ΓιαννηΣ-ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ
ΓιαννηΣ-ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ

Ήθη, λήθη και πλήθη

Το ήθος είναι ένα στοιχείο που εκλείπει από την πολιτική. Όχι μόνο στην Ελλάδα.

SHARE THIS
0
SHARES

Το ήθος είναι ένα στοιχείο που εκλείπει από την πολιτική. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο – έως απίθανο – ένας πολιτικός να πορεύεται με αποκλειστικό γνώμονα την ηθική. Αναπόφευκτα, όταν κρίνουμε έναν πολιτικό, ρίχνουμε νερό στο... κρασί μας αναφορικά με το ήθος του. Μας απασχολεί, σχεόν πάντα, περισσότερο το έργο του. Αποδεχόμαστε – άλλοι σιωπηλά άλλοι πιο ανοιχτά – ότι το παιχνίδι παίζεται με συγκεκριμένους κανόνες. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω εάν αυτό είναι σωστό ή λάθος. Ούτε θέλω.

Αυτό, όμως, που νιώθω ότι έχει υποχρέωση να πράξει κάθε ευσυνείδητος πολίτης είναι να αναλογιστεί τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός. Είτε για να ανέλθει είτε για να κρατηθεί στην εξουσία. Οι πρακτικές πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων ήταν, είναι και θα είναι το τελευταίο καταφύγιο των απελπισμένων του πολιτικού βίου. Εκείνων που ο χρόνος στην καρέκλα μετρά αντίστροφα. Εκείνων που αξιολογούν μετά από ώριμη σκέψη ότι η μόνη τους πιθανότητα επιβίωσης είναι η «θανάτωση» του αντιπάλου. Γιατί η επικράτηση σε όποια αναμέτρηση είναι απλά αδύνατη.

Πέρα από την προσφυγή σε αυτές τις ανήθικες – πλην δοκιμασμένες κατά το παρελθόν και αποδοτικές – τακτικές, η κυβέρνηση προσπαθεί μανιωδώς να επιβάλλει μια καθολική λήθη. Αξιοποιεί τον πολιτικό χρόνο ώστε να ξεχαστούν τα λάθη και τα πάθη της. Ποντάρει τα ρέστα της στην αποσύνδεσή της από το παρελθόν της. Αποκόπτει τις ρίζες της, αποστρέφεται – σε περιπτώσεις – και τον ίδιο της τον εαυτό και επιχειρεί να «ανθίσει» σαν κισσός πάνω σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από εκείνο στο οποίο στηρίχθηκε για να ανέλθει στην εξουσία. Εξ ου και η εμμονή των κυβερνώντων να δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία και να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Όταν τάζεις τα πάντα σε όλους, ξέρεις από την αρχή ότι θα δυσαρεστήσεις τους πολλούς. Η μόνη οδός που σου απομένει στη συνέχεια, είναι να κάνεις ότι μπορείς για να ξεχάσουν. Να προσπαθείς διαρκώς να τους πείσεις ότι προσπάθησες. Ότι πίστεψες αλλά δεν μπόρεσες. Ότι είχες αυταπάτες αλλά τώρα γνωρίζεις καλά τις δυνατότητές σου. Αυτή η πολιτική μετάλλαξη έχει ως δομικό της συστατικό τον πανδαμάτωρ χρόνο. Χωρίς αυτόν, δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας.

Το τρίτο μέρος της επικοινωνιακής εκστρατείας της κυβέρνησης είναι ίσως και το πιο δομικό στοιχείο της στρατηγικής της. Η επιχείριση κατευνασμού της κοινωνίας. Να ικανοποιήσει έστω και στο ελάχιστο τα πλήθη. Τις ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες που εν τέλει σε μια δημοκρατία αποφασίζουν για το ποιος κάνει κουμάντο. Οι άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται η επιχείριση κατευνασμού της κοινωνίας είναι δύο. Πρώτον, μέσω της αποσύμπιεσης που αναπόφευκτα θα έρθει από τις τριπλές κάλπες του Μαΐου. Μια κοινωνία που μια δεκαετία απογοητεύεται από την ηγεσία της, δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ και πρακτικά δεν ελπίζει σε τίποτα έχει άμεση ανάγκη να τιμωρήσει. Και θα το πράξει δεόντως στις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Ο φετινός Μαΐος θα λειτουργήσει ως ιδανική βαλβίδα αποσυμπίεσης μιας κοινωνίας που ασφυκτυά. Δεύτερον, με την αξιοποίηση της πάγιας προεκλογική τακτικής των παροχών. Κάθε φιλοδώρημα είναι σημαντικό για ένα λαό δίνει μάχη για επιβίωση. Ο φόβος για τον κάθε φτωχοποιημένο Έλληνα ότι θα χάσει ακόμη και τα ελάχιστα μερίσματα κοινωνικής αρωγής που απαλύνουν την εξαθλίωσή του είναι – δυστυχώς – σύμμαχος της κάθε κυβέρνησης. Και ο φόβος είναι αποδεδειγμένα ο χειρότερος σύμβουλος των πολιτών πριν από κάθε εκλογική μάχη. Ειδικά, στις εθνικές εκλογές του 2019, που θα κρίνουν εάν το καράβι που λέγεται Ελλάδα θα επιπλεύσει σε ένα φουρτουνιασμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον ή θα βουλιάξει αύτανδρο.

 

* Ο Γιάννης-Αλέξανδρος Ιωαννίδης είναι δημοσιογράφος 

 

-----

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook