Follow us

Η ιστορία και η συγκυρία

Η επιτυχία μιας συμφωνίας κρίνεται σε βάθος χρόνου και όχι από τη συγκυρία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ιστορία και η συγκυρία

Μια συμφωνία είναι πάντα ένας συμβιβασμός. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει τις θέσεις μιας πλευράς, εκτός αν συναφθεί ύστερα από πόλεμο, οπότε ο νικητής επιβάλλει τις θέσεις του στον ηττημένο. Οι συμφωνίες σαφώς αντικατοπτρίζουν συσχετισμούς δύναμεις και επηρεάζονται από το ευρύτερο περιβάλλον κάθε εποχής.

Το 1992 τέθηκε στο τραπέζι το “Πακέτο Πινέϊρο” με όνομα “NovaMacedonia” και αναγνώριση από πλευράς Κίρο Γκλιγκόροφ ότι μιλάμε για σλαβομακεδόνες που ήρθαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα μ.Χ. και δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την ελληνική ιστορία. Το απορρίψαμε επειδή η θέση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ήταν ότι δεν δεχόμαστε τη λέξη Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Και με την απόρριψη συμφώνησε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Τρία χρόνια αργότερα όμως με την ενδιάμεση συμφωνία τη δεχθήκαμε, αφού το “Μ” στο πΓΔΜ είναι Μακεδονία. 'Υστερα από διατήρηση της εκκρεμότητας επί 26 χρόνια το 2018, η ελληνική κυβέρνηση, με πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οριστική επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Επιλύει όντως η Συμφωνία οριστικά τα προβλήματα ή δημιουργεί νέα τα οποία θα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια;

Το ζήτημα του ονόματος επιλύεται με τη σύνθετη ονομασία erga omnes Βόρεια Μακεδονία όπως ζητούσε η Ελλάδα αλλάζοντας το Δημοκρατία της Μακεδονίας που ήταν η συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας. Επίσης συμφωνήθηκε να σταματήσει η καπηλεία της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Η πΓΔΜ ανέλαβε την υποχρέωση επίσης να αλλάξει το Σύνταγμά της. Τα αγκάθια για την ελληνική πλευρά είναι η ιθαγένεια η οποία οριίζεται ως μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ο ορισμός της γλώσσας ως μακεδονικής, με τη διευκρίνηση πάντως ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών. Ο Ζ.Ζάεφ από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Αλ.Τσίπρα μίλησε για Έλληνες και Μακεδόνες, γεγονός που προκαλεί τους πολίτες της ελληνικής Μακεδονίας. Κι αυτό είναι κάτι που θα ενταθεί στο μέλλον αφού θα αποτελεί ένα πεδίο διαρκών τριβών τη στιγμή που οι Ελληνες Μακεδόνες θα βλέπουν ότι ο όρος επιχειρείται να μονοπωληθεί από τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Παράλληλα η έγερση μεινοτικών ζητημάτων ενισχύει την καχυποψία και ανοίγει παράθυρο σε μελλοντικά προβλήματα.

Η επιτυχία μιας συμφωνίας κρίνεται από την δημιουργία αμοιβαία επωφελών λειτουργικών συνθηκών στις σχέσεις μεταξύ κρατών. Αυτό κρίνεται σε βάθος χρόνου κι όχι στη διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν και στη θέση του μετριοπαθούς Ζάεφ είναι πιθανόν να βρεθεί ύστερα από μερικά χρόνια ένας νέος Γκρούεφσκι ή κάποιος ακόμη πιο ακραίος. Η Συνθήκη της Λωζάννης ρύθμισε με επιτυχία τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, όμως αμφισβητείται από τον Τ.Ερντογάν εκατό χρόνια αργότερα. Γι΄αυτό υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διασαφηνιστούν από τώρα.

Ο Ν.Κοτζιάς δήλωσε πρόσφατα ότι “η μάχη είναι για να φτιάξεις μια συμφωνία, αλλά και για την ερμηνεία της”. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να περνούν δίχως ιδιαίτερη προσοχή, οι δηλώσεις Ζάεφ και οι ερμηνείες που δίνονται στους όρους της συμφωνίας.

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η επίλυση των προβλημάτων με την ΠΓΔΜ. Η συμφωνία έχει σημεία, στο πλαίσιο του συμβιβασμού, που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Μπορούν να αμβλυνθούν μέσω διασαφηνίσεων, με την καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας και μέσω της σημμετοχής στους δυτικούς θεσμούς. Το πακέτο Πινέϊρο που απορρίψαμε ήταν ευνοϊκότερο από τη σημερινή συμφωνία. Και μια επόμενη ίσως είναι ακόμη χειρότερη από τη σημερινή.

Αν υποθέσουμε ότι η Συμφωνία κυρώνεται από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας και απορρίπτεται από την ελληνική Βουλή, η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Παράλληλα θα επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση της καπηλείας της ιστορίας και της διαρκούς αντιπαλότητας. Επίσης αν επικρατήσουν ερμηνείες που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους πολίτες της Μακεδονίας μας, τότε αντι να λύσουμε ιστορικές εκκρεμότητες, θα έχουμε ανάψει φωτιές.'

Οταν έρθει η ώρα των αποφάσεων πρέπει όλα αυτά να σταθμιστούν. Με όρους πατριωτικού κι όχι μικροκομματικού συμφέροντος. Το Ποτάμι με αυτούς τους όρους λειτουργεί

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Κωμωδίες, ελληνικά και ξένα έργα, σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο: Όλα όσα θα δούμε στο θέατρο τον Σεπτέμβριο

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Και μην ξεχνάτε πως μπορείτε να φτάσετε εύκολα και με ασφάλεια σε όλες, καλώντας απλώς ένα UberTaxi.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.