Follow us

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Οι ιστολογικές εξετάσεις αποφάνθηκαν κατηγορηματικά και αναντίρρητα: ο θάνατος του Βασίλη Καλογήρου δεν αποτελεί ανθρωποκτονία. Η αστυνομία ερευνά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την πληροφορία ότι ο αδικοχαμένος νέος έφυγε ταραγμένος από το σπίτι του επειδή "άκουσε μια συνομιλία που είχε μια στενή συγγενής του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του". Το γεγονός πάντως ότι δεν δολοφονήθηκε, εφόσον δεν ανατραπεί, θέτει τέρμα στις εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες διακινούνταν ευθύς με την εύρεση της σορού του από κύκλους που έφθαναν στο σημείο να τον ονομάζουν πεντηκοστό όγδο νεκρό των Τεμπών.

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά. Δείχνει τη συνήθη -κακώς νοούμενη κατά τη γνώμη μου- διακριτικότητα απέναντι σε υποθέσεις "αυστηρά οικογενειακές". Τι τα θες, τι τα γυρεύεις… Τα εν οίκω μη εν δήμω… Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος… Και άλλες τέτοιες παροιμίες που δικαιώνουν την ανοχή, την αδιαφορία, ακόμα και τη δια της παραλείψεως συνενοχή του περίγυρου. Στενότερου ή ευρύτερου. Καθώς εάν αρχίζουν να βγαίνουν τα άπλυτα του κάθε σπιτιού στα φόρα, άντε να τα μαζέψεις. Άντε να αξιώσεις από τους άλλους να κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στις δικές σου αχίλλειους πτέρνες.

Ποια είναι τα συνήθη άπλυτα της ελληνικής οικογένειας;
Ό,τι χαρακτηρίζεται ως κακοποίηση μεταξύ συζύγων, με αυτουργό κατά κανόνα τον άνδρα. Και που μπορεί να φτάσει, σε ακραίες περιπτώσεις, μέχρι στη γυναικοκτονία.

Ό,τι κυρίως αφορά τα παιδιά. Τη μη ανταπόκρισή τους στις προσδοκίες των γονιών. Τη διάψευση των προσδοκιών που το ζευγάρι τρέφει για τους βλαστούς του από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία. Κακά τα ψέμματα. Η τεκνοποίηση αντιμετωπίζεται εν πολλοίς στη χώρα μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, σαν επένδυση. Ψυχική, συναισθηματική, ακόμα και οικονομική. Ουαί και αλοίμονο εάν δεν σου βγει!
Παλιότερα, το μεγαλύτερο χτύπημα στον παραδοσιακό πατέρα-αφέντη και στη μάνα-κλώσσα ήταν η θυγατέρα τους να πάρει "τον κακό τον δρόμο". Να δραστηριοποιηθεί σεξουαλικά, πόσω δεν μάλλον να απελευθερωθεί ερωτικά προτού βάλει στεφάνι. Η "τιμή" του κοριτσιού -που στην πραγματικότητα ήταν η "τιμή" των γονιών της- έπρεπε να αποκατασταθεί παντί τρόπω. Με έναν βιαστικό γάμο, το πιο ανώδυνο. Ακόμα όμως και με αίμα, έτσι και η "αμαρτωλή" αποδεικνυόταν αμετανόητη.

Δεύτερη και οδυνηρότερη για τους γονείς διάψευση των ονείρων τους; Η ομοφυλοφιλία του γιού. Έπρεπε, αν μη τι άλλο, να παραμείνει ανεκδήλωτη, κάτω από το ραντάρ της γειτονιάς και του σογιού. Να κουκουλωθεί όπως-όπως, να βρεθεί μια νύφη, έστω και χωρίς προίκα, η οποία θα λειτουργούσε ως άλλοθι, "μπουζουριέρα" στην αργκό. Ή να εγκαταλείψει ο "άσωτος" το χωριό ή την κώμη, να χαθεί σε μια μεγαλούπολη, να κερδίσει ο ίδιος την ανωνυμία του, να περισώσουν οι γονείς τα προσχήματα. Και ας τους έλειπε ο απολωλός…

Ανοίγω εδώ μία παρένθεση. Στο κέντρο της Αθήνας, στο κλίμα των ’80ς, τους γκέι συμμαθητές και φίλους μας όχι απλώς δεν τους απομονώναμε αλλά μάς φαίνονταν και ιδιαίτερα ενδιαφέροντες. Όπως κάθετι το ανορθόδοξο, το ανατρεπτικό. Ζηλεύαμε εμείς οι στρέιτ το ελευθεριακό τους πνεύμα. Του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του Αλέξη Μπίστικα… Για αυτό και οι διηγήσεις που άκουσα αργότερα, από ανθρώπους που είχαν μεγαλώσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με ξένισαν. Με ανατρίχιασαν…

Τρίτο ταμπού, που αποδεικνύεται και ανθεκτικότερο; Η διανοητική υστέρηση. Και η ψυχική νόσος. Φίλος ψυχίατρος μού έλεγε ότι η τυπική ελληνική οικογένεια τα ανάπηρα παιδιά της τείνει ακόμα να τα κλείνει στο σπίτι ή να τα στέλνει σε ίδρυμα. Τα δε ψυχασθενή μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες κυριολεκτικά τα εξαφάνιζε. "Πού είναι ο Άρης;" "Α, δεν σας το’παμε, έφυγε μετανάστης. Στους συγγενείς μας, στην Αμερική…" Ο Άρης, στην πραγματικότητα, βρισκόταν επ’αόριστον στο Δαφνί. Ή στη Λέρο.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια, χάρη στη συστηματική αφυπνιστική δράση φωτισμένων ανθρώπων, έχει συντελεστεί εντυπωσιακή πρόοδος. Πως η στάση της ελληνικής κοινωνίας έχει μεταβληθεί γενικά. Απόδειξη ο σάλος που ξέσπασε για την εν τοις πράγμασι δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη, που τον πέταξαν από τον καταπέλτη του πλοίου. Και οι ποινές που επεβλήθησαν στους αυτουργούς. Ένα μεγάλο ποσοστό εντούτοις των γονέων επιμένει να εθελοτυφλεί. Να σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Εφόσον αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Βασίλης Καλογήρου πέθανε από φυσικά αίτια, από το κρύο και από την εξάντληση, πρέπει να ξεκινήσει μια καινούργια έρευνα. Τι τον έκανε να πάρει χειμωνιάτικα τα βουνά; Πόση απόρριψη, πόση μοναξιά, πόση απελπισία ένοιωθε και για ποιόν ακριβώς λόγο;

Η περίπτωσή του είναι, έτσι κι αλλιώς, τραγική. Φωτίζοντάς την, με όλη την ενσυναίσθηση που οφείλουμε να δείξουμε και στους χαροκαμένους δικούς του, ίσως να σώσουμε άλλες ζωές. "Διαφορετικών" ανθρώπων.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.