Follow us

Η επέλαση των κρατιστών...

Η αρχική πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν η μεθόδευση της επιβολής ενός ελάχιστου φόρου περί το 21%, αλλά επειδή αυτό κρίθηκε πως δεν θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό προτιμήθηκε το 15%.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Η επέλαση των κρατιστών...

Η αρχική πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν η μεθόδευση της επιβολής ενός ελάχιστου φόρου περί το 21%, αλλά επειδή αυτό κρίθηκε πως δεν θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό προτιμήθηκε το 15%.

Μετά την αποδοχή του 15% από τις G7 ως ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές, η επόμενη δοκιμασία είναι οι G20 και οι χώρες του ΟΟΣΑ.

Βέβαια ούτε οι G7 ούτε οι G20 ούτε κανένα άλλο διεθνές "φόρουμ" έχει δικαιοδοσία από κάπου να επιβάλλει τις αποφάσεις του σε άλλους και ειδικά σε κυρίαρχα κράτη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα. Τούτο όμως είναι άλλο θέμα...

Σύμφωνα με μια μελέτη της Bank of America, το 2019 περίπου το 60% των εσόδων από το εξωτερικό των πολυεθνικών των ΗΠΑ καταγράφηκαν σε επτά μικρές χώρες με "σχετικά μικρές οικονομίες". Αυτές ήταν οι Βερμούδες, τα Νησιά Κέιμαν, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία.

Ο στόχος της Προεδρίας Μπάιντεν είναι προφανής... Ο ίδιος είναι Πρόεδρος χάρη στη στήριξη μιας ισχυρής αριστερής αντιπολίτευσης στο Δημοκρατικό Κόμμα που του εξασφαλίζει μια οριακή πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Στα σχέδιά του είναι η ενδυνάμωση του Κράτους Προνοίας και των κοινωνικών παροχών στις ΗΠΑ, όπως η τόνωση της απασχόλησης με το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές.

H αύξηση του χρέους όμως, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου βρίσκεται ήδη εκτός ελέγχου... Αν σταματήσει η Κεντρική Τράπεζα να τυπώνει χρήμα η έκρηξη θα είναι εκκωφαντική.

Το χρέος μπορεί να τιθασευτεί μόνο με μείωση των δαπανών και αύξηση των κρατικών εσόδων.

Η ύπαρξη διεθνούς φορολογικού ανταγωνισμού ενθάρρυνε τις εταιρείες να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος της φορολογητέας ύλης τους σε χώρες χαμηλής φορολόγησης. Κάποια κράτη ζημιώθηκαν από αυτή την πρακτική κάποια όμως ωφελήθηκαν. Αυτοί που σίγουρα ωφελήθηκαν είναι οι μέτοχοι και τα στελέχη των εταιρειών που πλήρωσαν λιγότερους φόρους αλλά και οι καταναλωτές που πέτυχαν καλύτερες τιμές. Το μεγαλύτερο μέρος κάθε κόστους καταλήγει πάντα στους καταναλωτές.

Το 2016 περί το 1 τρισ. δολάρια των επιχειρηματικών κερδών καταγράφηκαν σε χώρες που θεωρούνται ως "φορολογικοί παράδεισοι".

Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία φορολογούσαν τα επιχειρηματικά κέρδη με συντελεστές από 9-12,5%. Οι Βερμούδες με 0%.

Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των χωρών αυτών φαίνεται να ακυρώνεται.

Η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 15%, όμως, μοιάζει με γενική πρόβα. Μάλλον θα είναι θέμα χρόνου η επιβολή πολλών περισσότερων παρόμοιων μέτρων.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου αύξησης της φορολογίας παντού.

Το 1985 ο παγκόσμιος μέσος όρος της εταιρικής φορολογίας ήταν στο 49%. Το 2018 είχε πέσει στο 24%.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν αναμένεται να αντιδράσουν. Αν οι G7 επιβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο στα μέλη τους, ο οποίος θα είναι ασύμφορος σε σύγκριση με κάποιον εκτός G7, πολλές επιχειρήσεις θα μεταφέρουν τις δραστηριότητες που μπορούν εκτός G7. Αν το μέτρο επιβληθεί και σε άλλες χώρες θα πράξουν το ίδιο. Αν επιβληθεί παντού ένας υψηλός φορολογικός συντελεστής σε σχέση με τον συνδυασμό προσδοκώμενου οφέλους και ρίσκου θα σταματήσουν να επενδύουν...

Λίγα χρόνια αργότερα οι πολιτικές ηγεσίες και οι κοινωνίες θα αναζητούν τους λόγους που η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε παρακμή, η ανεργία αυξάνεται, οι τιμές ανεβαίνουν ταχύτερα από τους μισθούς και οι κοινωνίες βρίσκονται σε αναταραχή παρά τη στατιστική μείωση των οικονομικών ανισοτήτων...

Τότε ίσως θα ξεκινήσει ένας αντίστροφος κύκλος...

Το καλό σενάριο προβλέπει πως στις ελεύθερες οικονομίες και τις ανοιχτές κοινωνίες θα αναδειχτούν πολιτικοί που θα ξεκινήσουν πάλι έναν κύκλο μείωσης των ρυθμίσεων και της φορολογίας όπως έγινε μετά τη δεκαετία του ΄80.

Το κακό σενάριο αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μοιάζει με την περίοδο της Βαϊμάρης...

Το μέρος όπου θα ακουστεί πρώτα ο κρότος της αύξησης της φορολογίας είναι τα χρηματιστήρια...

2) Που μας ανάγκασαν να μπλέξουμε...

Τα πλοκάμια του Αιγυπτιακού στρατού, σύμφωνα με ένα άρθρο των FT εκτείνονται σε όλη την οικονομία, από τον χάλυβα και το τσιμέντο έως τη γεωργία, την αλιεία, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και τα ποτά.

Ούτε καν τα μέσα ενημέρωσης δεν γλίτωσαν, καθώς φορείς που σχετίζονται με κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναλάβει εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και παραγωγές.

Η έλλειψη διαφάνειας καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της πλήρους κλίμακας του ρόλου που παίζει ο στρατός στην οικονομία.

Το πιο ορατό παράδειγμα του αντίκτυπου του στρατού στον ιδιωτικό τομέα ήταν στον κλάδο του τσιμέντου, όπου υπάρχει και παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο στρατός δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο, επένδυση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων το 2018 που πρόσθεσε 12 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγικής ικανότητας.

Το έπραξε ακόμη και όταν η ζήτηση για τσιμέντο ήταν σε πτώση και οι μονάδες λειτουργούσαν πολύ κάτω από την παραγωγική τους δυναμικότητα.

Ο στρατός αντιπροσωπεύει τώρα το 24% της παραγωγικής δυναμικότητας. Η παρέμβασή του οδήγησε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στη χρεοκοπία.

Η επενδυτική απόφαση του στρατού φαίνεται να βασίστηκε σε μια εσφαλμένη υπόθεση ότι η κατανάλωση τσιμέντου στην Αίγυπτο θα αυξάνονταν...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τα νέα μουσεία της Αθήνας που έρχονται το 2026

Γνωστοί χώροι πολιτισμού αντικρίζουν μία νέα εποχή, προχωρώντας σε αναβαθμίσεις και έργα επέκτασης. Παράλληλα, νέοι μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και ανανεώνουν την πολιτιστική σκηνή της ελληνικής πρωτεύουσας.

ΕΚΘΕΣΗ 18 Σεπ 2025 | 16:19

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα κάνει άλματα στο ψηφιακό μέλλον - Πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει με 19 συγκεκριμένα παραδείγματα πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 17 Ιουν 2025 | 19:37

G7: Η ΕΕ εξακολουθεί να στοχεύει σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ έως τις 9 Ιουλίου

Η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε επίσης πως δεδομένης της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, δεν υπάρχει πίεση για περαιτέρω μείωση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

ΤΟΥΣ "ΕΠΙΑΣΕ" Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ 17 Ιουν 2025 | 15:49
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 14 Μαρ 2025 | 20:05

Ενωμένη η G7 απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις εάν δεν αποδεχθεί την εκεχειρία

Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανιών του πλανήτη επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς της.

12 Φεβ 2025 | 07:55

Novartis και Τέμπη βίοι παράλληλοι

Θεωρώ πολύ πιθανό πως ό,τι συνέβη με τη Novartis θα συμβεί στο τέλος και με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

10 Φεβ 2025 | 07:45

Το παράδοξο του ΠΑΣΟΚ

Η αδυναμία της κομματικής βάσης στην προκειμένη περίπτωση να συντονιστεί με τις επιθυμίες του ευρύτερου εκλογικού σώματος είναι εμφανής.

06 Φεβ 2025 | 12:34

Παγίδες και ευκαιρίες που κρύβει το "Σπίτι μου 2"

Σε μια αγορά που οι τιμές των ακινήτων έχουν "ξεφύγει", η κυβέρνηση επιλέγει να επιδοτεί το δανεισμό για την αγορά ακινήτων χρονολογίας πριν το 2007.

27 Ιαν 2025 | 07:20

Η ανατροπή που κυοφορείται στα δεξιά...

Κοινός παρονομαστής των ερευνών είναι πως τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα ενισχύονται, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μετατόπιση από την Κεντροαριστερά προς την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά.

12 Φεβ 2025 | 07:55

Novartis και Τέμπη βίοι παράλληλοι

Θεωρώ πολύ πιθανό πως ό,τι συνέβη με τη Novartis θα συμβεί στο τέλος και με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

10 Φεβ 2025 | 07:45

Το παράδοξο του ΠΑΣΟΚ

Η αδυναμία της κομματικής βάσης στην προκειμένη περίπτωση να συντονιστεί με τις επιθυμίες του ευρύτερου εκλογικού σώματος είναι εμφανής.

06 Φεβ 2025 | 12:34

Παγίδες και ευκαιρίες που κρύβει το "Σπίτι μου 2"

Σε μια αγορά που οι τιμές των ακινήτων έχουν "ξεφύγει", η κυβέρνηση επιλέγει να επιδοτεί το δανεισμό για την αγορά ακινήτων χρονολογίας πριν το 2007.

27 Ιαν 2025 | 07:20

Η ανατροπή που κυοφορείται στα δεξιά...

Κοινός παρονομαστής των ερευνών είναι πως τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα ενισχύονται, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μετατόπιση από την Κεντροαριστερά προς την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά.

20 Ιαν 2026 | 15:50

Η Ευρώπη χωρίς πυξίδα: Ένας κομπάρσος στον κόσμο του Τραμπ και το ελληνικό τίμημα

Γροιλανδία, κυριαρχία, νέο-μερκαντιλισμός και το βαθύτερο ρήγμα στην ιστορία του ΝΑΤΟ

19 Ιαν 2026 | 07:17

Η ήττα των σκληρών των μπλόκων

Αυτή τη φορά δεν πήγε καλά. Ίσως θα έπρεπε να το φανταστούν όμως οι αγροτοσυνδικαλιστές.

19 Ιαν 2026 | 07:15

Χυδαίες λέξεις, χυδαίοι άνθρωποι

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Έλαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 19 Ιαν 2026 | 06:10

Η ελευθερία να μιλάς χωρίς να ακούγεσαι

Καθημερινά αναρίθμητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν εμπιστεύονται πια τη "γυμναστική της μνήμης", που είναι η γραφή, αλλά χτυπούν νωχελικά μερικά πλήκτρα [...] και ρωτούν το Chat-GPT κυριολεκτικά για τα πάντα

14 Ιαν 2026 | 07:51

Ένα είναι το νέο κόμμα

Επιτέλους έχουμε μια γεύση από το ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος Καρυστιανού και μια γεύση από το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο θυμίζω επεξεργάζονται Σοφοί.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 12 Ιαν 2026 | 06:08

Οι εχθροί του Θεού

Πρώτα αυτοανακηρύσσεσαι "εκπρόσωπος του Θεού". Είναι σημαντικό να προλάβεις και να αυτοανακηρυχθείς πρώτος, προτού σκάσει μύτη κι άλλος "εκπρόσωπος" στην πιάτσα.

10 Ιαν 2026 | 13:36

Ο Νικόλας Φαραντούρης σε νέες περιπέτειες

Πέρασε λέει πρώτα από τα γραφεία των υπουργών της ΝΔ, μετά "τριβόταν" με το ΠΑΣΟΚ, μετά αγάπησε τον Αλέξη Τσίπρα, μετά έγινε Κασσελακικός και τώρα φλερτάρει με το κόμμα Καρυστιανού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 09 Ιαν 2026 | 15:24

Mercosur: "Πράσινο φως" από την ΕΕ για τη συμφωνία έπειτα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων - Ο ρόλος της Μελόνι

Τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα κράτη μέλη της ΕΕ

07 Ιαν 2026 | 13:07

Ο "Καποδίστριας" και η Ελλάδα του 2026- Γιατί οι παθογένειες επιστρέφουν

Η ταινία "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή, δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση. Μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία πολιτικού αναστοχασμού:

07 Ιαν 2026 | 07:28

Η Βενεζουέλα είναι μόνο η αρχή

Καθόλου παράδοξο που τα άκουσε και ο δικός μας λοιπόν που ξέχασε το διεθνές δίκαιο και μας ενημέρωσε ότι θα σχολιάσει τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ "εν ευθέτω χρόνω" και με ψυχραιμία, μην τυχόν και αδικήσει τους ανθρώπους με μια βιαστική δήλωση.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 05 Ιαν 2026 | 07:13

Ο Λευκός Οίκος στα χρόνια του FAFO

Ήδη από την πρώτη του θητεία, αλλά κυρίως από τη δεύτερη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε με κάθε δυνατό τρόπο ότι είναι θερμός θιασώτης του δόγματος "δίκαιο μέσω ισχύος"

03 Ιαν 2026 | 08:39

Το τέλος των "ήρεμων νερών"

Αρχισαν ήδη οι απολογισμοί και τα μνημόσυνα για τα ήρεμα νερά.

31 Δεκ 2025 | 08:51

Ποιος θέλει την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα;

Η ερώτηση ποιος θέλει την καταστροφή των αγροτών συνέχιζε να μου ακούγεται παράλογη, σαν μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, αλλά οι συνομιλητές μου δεν ήταν παράλογοι. Μάλλον μιλούσαμε διαφορετική γλώσσα.

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Δεκ 2025 | 06:10

Η δολοφονία της Ιστορίας

Εκ πρώτης όψεως, ο "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή σεναριακά κινείται κάπου ενδιάμεσα στους θαυματουργικούς υπαινιγμούς του "Νεκταρίου" και στη θαυματουργική ευκοιλιότητα του "Παϊσίου".

27 Δεκ 2025 | 11:27

Το αβέβαιο νέο έτος

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν μια σειρά από προβλήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών και το ότι σπανίως πέφτουν μέσα. Και αυτό ισχύει και για τις προβλέψεις που μοιάζουν αυτονόητες, όπως ότι από τις επόμενες εκλογές δε θα προκύψει κυβέρνηση και η χώρα θα είναι "μη διακυβερνήσιμη"

24 Δεκ 2025 | 18:08

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Κώστα Ανεστίδη

Ακόμα και όταν εκδηλώνονται σαφέστατα παραβατικές συμπεριφορές, η κυβέρνηση είναι "με το σεις και με το σας". Καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι αγρότες (και) στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τις όποιες προσβάσεις έχει- ή της έχουν απομείνει καλύτερα- σε αυτό το εκλογικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Δεκ 2025 | 06:05

Τι μας λένε τα άστρα για το 2026

Μονάχα στον δικό μας γαλαξία, τον περίφημο Milky Way, υπολογίζεται ότι υπάρχουν διακόσια δισεκατομμύρια άστρα, με πολλά από αυτά να έχουν το δικό τους πλανητικό σύστημα.

20 Δεκ 2025 | 11:58

Πολιτική ιδιορρυθμία ή κάτι άλλο;

Ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προοπτικές ενός κόμματος που έχει μοναδική ατζέντα την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών- που στην περίπτωση της Μαρίας Καρυστιανού σημαίνει αποδοχή των θεωριών για το παράνομο φορτίο.

17 Δεκ 2025 | 12:41

Η Ευρώπη στραγγαλίζει το ίδιο της το μεγαλύτερο επίτευγμα

Γιατί η Ελλάδα μπορεί —και πρέπει— να ηγηθεί της επανεκκίνησης της Ενιαίας Αγοράς

17 Δεκ 2025 | 08:32

Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα

Το "πράγμα βρωμάει" που λένε, ακόμα και αν είσαι μεταξύ εκείνων, όπως εγώ, που περιμένεις την προεκλογική περίοδο για να τσεκάρεις τα νούμερα.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Δεκ 2025 | 06:05

Η κατάρα των εορτών

Η περίοδος των εορτών ενέχει υψηλό ρίσκο "χτυπήματος" και οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κατά την περίοδο των εορτών ακόμη υψηλότερο.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

10 Δεκ 2025 | 07:15

Η βία των αγροτών

Αν η οργή είναι όμως η αιτία της ωμής βίας, γιατί άραγε εκδηλώνεται κατ΄εξοχήν στην Κρήτη, αλλά όχι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα; Είναι άλλες οι ορμονικές διεργασίες στα παιδιά της λεβεντομάνας;

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 06:10

Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός πόλεμος

Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πάντως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήταν πατέντα του Γκέμπελς –απλώς ο μοχθηρός Γιόζεφ επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια θηριωδία που βρισκόταν εν υπνώσει ή/και υπό καταστολή με κάτι ασπιρίνες σαν τις Συνθήκες της Γενεύης.

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Δεκ 2025 | 06:06

Ανάθεμα τα τάλαρα

Στις ταινίες του Οικονομίδη είναι ολοφάνερο ότι οι βωμολοχίες χρησιμοποιούνται ως γρονθοκοπήματα (για την ακρίβεια, τα αντικαθιστούν) και αν έλειπαν αυτές ως καθαρτήρια αναχώματα, θα παρακολουθούσαμε "σπλάτερ" από το πρώτο πεντάλεπτο.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.