Follow us

Η Βίκυ δεν θα σπουδάσει

Πάρα πολλοί από τους διδάσκοντες δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν. 'Οχι με τα παιδιά, με τους γονείς. Να αντιμετωπίσουν μαμάδες στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης. Μπαμπάδες έτοιμους να τσαμπουκαλευτούν. Δικαιολογεί ο μισθός τους τέτοια ψυχική φθορά;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

"...Στην τουαλέτα του σχολείου δεν μπορεί να πάει ένας μαθητής σε ώρα διαλείμματος γιατί βγάζουν τικ-τοκ. Ή σε βιντεοσκοπούν από πάνω από το τειχάκι..."

Αυτά μού έλεγε προχθές μια φίλη που ο γιος της φοιτά σε δημόσιο γυμνάσιο στο κέντρο της Αθήνας. Μού είχε πέσει το σαγόνι.

Τι θα έπρεπε να κάνει ο υπουργός Παιδείας, εφόσον λάμβανε γνώση της παραπάνω παρανοϊκής κατάστασης; Να απαγορέψει τα κινητά. Δια ροπάλου. Εάν ο οποιοσδήποτε μαθητής έφερνε, άντε άνοιγε, το κινητό του στο σχολείο -έστω και εκτός τάξης- εκείνος μεν να υφίστατο βαριά πειθαρχική ποινή, η συσκευή δε να κατήσχετο οριστικά και αμετάκλητα. Να ένοιωθε στο πετσί του τόσο το παιδί όσο και οι γονείς του την επιβολή της πολιτείας προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αμ δε! Ας υποθέσουμε ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραφε ένα τέτοιο μέτρο. Και εννοούσε να εφαρμοστεί. Πολλοί θα τον συνέχαιραν για την τόλμη του. Από την αρχή ωστόσο, οι ίδιοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα αντιδρούσαν. Ίσως όχι ανοιχτά. Ίσως να μην τον κατήγγελλαν πως θέλει να επιβάλει στα σχολεία στρατιωτικό νόμο, ότι δεν διαθέτει ενσυναίσθηση, ευαισθησία απέναντι στα παιδιά και στους εφήβους που είναι από τη φύση τους ανέμελοι, ζαβολιάρηδες, χαριτωμένα παραβατικοί... Θα αντιδρούσαν μουλωχτά. Θα αγνοούσαν στην πράξη την υπουργική απόφαση. Θα έκαναν τα στραβά μάτια. Άντε τις πρώτες μέρες να κρατούσαν τα προσχήματα, να κλείδωναν δυό-τρία κινητά στο ντουλάπι. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, θα τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους, κάνοντας τους βεβαίως-βεβαίως αυστηρή σύσταση –"μην τολμήσεις να ξανακουβαλήσεις το μαραφέτι εδώ, μαύρος Πιερρακάκης που σε έφαγε!" Κι έτσι το μέτρο θα έπεφτε σε αχρησία όπως αναρίθμητοι νόμοι και διατάξεις στην Ελλάδα...

Γιατί; Διότι πάρα πολλοί από τους διδάσκοντες δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν. Όχι με τα παιδιά, με τους γονείς. Να αντιμετωπίσουν μαμάδες στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης. Μπαμπάδες έτοιμους να τσαμπουκαλευτούν. Δικαιολογεί ο μισθός τους τέτοια ψυχική φθορά; Κάλλιο να βάζουν στα παιδιά άριστους -συμπαθητικούς στη χειρότερη- βαθμούς. Κάλλιο να λένε στους γονείς γλυκά λόγια, "το Μαράκι μας είναι μάλαμα... αφαιρείται απλώς κάπου-κάπου... ο Τάκης, καταλαβαίνετε, περνάει κάπως δύσκολη εφηβεία…", παρά να γίνονται οι κακοί της υπόθεσης. Κανείς, στο κάτω-κάτω, δεν απειλεί να κρίνει επί της ουσίας το εκπαιδευτικό τους έργο. Να τους αξιολογήσει στα σοβαρά. Εφόσον θέλει να επενδύσει μια οικογένεια στη μόρφωση, υπάρχουν τα φροντιστήρια. Για τους πιο εύπορους τα ιδιαίτερα. Ειδάλλως, όπως το λέει ο τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς σε ένα σπαρακτικό τραγούδι του, "Η Βίκυ δεν θα Σπουδάσει".

(Για να μην κατηγορηθώ πως τσουβαλιάζω, γράφω και υπογραμμίζω ότι συναντάς και ευσυνείδητους, φωτισμένους, χαρισματικούς δασκάλους σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η αφοσίωσή τους στον σκοπό, ακόμα και υπό συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, τους καθιστά συν τοις άλλοις ηρωικούς.)

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού PISA. Χύθηκαν δάκρυα, κροκοδείλια έστω. Η Ελλάδα κατετάγη τεσσαρακοστή τέταρτη ανάμεσα σε ογδόντα μία χώρες. Τα δεκαπεντάχρονα Ελληνάκια έγραψαν χαμηλότερα από τον μέσο όρο και στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένου και στις φυσικές επιστήμες. Οι επιδόσεις μας έχουν πάρει την κατιούσα – το 2010 βρισκόμασταν σε εντυπωσιακά καλύτερη θέση. "Χάνονται", λένε, "τα τρίτα τέταρτα της μάθησης ενός σχολικού έτους". Τις πταίει;


Δεν χρειάζεται, νομίζω, να είναι κανείς συνωμοσιολόγος για να συναρτήσει την εικόνα της μέσης εκπαίδευσης με τη ρότα που έχουμε πάρει γενικά. Με τη σκληρή ταξική στροφή.

Διαμορφώνεται -το έχω ξαναγράψει- μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Δύο κόσμων.
Οι "πάνω", οι οικονομικά προνομιούχοι, θα έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην παιδεία - εγκύκλια και ευρύτερη. Θα φοιτούν σε καλά πανεπιστήμια, θα ασκούν ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα, θα απολαμβάνουν το "ευ ζην" τους διαβάζοντας βιβλία, θεατριζόμενοι, ταξιδεύοντας, παραθερίζοντας σε ειδυλλιακούς προορισμούς.

Οι "κάτω" θα την κουτσοβγάζουν κολλημένοι σε οθόνες, καταναλώνοντας σκυλοκαβγάδες στην τηλεόραση, κουτσομπολιά και μαζικές υστερίες στο διαδίκτυο. Λόγω ανεπαρκούς ειδίκευσης, θα ασκούν διεκπεραιωτικά επαγγέλματα. Οι θέσεις εργασίας θα φθίνουν εξαιτίας της τεχνολογικής επανάστασης, της επέλασης της τεχνητής νοημοσύνης. Το κράτος θα τους ενισχύει με επιδόματα για να μην εξεγερθούν. Για να βρίζουν απλώς από τους καναπέδες τους, για να παπαγαλίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις παρόλες του κάθε δημαγωγού, απατεώνα ή διαταραγμένου. Προσχηματικά και μόνο θα εξοργίζονται για το επίπεδο των σχολείων. Τα παιδιά τους θα είναι, έτσι κι αλλιώς, εξ απαλών ονύχων εθισμένα στο ίνσταγκραμ, στο τικ-τοκ και σε όποια άλλη εφαρμογή προκύψει.

Θέλετε απόδειξη για τα παραπάνω; Η υπεροχή των μαθητών που προέρχονταν από ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικο-πολιτισμικό περιβάλλον ήταν στον διαγωνισμό PISA 76 μονάδες.

Ανέκαθεν υπήρχαν, θα μού πείτε, πλούσιοι και φτωχοί. Γόνοι της άρχουσας τάξης και παρίες. Υπήρχε εντούτοις η ευλογημένη κοινωνική κινητικότητα. Ένα προικισμένο παιδί, ακόμα και αν ξεκινούσε από το μηδέν, συχνά έβρισκε τον δρόμο του. Πρόκοβε. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα δύο εκ των σημαντικότερων ηγετών του ελληνικού 20ου αιώνα, του Γεωργίου Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αμφότεροι προέρχονταν από οικονομικά καχεκτικές οικογένειες της επαρχίας. Για να μη μιλήσουμε για επιστήμονες, καλλιτέχνες και αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες.

Οι δίαυλοι της κοινωνικής κινητικότητας έχουν πλέον στενέψει αφόρητα. Στενεύουν ολοένα. Σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο. Στις ΗΠΑ τα καλά πανεπιστήμια έχουν τόσο ακριβύνει, ώστε έχουν γίνει απρόσιτα για τη μεσαία τάξη.

Δεν είναι ιστορικά πρωτοφανές οι ελίτ να καταντάνε κληρονομικές. Περίκλειστες. Αυτοτροφοδοτούμενες. Συμβαίνει σε κοινωνίες που τρώνε τις σάρκες τους. Βαδίζοντας προς την οριστική τους παρακμή. Όπως μάλλον συμβαίνει με τη Δύση στις μέρες μας.-

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στα νέα κοσμικά εστιατόρια της πόλης: Πώς, πού και γιατί συχνάζουν πλέον οι Αθηναίοι ώστε "δουν και να τους δουν"

Τι έχει αλλάξει στα νέα κοσμικά εστιατόρια της πόλης; Καταρχάς, όντως, λέγονται ακόμα "κοσμικά";

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.