Follow us

Η δύναμη των... Ίντερνετς!

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών cloud στον κόσμο Amazon Web Services να εγκαταστήσει βάση υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανοίγει πρωτοφανείς προοπτικές για τη χώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πέτρος Λάζος

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, οι υπολογιστικές μηχανές ήταν λίγες, με μικρές συγκριτικά δυνατότητες και αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους. Με αποτέλεσμα ο πραγματικός διαθέσιμος χρόνος για παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων στα αναγκαία επιστημονικά πεδία, ήταν από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Ακόμη για τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της εποχής, ακόμη και για τον πλουσιότερο οργανισμό του πλανήτη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το Αμερικανικό Πεντάγωνο!

Ήταν απλά ζήτημα χρόνου να εμφανισθεί η ιδέα για καταμερισμό των διαθέσιμων χρόνων, από όλα τα ιδρύματα που μπορούσαν να πληρώσουν τις απαραίτητες δαπάνες. Προϋπόθεση για να έχει νόημα η προσπάθεια ήταν φυσικά η ύπαρξη απομακρυσμένης πρόσβασης στις υπολογιστικές μηχανές. Ώστε π.χ. να μπορούν τα ευρωπαϊκά ερευνητικά εργαστήρια και κέντρα, να χρησιμοποιούν τους "υπολογιστές" τις ώρες που στις ΗΠΑ ήταν νύχτα, το αντίστροφο για τα αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα κ.ο.κ.

Έτσι έγιναν τα πρώτα βήματα και ξεκίνησε το DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του Αμερικανικού υπουργείου Αμύνης να χρηματοδοτεί προγράμματα (π.χ. το πρόγραμμα του Paul Baran στην Research ANd Development -RAND- Corporation για την υλοποίηση κατανεμημένων δικτύων, από το 1959). Τα λαμπρότερα μυαλά του πεδίου που αργότερα θα ονομαζόταν τηλεπικοινωνίες και πληροφορική άρχισαν εντατικές έρευνες για τον καταμερισμό υπολογιστικού χρόνου ανάμεσα σε πολλούς "χρήστες", τη διακίνηση δεδομένων σε "πακέτα" (packet switching) και τη δικτύωση πολλαπλών δικτυακών κόμβων (nodes), μέσω εναλλακτικών διαδρομών ώστε να υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη διατηρησιμότητα των συνδέσεων, ανεξάρτητα από το εάν βρίσκονταν όλοι οι κόμβοι σε λειτουργία ή όχι.

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα εμφανίστηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του ‘60 και τις αρχές εκείνης του ’70. Χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτιστοποίηση της επιστημονικής έρευνας που εξακολούθησε να διεξάγεται και, όπως θα μαθαίναμε αρκετά χρόνια αργότερα, για την οργάνωση και αυτοματοποίηση λειτουργίας της πυρηνικής πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ.

Με την πρώτη χρήση, ήρθαν σε επαφή επιστήμονες που μέχρι τότε γνωρίζονταν μόνο από φωτογραφίες ή, έστω, μιλούσαν μεταξύ τους μόνο σε συνέδρια. Αυτή η συνεχής επαφή (κυρίως μέσω κειμένων που μεταφέρονταν σε αστραπιαίους χρόνους για τα δεδομένα της εποχής και ηχητικών) και το πράγμα άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν τεράστιες πρόοδοι σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί και η ψηφιακή μεταφορά δεδομένων. Τομείς που έμελλε ν’ αλλάξουν ριζικά τον κόσμο και των οποίων τις εφαρμογές σήμερα θεωρούμε όλοι δεδομένες, αλλά τότε ανήκαν στον χώρο της φαντασίας.

Το μεγάλο άλμα έγινε τον Σεπτέμβριο του 1973 όταν ο Bob Kahn και ο Vinton Cerf, σε ένα συνέδριο στη Μεγ. Βρετανία, ανακοίνωσαν το πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων TCP, του οποίου την μετεξέλιξη γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά ως TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol).

H δουλειά των δύο πρωτοπόρων και των συνεργατών τους (στην Α’ φάση) Yogen Dalal και Carl Sunshine, έγινε παγκόσμια γνωστή όταν δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 1974. Ακολούθησαν οι πρώτοι routers, η επέκταση στην Ευρώπη με το Joined Academic Network of United Kingdom (JaNet.uk) το Νορβηγικό Σεισμολογικό Δίκτυο (Norwegian Seismic Array – NORSAR) και πολλά άλλα, που έφεραν το Internet στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των προηγμένων χωρών και, αργότερα, σε αυτά ολόκληρου του πλανήτη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι ακαδημαϊκοί άρχισαν να το διαδίδουν και στην ιδιωτική τους ζωή και πριν καλά-καλά καταλάβει κανείς τι είχε συμβεί, οι πάντες χρησιμοποιούσαν email, συνομιλούσαν σε "λίστες", έστελναν αρχεία με ftp (file transfer protocol), συνδέονταν απομακρυσμένα με telnet και "τσατάριζαν" (sic) με IRC (Internet Relay Chat).

