ΣτελιοΣ ΜπαμιατζηΣ
ΣτελιοΣ ΜπαμιατζηΣ

Η εθνική μας ανασφάλεια

Τελικά τι είναι; Πατριώτες ή φασίστες και ακραίοι;

SHARE THIS
0
SHARES

Γράφω μία μικρή άποψη στο Twitter για το επερχόμενο συλλαλητήριο της Αθήνας. Εξηγώ πως δεν θα είμαι στο Σύνταγμα διότι δεν συμφωνώ με αυτό. Συγχρόνως όμως εξηγώ ότι βρίσκω λάθος το να ταυτίζονται με τον φασιστικό χώρο όσοι θα συμμετέχουν σε αυτό. 

Στο Twitter έχω 263 ακόλουθους. Αυτή η θέση μου, όπως την εξέφρασα, άρεσε στον χρήστη, "Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα"! Κάγκελο! (κατά τη γνωστή ρήση της καθομιλουμένης). Από όλους τους αριστερούς, τους αριστερίζοντες, τους... προοδευτικούς άρεσε η άποψη σε έναν χρήστη που είναι σαφώς υπέρ του συλλαλητηρίου, ίσως και οργανωτή. 

Αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ, διότι ένα κατιτίς το έπαθα, είναι αλήθεια, πήρα τις ανάσες μου και συλλογίστηκα, είναι λογικό ένας άνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως "ευρύτερα αριστερός" και σαφώς "προοδευτικός" να γράφει κάτι που είναι αρεστό σε αυτούς που κριτικάρονται ως συντηρητικοί, οπισθοδρομικοί, ακόμα ακόμα και γραφικοί και φασίστες; Μήπως να το πρόσεχα; 

Αλλά εκεί ήρθε η επισήμανση, πάλι μέσω ερωτήσεων. Γιατί είναι ντε και καλά γραφικοί όσοι έχουν μία συγκεκριμένη άποψη περί ελληνικότητας της Μακεδονίας; Γιατί είναι φασίστες και ακροδεξιοί όσοι δεν συνάδουν με την άποψη πως, εντάξει δεν έγινε και τίποτα εάν έχει παράγωγο του όρου Μακεδονία κι όποιος δεν το δέχεται είναι οπισθοδρομικός εθνικιστής; Κυρίως όμως αναρωτιέμαι γιατί χαρίζουμε με τόση ευκολία εμείς οι "προοδευτικοί" χιλιάδες συμπολίτες μας στους φασίστες που περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες, όπως και γιατί βαφτίζουμε τόσο εύκολα τους συγκάτοικους μας σε αυτόν τον τόπο; 

Μην μπλέξουμε τώρα σε αναλύσεις τι είναι εθνικισμός και τι πατριωτισμός, που σταματά ο ένας που αρχίζει ο άλλος. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πατριωτισμός είναι ένα υψηλό συναίσθημα αγάπης προς την πατρίδα και σε ό,τι αυτή εκφράζει, ζωτικό χώρο, ήθη και έθιμα, γλώσσα, ιστορία, σύμβολα. Οι πατριώτες δένονται και με σύμβολα και με τον τόπο.

Έτσι, έναν ηλικιωμένο συμπολίτη μου από τη Βόρεια Ελλάδα ο οποίος βίωσε την αγωνία με τους πολέμους, την κατοχή των Βουλγάρων και τον εμφύλιο και ακούει Μακεδονία και δακρύζει, συγγνώμη, δεν θα τον πω φασίστα. Τη γλυκύτατη γριούλα που κατέβηκε στο συλλαλητήριο με το μπαστούνι της γιατί η "Μακεδονία της" είναι η Ελλάδα της, ούτε αυτήν θα την πω φασίστα. Ούτε καν εθνικίστρια. Δεν θα ονοματίσω έτσι ούτε τους νεότερους οι οποίοι φοβούνται πως πάνε υπόγεια να κλέψουν την πατρίδα μας. Φοβισμένους ναι, ανασφαλείς επίσης. 

