Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Καν’ το όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Εάν η πανδημία εγκυμονεί ευκαιρία, η ευκαιρία αυτή για την Ελλάδα είναι ο ταχύτατος εκσυγχρονισμός της.

Χρήστος Χωμενίδης
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Συγκρίνουν αρκετοί επαΐοντες την κρίση του κορονοϊού και ό,τι φέρνει μαζί της με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι στην Ελλάδα ανάλογες καταστάσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε από το 1974.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιστορία από τα χείλη γονιών, παππούδων και δασκάλων εκφέρεται απλουστευμένη. Σχεδόν ευθύγραμμη. "Έπεσε η Χούντα" σού λένε "ήρθε η Μεταπολίτευση". Αμ δε! Ο τοκετός της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας στάθηκε ζόρικος. Οι ωδίνες του κράτησαν πολλούς μήνες. Το νεογέννητο κινδύνεψε επανειλημμένα να χαθεί. Η αγωνία όποιου καταλάβαινε τότε τι συμβαίνει θυμίζει το άγχος που όλοι μας σήμερα βιώνουμε.

Θυμηθείτε. Στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα τής Αθήνας έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο κι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Μακάριο. Στις 20 Ιουλίου εισέβαλαν στο νησί οι Τούρκοι. Η κυβέρνηση των ανδρεικέλων του Ιωαννίδη παραλυμένη, έντρομη παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα. Στις 24 Ιουλίου τα χαράματα επέστρεψε από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ανέλαβε τα ηνία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάθε άλλο παρά οικουμενικά αποδεκτός ήταν μέχρι εκείνη τη μέρα. Οι μισοί σχεδόν Έλληνες διατηρούσαν δυσάρεστες αναμνήσεις από την πρώτη πρωθυπουργική οκταετία του, από το 1955 μέχρι το 1963, όταν το μετεμφυλιακό κράτος έλυνε κι έδενε, με το καλό και με το άγριο - συνηθέστερα με το άγριο. Η αποχώρησή του εξάλλου από τα κοινά και η αυτεξορία του στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη είχε χαρακτήρα ταπείνωσης. Η Ελλάδα εννοούσε να προχωρήσει δίχως εκείνον.

Η "πορεία στην έρημο" του Κωνσταντίνου Καραμανλή διήρκεσε ένδεκα χρόνια. Όταν επέστρεψε είχε εμφανέστατα αλλάξει. Λειτουργούσε πλέον ως εθνικός ηγέτης.

Κατάφερε με τσαμπουκά και πονηριά να απαλλαγεί από την κηδεμονία τού στρατού. Από τους αμετανόητους καραβανάδες που βαυκαλίζονταν ότι θα διατηρούσαν την τελευταία κουβέντα. Συνέλαβε και εκτόπισε τους πρωταίτιους της δικτατορίας. Προκήρυξε εκλογές και εγγυήθηκε με λόγια και με έργα την άψογη διεξαγωγή τους. Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε τότε την περίφημη φράση "Καραμανλής ή Τανκς". Οι Έλληνες περιέβαλαν τον Καραμανλή με πρωτοφανή εμπιστοσύνη. Το φρέσκο κόμμα του, η "Νέα Δημοκρατία", ψηφίστηκε από το 54%.

Εκείνο που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι μέσα στην ανασφάλεια των καιρών, με την Τουρκία να παραμένει επιθετικότατη, να ονειρεύεται έναν "Αττίλα 3", με τους θύλακες τής χούντας στις ένοπλες δυνάμεις να απεργάζονται την εκδίκησή τους (τον Φεβρουάριο του 1975 κατεπνίγη εν τη γενέση του το "πραξικόπημα της πιτζάμας"), εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντί να πορευτεί συντηρητικά, πραγματοποίησε μια σειρά από βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έλυσε ως γόρδιο δεσμό προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τη χώρα για δεκαετίες, ενίοτε και για αιώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νομιμοποίησε το ΚΚΕ, η δράση του οποίου ήταν απαγορευμένη από το 1947. Οδήγησε, με το δημοψήφισμα της ογδόης Δεκεμβρίου 1974, στην ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, στην οριστική έξωση της δυναστείας των Γλύξμπουργκ. Καθιέρωσε ως επίσημη γλώσσα τη δημοτική. (Οι ακραίοι δεξιοί ουδέποτε συγχώρησαν τον Γεώργιο Ράλλη, ο οποίος υπέγραψε ως Υπουργός Παιδείας τον σχετικό νόμο.) Δρομολόγησε τέλος, ταχύτατα, την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι διδάσκει η Ιστορία; Πως οι βαθιές αλλαγές δεν γίνονται εν ηρεμία, με επιτροπές και υποεπιτροπές να συσκέπτονται και να εισηγούνται, με ατέρμονες συζητήσεις και παλινωδίες. Στη βράση κολλάει το σίδερο. Όταν το πλοίο βρίσκεται εν μέσω καταιγίδας, τότε ίσως είναι η ιδανική στιγμή να στρέψεις το πηδάλιο προς νέα στεριά.

Σήμερα, λόγω της πανδημίας -δευτερευόντως και της κρίσης στον Έβρο που προηγήθηκε- ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει μιάς αποδοχής που μόνο με τού Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 μπορεί να συγκριθεί. Προσέξτε: ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 είχε την παθιασμένη αγάπη, τον ενθουσιασμό της πλειοψηφίας. Δεν τον θεωρούσαν ωστόσο καταλληλότερο πρωθυπουργό και οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης.

Πολλοί φρονούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να αποτελειώσει τον Σεπτέμβριο στις κάλπες τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ πιστεύω ότι οφείλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να γυρίσει, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, κεφάλαιο στην ελληνική Ιστορία.

Τα πρώτα δείγματα είναι απτά. Εκείνο το οποίο έμοιαζε βουνό, η ψηφιοποίηση του δημοσίου, ο παραμερισμός της γραφειοκρατίας, έγινε πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ο εξορθολογισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας φαντάζει -ας όψεται ο κορονοϊός- νομοτελειακός. Η παραοικονομία μοιραία θα συρρικνωθεί. Ποιός εργαζόμενος θα δέχεται να πληρώνεται "μαύρα", να δουλεύει σαν το φάντασμα, γνωρίζοντας ότι στη δύσκολη στιγμή δεν θα δικαιούται κανένα κρατικό επίδομα; (Χρέος προφανώς της κυβέρνησης αποτελεί να εντάξει στο σύστημα όσους -παρά τη θέληση τους- βιοπορίζονται στο περιθώριο...). Ποιος θα συχνάζει εφεξής σε εστιατόρια, θα καταλύει σε δωμάτια, θα πηγαίνει σε θέατρα που δεν θα τηρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές; Ό,τι δεν πέτυχε επί δεκαετίες η απειλή των προστίμων θα το επιβάλει διαμιάς ο φόβος της αρρώστιας. Η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, πρωτίστως των τουριστικών, αποτελεί όρο για την επιβίωσή τους.

Εάν η πανδημία εγκυμονεί ευκαιρία, η ευκαιρία αυτή για την Ελλάδα είναι ο ταχύτατος εκσυγχρονισμός της.

Η κυβέρνηση ας το τολμήσει. Η κοινωνία θα τη στηρίξει.

* Ο κ. Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας

Πηγή: Capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.