Ακολούθησαν το World Wide Web του CERN, οι "γρήγορες" (θου Κύριε…) συνδέσεις ISDN (Integrated Services Digital Network) και το… Διαδίκτυο έγινε εμπορικό προϊόν. Λίγο αργότερα ήρθαν οι συνδέσεις broadband ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line), VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line) και VDSL2. Αυτό ήταν! Τα… Ίντερνετς (sic) έφτασαν και στο τελευταίο καλύβι στην πιο απομακρυσμένη βουνοκορφή και απέκτησαν τεράστια δύναμη ως μέσο ενημέρωσης και εμπορίας πλέον. Ενώ η σημασία του είναι ακόμη μεγαλύτερη στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες, καθώς οι τεχνολογίες πρόσβασης μέσω οπτικών ινών Fiber To The Home και εκείνες της πρόσβασης μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, προσφέρουν υπερυψηλές ταχύτητες και ανοίγουν δυνατότητες χρήσεων που μέχρι χτες διαβάζαμε σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών cloud στον κόσμο Amazon Web Services να εγκαταστήσει βάση υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανοίγει πρωτοφανείς προοπτικές για τη χώρα. Η απόφαση αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων υποδομών για την ανάπτυξη καινοτομίας. Αν όχι όλες.

Σε συνδυασμό δε με τις ήδη ανακοινωθείσες επενδύσεις της Microsoft, της Starlink του Elon Musk κ.λπ., οι απαιτούμενες υποδομές θα παρέχονται μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δίνοντας την δυνατότητα στην χώρα να μεταβληθεί σε κέντρο παραγωγής ουσιαστικής καινοτομίας!

Ας ευχηθούμε και ας προσπαθήσουμε να μην κατορθώσει το "Ελληνικό δαιμόνιο", να καταστρέψει ΚΑΙ αυτήν την ευκαιρία που είναι πραγματικά μοναδική στα χρονικά!

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τα νέα μουσεία της Αθήνας που έρχονται το 2026

Γνωστοί χώροι πολιτισμού αντικρίζουν μία νέα εποχή, προχωρώντας σε αναβαθμίσεις και έργα επέκτασης. Παράλληλα, νέοι μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και ανανεώνουν την πολιτιστική σκηνή της ελληνικής πρωτεύουσας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 27 Οκτ 2025 | 23:29

Reuters: Η Amazon "κόβει" έως και 30.000 θέσεις εργασίας - Η μεγαλύτερη περικοπή

Η Amazon έχει περικόψει μικρότερο αριθμό θέσεων εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλά τμήματα

ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 22 Οκτ 2025 | 21:42

Νιου Τζέρσι εναντίον Amazon: Προσφυγή κατά του κολοσσού για διακρίσεις σε βάρος εγκύων ή ανάπηρων εργαζομένων

Με την αγωγή ζητείται να επιβληθεί αδιευκρίνιστο πρόστιμο στην Amazon αλλά και να εκδοθεί εντολή που θα την υποχρεώνει να αλλάξει την τακτική της

ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΙΤΙΑ 20 Οκτ 2025 | 11:30

Κατάρρευση εφαρμογών της Amazon, όπως το Snapchat: Επηρεάζονται χιλιάδες χρήστες

Μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν πάνω από 2.000 αναφορές μόνο στις ΗΠΑ.

ΜΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 25 Σεπ 2025 | 20:19

Πρόστιμο-μαμούθ στην Amazon: Θα πληρώσει 2,5 δισ. δολάρια για εξαπάτηση πελατών

Σύμφωνα με το Associated Press, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου μήνυσε την Amazon στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σιάτλ πριν από δύο χρόνια, ισχυριζόμενη πάνω από μια δεκαετία νομικών παραβιάσεων

ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 Ιουν 2025 | 16:55

Βενετία: Εριξαν ομοίωμα του Τζεφ Μπέζος στο Μεγάλο Κανάλι - Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τον γάμο του με τη Λόρεν Σάντσεζ [Βίντεο]

Ο γάμος του Τζεφ Μπέζος και της Λόρενς Σάντσεζ έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από ομάδες που τον βλέπουν ως σύμβολο της αυξανόμενης ανισότητας μεταξύ πλουσίων και φτωχών

ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΑ SOCIAL MEDIA 08 Μαϊ 2025 | 19:00

Δεν πίστευε στα μάτια της: Μητέρα στις ΗΠΑ άνοιξε την πόρτα της και είδε ότι της είχαν παραδώσει 70.000 γλειφιτζούρια

Δεν ήξερε πώς να σταματήσει τον διανομέα από το να ξεφορτώνει τις κούτες με τα χιλιάδες γλειφιτζούρια.

ΗΠΑ 29 Απρ 2025 | 23:54

Λύθηκε η… παρεξήγηση μεταξύ Τραμπ και Μπέζος: "Είναι καλό παιδί, διευθέτησε το πρόβλημα πολύ γρήγορα"

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεγιστάνα και είπε ότι ήταν "πολύ ευγενικός, έλυσε το πρόβλημα πολύ γρήγορα και έκανε το σωστό".

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 29 Απρ 2025 | 18:25

Διαψεύδει η Amazon ότι θα δείχνει την επιβάρυνση στις τιμές προϊόντων από τους δασμούς - Μετά την οργή Τραμπ για τον Μπέζος

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Amazon για "εχθρική και πολιτική ενέργεια" - Διαψεύδει ο αμερικανικός κολοσσός το δημοσίευμα ότι θα δείχνει το μέρος της τιμής που προκύπτει από τους δασμούς του Τραμπ

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΑ 23 Μαρ 2025 | 15:04

Τζεφ Μπέζος & Λόρεν Σάντσεζ θα παντρευτούν το καλοκαίρι - Το μαγικό μέρος που θα γίνει η τελετή

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος και η σύντροφός του, Λόρεν Σάντσεζ, έστειλαν τα προσκλητήρια του γάμου τους.

19 Ιαν 2026 | 07:17

Η ήττα των σκληρών των μπλόκων

Αυτή τη φορά δεν πήγε καλά. Ίσως θα έπρεπε να το φανταστούν όμως οι αγροτοσυνδικαλιστές.

19 Ιαν 2026 | 07:15

Χυδαίες λέξεις, χυδαίοι άνθρωποι

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Έλαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 19 Ιαν 2026 | 06:10

Η ελευθερία να μιλάς χωρίς να ακούγεσαι

Καθημερινά αναρίθμητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν εμπιστεύονται πια τη "γυμναστική της μνήμης", που είναι η γραφή, αλλά χτυπούν νωχελικά μερικά πλήκτρα [...] και ρωτούν το Chat-GPT κυριολεκτικά για τα πάντα

14 Ιαν 2026 | 07:51

Ένα είναι το νέο κόμμα

Επιτέλους έχουμε μια γεύση από το ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος Καρυστιανού και μια γεύση από το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο θυμίζω επεξεργάζονται Σοφοί.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 12 Ιαν 2026 | 06:08

Οι εχθροί του Θεού

Πρώτα αυτοανακηρύσσεσαι "εκπρόσωπος του Θεού". Είναι σημαντικό να προλάβεις και να αυτοανακηρυχθείς πρώτος, προτού σκάσει μύτη κι άλλος "εκπρόσωπος" στην πιάτσα.

10 Ιαν 2026 | 13:36

Ο Νικόλας Φαραντούρης σε νέες περιπέτειες

Πέρασε λέει πρώτα από τα γραφεία των υπουργών της ΝΔ, μετά "τριβόταν" με το ΠΑΣΟΚ, μετά αγάπησε τον Αλέξη Τσίπρα, μετά έγινε Κασσελακικός και τώρα φλερτάρει με το κόμμα Καρυστιανού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 09 Ιαν 2026 | 15:24

Mercosur: "Πράσινο φως" από την ΕΕ για τη συμφωνία έπειτα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων - Ο ρόλος της Μελόνι

Τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα κράτη μέλη της ΕΕ

07 Ιαν 2026 | 13:07

Ο "Καποδίστριας" και η Ελλάδα του 2026- Γιατί οι παθογένειες επιστρέφουν

Η ταινία "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή, δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση. Μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία πολιτικού αναστοχασμού:

07 Ιαν 2026 | 07:28

Η Βενεζουέλα είναι μόνο η αρχή

Καθόλου παράδοξο που τα άκουσε και ο δικός μας λοιπόν που ξέχασε το διεθνές δίκαιο και μας ενημέρωσε ότι θα σχολιάσει τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ "εν ευθέτω χρόνω" και με ψυχραιμία, μην τυχόν και αδικήσει τους ανθρώπους με μια βιαστική δήλωση.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 05 Ιαν 2026 | 07:13

Ο Λευκός Οίκος στα χρόνια του FAFO

Ήδη από την πρώτη του θητεία, αλλά κυρίως από τη δεύτερη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε με κάθε δυνατό τρόπο ότι είναι θερμός θιασώτης του δόγματος "δίκαιο μέσω ισχύος"

03 Ιαν 2026 | 08:39

Το τέλος των "ήρεμων νερών"

Αρχισαν ήδη οι απολογισμοί και τα μνημόσυνα για τα ήρεμα νερά.

