Follow us

Η Ελλάδα στην έρημο

Μεταρρυθμίσεις χρειάζεται ο τόπος και όχι περικοπές και αυξήσεις φόρων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Ελλάδα στην έρημο

Μπαίνουμε στο Φθινόπωρο και με την επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες αναδύονται πάλι στις πραγματικές τους διαστάσεις τόσο στη χώρα μας, όσο κα στην “άλλη Ευρώπη”.

Παρατηρώντας ωστόσο την εξέλιξη των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες και τον πολιτικό διάλογο που αναπτύσσεται εδώ και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνει κανείς ότι η θεματική και το κέντρο βάρους είναι τελείως διαφορετικό.

Εδώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ασχολείται και απασχολεί την κοινή γνώμη με ιδιότυπες, πολύπλοκες και αμφίβολής τελικά απόδοσης διαδικασίες που αφορούν τα τηλεοπτικά κανάλια. Δικαιολογημένα επικρατεί η αίσθηση ότι όλο αυτό το “τσίρκο” έχει βασική στόχευση όχι την πάταξη της διαπλοκής , αλλά την ενίσχυση φιλοκυβερνητικής παρουσίας σε κανάλια. Το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει ακόμη μεγαλύτερο “μπάχαλο”, παρά να μπει κάποια τάξη στο χαώδες τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα στο “κέντρο” της Ευρώπης προσπαθούν να μετρήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις από την επερχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τις επιπτώσεις στο σύνολο της Ε.Ε κάθε χώρα εξετάζει του τι θα σημάνει ειδικά γι αυτήν το Brexit. Στην Ελλάδα αντιθέτως φαίνεται ότι δεν ασχολείται κανείς με αυτό!

Στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ο διάλογος περιστρέφεται, με πολύ ένταση μάλιστα, γύρω από το θέμα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, καθώς και τις ξενοφοβικές τάσεις που πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Παράλληλα ανησυχία προκαλεί η ταχεία ενίσχυση των υπερσυντηρητικών, εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών δυνάμεων που αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη με πρωτοφανείς ρυθμούς.

Εδώ όλα αυτά μοιάζουν να μην μας αφορούν, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που συνωστίζονται στα νησιά συνεχώς μεγαλώνει. Η Κυβέρνηση όμως ασχολείται με το πότε θα αρχίσει το….ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ή (αυτό κι αν είναι οδυνηρό) με το πώς θα πείσει τους συνταξιούχους ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση έως 50% επικουρικών συντάξεων, καθώς και η έως και 40% μείωση κυρίων συντάξεων για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δεν αποτελούν περικοπή συντάξεων!!!

Η ύφεση βαθαίνει, η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας προχωρά, η ανεργία αυξάνεται, η μετανάστευση νέων επιστημόνων, (κι όχι μόνο) συνεχίζεται, το επίπεδο ζωής και η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών σε σημαντικότατους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, χειροτερεύει. Η εκποίηση εθνικού πλούτου συνεχίζεται. Μετά τα περιφερειακά αεροδρόμια ήρθε η σειρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θ’ ακολουθήσουν κι άλλα. Οι Κυβερνώντες όμως δεν ανησυχούν και ως φαίνεται απολαμβάνουν κυριολεκτικά την (για πρώτη φορά) άσκηση εξουσίας, ερμηνεύοντας την κόπωση του κόσμου σαν αποδοχή των Κυβερνητικών αποφάσεων!

Το “καραβάνι” προχωρά. Κάποια “σκυλιά” γαυγίζουν, αλλά οι “καμηλιέρηδες” δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η πορεία χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο, χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα τελικά οδηγεί όλο και πιο βαθιά στην έρημο; Η χώρα δεν θα βγει από αυτήν την έρημο με πολιτικές ηγεσίες που δεν έχουν όραμα, τόλμη και κρύβουν την ανικανότητά τους και την ανυπαρξία στόχων με υποσχέσεις στα Ζάππεια, με το “σκίσιμο” Μνημονίων, με πρωτοφανή ψεύδη, που εξαπατούν τον ελληνικό λαό και καταρρακώνουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και (δυστυχώς) της ίδιας της χώρας.

Ριζοσπαστικές αλλαγές στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας και απόκρουση με στέρεα επιχειρήματα πολιτικών, που αντί να βγάλουν βήμα-βήμα την χώρα από την κρίση, την βυθίζουν ολοένα και πιο πολύ στην ύφεση και στην υστέρηση, χρειάζεται η χώρα μας. Μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές και όχι περικοπές, συνεχείς αυξήσεις φόρων και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, χρειάζεται ο τόπος. Σχεδιασμένες πρωτοβουλίες και όχι απλούς αυτοσχεδιασμούς, που καταλήγουν σε προσαρμογή στις επιθυμίες διευθυντηρίων. Σεβασμό σε δημοκρατικές αποφάσεις και όχι “κωλοτούμπες” που ευτελίζουν τους θεσμούς. Και πάνω απ’ όλα ξεκάθαρους στόχους και τόλμη στην επιδίωξή τους χρειάζεται η χώρα μας για να βγει από την κρίση.

Είναι κρίμα που καμιά ηγεσία κανενός Κόμματος απ΄ αυτά που βρίσκονται σήμερα εντός Βουλής δεν φαίνεται να έχει το σχέδιο και την ικανότητα να οδηγήσει την χώρα σε έξοδο από την έρημα. Γι αυτό και είναι πιο αναγκαία από ποτέ η ριζική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, όσο δύσκολο πράγματι κι αν είναι κάτι τέτοιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ένα από τα πιο τίμια σουβλάκια της Αθήνας: Γιατί όλοι τρώνε σε αυτό το μέρος στο Κουκάκι

Ένα κλασικού τύπου, παραδοσιακό σουβλατζίδικο στην οδό Πετμεζά κάνει εσχάτως σουξέ.

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.