βίας, γιατί άραγε εκδηλώνεται κατ΄εξοχήν στην Κρήτη, αλλά όχι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα; Είναι άλλες οι ορμονικές διεργασίες στα παιδιά της λεβεντομάνας;

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 06:10

Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός πόλεμος

Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πάντως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήταν πατέντα του Γκέμπελς –απλώς ο μοχθηρός Γιόζεφ επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια θηριωδία που βρισκόταν εν υπνώσει ή/και υπό καταστολή με κάτι ασπιρίνες σαν τις Συνθήκες της Γενεύης.

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Δεκ 2025 | 06:06

Ανάθεμα τα τάλαρα

Στις ταινίες του Οικονομίδη είναι ολοφάνερο ότι οι βωμολοχίες χρησιμοποιούνται ως γρονθοκοπήματα (για την ακρίβεια, τα αντικαθιστούν) και αν έλειπαν αυτές ως καθαρτήρια αναχώματα, θα παρακολουθούσαμε "σπλάτερ" από το πρώτο πεντάλεπτο.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.