31 Δεκ 2025 | 08:51

Ποιος θέλει την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα;

Η ερώτηση ποιος θέλει την καταστροφή των αγροτών συνέχιζε να μου ακούγεται παράλογη, σαν μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, αλλά οι συνομιλητές μου δεν ήταν παράλογοι. Μάλλον μιλούσαμε διαφορετική γλώσσα.

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Δεκ 2025 | 06:10

Η δολοφονία της Ιστορίας

Εκ πρώτης όψεως, ο "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή σεναριακά κινείται κάπου ενδιάμεσα στους θαυματουργικούς υπαινιγμούς του "Νεκταρίου" και στη θαυματουργική ευκοιλιότητα του "Παϊσίου".

27 Δεκ 2025 | 11:27

Το αβέβαιο νέο έτος

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν μια σειρά από προβλήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών και το ότι σπανίως πέφτουν μέσα. Και αυτό ισχύει και για τις προβλέψεις που μοιάζουν αυτονόητες, όπως ότι από τις επόμενες εκλογές δε θα προκύψει κυβέρνηση και η χώρα θα είναι "μη διακυβερνήσιμη"

24 Δεκ 2025 | 18:08

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Κώστα Ανεστίδη

Ακόμα και όταν εκδηλώνονται σαφέστατα παραβατικές συμπεριφορές, η κυβέρνηση είναι "με το σεις και με το σας". Καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι αγρότες (και) στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τις όποιες προσβάσεις έχει- ή της έχουν απομείνει καλύτερα- σε αυτό το εκλογικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Δεκ 2025 | 06:05

Τι μας λένε τα άστρα για το 2026

Μονάχα στον δικό μας γαλαξία, τον περίφημο Milky Way, υπολογίζεται ότι υπάρχουν διακόσια δισεκατομμύρια άστρα, με πολλά από αυτά να έχουν το δικό τους πλανητικό σύστημα.

20 Δεκ 2025 | 11:58

Πολιτική ιδιορρυθμία ή κάτι άλλο;

Ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προοπτικές ενός κόμματος που έχει μοναδική ατζέντα την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών- που στην περίπτωση της Μαρίας Καρυστιανού σημαίνει αποδοχή των θεωριών για το παράνομο φορτίο.

17 Δεκ 2025 | 12:41

Η Ευρώπη στραγγαλίζει το ίδιο της το μεγαλύτερο επίτευγμα

Γιατί η Ελλάδα μπορεί —και πρέπει— να ηγηθεί της επανεκκίνησης της Ενιαίας Αγοράς

17 Δεκ 2025 | 08:32

Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα

Το "πράγμα βρωμάει" που λένε, ακόμα και αν είσαι μεταξύ εκείνων, όπως εγώ, που περιμένεις την προεκλογική περίοδο για να τσεκάρεις τα νούμερα.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Δεκ 2025 | 06:05

Η κατάρα των εορτών

Η περίοδος των εορτών ενέχει υψηλό ρίσκο "χτυπήματος" και οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κατά την περίοδο των εορτών ακόμη υψηλότερο.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

10 Δεκ 2025 | 07:15

Η βία των αγροτών

Αν η οργή είναι όμως η αιτία της ωμής βίας, γιατί άραγε εκδηλώνεται κατ΄εξοχήν στην Κρήτη, αλλά όχι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα; Είναι άλλες οι ορμονικές διεργασίες στα παιδιά της λεβεντομάνας;

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 06:10

Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός πόλεμος

Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πάντως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήταν πατέντα του Γκέμπελς –απλώς ο μοχθηρός Γιόζεφ επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια θηριωδία που βρισκόταν εν υπνώσει ή/και υπό καταστολή με κάτι ασπιρίνες σαν τις Συνθήκες της Γενεύης.

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Δεκ 2025 | 06:06

Ανάθεμα τα τάλαρα

Στις ταινίες του Οικονομίδη είναι ολοφάνερο ότι οι βωμολοχίες χρησιμοποιούνται ως γρονθοκοπήματα (για την ακρίβεια, τα αντικαθιστούν) και αν έλειπαν αυτές ως καθαρτήρια αναχώματα, θα παρακολουθούσαμε "σπλάτερ" από το πρώτο πεντάλεπτο.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;