Και ξέρετε γιατί δεν θα τους πω έτσι; Διότι είναι απόλυτο δικαίωμα του ανθρώπου, άρα και ενός λαού, να φοβάται και να ανησυχεί

Ειδικά στις ημέρες μας, όπου η ανασφάλεια συναντάται σε σχεδόν όλη την υφήλιο. Από τις ΗΠΑ, όπου έβγαλαν Τραμπ διότι τους έκανε να νιώσουν ξανά Αμερικανοί, τη Βρετανία, όπου το ναι στο Brexit ειπώθηκε και διότι οι Άγγλοι φοβήθηκαν ότι χάνουν την ταυτότητά τους, αλλά και πολλές άλλες χώρες όπου ξαφνικά (;) η αναζήτηση εθνικής ιδέας δείχνει να κατακλύζει τα πάντα. 

Απέναντι σε όλο αυτό, η ευρύτερη Αριστερά και δη η κυβερνώσα αλλά κι ο προοδευτικός χώρος βγάζει ένα φοβικό προσωπείο. Αδυνατούν να εξηγήσουν με σαφήνεια γιατί θεωρούν εθνικιστές και φασίστες όσους προβάλλουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Γιατί η έστω υπερβολική πατριωτική ευαισθησία μερίδας πολιτών είναι μη αποδεκτή. Καταδικάζει δίχως να εξηγεί. Προτιμά να τσουβαλιάζει εύκολα, με γενικόλογα επιχειρήματα του στιλ, "εθνικισμός είναι η απόλυτη προσήλωση των ατόμων στο έθνος τους, η οποία φτάνει ως την περιφρόνηση και την εχθρότητα προς άλλα έθνη τα οποία θεωρεί κατώτερα". Δεν διαχωρίζει όσους πιστεύουν πως τα άλλα έθνη δεν είναι κατώτερα, έχουμε όμως κι εμείς την ιστορία μας η οποία κινδυνεύει. Βάζει όλους μαζί, τον "τουρκοφάγο" και ξενόφοβο φασίστα, τον μισάνθρωπο ναζιστή χρυσαυγίτη με τον φοβισμένο πολίτη και τους κάνει ένα. 

Είναι δυστύχημα που ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος ισοπεδώνει τόσο εύκολα και νομίζει και ανέξοδα. Είναι ένα μεγάλο κρίμα που δεν αντιλαμβάνεται τις συνθήκες εντός και εκτός Ελλάδος. Θλίψη και λύπη που επιλέγεται η ταμπελοποίηση ανθρώπων που νιώθουν μία εθνική ευαισθησία. Χειρότερο όλων, θλίψη που επιχειρείται η ακύρωση και ο μηδενισμός επειδή δεν "συμφωνούν μαζί μας". 

Συνεχίζοντας σε αυτό το μοτίβο ανοίγεται ο δρόμος για την εκσυγχρονισμένη Χρυσή Αυγή. Για ένα μοντέρνο και καμουφλαρισμένο φασιστικό μόρφωμα που θα συγκεντρώνει μέσα του χουντικούς, φανατικούς και βίαιους αντικομμουνιστές, συνωμοσιολόγους, πατριδοκάπηλους και δυστυχώς, χιλιάδες άλλους που απλώς νιώθουν εκδιωγμένοι και απομονωμένοι επειδή δεν είναι αρεστή η εθνική τους υπερηφάνια. 

Σαφώς, για εμένα, η γειτονική χώρα δεν μπορεί να παραμείνει με το όνομα ΠΓΔΜ. Τάσσομαι υπέρ της χρήσης του όρου Μακεδονίας μόνο - το υπογραμμίζω - μόνο ως γεωγραφικό προσδιορισμό. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Επομένως, δεν συζητάμε για οποιαδήποτε αλυτρωτική παράμετρο στο σύνταγμά τους. Βέβαια, πως θα πεις σε ένα κράτος, άλλαξε το σύνταγμά σου για να γίνεις μέλος στο ΝΑΤΟ ας πούμε. Δεν γίνεται αυτό. Από την άλλη όμως, ένα σοβαρό κράτος με αξιόπιστη εξωτερική πολιτική δεν δύναται να δεχθεί τα πάντα, ούτε καν... ισχνές μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια και την ύπαρξή του. 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook