ΔημητρηΣ ΤσιοδραΣ
ΔημητρηΣ ΤσιοδραΣ

Η Ελλάδα ως success story

Η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται πάντα στη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”.

SHARE THIS
0
SHARES

Κάθε εθνική επέτειος, παράλληλα με τις ομιλίες πανηγυρικού χαρακτήρα ή τις προσπάθειες διαχωρισμού της εθνικής μυθολογίας από ιστορικά γεγονότα, προσφέρεται και για αποτίμηση της πορείας της χώρας. Οι δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα την τελευταία 10ετία, δεν πρέπει να μας κάνουν να παραβλέπουμε την απολύτως επιτυχή πορεία της πατρίδας μας από την κατάκτηση της ανεξαρτησίας της.

Η Ελλάδα είναι ένα πραγματικό success story. Κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει τα εδάφη της, να πετύχει την εθνική ομογενοποίηση και να έχει σημαντική οικονομική ανάτυξη. Η ιστορική διαδρομή της σημαδεύθηκε από πολλές τρικυμίες: πολέμους, εμφυλίους, πτωχεύσεις, δικτατορίες. Η εθνική ενότητα δεν ήταν ποτέ ένα από τα στοιχεία της. Αμέσως μετά τις πρώτες επιτυχίες της επανάστασης άρχισαν οι εσωτερικές διαμάχες οι οποίες με ελάχιστες εξαιρέσεις (πόλεμος του '40), ουδέποτε σταμάτησαν.

Η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται πάντα στη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”.  Η παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) που ήθελαν τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο Ναυαρίνο σφράγισε με επιτυχία τον εθνικό ξεσηκωμό. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από πολλές διαμάχες, ταχθήκαμε τελικά στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη, ενώ μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, παραμείναμε στο δυτικό στρατόπεδο κι όχι στο ανατολικό μπλοκ.

Λίγα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας, γίναμε το 10ο μέλος της ΕΟΚ, ενω στη διάρκεια της κρίσης παρά τα σχέδια κύκλων της Ευρώπης και τους τυχοδιωκτισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παραμείναμε στην ευρωζώνη.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση. H Ελλάδα έχει τεράστιο δημόσιο χρέος που φτάνει περίπου στο 180% του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται σε χαμηλό επίπεδο, έχει την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, χάνει διαρκώς έδαφος στους διεθνείς δείκτες. Παρ΄όλα αυτά, παραμένει  η πιο αναπτυγμένη χώρα της περιοχής κι ακόμη και σήμερα είναι στις 45 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Έχοντας δοκιμάσει όλες τις εναλλακτικές, έχει τις προϋποθέσεις να περάσει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Το 1897 ύστερα από μια πτώχευση κι έναν καταστροφικό πόλεμο, πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε λίγα χρόνια διπλασίασε τα εδάφη της. Μετά τον εμφύλιο, πέτυχε επίσης υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς παρά τις πολιτικές περιπέτειες. Το ότι το πέτυχε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά το ίδιο θα συμβεί και σήμερα. Έχει όμως τις προϋποθέσεις.

Έχει γίνει κατανοητό πλέον ότι εύκολες εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν κι ότι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι αυταπάτες κατέρρευσαν. 'Ολο και μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών κατανοεί την ανάγκη αλλαγών στη διοίκηση, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στην φορολογία.

Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό, πολιτισμό, φυσική ομορφιά, γεωπολιτική θέση. Αυτό που δεν διαθέτει σήμερα είναι πολιτική ηγεσία που θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματά της. Ελπίζω ότι θα την αποκτήσει στις ερχόμενες εκλογές, ώστε να μπορέσει να μπει σε άλλον ένα κύκλο ανόδου. Το μπορεί.

 

 

 

                                                                                ------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook