Η ένοχη σιωπή των πολιτικών μας...

Η χώρα μας, με επικεφαλής την κυβέρνηση, διανύει μια περίοδο αυτάρεσκης ικανοποίησης, εν μέρει και λόγω των εντυπωσιακών επιτυχιών στη διαχείριση σημαντικών έκτακτων περιστατικών και καταστάσεων που ενέσκηψαν την τελευταία διετία.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η ένοχη σιωπή των πολιτικών μας...

Η χώρα μας, με επικεφαλής την κυβέρνηση, διανύει μια περίοδο αυτάρεσκης ικανοποίησης, εν μέρει και λόγω των εντυπωσιακών επιτυχιών στη διαχείριση σημαντικών έκτακτων περιστατικών και καταστάσεων που ενέσκηψαν την τελευταία διετία.

Τούτο είναι θεμιτό ως ένα βαθμό και επικίνδυνο από κάποιο σημείο και μετά.

Η αλήθεια είναι ότι η διακυβέρνηση του συνονθυλεύματος των ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών που προηγήθηκε είχε κατεβάσει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών σε σημείο που ακόμη και τα αυτονόητα μιας στοιχειώδους διαχείρισης να μοιάζουν με τιτάνιο έργο και σημαντική επιτυχία.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της προσπάθειας υβριδικής εισβολής στον Έβρο π.χ. είναι αυτονόητη για κάθε μηχανισμό που δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία του αποτυχημένου κράτους. Σε ποια χώρα του κόσμου μερικές δεκάδες χιλιάδες άοπλοι μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα χωρίς την άδειά της;

Το ίδιο και η επιβολή της εθνικής κυριαρχίας (του νόμου και της τάξης) στα Εξάρχεια, τις δεκάδες καταλήψεις και τους συνοικισμούς μειονοτήτων που πιστεύουν πως μπορούν να εφαρμόσουν δικούς τους νόμους και κανόνες ισχύος.

Η "θολούρα" της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε προσδώσει τον χαρακτήρα της ιδεολογικής και πολιτικής επιλογής σε μια κατάσταση προϊούσης ανομίας που ξεκίνησε σταδιακά στη μεταπολίτευση και κορυφώθηκε την περίοδο της κρίσης μετά τη χρεοκοπία του 2010.

Αλήθεια είναι επίσης πως η Ελλάδα κατάφερε να ανακόψει τις τουρκικές φιλοδοξίες επιβολής της ισχύος της στις περιοχές όπου υπάρχουν αμφισβητούμενα συμφέροντα μεταξύ των δυο χωρών.

Η Τουρκία όμως είναι πλέον μια μεγάλη χώρα πληθυσμιακά με σχεδόν τετραπλάσιο ΑΕΠ σε σχέση με το ελληνικό. Τούτο σημαίνει πως διαθέτει τον δημογραφικό δυναμισμό και τους πόρους να συνεχίσει την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και πολλές από τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες για δεκαετίες.

Η Ελλάδα ορθώς στηρίζεται στην υποστήριξη της Ε.Ε., των ΗΠΑ και στο πλέγμα των συμμαχιών με το οποίο έχει περικυκλώσει την Τουρκία. Τούτα όμως είναι αποτελεσματικά όταν συμπληρώνουν ένα βασικό πυρήνα αποτρεπτικής ισχύος της ίδιας της χώρας.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει η χώρα μας χρειάζεται απαραίτητα ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων αλλά και επιθετικών πολιτικών προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς αιχμής (νέων πόρων).

Θα είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα με εξοπλιστικές δαπάνες λιγότερο από το 10% αυτών της Τουρκίας να ανταπεξέλθει σ’ αυτόν τον μαραθώνιο αγώνα δρόμο.

Ας πούμε για άλλη μια φορά όμως τα πράγματα με το όνομά τους.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 κυρίως εξαιτίας της υπέρογκης συνταξιοδοτικής δαπάνης και παρά τις όποιες εξορθολογιστικές περικοπές παραμένουν εξωφρενικά υπέρογκες σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα με τη συνταξιοδοτική δαπάνη να προσεγγίζει το 17% του ΑΕΠ δεν δύνανται να ανταπεξέλθει του τέλματος που έχει περιέλθει σταδιακά στη μεταπολίτευση.

Η αποσιώπηση του μεγαλύτερου προβλήματος και της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα, αποτελεί το μεγαλύτερο εγκληματικό σφάλμα σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Την ένοχη σιωπή γύρω από το ασφαλιστικό ήρθε να ταράξει πριν από λίγες μέρες η "Κομισιόν" με μια έκθεση στην οποία ζητάει μείωση των συντάξεων κατά 21,9% και αύξηση του εργασιακού βίου κατά 6,6 χρόνια.

Αυτές είναι δυο από τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, με δεδομένη την επιβάρυνση που θα δεχθεί από την κλιμακούμενη γήρανση του πληθυσμού.

Αν υπολογίσει κάποιος τι μέτρα χρειάζονται για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και τις πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις που μπορεί αυτά να δημιουργήσουν σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στρατηγικής επιβίωσης σε σχέση με την Τουρκία, θα αντιληφθεί τον λόγο της ενοχικής σιωπής σύσσωμου του πολιτικού σκηνικού για το ακανθώδες πρόβλημα του συνταξιοδοτικού...

Το να χώνουμε το κεφάλι κάτω από την άμμο όμως και να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει το πρόβλημα δεν ωφελεί...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Ιουλ 2021 | 08:34

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

21 Ιουλ 2021 | 06:43

Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. Έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές.

20 Ιουλ 2021 | 06:50

Τα κόμματα της "Ψέκας"...

Στις αρχές του 2020, κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας "Covid-19" δημιουργήθηκε μια αρκετά πολυπληθής κατηγορία πολιτών οι οποίοι αρνούνταν την ύπαρξη των ιού. Μιλούσαν για "κοροϊδοϊό" και απέδιδαν τα περί πανδημίας και τα μέτρα ανάσχεσης που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις, σε ύποπτες προθέσεις ελέγχου από σκοτεινούς κύκλους της παγκόσμιας ελίτ η οποία χειραγωγεί τις κυβερνήσεις.

19 Ιουλ 2021 | 07:28

Το τείχος της ανοησίας κι ο "ρετσινόλαδος"...

Με βάση τις εκτιμήσεις πως προκειμένου να επιτευχθεί ένα "τείχος ανοσίας" ικανό να ανακόψει και να εκμηδενίσει σταδιακά την επιδημία χρειάζεται περί το 70-80% του πληθυσμού να έχει αντισώματα στον ιό, ο στόχος είναι επιτεύξιμος το Φθινόπωρο.

16 Ιουλ 2021 | 13:02

Δεν υπάρχει εναλλακτική...

Μια προσφιλής ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της τη δεκαετία του ’80 ήταν η "There is no alternative". Τουτέστιν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα της.

15 Ιουλ 2021 | 07:56

Και όμως υπάρχουν ελπίδες...

Η Ελλάδα που στις 10ετίες του ’50 και του ’60 συναγωνιζόταν την Ιαπωνία σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μεταπολίτευση του κρατικοδιαιτισμού και της χρεολαγνείας έγινε ιδιαίτερα εχθρική προς τις επιχειρήσεις και άρα και τις επενδύσεις...

14 Ιουλ 2021 | 06:44

Ιδού το Κέντρο Αλέξη, ιδού και το πήδημα...

Δεν περνάει μήνας που ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην μας υπενθυμίζει πως και το τωρινό πολιτικό "κοστούμι" (του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης) του πέφτει μεγάλο και βαρύ...

13 Ιουλ 2021 | 06:32

Το "σάλτο μορτάλε" του Ερντογάν...

Η αλήθεια είναι πως τα τουρκικά "drones" τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τον διεθνή τύπο αλλά και πολλούς ειδικούς να μιλάνε με ενθουσιασμό ή να "παραμιλάνε" ανάλογα την οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία.

12 Ιουλ 2021 | 07:06

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα...

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με σχετική βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε σχέση με την πανδημία όσο και σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα...

27 Ιουλ 2021 | 08:09

Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

Αντί κάποιος να απευθύνεται στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ τώρα) να μπορεί να πάει σε ένα πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο.

26 Ιουλ 2021 | 07:10

Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής...

Το 95% όσων νοσούν και το 99% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι με βάση τα στοιχεία