Follow us

Με τα μάτια των άλλων

Λάθος της αντιπολίτευσης να εξαντλεί την κριτική σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με τα μάτια των άλλων

Πολλοί απορούν για τη στήριξη που απολαμβάνει ο Αλ.Τσίπρας από τους Ευρωπαίους εταίρους, για τα συνεχή θετικά σχόλια για τις επιλογές του από αξιωματούχους της Ε.Ε. και για την πρόσφατη βραβέυσή του στο Παρίσι. Οι ερμηνείες, εξαντλούνται στο “ γιατί να μην είναι ικανοποιημένοι αφού τους κάνει όλα τα χατίρια;” Όσο και αν το τελευταίο είναι ακριβές, δεν είναι επαρκές για να εξηγήσει αυτή τη σχέση. Οι λόγοι είναι πολύ ευρύτεροι.

Τον Ιανουάριο του 2015, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ετοιμάζονταν να υποδεχθούν την νέα ελληνική κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με έντονη ανησυχία για την επίδραση που θα είχε στην υπόλοιπη Ευρώπη, τη στιγμή που στην Ιταλία το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, είχε εκτοξευθεί στο 25% και στην Ισπανία οι ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ Podemos ήταν η ανερχόμενη δύναμη. Σε μια ανάλυση του στις 7 Iανουαρίου 2015, λίγες εβδομάδες πριν από τις ελληνικές εκλογές, το αμερικανικό Peterson Institute σημείωνε ότι “ η Ελλάδα παραμένει μια μικρή πτωχευμένη χώρα, εξαρτημένη από την εξωτερική οικονομική βοήθεια, σε μια πολύ ταραχώδη γειτονιά. Σε μια ευρωζώνη που έχει εξαλειφθεί η μετάδοση των προβλημάτων, θα χάσει οποιοδήποτε νέο “game of chicken” επιχειρήσει με τους εταίρους της και ταυτόχρονα θα υπονομεύσει την οικονομική της σταθεροποίηση που κέρδισε με πολύ δύσκολες προσπάθειες, ενω τα “γεράκια” στην Ευρώπη θα τη χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα, του τι συμβαίνει σε μια χώρα όταν αποφασίσει να απομακρυνθεί από το παραδοσιακό πολιτικό πλαίσιο.Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, δεν θα δυσαρεστηθεί καθόλου να δει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να οδηγεί την Ελλάδα σε κατάρρευση, αντιθέτως θα δει να δικαιώνεται η δική του σκληρή στάση απέναντι στους Podemos”.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Ο κ.Τσίπρας επιχειρώντας ένα “game of chicken” υπονόμευσε την οικονομική σταθεροποίηση που είχε επιτυχθεί κι όταν είδε ότι η χώρα με τις επιλογές του οδηγείται στην καταστροφή, έκανε τη στροφή, δίνοντας τέλος και στο “αντιμνημονιακό παραμύθι” που άνθισε από την αρχή της κρίσης. Οι “αγανακτισμένοι” αποσύρθηκαν οριστικά από τις πλατείες, οι ηγέτες της ΕΕ που επισκέπτονται τη χώρα βρίσκουν να τους περιμένουν κόκκiνα χαλιά και φιλικό περιβάλλον αντι για πλακάτ με σβάστικες και διαδηλώσεις, όσοι έμειναν να υπερασπίζουν τα παλιά συνθήματα περιθωριοποιήθηκαν. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ανασταλτικά για εκείνους που σκέπτονταν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και το “πρόβλημα Ελλάδα” έπαψε να είναι ψηλά στην ατζέντα στις Συνόδους Κορυφής και στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ο κ.Τσίπρας έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους. Κατόρθωσε να τηρεί τα συμφωνηθέντα, δίχως αστερίσκους, να περνάει πολύ δύσκολα μέτρα και οι καλές σχέσεις μαζί του, αποτελούν το άλλοθι των ηγετών για τα αριστερά ακροατήρια των χωρών του Νότου. Ταυτόχρονα αποτελεί απόδειξη της δύναμης της Ε.Ε. να ενσωματώνει ακραίες φωνές. Δικαιολογημένη λοιπόν η στήριξή του ως ενός πρώην ριζοσπάστη που βρήκε τον “συστημικό δρόμο”.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επίσης διαπιστώνουν ότι ο ανταμερικανισμός που κυριάρχησε μεταπολεμικά στην Ελλάδα και αποτελούσε σημαία της αριστεράς, βρίσκεται πλέον σε πλήρη ύφεση και είναι η κυβέρνηση της αριστεράς εκείνη που λέει τα θερμότερα λόγια για τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ο κ.Τσίπρας εφαρμόζει μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική. Η υπερφορολόγηση κρατάει πίσω την ελληνική οικονομία και σκοτώνει τη μεσαία τάξη. Σε άλλες εποχές η τρόϊκα θα είχε σοβαρές ενστάσεις. Τώρα μένει στην παρατήρηση “είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης”. Η διάβρωση των θεσμών λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις και η χώρα κατρακυλάει σε όλους τους διεθνείς δείκτες. Η Ελλάδα χάνει διαρκώς έδαφος σε όλα τα μέτωπα. Αλλά αυτό δυστυχώς ελάχιστα ενδιαφέρει τους εταίρους, αφού στην Ε.Ε. δυστυχώς ισχύει η αρχή “απο τη στιγμή που δεν επηρεάζομαι εγώ, ας διαχειριστεί το πρόβλημα εκείνος που το έχει”. Κι εδω πρεπει να μετατοπιστεί η κριτική της αντιπολίτευσης. Είναι λάθος να εξαντλείται στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του 2015 και στην κριτική σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πλέον. Πρέπει να μετατοπιστεί στις σημερινές επιλογές του, να αποκαλύπτει τις καταστροφικές τους συνέπειες και να αναδεικνύει τις δικές της εναλλακτικές λύσεις. Διαφορετικά, τη στιγμή που θα συνεχίζει να καταγγέλει τον κ.Τσίπρα ως θαυμαστή των τριτοκοσμικών καθεστώτων η κριτική της θα αναιρείται πάραυτα από την εικόνα των Ευρωπαίων να τον χτυπούν φιλικά στην πλάτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αστυνομικές κωμωδίες, δράματα και νεοελληνική λογοτεχνία: Οι ελληνικές σειρές που έρχονται το φθινόπωρο

Με την έναρξη της νέας σεζόν, συγκεντρώσαμε τις σειρές που έρχονται και αξίζουν την προσοχή μας.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.