Follow us

Η επόμενη μέρα του νέου φορέα

Πρέπει να εκφράζει την πολυμορφία του χώρου και να αποκτήσει ισχυρή ταυτότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η επόμενη μέρα του νέου φορέα

Πάνω από 210.000 πολίτες στήθηκαν υπομονετικά στις ουρές την Κυριακή για να ψηφίσουν για τον επικεφαλής του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα. Η μαζική συμμετοχή διέψευσε εκείνους που προέβλεπαν αποτυχία του εγχειρήματος ή περιορισμό του στις οργανωμένες δυνάμεις αφού σήκωσε από τον καναπέ πολλές δεκάδες δεκάδες χιλάδες.

Η επικράτηση δύο υποψηφίων από το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι η συμμετοχή κόσμου από τον κεντρώο-φιλελεύθερο χώρο ήταν αναλογικά πολύ μικρότερη, γεγονός που δεν επέτρεψε την αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο αυτών τάσεων. Η κατά 80% περίπου προέλευση των ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν λάθος να ερμηνευθεί από τα στελέχη του, ως εντολή για αναγέννηση του κόμματος που ίδρυσε ο Α.Παπανδρέου.

Ο στόχος για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα, παραμένει στο ακέραιο και είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας. Ο νικητής των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής πρέπει να παρουσιάσει σύντομα: α) τις θέσεις του για το πώς βλέπει το νέο φορέα και β) να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας του χώρου μέσα από ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση.

-Ο νέος φορέας πρέπει όχι μόνο να εκφράζει την πολυμορφία του χώρου, αλλά να συγκροτηθεί με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέψει την διεύρυνση και τη συμμετοχή σε αυτό δυνάμεων που μέχρι τώρα βλέπουν το εγχείρημα με δυσπιστία. Οι 210.000 της Κυριακής συνιστούν μια εξαιρετική αφετηρία, πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότεροι στη συνέχεια και όλη αυτή η δυναμική να εκφραστεί στις εθνικές εκλογές.

- Η πολιτική ταυτότητα του φορέα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία. Το βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών χαρακτηριστικών και του πολιτικού ύφους που θα συνιστούν καθαρή διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα το διαφοροποιούν από τη ΝΔ. Που θα δινει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ιδίως της νεας γενιάς και δεν θα εξαντλείται σε στείρα αντιπολίτευση. Για να υπάρχει χώρος,πρέπει να έχει ισχυρή πολιτική ταυτότητα. Ο νέος φορέας πρέπει να είναι προοδευτικός στην πράξη κι όχι μόνο στην ταμπέλα.

Ποιά είναι η θέση του Ποταμιού στο νέο σκηνικό; Το Ποτάμι είναι βασικός συνδιαμορφωτής του νέου φορέα. Διχως τη συμμετοχή του δεν θα υπήρχε ούτε διεύρυνση του χώρου, ούτε τόσο μαζική συμμετοχή. Φάνηκε το προηγούμενο διάστημα και καταγράφηκε στις προχθεσινές εκλογές ότι “η εκσυγχρονιστική / φιλελεύθερη / ευρωπαϊκή κεντροαριστερά που ονειρεύονται κάτι τύποι σαν και μένα παραμένει απελπιστικά μειοψηφική υπόθεση στην Ελλάδα” όπως λέει εύστοχα ο Μάνος Ματσαγγάνης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι μπορεί να είναι “και στρατηγός και στρατιώτης”. Κάποιοι υποστηρικτές, παραγνωρίζοντας το και απογοητευμένοι απο το αποτέλεσμα πιθανόν να σκεφθούν το δρόμο της παραίτησης, μερικοί να θεωρήσουν ότι η λύση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ελάχιστοι ότι αυτό που δεν έγινε τις περασμένες δεκαετίες μπορεί να γίνει τώρα και ότι αν υπάρξει ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα και κάνει όσα δεν έκανε το Ποτάμι. Σε πολλούς όχι μόνο στο χώρο του Ποταμιού, υπάρχει η άποψη ότι φταίει ο λαός που δεν μας καταλαβαίνει κι αν αλλάζαμε λαό ή αν πολιτευόμασταν στη Σουηδία θα πηγαίναμε μια χαρά. Αλλά δεν θα αλλάξουμε λαό, ούτε θα πάμε στη Σουηδία που θα μας καταλάβαιναν καλύτερα. Πρέπει να τον προσεγγίσουμε, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις του και να τον κερδίσουμε.

Τα χαμηλά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές και στην επαρχία, μας λένε πολλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παλαίψουμε για τις ιδέες μας σε έναν μεγαλύτερο φορέα. Να συμβάλουμε στη διεύρυνσή του και στον προσανατολισμό του. Στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικά ρεύματα μπόρεσαν να επηρέασουν τις εξελίξεις μέσα από μεγαλύτερα σχήματα. Το εκσυγχρονιστικό ρεύμα δεν θα κυβερνούσε ποτέ στην Ελλάδα, αν δεν ήταν μέρος ενός μεγάλου κόμματος ο Κ.Σημίτης και ο Στ.Μάνος θα είχε επηρεάσει πολύ λιγότερο τα πράγματα, αν δεν ήταν επι σειρά ετών εκφραστής των φιλελεύθερων απόψεων στο εσωτερικό της ΝΔ.

Από την κάλπη δεν προέκυψε η αποδοχή των δικών μας ιδεών. Εχουμε όμως εμπιστοσύνη σ΄αυτές. Λέμε σωστά πράγματα και θα επιμείνουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στο νέο φορέα. Θα ήταν λάθος αν ο νικητής των εκλογών αντί να θεωρήσει τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ως εντολή για μια μεγάλη ευρεία πολυτασική παράταξη, την εκλάβει ως εντολή για πλήρη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο χώρο. Αν αντιμετωπίσει το αποτέλεσμα αλλαζονικά και δεν αντιληφθεί την πραγματική του διάσταση. Οι 210.000 περιμένουν. Και αυτοί που παρακολουθούν στενά και αναζητούν πολιτική στέγη, είναι πολύ περισσότεροι. Πρέπει να τους κερδίσουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αστυνομικές κωμωδίες, δράματα και νεοελληνική λογοτεχνία: Οι ελληνικές σειρές που έρχονται το φθινόπωρο

Με την έναρξη της νέας σεζόν, συγκεντρώσαμε τις σειρές που έρχονται και αξίζουν την προσοχή μας.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.