ΓιαννηΣ ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ
ΓιαννηΣ ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ

Κουρτίνες

Οι αποφάσεις παίρνονται με κλειστές κουρτίνες.

SHARE THIS
0
SHARES

Οι αποφάσεις παίρνονται με κλειστές κουρτίνες. Αυτό ισχύει συνήθως για τις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε εξουσίας. Αλλά, ισχύει, πρωτίστως, την ώρα της κάλπης, όταν ο λαός αποφασίζει ποιος θα τον κυβερνά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εξελίσσεται σε πολιτικό Βατερλώ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μερικά εικοσιτετράωρα μόλις μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την αμείλικτη λαϊκή ετυμηγορία. Το βροντερό «Όχι» στη Συμφωνία που φέρει προσωπικά την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει βαρόμετρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός του 2019.

Το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας είναι εθνικής σημασίας. Είναι, δηλαδή, μια κλασική περίπτωση που η εξουσία καλείται να δείξει το συνεναιτικό της πρόσωπο. Να ακούσει, να συζητήσει, να εξηγήσει και να κάνει συμμέτοχους στον κοινό εθνικό στόχο τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον, εκείνους που, θεωρητικά πάντα, τείνουν ευήκοα ώτα στα λεγόμενά της.

Δυστυχώς, αυτό το μείζονος σημασία θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αξιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση προκειμένου να δημιουργήσει ρήγμα εκ των δεξιών στη Νέα Δημοκρατία. Και απέτυχε παταγωδώς. Όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε ένα κόμμα «Μακεδονομάχων» που θα τρεφόταν με ψήφους από τη σάρκα της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με τη Συμφωνία δημοσκοπικά ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, αποδυναμώθηκε – ή για να ακριβολογούμε απογυμνώθηκε από επιχειρήματα – ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Η τακτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αποδείχθηκε εξόχως προβληματική. Οι κλειστές πόρτες πίσω από τις οποίες ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά κυρίως η εκχώρηση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους γείτονες προκάλεσαν την λαϊκή οργή. Η απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να φέρει προς τετελεσμένων γεγονότων την αντιπολίτευση – αντί να επιχειρήσει να ζητήσει συναίνεση από Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων που διατηρούν στους κόλπους τους στελέχη που συμφωνούν με την ονομασία τη ΠΓΔΜ στη βάση του γεωγραφικού προσδιορισμού – κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος την Κυριακή στο Σύνταγμα. Τα εκατοντάδες πούλμαν, οι δεκάδες χιλιάδες φωνές ανθρώπων όλων των ηλικιών από όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας που ενώθηκαν έξω από τη Βουλή έδωσαν τη χαριστική βολή στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Η αντίστροφη μέτρηση για το πολιτικό τέλος αυτής της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει.

Και την ώρα της κάλπης, με την κουρτίνα κλειστή, η πλειοψηφία των πολιτών θα εκφράσει την άρνησή της σε όσα ο πρωθυπουργός – με την κοινοβουλευτική του ομάδα και τους όποιους ανεξάρτητους βουλευτές συμφωνήσουν με τις Πρέσπες – πρόκειται να κυρώσει άμεσα στη Βουλή.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, στην Ελλάδα, η τιμωρητική ψήφος βρίσκεται στο DNA μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού μας σώματος. Και ως τέτοιο θα πρέπει να το αποδεχθούν οι εκλεγμένοι βουλευτές της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook