Follow us

Η δημοσιογραφία πρέπει να μάθει να λέει "όχι"

Η δημοσιογραφία πρέπει να μάθει να μην λέει παντού και πάντα “ναι”

Η δημοσιογραφία πρέπει να μάθει να λέει "όχι"

H δημοσιογραφία δεν πρέπει να λέει παντού και πάντοτε “ναι”. Πρέπει να γνωρίζει πότε να αυτοπεριορίζεται, για το καλό το δικό της και των αναγνωστών της.

Η δημοσιογραφία δεν είναι υποχρεωμένη ούτε να “καλύπτει τα πάντα” άκριτα, ούτε να “δίνει φωνή σε όλους”.

Η δημοσιογραφία είναι υποχρεωμένη να κάνει, πρωτίστως, σωστά την δουλειά της και να καλύπτει σωστά και σφαιρικά τα θέματα που επιλέγει να καλύψει.

Γιατί η λογική “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω”, εκτός του ότι κρύβει παγίδες για τον αναγνώστη, δείχνει μια δημοσιογραφία χωρίς κριτήριο επιλογής και χωρίς αντανακλαστικά.

Γιατί, όπως και στη ζωή, έτσι σε οποιοδήποτε επάγγελμα, από μια ηλικία και μετά κρίνεσαι από τα "όχι" που λες -το να λες συνεχώς "ναι" είναι δείγμα μετεφηβικής ανωριμότητας.

Πάρτε για παράδειγμα τα αμερικάνικα ΜΜΕ: εκδηλώνοντας τα άμεσα ρεφλέξ τους, έσπευσαν εδώ και μερικά 24ωρα να αποκλείσουν τον Μάιλο Γιαννόπουλος, αυτήν την ακραία περίπτωση ρατσιστή και μισαλλόδοξου ατόμου, από κάθε εμφάνιση του σε μέσο των ΗΠΑ.

Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι φορές που εμφανίστηκε για να “απολογηθεί” δήθεν για τις απόψεις του περί παιδοφιλίας.

Το μποϋκοτάζ ήταν άμεσο και -κυρίως- ομόφωνο: Ανθρωποι σαν τον Γιαννόπουλος μπορεί να έχουν θέση σε μια κοινωνία.

Οι απόψεις του όμως όχι. Είναι επικίνδυνες.

Στις ΗΠΑ που διαθέτουν πιο έντιμα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά, άτομα όπως ο Γιαννόπουλος έχουν εξωθηθεί εις το δημοσιογραφικό πυρ το εξώτερον κι έχουν εξοστρακιστεί επικοινωνιακά, προκειμένου να μην σπείρουν κι άλλο την ρητορική μίσους τους και πράξεις που είναι εκτός κοινωνικών πλαισίων.

Έκτος αν θεωρείται σημάδι “εύρυθμης δημοσιογραφικής λειτουργίας” η προβολή ενός, προφανώς διαταραγμένου, ατόμου σαν τον Μάιλο που σε μια ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών, έδειξε στο video wall την φωτογραφία ενός από τους παρευρισκομένους, λοιδορώντας τον δημοσίως επειδή είναι τρανσέξουαλ.

Γιατί καλή η επίκληση στο "δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψη του", αλλά υπάρχει και μια λεπτή κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάποιου να έχει άποψη από το να είναι φαιδρός, επιθετικός και συχνά τραμπούκος.

Σκέφτομαι το αντίστοιχο του Μάιλο Γιαννόπουλος στην Ελλάδα και τί θα έκαναν τα εγχώρια ΜΜΕ. Το κοντινότερο που μου έρχεται στο νου (και στο στομάχι) είναι η περίπτωση του Αρτέμη Σώρρα -ενός ανθρώπου που προσβάλλει μαζί την αισθητική, αλλά και την μέση νοημοσύνη.

Και καταλήγω στο συμπέρασμα πως μόνο σε δημοσιογραφικά υπανάπτυκτες χώρες όπως η Ελλάδα, μια συνέντευξη του Σώρρα βαφτίζεται "δημοσιογραφική επιτυχία" και δεν είναι μια πράξη που ξεπερνάει μαζί τη λογική και την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Καιρός όλα τα ελληνικά ΜΜΕ να το καταλάβουν και να σταματήσουν να του δίνουν "αέρα" (σήμερα ή στο μέλλον) να περιφέρει την θλιβερή και ακαταλαβίστικα προσβλητική του περσόνα από συχνότητα σε συχνότητα.

Είναι ώρα η ελληνική δημοσιογραφία να ωριμάσει επιτέλους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ένα από τα πιο τίμια σουβλάκια της Αθήνας: Γιατί όλοι τρώνε σε αυτό το μέρος στο Κουκάκι

Ένα κλασικού τύπου, παραδοσιακό σουβλατζίδικο στην οδό Πετμεζά κάνει εσχάτως σουξέ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.