Follow us

Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση…

Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση...
Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

Ακόμη δυσκολότερος όμως αναμένεται για τη γειτονική Τουρκία της οποίας πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας συμπαρασύροντας την οικονομία και την κοινωνία.

Η τουρκική οικονομία μετά το 2018 έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης η οποία ενδέχεται να έχει χειρότερη εξέλιξη και από την ελληνική χρεοκοπία του 2010.

Τούτο γιατί η ελληνική οικονομία βρήκε γρήγορα μια θέση στην "εντατική" της Ευρωζώνης με του θεσμούς και την ΕΚΤ να αναλαμβάνουν το χρέος με όρους αλληλεγγύης και τα ΕΣΠΑ να αιμοδοτούν την οικονομία και την κοινωνία.

Μπορεί το ονομαστικό ΑΕΠ σε τουρκικές λίρες να συνεχίζει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, σε δολάρια όμως μεταξύ 2013 και 2020 έχει πέσει από τα 957 στα 720 δισ. δολάρια.

Η τουρκική οικονομία όμως βρέθηκε στο χείλος μιας χρεοκοπίας το 2019 μετά την ανατίμηση του δολαρίου.

Το ίδιο σκηνικό φαίνεται και δρομολογείται και τώρα...

Το δολάριο από την αρχή του 2021 παρουσιάζει σοβαρή ενίσχυση της αξίας του. Έναντι του ευρώ, π.χ. η ισοτιμία από 1,19 δολ. ανά ευρώ, έχει διαμορφωθεί στα 1,13.

Η τουρκική λίρα από την ισοτιμία των 7,69 λιρών ανά δολάριο πριν ένα χρόνο τις τελευταίες μέρες έχει φτάσει στις 10,27 λίρες ανά δολάριο. Πριν 5 χρόνια η ισοτιμία ήταν στις 3,65 λίρες ανά δολάριο.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης που υπέστησαν τα ελληνικά νοικοκυριά την περίοδο της κρίσης αποτελεί κλάσμα της καταστροφής που έχουν υποστεί στην Τουρκία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας όμως είναι το γεγονός πως το χρέος των μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων είναι σε δολάρια. Τούτο σημαίνει πως η ανατίμηση του δολαρίου καθιστά ακριβότερη και άρα δυσκολότερη την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου χρέους που υπολογίζεται περί τα 130 δισ. δολάρια.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ανατίμηση του δολαρίου καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο αν λάβουμε υπόψη πως η Τουρκία είναι μια βιομηχανική χώρα χωρίς πρώτες ύλες που εισάγει πληρώνοντας τιμές σε δολάρια και εξάγει κυρίως, λόγω γεωγραφική θέσης, σε ευρωπαϊκές αγορές που πληρώνουν σε ευρώ.

Ο συνδυασμός της ανόδου της ισοτιμίας του δολαρίου ταυτόχρονα με τις τιμές όλων των πρώτων υλών που αποτιμώνται σε δολάρια δημιουργεί ένα θανατηφόρο μείγμα για οικονομίες με αδύναμα νομίσματα και χρέος σε "σκληρό" συνάλλαγμα.

Ήδη, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν κάνουν λόγο για την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της γείτονος. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να συνάψουν συμφωνίες που της επιτρέπουν να εμφανίζει τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα και χρυσό ιδιωτών σαν συναλλαγματικά της διαθέσιμα.

Τούτο από μόνο του είναι αρκετό για να αποδείξει την άσχημη κατάσταση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 19,58% τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Η κατηγορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε άνοδο μόνο 0,05% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, αλλά από έτος σε έτος πρώτευσε σημειώνοντας άνοδο 28,79%.

Κάθε φορά που το δολάριο παίρνει την ανιούσα, χώρες όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν χρέος σε δολάρια, λόγω της αναξιοπιστίας και των υψηλών επιτοκίων των τοπικών νομισμάτων περιπλέκονται σε δίνες κρίσης και χρεοκοπιών.

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μικρότερα αλλά η "ασπίδα" των ευρώ και της μεταφοράς κεφαλαίων εντός της Ε.Ε. εκτονώνουν τις πιέσεις.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η γεωπολιτική ένταση αποτελεί μια πιθανή διέξοδο για το καθεστώς της Άγκυρας και αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να δρομολογήσει εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή συνολικότερα.

2) The Long History...
Κοντά στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα τα αμερικάνικα (και διεθνή) επιτόκια βρέθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.


Σε συνθήκες πολέμου οι κυβερνήσεις βάζουν τις Κεντρικές Τράπεζες να τυπώνουν χρήμα δημεύοντας επί της ουσίας τις περιουσίες των πολιτών.

Δεν υπάρχει στη μακρά ιστορία, όπως μπορείτε να δείτε, προηγούμενο το χρήμα να είναι δωρεάν, πόσο μάλλον να πληρώνουν για να δανειστείς.


Τούτο μοιάζει σαν ο φούρναρης να πληρώνει τους πελάτες για να αγοράσουν το ψωμί του, ο χασάπης κ.λπ...

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα στο σύμπαν... το μόνο που υπάρχει δωρεάν είναι συσσίτιο για τους απόρους...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Best Chef Awards: Οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα Όσκαρ των μαγείρων

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.