Follow us

Μια μέρα σαν τις άλλες

Εξοδος από τα Μνημόνια, μια μέρα σαν τις άλλες....

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μια μέρα σαν τις άλλες

Σύρος. Κυριακή μετά τον 15αύγουστο. Ήσυχο μέρος. Υπερβολικά. Τίποτα δεν δείχνει ικανό να διασαλέψει την ηρεμία. Αράζω με το θηρίο. Πεντάχρονος δεκαθλητής. Παλεύει με κύματα. Πηδάει τις ξαπλώστρες λες και είναι εφημερίδες. Σκάβει την άμμο και χώνεται μέσα στο πι και φι. Δίπλα μου ένας κύριος γύρω στα 60. Διαβάζει εφημερίδα. Ρωτώ. «Σας ενοχλεί μήπως ο μικρός;». Απαντά. «Όχι καλέ». Χαμόγελα διαρκώς. «Από αύριο βγαίνουμε επιτέλους από τα Μνημόνια» μου λέει. Η υπόθεση απαιτεί τσιγάρο, σκέφτομαι. Ανάβω και ακούω.

«Τώρα αρχίζει μια νέα εποχή». «Θα είμαστε και πάλι ελεύθεροι». Πιάνω από το τραπέζι τη μπύρα της γυναίκας μου. Τι καπνίζω τσάμπα αφού μόνο το αλκοόλ βοηθάει άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις, σκέφτομαι.

Το θηρίο βρίσκει το ένα κοχύλι πίσω από το άλλο. Άδεια κελύφη. Όμορφα αλλά κενά. Κι όμως τον τρελαίνουν. Ο συνομιλητής μου έχει δυο παιδιά. Ο γιος είναι άνεργος. Πέντε χρόνια τώρα. Η κόρη είναι στο εξωτερικό. Έκανε πρώτο πτυχίο, μεταπτυχιακό και φέτος τελειώνει τη διατριβή της.

«Ξέρετε» μου λέει. «Τα Μνημόνια μας διέλυσαν». «Ήρθε η ώρα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας». Δεν αποκρίθηκα. Τι να του πω; Για το ύψος του χρέους; Για τον απαγορευτικό για χαμόγελα λόγο του χρέους προς το διαρκώς συρρικνούμενο ΑΕΠ μας; Για την εποπτεία κάθε τρίμηνο από εδώ και πέρα για χρόνια; Για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που έχουν νομοθετηθεί έως το 2022 και «στραγγαλίζουν» την όποια πιθανότητα ανάπτυξης της πατρίδας μας; Για την ελαστική απασχόληση με συνθήκες γαλέρας που κρατά τον 30χρονο γιο του εσώκλειστο να φυτοζωεί με το χαρτζίλικι του συνταξιούχου πατέρα του; Για τις μηδενικές πιθανότητες που έχει να δει την κόρη του να γυρίζει στην πατρίδα της για να εργαστεί ως επιστήμονας και να του χαρίσει κανένα εγγονάκι; Για τον ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε σε δόσεις πολλών μηνών από 31 Αυγούστου; Για τις μειώσεις συντάξεων που θα υποστεί από 1η Ιανουαρίου 2019; Για τις περικοπές στο αφορολόγητο που αφορούν όλους τους Έλληνες και θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2020; Για τη σήψη στην Υγεία; Για την ημιμάθεια στην Παιδεία; Για την τύφλα της Δικαιοσύνης; Δεν είπα κουβέντα.

Η ηρεμία της Σύρου ήταν εκπληκτικά σαγηνευτική για να την διαταράξω. Του χάρισα ένα ωραίο μεγάλο κοχύλι. Εννοείται όταν δεν κοιτούσε το θηρίο. Είπαμε, η ηρεμία είναι πολύτιμη. Και αν με έβλεπε ο γιος μου θα ξεκινούσε ο τρίτος παγκόσμιος. «Ευχαριστώ πολύ» είπε ο κύριος. Ένα κενό κέλυφος του έδινε τόση χαρά. Δεν μπορούσε με τίποτα να δει ότι «αύριο» θα είναι απλώς Δευτέρα.

* Ο Γιάννης-Αλέξανδρος Ιωαννίδης είναι δημοσιογράφος

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.