Και στο τέλος κερδίζει η Μέρκελ

Η Γιοχάνα Λούισεν είναι ανταποκρίτρια της Libération στο Βερολίνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Και στο τέλος κερδίζει η Μέρκελ

Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Αγγελα Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας της. Οι διαπραγματεύσεις για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, όμως, απέδειξαν για μια ακόμη φορά την πολιτική ευκινησία της καγκελαρίου. Η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Κομισιόν, είναι πιο κοντά στη Μέρκελ από τον δυστυχή Μάνφρεντ Βέμπερ. Όπως έγραψε στο Twitterο αναλυτής Μάρσελ Ντίρσους παραφράζοντας τον άγγλο ποδοσφαιριστή Γκάρι Λίνεκερ, «η πολιτική είναι ένα σύνθετο παιχνίδι. Δεκάδες άνδρες κυνηγούν μια μπάλα για μερικές μέρες και στο τέλος νικά η Μέρκελ - ή κάπως έτσι».

Ο συντηρητικός Τύπος γράφει ότι η καγκελάριος «πούλησε» τον Βέμπερ. «Ο θάνατός του οφείλεται στον πρόεδρο Μακρόν», έγραψε η Die Welt. «Αλλά και στην καγκελάριο Μέρκελ. Εστρεψε το ΕΛΚ εναντίον του εαυτού του. Αυτή η πολιτική οικογένεια είχε επενδύσει στη Μέρκελ και τώρα αισθάνεται προδομένη».

Αν όμως η στρατηγική της Μέρκελ δύσκολα ερμηνεύεται, τι να πει κανείς για εκείνη του Μακρόν; Μετά την αποτυχία των πρώτων διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα, οι αρνητικές παρατηρήσεις του γάλλου προέδρου έγιναν δεκτές με ειρωνεία από μια χώρα που ασκεί την τέχνη του πολιτικού συμβιβασμού. «Όλα αυτά οδηγούν σε μια πολύ άσχημη εικόνα για την Ευρώπη, μια εικόνα μη σοβαρή», είχε δηλώσει ο Μακρόν, εκφράζοντας τη λύπη του για όλον αυτόν τον χαμένο χρόνο. «Ο πρόεδρος Μακρόν είναι αστείος όταν δίνει μαθήματα», σχολίασε η Süddeutsche Zeitung. «Πρώτα απορρίπτει την ιδέα σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να προκύψει από τους Spitzenkandidaten. Υστερα μιλά για άσχημη εικόνα και για αποτυχία. Είναι υποκριτικό και λάθος. Υποκριτικό, γιατί ο Μακρόν συνέβαλε σε αυτή την κατάσταση. Λάθος, γιατί όλα αυτά δεν οδηγούν σε μια άσχημη, αλλά σε μια έντιμη εικόνα για την Ευρώπη».

Όπως η Μέρκελ είπε ότι είναι καλύτερα να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις παρά να οδηγηθεί η Ευρώπη σε πέντε χρόνια εντάσεων, έτσι και η συντηρητική πολιτική επιθεώρηση Cicero εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κράτησαν εν τέλει και τόσο πολύ. Εδώ στη Γερμανία χρειάστηκαν 171 ημέρες μετά τις τελευταίες εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Δείξτε μου μια δημοκρατική χώρα που είναι πιο γρήγορη. Ασφαλώς όχι η Γερμανία. Είναι άραγε αντιδημοκρατικό; Καμιά πολιτική ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν έχει γίνει καν `μεγάλος συνασπισμός` μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Η μειοψηφία των εθνικιστών και λαϊκιστών υποχρεώνει τις δύο μεγάλες οικογένειες να συνάψουν συμφωνίες με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται διαπραγματεύσεις. Ομως αυτό είναι η δημοκρατία».

(*) Η Γιοχάνα Λούισεν είναι ανταποκρίτρια της Libération στο Βερολίνο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ REUTERS 20 Μαϊ 2020 | 14:50

Έντονο παρασκήνιο από το Reuters: Tι έκανε τη Μέρκελ να συμφωνήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέρκελ ανησυχούσε ήδη για το μέλλον της ΕΕ μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη.

04 Ιουν 2020 | 13:11

Η αβάσταχτη μπουρδολογία της Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα

Η κ. Σκούφα ανακάλυψε σκοτεινό σχέδιο για τον αφελληνισμό των Ελλήνων νηπίων.

03 Ιουν 2020 | 09:23

Ανάπτυξη ή "δώσε κι εμένα, μπάρμπα";

Η επιτροπή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την έξοδο της χώρας από τη δίνη της χρεοκοπίας.

03 Ιουν 2020 | 09:21

Τα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Κοτζιάς και η γοητεία της πομφόλυγος

Να μιλάτε λιγότερο, είναι η βαθυστόχαστη συμβουλή του κ. Καθηγητή στους ασκούντες την εξωτερική πολιτική.

01 Ιουν 2020 | 10:48

Το τυράκι και η παγίδα...

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων που ενδεχομένως δεν θα αγόραζε κανείς.

01 Ιουν 2020 | 10:45

Δεν μού κάνει πλέον αίσθηση

Δεν μού κάνει πλέον σχεδόν τίποτα αίσθηση από όσα -έπεα πτερόεντα- παρατηρώ στο δημόσιο χώρο. Μήπως γερνάω;

29 Μαϊ 2020 | 10:57
29 Μαϊ 2020 | 10:55

Κυριάκο μελέτησε Μάο…

Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομικές ζώνες που θα διοικούνται και θα εποπτεύονται από ένα δημόσιο.

27 Μαϊ 2020 | 10:17

Το πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας...

Η αδυναμία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει την επάνοδο στην εξουσία έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή τους τελευταίους μήνες και στα στελέχη του.

27 Μαϊ 2020 | 10:07

Τι συνέβη τελικά στον Έβρο;

Σε ποιόν ανήκουν τελικά τα 16 στρέμματα που δημιουργήθηκαν από την αλλαγή του ρου του ποταμού;

27 Μαϊ 2020 | 09:56

Δεν θέλουν άλλους Τσιόδρες, προτιμούν τους Καρανίκες

"Δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν μια κοινωνία. Η διακυβέρνηση τεχνοκρατικού τύπου έχει χρεοκοπήσει", είπε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).

25 Μαϊ 2020 | 09:07

20%! Κόπυ-Πάστε...

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 απ' τους δικαιούχους οι οποίοι όμως, δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση.